Trendit, suhdanteet ja teknologiat

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Maailmantalous on alkanut toipua koronasta

Päivittäiset uudet koronatapaukset ovat worldometerin mukaan kääntyneet laskuun (kuva oikealla). Uusia tapauksia oli maailmanlaajuisesti joulukuun lopussa noin 700 000 kpl kuukaudessa, nyt enää noin 400 000.

Laskevat ilmaantuvuusluvut merkitsevät sitä, että pahin on takanapäin. Maailmantalous alkaa vähitellen toipua epidemiasta ja ihmiset alkavat liikkua ja elää vapaammin. Tuotteille on taas kysyntää ja yritysten ahdinko helpottaa. 

Suomen tilanne on erilainen. Uudet päivittäiset tapaukset ovat nousussa (alempi kuva). Kotimarkkinoita palvelevat yritykset ovat ahdingossa samaan aikaan kun vientiteollisuus jo huokaisee helpotuksesta.

Tietojen lähde: worldometer

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Nykyinen korkotaso tukee osakesalkun vakaata kehitystä

Yrityslainojen tuotot ja tuottomarginaalit ovat Nordean mukaan kaventuneet. Tuottoa on haettu riskisistä yrityslainoista ja kaikkein riskisimmätkin yritykset saavat nyt lainaa historiallisen edullisesti.

Sijoittajien on tässä tilanteessa käännettävä katseensa osamarkkinoiden suuntaan. Alhaiset korot tukevat velkaistenkin yritysten tuloskehitystä. Samalla korona pandemian hellittää ja tuotteiden menekki paranee vahvistaen edelleen tuloksia. Osakkeet saavat siis nostetta monesta suunnasta.

Korkomarkkinat eivät ole hinnoitelleet minkäänlaista konkurssiaaltoa. Markkinat odottavat päinvastoin talouden piristyvän. Nordea ei tässä tilanteessa uskalla suositella korkosijoittamista. Ja jos Nordea, yritysten korkoriskien paras osaaja, ei uskalla suositella korkotuotteita, niin varmaan tätä viestiä kannattaa uskoa.  

USA:n 7-10v yrityslainoista saa tällä hetkellä noin 2% korkoa (oheinen kuva). Jos korot nousisivat kolmeen prosenttiin tai sen yli, niin osakemarkkinoille olisi tämän hetken keskimääräisen noin 3-4% tulostuoton aikana vaihtoehto ja raha alkaisi etsiytyä korkomarkkinoille. Siellä ei nyt kuittenkaan olla, niin kuin oheisesta kuvasta näemme. Osakemarkkinoille ei ole kunnon vaihtoehtoa. 

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

WallStreetBets ja syntisten pöytä

Viime viikko oli osakemarkkinoilla aika historiallinen. Se ei ole näkynyt indeksitasoilla, kuten vaikkapa vuoden 1987 Musta maanantai, vaan yksittäisten osakkeiden ja erityisesti vaikeuksissa kulkevan GameStopin osakkeiden kohdalla. 

WallStreetBets-subredditin tunnuskuva

Taustalla on ollut tieto siitä, että GameStopin osakkeita on shortattu eli myyty lyhyeksi poikkeuksellisen paljon ja itse asiassa enemmän kuin koko firmalla on osakkeita. Redditin WallStreetBets-ryhmän (WSB) väki löysi tästä tilaisuutensa: jos GameStopin osakkeita ostettaisiin paljon, kurssi nousisi, ja lyhyeksimyyjät joutuisivat sulkemaan lyhyeksimyyntipositionsa ostamalla osakkeet takaisin. WSB:n väki on odottanut, että tästä syntyy ns. short squeeze, jossa osakkeen kurssi nousisi räjähdysmäisesti, koska lyhyeksimyyjien on lainattujen osakkeiden palauttamiseksi ostettava osakkeet markkinoilta, oli hinta mikä hyvänsä. Tällainen short squeeze on nähty mm. Volkswagenin osakkeella vuonna 2008, jolloin Volkswagenin arvo osakkeen arvo nousi parin päivässa päivässä viisinkertaiseksi tehden siitä hetkellisesti maailman arvokkaimman yhtiön. GameStopin tapauksesta tekee kuitenkin uudenlaisen se, että tässä liikkeelle panevana voimana on käytännössä toiminut miljoonien ihmisten nettiyhteisö. 

