Älä pidä osakkeita kollektiivina

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Aalto-yliopiston professori Matti Suominen, joka on tutkinut markkinoiden liikkeitä monesta näkökulmasta, pitää ajankohtaa osakkeiden ostamiselle huonona. Keskeinen peruste on korkosykli, joka etenkään Yhdysvalloissa ei vielä ole osakkeiden kannalta optimissa, koska korkojen lasku on vasta aloitettu. Ihanteellista ostopaikkaa, korkosyklin pohjaa, joutuu vielä odottamaan.

Periaatteessa yhdyn Suomisen kantaan. Korkosyklin pohja todellakin on yleensä ottaen paras taite osakkeiden ostolle. Talous vielä matelee, matalien korkojen elvyttävä vaikutus ja velkavivutettu osakesijoittaminen ovat vielä edessä. Yhdysvaltojen korkotasolla on tässä ratkaiseva merkitys dollaripääomien mittakaavan vuoksi.

Mutta korkosyklissä kuten kaikissa makroindikaattoreissa on yksi keskeinen heikkous: ne pitävät osakkeita lammaslauman kaltaisena kollektiivina. Osakepoimijan tilanne on aina paljon mutkikkaampi.

Aika suurentaa yhtiökohtaisia eroja

Vaikka osakemarkkinat kulkevat paljolti yhtä jalkaa, ei liike missään tapauksessa ole yhdestä puusta veistetty kuin markkinapaniikeissa. Silloin käytännössä kaikki sukeltavat, joskin paniikeissakin yksittäisten yhtiöiden erot ovat merkittäviä.

Suhdanteet ja korkosykli eivät vaikuta kaikkiin samalla tavalla. Hyviä osakkeita on aina tarjolla roppakaupalla, samoin ostopaikkoja, ainakin kun asiaa tarkastellaan vuositasolla.

Mitä pidemmistä aikaikkunoista on kyse, sen enemmän sijoituksen optimoinnin ratkaisee itse yhtiö eikä yleismarkkinatilanne. Monet yhtiöt saattavat paukuttaa uusia ennätyshintoja samaan aikaan, kun toiset laahaavat pitkässä raskaassa laskumarkkinassa.

Defensiivisten ja syklisten erot voivat olla tässä suhteessa valtavia. Mutta kyse on muustakin. Hyvien kasvuyhtiöiden kurssit voivat liikkua oleellisesti eri tavalla kuin indeksit. Ja kovien osinkokoneiden alennusmyynnit voivat osua eri aikaan kuin monen muun – ja niiden liian pitkä odottaminen maksaa menetetyt osingot.

Väärä aika ostaa – oikea aika myydä?

Suomisen mukaan arvostustasot ovat liian korkeita, joten ne tulevat alemmas. Rutkasti? Mutta eikö tuo tarkoita, että osakkeensa kannattaa nyt myydä, kun hinnat ovat vielä ylimittaiset?

Siten Suomisen arviota ei ole vaikea tulkita. Se on vaarallinen tulkinta. Osakkeiden laajamittainen vekslaaminen väärään aikaan on suurimpia syitä sijoittajien heikkoon menestykseen, koska on osattava sekä myydä että ostaa oikeaan aikaan – ja laskea mukaan kaupankäynnin kustannukset, sekä menetetyt osingot.

Vaikkapa Helsingin pörssissä, joka eniten suomalaisia sijoittajia kiinnostaa, ovat niin monet osakkeet jo niin syvällä laskumarkkinassa ja fundamentaalisesti halpoja, että laajamittainen myynti paremman ostopaikan toivossa lähentelisi venäläistä rulettia useammalla patruunalla.

Hyviä ostokohteista saattaa toki tupata vuoden sisään vielä enemmän, mutta on niitä nytkin varmasti riittävästi. Tilannehan oli aivan toinen vuosi sitten, kuten Suominen toteaa. Mutta vuosi on markkinoilla pitkä aika. Hyvän hyvinkin laajasti hajautetun osinkosalkun kasaaminen on nykyhinnoilla jo lastenleikkiä, etenkin jos sisältöön kelpaavat muutkin kuin suomalaiset yhtiöt.

