Öljy ei sitten loppunutkaan

Käyttäjän J.Vahe kuva

Vuonna 1973 maailman öljymarkkinoille tuli häiriö. Kansallisista toimijoista koottu tuottajajärjestö OPEC julisti USA:n ja mm. Hollannin vientisaartoon ja korotti öljyn hintaa. Koska kyseessä oli kartelli, ratkaisu onnistui.

Tästä markkinahäiriöstä (joita pörsseissä tapahtuu päivittäin) tehtiin vain kovin, kovin suuria johtopäätöksiä. Alettiin puhua kasvun rajoista. Kun ihmisiä on aina vain enemmän ja he kuluttavat henkeäkin kohti aina vain enemmän, maapallolta loppuu uusiutumattomat luonnonvarat, esim. öljy, vieläpä ihan kohta justiinsa.

Tämmöisessä ilmapiirissä minä kasvoin 15-vuotiaasta lähtien. Kun nyt 45 v. myöhemmin katson taaksepäin, tunnen saamistani opeista tavallisen suurta pottuuntuneisuutta.

Kuten tiedämme, öljyä on löydetty lisää, autot kuluttavat vähemmän ja tilalle on tullut uusia ratkaisuja, erityisesti sähköautot. Ihminen on kekseliäs otus.

Luin linkin tekstiä. Sen mukaan maapallolle olisi eduksi, jos ei ainakaan sataan vuoteen kaadettaisi yhtäkään puuta. Toisaalta hiilidioksidipäästöt vähenisivät varmaan silläkin tavalla, että ihmiset lopettaisivat hengittämisen. Pientä realismia kaipaisin.

Ainakaan vihreät eivät ole poliitikkotasolla valmiit tinkimään mistään kulutuksesta. Ihan lomailun takia lentokonetta käytetään alvariinsa (esim. lainsäädäntösihteeri ja Outi Alanko-Kahiluoto, jälkimmäisellä perheloma Japaniin ). Ns. ”työn” takia reissataan vielä lisää. Mielipiteitä ei ilmeisesti voi vaihtaa verkossa? Jani Toivola reissasi verottajien piikkiin taksilla, mutta muutoinhan vihreät tarjoavat ikääntyvälle kansalle polkupyörää tänäkin talvena.

Toisessa linkissä nuori mies esittelee sitä, miten Suomi tukee ilmastonmuutoksessa itseään vauraampaa valtiota. Ja toki vihreät haluavat tarjota Suomessa täydet sote-palvelut koko maapallolle.

 

___________________________________________________________________________

 

Otan tässä nyt hiukan filosofisemman näkökulman. Miksi vaurastuminen on niin kamalan paha asia. Ensinnäkin on olemassa yleisinhimillinen tunne kateus, mutta on tässä muutakin. Olemme kristillisen kulttuurin tuotteita, vaikka suhtautuisimme uskontoon mitenkä torjuvasti hyvänsä. Marxilaisuus operoi kristillisillä käsitteillä ja niin tekee ympäristöväkikin.

Kristinusko syntyi aikoinaan Rooman valtakunnan rajoilla vähäväkisten keskuudessa. Aiheesta emme tietäisi mitään, jos uskonto ei olisi taitavasti kosketellut opeillaan ihmisten tuntoja. Kristinusko toi lohtua köyhien elämään. Lisäksi elettiin aikaa, jolloin taloudellista kasvua ei juurikaan ollut. Jos joku rikastui, se tapahtui toisen kustannuksella.

Tieteen ja teollisuuden vallankumouksista 1600- ja 1700-luvuilta lähtien olemme hyötyneet suunnattomasti monista keksinnöistä. Emme tee enää työtä lihas-, vaan konevoimalla. Lääketiede on pidentänyt suuresti keski-ikäämme ja nostanut elämänlaatua. Miksi emme olisi valmiita palkitsemaan innovaattoreita teoistaan? Vaikka joku heistä vaurastuikin, hyödymme siitä itsekin.

Ja varmemmaksi vakuudeksi olen ihan varma, ettei maapallo kestä loputtomiin. Odotan vain suurella innolla, koska Outi Alanko-Kahiluoto ja Jani Toivola lähtevät kääntämään maata puisella lapiolla.

Kommentit

Comment: 
Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

puulapiossa on metallivahvisteinen kärki https://www.antiq.fi/puulapio-rautakrjell-pi-2278.html , mutten usko maapallon ekosysteemin kestävän sellaisia. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.