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Iloinen ja nopea talouskasvu alkaa Nordean mukaan toukokuussa

"Nordea Economic Outlook" sisältää monia sijoittajan kannalata mielenkiintoisia havaintoja:

  1. Käynnit kaupoissa ja vapaa-ajan palveluissa ovat viime kesästä asti vähentyneet ja vähenevät edelleen (kuva oikealla). Nordea uskoo kuitenkin että koronan luonnollinen kesäinen kausivaihtelu ja rokotukset vaikuttavat niin, että jo kesän kynnyksellä rajoitteita puretaan, talous avautuu ja näemme kulutuspyrähdyksen kun kuluttajat vihdoinkin pääsevät käyttämään tileille kertyneitä varoja. 
  2. Matalat korot ovat tukeneet asuntojen hintoja. Asuntokauppa on vuodesta 2019 vilkastunut ja asuntojen hinnat ovat suomalaisissa kasvukeskuksissa ryöpsähtäneet 5% kasvuun. Suuri osa asunnoista päätyy asuntosijoittajille. Suomalaisista on tulossa vuokralaiskansaa.
  3. USA:n yritykset nostavat jo hintoja, mutta Euroopan yritykset eivät vielä ole päässeet tähän positiiviseen kehitykseen mukaan. Nordea uskoo että USA nostaa korkoja käynnistyvän inflaation siivittämänä jo ensi vuonna. Piristyvä USA:n talous ja nousevat korot voivat jo ensi kesästä alkaen alkaa vahvistaa dollaria.
  4. Raju elvytys on keventänyt rahamarkkinoita ja yrityksillä on nyt koronan hellittäessa mahdollisuuksia investointeihin. Tämä on iloinen uutinen suomalaiselle inveistointitavaroita tuottavalle vientiteollisuudelle.
  5. Kiinan viime vuoden 2% kasvu ja tämän vuoden ennustettu 8% kasvu ovat vailla vertaa. Kiina on maailman teknistaloudellinen veturi ja ostovoimapariteetilla mitattuna maailman merkittävin talous.
Käyttäjän J.Vahe kuva

Päättynyt vuosi 2020 - ja jatko

Kuten tuossa totesin, jos koronaepidemia olisi iskenyt alun perin syksyllä, likviditeettiä olisi minulla ollut enemmän. Ei sitä osinkojen alla keväällä kauheasti ollut. Nopeamminkin olisin voinut reagoida, mutta esim. Elisan kurssinousua oli helppo hyödyntää keväällä 2020.

Edelleen en kesällä uskonut shown olevan ohi, vaan kevensin salkkua. Vola miehen tiellä pitää.

Omalta osaltani kutsuisin vuotta 2020 ”hyvin tyydyttäväksi”. Sellainen laatumääre on vanhaa suom. yritystiedotetusta. AY:n takia ei sanottu ”hiton hyvä”, vaan hyvin tyydyttävä, sen korkeampaa arvosanaa ei sitten ollutkaan.

Vuodesta 2021 BBC kirjoittaa:

"But if we let virus add more mutations, then you start worrying," said Prof Gupta. "This virus is potentially on a pathway for vaccine escape, it has taken the first couple of steps towards that."

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

EKP ennakoi tasaista paluuta koronakriisistä

Euroopan keskuspankin (EKP)  talouskatsaus tarjoaa paljon asiantuntevaa tietoa talouden tilasta. Sijoittajan kannalta ei ollut suuria yllätyksiä:

  • Inflaation ja korkojen oletetaan pysyvän maltillisena, alle 1% tasolla tai 1% tuntumassa
  • seuraavan kahden vuoden ajaksi piristyvä talouskasvu paikkaa vuoden 2020 menetykset

Sijoittajan kannalta mielenkiintoista oli kuitenkin se, että EKP ennakoi Kiinan ja Kaakkois-Aasian muodostumista maailmantalouden moottoriksi. Sijoituksia voi olla järkevää suunnata sinne.

Keskuspankki toi myös esille sen, kuinka huonosti pankkisektorin osakkeet ovat vuoden 2015 jälkeen pärjänneet. Pankki- ja rahoitus- alan osakkeisiin sijoittaneet ovat nähneet omaisuutensa kutistuvan kun taas muut sektorit ovat pärjänneet varsin hyvin.  Tämä on yksi esimerkki siitä, miten pitkiä trendit voivat olla. Sektoreiden arvostusepäsuhtien korjaantuminen vie helposti puoli vuosikymmentä, kenties kauemminkin.

