Öljyn tuotanto ei enää kasva - maailma joutuu sopeutumaan

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

PhD Aki Järvinen: Öljyn tuotanto ei enää kasva ja maailmantalous joutuu jatkossa sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Oheisella videolla kerrotaan öljyteollisuuden tämän hetken tilanne.

(Lisää tietoa sivustolla: www.samassaveneessa.info)

Kommentit

Comment: 

Tämän videon kaveriksi sopinee wikileaks'in vimosimpia paljastuksia - Saudi-Arabia on julkisesti yliarvioinut omia öljyvarantojaan 40%lla.

http://www.guardian.co.uk/business/2011/feb/08/saudi-oil-reserves-overst...

 

WikiLeaks cables: Saudi Arabia cannot pump enough oil to keep a lid on prices

US diplomat convinced by Saudi expert that reserves of world's biggest oil exporter have been overstated by nearly 40%

 

Aki

Comment: 

Samoin tämä voisi kiinnostaa eli "ÖLJYÄ MYYVÄT MAAT KÄYTTÄVÄT ITSE YHÄ ENEMMÄN"

http://www.samassaveneessa.info/alakohtaiset-artikkelit/oljykatsaus-2011

Aki

Comment: 

Ilmeisesti videon tekijä uskoo öljyn ja maakaasun hintojen nousuun. Kuinka maakaasun käy peak oil -skenaariossa - ilmeisesti sitä on maapallolla vielä runsaasti jäljellä?

Comment: 

Itse asiassa odotan melkoista talousromahdusta, josta 2008-09 oli vasta esimakua. Siinä rytinässä öljyntuottajat tulevat pukkaamaan öljyä maailmalle putket punaisena, kun useimmilla noista ei oikein muutakaan myytävää ole. Seurauksena näennäinen ylitarjonta ja hintaromahdus - joksikin aikaa. Hintaromahdus tekee tietenkin "tarpeettomaksi" vaihtoehtojen käyttöönoton kun se öljy on niin "halpaa".

Mitä maakaasuun tulee, niin sitä on paljon, kyllä. Sen kuljetettavuus on kuitenkin heikompi ja autojen muuttaminen (Suomessakin 3 milj. autoa, pakua, rekkaa jne.) kaasua käyttäväksi itsessään on myös melkoinen energiasyöppö -operaatio. EU on kaasun suhteen pitkälti Venäjän ja Algerian armoilla, kun Pohjanmeren tuotanto lähtee kaasunkin osalta laskuun. Ja Algeria taas on vasta leimahtamaan lähteneessä Pohjois-Afrikassa - toimitukset voivat vaikeutua sieltä aikaa päälle. Eurooppa tulee tanssimaan Venäjän pillin mukaan...

SuperLama tulee poistamaan kierrosta hurjasti rahaa - eli vaikka nimellisesti öljyn/kaasun hinta painuu, niin ihmisten ostovoima painuu vielä nopeammin. Käytännössä siis hinnat ihmisille nousevat, vaikka mediassa voidaankin kehua miten halpaa energia nimellisesti on. Energian halpuus ja ylitarjonta puolestaan ei kannusta mm. öljytuotannon infran ylläpitoon ja uuden kapasiteetin tuotantoon. Pitemmässä juoksussa tuo taas johtaa siihen että laskussa olevasta öljytuotannosta yhä isompi osa menee pelkästään infran päivitykseen. Joka taas tarkoittaa loppukuluttajille entistä vähemmän jaettavaa ja hintoja ylös - jopa siinä määrin ettei mistään nykyoletusten mukaisesta talouskasvusta voida puhua ehkä koskaan.

Haluaisin olla väärässä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.