Toki moni osake yhä halventunee, mutta yhtiökohtaiset erot ovat jatkossakin suuria. Osakepoimijan ei kannata koskaan suhtautua markkinoihin yksipiippuisena kollektiivina.

Juttu on sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalia:

https://porssihaukka.fi/

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Otsikko on hyvä. Varsinkaan tänä päivänä ei kannata laittaa rahojaan indeksirahastoihin. Tämä koskee erityisesti  Yhdysvaltoja ja Eurooppaa. Korkosyklistä olen kanssasi eri mieltä. Tärkein yksittäinen tekijä osakkeiden kurssinousussa ovat nousevat tulokset. Toiseksi tärkein tekijä on diskonttauskoron laskeminen. Tällä hetkellä yleisimmin käytetty korko eli 10-vuoden valtionlainojen korko on lähellä matalinta noteeraustaan koskaan. Ne voivat mennä nollan laitamille, mutta sen jälkeen osakekursseja nostava vaikutus loppuu. Eli toisin sanoen, olemme pitkän korkosyklin loppusuoralla. Ohjauskorot voivat toki laskea mikä tukee tuloksia vähän aikaa. Pitkän aikavälin ajureiksi niistä ei ole. Tämän jälkeen alkaa osakesijoittajille kuivat vuodet. Samaan aikaan sijoittajien maksamat verot ovat matalimmillaan vuosikymmeniin ja ne nousevat mikäli joku muu demokraatti kuin Biden valitaan presidentiksi. Yritysten voittomarginaalit ovat myös tapissa. Samaan aikaan arvostustasot ovat korkeat, joten on vaikea kuvitella niiden juuri nousevan. Yksittäiset yritykset tosin pärjäävät aina ja lähes missä tahansa ympäristössä. 

Euroopassa kurssit näyttävät halvoilta Yhdysvaltoihin verrattuna, mutta täällä ollaan tiputtu tiedon aikakauden kehityksestä. EU muuttuu koko ajan suuremmaksi ongelmaksi jäsenmailleen. Koko keskusjohtoinen ja kankea järjestelmä ei pärjää nykymaailmassa varsinkaan kaikkien jäsenmaiden vetäessä kotiinpäin. Yhdysvallat ja Kiina ovat todellisia maailmanvaltoja ja kisaavat maailmanherruudesta. EU vain kuvittelee olevansa enää sellainen. 

 

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Samaan aikaan arvostustasot ovat korkeat, joten on vaikea kuvitella niiden juuri nousevan. ---

Arvostukset ovat hyvin erilaisia, kuten oli jutun keskeinen pointtikin eli yhtiöissä on eroja. Monet osakkeet ovat jo erittäin halpoja historiallisessa perspektivissä, ja se on yleensä se tärkein. Erot ovat toki suuria, mutta etekin sykliset on jo laajalti hakattu alas. Jopa jenkkiyhtiöt, ainakin osa.

Arovstustasojen sijaan pitäisi katsoa odotettavaa osinkovirtaa. Osakekursseihin kiinnitetään aivan liikaa huomiota. Se on fundamentaalinen virhe sijoittamisessa. Kun laatuyhtiöitä on jo tarjolla mielin määrin päälle 4 prosentin osingoilla, ja siis osinkoaan jatkuvasti kasvattaneita yhtiöitä, on kursseja ihan turha murehtia.

Sijoittaminen on pitkäkestoista touhua, jossa osakkeiden myymistä ei kannata murehtia, ellei ole pakko. Osinkojen uudellen sijoittaminen on tehokas tapa saada tuottoa, jos osakkeet ovat halpoja. Se ei ole paha vaan hyvä asia.

Yksittäiset yritykset tosin pärjäävät aina ja lähes missä tahansa ympäristössä. ---

Se on juuri näin.

Enkä muuten ainakaan Euroopassa ja osin USA:ssakaan ole huomannut marginaalien oleellista nousua ainakaan niissä yhtiöissä, joita omistan ja seuraan, tai ainakin jos sykliset lasketaan pois, niillehän se on ominaista. Johonkin tilastoon mm Dalio kai viittaa, ja olen vastaavia nähnyt, mutta lukemattomien yhtiöiden kehitys on tältäkin osin varsin vakaata ollut, ja odotan sitä jatkossakin.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.