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Nordea: Nyt on aika olla rohkea osakemarkkinoilla

Vuosi 2020 päättyi sijoittajan näkökulmasta jopa hämmästyttävän myönteisissä tunnelmissa koronakriisistä huolimatta. Moni asia kääntyy alkaneella vuodella positiivisiksi:

  • talous (säästöön jäänyt patoutunut kulutus purkautuu)
  • yritysten tulokset (liikevaihdot kasvavat ja yritysten tekemät kustannussäästöt nostavat tuloksia)

Selkeitä riskitekijöitä ei ole ja nyt on aika olla osakemarkkinoilla hieman tavallista rohkeampi.

Lisää tietoa: Nordea markkinakatsaus

 

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Aasiassa merkittävimmät talouskasvun lähteet

Viiden miljardin ihmiset markkinat, riittävä syntyvyys ja kehityskelpoiset taloudet tulevat tuottamaan suurimman osan maapallon talouskasvusta seuraavina vuosikymmeninä. Aasian vaikutus kaikkien talouteen ja muuhun elämään tulee kasvamaan tätä myötä, halusimme sitä tai emme. Aasian lisäksi toinen taloukasvun lähde on viime vuosikymmeninä ollut Piilaakso, joka on tuottanut merkittävän määrän innovaatioita.

 

Talouskasvun voi jakaa kahteen osaan eli työmarkkinoilla olevien henkilöiden määrään ja tuottavuuskasvuun. Euroopassa työikäinen väestö pienenee seuraavien vuosikymmenien aikana eikä Pohjois-Amerikassa kasvua ei ole tiedossa. Etelä-Amerikassa työikäisten kasvua on tiedossa, mutta ei merkittävää sellaista verrattuna Aasiaan tai Afrikkaan. On helppo todeta, että työikäisen väestön kasvun ajurit ovat Aasiassa ja Afrikassa. Tämä väistämättä näkyy tulevaisuuden talouskasvussa ympäri maailmaa. Tuottavuuskasvua Aasiakin jakautuu lähes kahtia jossa työikäisten kasvusta eivät nauti Kiinan, Japanin, Thaimaan ja Koreoiden muodostama nelikko muiden maiden kasvattaessa työikäistä väestöään.

 

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Imperiumin vastaisku sähköautorintamalla

Euroopan myydyin sähkäauto Zoe on perinteikäs Renault

Sähköauto eli EV rohisee pörsseissä metsäpalon raivolla. EV-tehtaiden markkina-arvot kattavat jo puolet koko alasta, vaikka tuotantomäärät vain murto-osan. 

Samaan aikaan sijoitusbuumin kanssa uutiset todistavat sijoittajien roskalaariin nakkaamien perinteisten tehtaiden rynnivän mukaan kisaan, joskin tulokkaita vähemmällä kohulla.

Imperiumi iskee takaisin, kuten olen buumin alusta asti odottanutkin. Hanskojen tiskiin lyöminen ei kuulu biljoonabisneksessä optioihin.

EV on luonut jo omia erityissivustojaan kuten Green Car ReportsInsideEV:s ja CleanTechnica, jotka tarjoavat tiheään päivittyvää aineistoa. Sivustojen taustoja en tunne, mutta asiallisesti toimitetuilta vaikuttavat.

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Rahan määrä raketoi - osakkeiden hinnat saattavat nousta perässä

Piksu toimitus tutki miten Euroalueen rahan määrän muutokset ovat vaikuttaneet pörssikursseihin Suomessa. Vaikutus on selvä. Rahan määrän voimakas kasvu (kuten nyt) on yksi pörssikkursseja nostava tekijä. Ja myös päinvastainen on totta. Pörssikurssit putoavat tai romahtavat, kun rahan määrää kasvua aletaan keskuspankin toimilla pienentämään (kuten koronakriisin jälkeen saattaa tapahtua). 

Oheiseen kuvaan on otettu Euroopan keskuspankin tilasto M3 rahan määrän kasvusta (oikeanpuoleisella asteikolla kasvu % / vuosi).  Rahan määrä kasvoi vuodesta 2015 alkaen maltillisesti, noin 5% vuosivauhtia, mutta kiihtyi vuoden 2020 elvytystoimien ansioista 10% vuosivauhtiin. Olemme mahdollisesti nähneet vasta osan vaikutuksista. Pörssikurssit ovat nousseet maltillisesti. Historiallinen tarkastelu antaa mahdollisuuden suuremmallekin nousulle.

Sivut

Tilaa syöte Trendit, suhdanteet ja teknologiat