Kevyttä

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Tuhon tie

Yritysten konkurssit ovat normaaleja ja valtaosa perustetuista yrityksistä ei selviä muutamaa vuotta pidemmälle. Heikompien yritysten tuhoutuminen on välttämätön paha markkinataloudessa. Yksittäisten ihmisten kärsimys on valitettava asia, mutta heikompien yritysten konkurssit tuottavat enemmän kokonaishyötyjä kuin haittoja. Vakiintuneempien tai jopa menestyneidenkin tuhoutumiset ovat yllättävän yleisiä ja voidaankin sanoa, että myös valtaosa vuosien varrella niistä kokee luonnollisen poistuman tai ainakin vahvemman yrityksen ostotarjouksen. Tuhon tiellä on yhteisiä etappeja, vaikka kaikkien yritysten tiet eivät ole samanlaiset. Kirjoituksessa kerron lyhyesti Jim Collinsin kirjan How the Mighty Fall viitoittaman tien joka koskee erityisesti menestyneitä yrityksiä.

 

Collinsiin tuhon tiellä on viisi eri vaihetta:

 

  1. Menestyksen synnyttämä liiallinen usko omiin kykyihin

  2. Kuriton pyrkimys kasvattaa menestystä entisestä yritysostoilla tai siirtymisellä uusille toimialoille.

  3. Tappioiden ja vaaratilanteiden torjuminen

  4. Pelastukseen tarttuminen

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Ravintolisät - tulevaisuuden bisnes?

Ravintolisien käyttö on maailmalla ollut yleistä pitkään. Suomessa buumi alkoi menneinä vuosikymmeninä, kun kalanmaksaöljyä, joko kapselina tai pelkiltään otettiin ruoan jälkeen. Nykyään kyseessä on miljardibisnes ja eri ravintolisiä on lähes lukematon määrä. Ravintolisien hyödystä on paljon kiistoja ja onkin totta, että joistakin ravintolisistä ei ole lainkaan hyötyä tai niistä on jopa haittaa. Monet kuitenkin ovat tutkimustenkin mukaan hyödyllisiä, varsinkin sellaisessa tapauksessa, että esimerkiksi normaali ruokavalio on turhan yksipuolista tai oma elimistö ei jostain syystä tuota jotain ainetta tarpeeksi. Myös sijoittajan kannattaa kiinnostua ravintolisistä, sillä ne tulevat olemaan kasvava markkina maailmalla.

Mitä ravintolisiä on olemassa?

Ravintolisät luokitellaan useampaan ryhmään luontaistuotealan toimesta. Näihin ryhmiin kuuluvat vitamiinit ja kivennäisaineet, yrtti- ja kasvivalmisteet, kuitu- ja painonhallintavalmisteet, rasvahappovalmisteet, probioottivalmisteet, levävalmisteet, mehiläistuotteet, urheiluravinteet sekä muut. Viime aikoina erityisesti buumia ovat keränneet rentouttavat, stressiä alentavat sekä kipua ja tulehduksia lievittävät CBD-tuotteet, jotka siis ovat teollisesta hampusta valmistettuja. Näitä on mahdollista hankkia esimerkiksi osoitteesta nordicoil.fi.

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Liikaa rahaa

Kun katsoo osakkeiden, velkakirjojen ja muun varallisuuden hinnannousuja on vaikea tehdä muita johtopäätöksiä kuin, että markkinoilla on liikaa rahaa. Se on nostanut lähes kaikkien varallisuuserien hinnat kestämättömille tasoille. Nykyaikaisen tiedonvälityksen ansiosta on helppo huomata, että liika rahaa tuottaa lisääntyviä järjettömyyksiä.

Koska totesin, että markkinoilla on liikaa rahaa niin on varmaan syytä kertoa määristä. Tämä näkyy parhaiten velkamäärässä ympäri maailmaa. Velkamäärä maailmalla on kasvanut vuoden 2005 jälkeen noin 125 biljoonasta dollarista yli 300 biljoonaan dollariin eli noin 6%:ia vuodessa. Näitä lukemia on tavallisen pulliaisen mahdotonta ymmärtää, mutta kasvu on ollut huikeaa. On helppo sanoa, että jopa järjetöntä. Ottaen huomioon sen kuinka paljon on otettu lisävelkaa on helppo tulla johtopäätökseen ettei sitä osata käyttää järkevästi, koska talouskasvu on ollut velkamäärän lisäykseen nähden huonoa.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Elvytys heikentää yhteiskuntakiertoa

Yhteiskuntakierto tarkoittaa prosessia, jossa työllä, osaamisella ja sinnikkyydellä saavutetaan parempi taloudellinen asema.  Tämä kierto on yhteiskunnan kehittymisen polttoaine ja yksilötason motivaattori.  Elvytys heittää hiekkaa tuon moottorin rattaisiin:

  • Keskuspankkielvytys laskee korkotasoa. Tuottoon nähden kalliskin sijoitus (esim kuvan linna) kelpaa kun rahalle ei tarvitse maksaa korkoa.  Tämä johtaa kiinteän ja heikosti tuottavan omaisuuden arvostuksen kasvuun. Nuorille sukupolville tulee yhä vaikeammaksi koota merkittävää omaisuutta työllä tai yrittämällä. Pörssiosakkeet, tontit ja asunnot maksavat paljon eikä niitä ole helppo työllään ansaita. 
  • Julkinen sektori ei jaa elvytysrahaa niille jotka pärjäävät, vaan niille jotka eivät pärjää. Ahkeruutta rankaistaan julkisen sektorin toimesta sitä kovemmin (suuremmilla veroilla) mitä ahkerampi ihminen on. Tämä heikentää yrittelijäiden ja ahkerien mahdollisuutta menestyä suhteessa niihin jotka tavalla tai toisella elävät julkisen elvytysrahan varassa.

Muun muassa nämä kaksi tekijää vaikuttavat siihen että elvytyksen seurauksena yhteiskuntakierto heikkenee. Mutta onko tällä väliä? Sijoittajan kannalta yhteikuntakierron heikkeneminen voi olla lyhyellä tähtäimellä ja itsekkäästi ajatellen hyväksi. Sijoittajan omaisuuden euromääräinen arvo kasvaa eivätkä pyrkyrit pääse syrjäyttämään vanhaa rahaa. Työllä ja yritttämisellä on yhä vaikeampi päästä sijoittajaksi ja omistajaksi. Olemassa olevien sijoittajien asema sinetöityy.

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomalaisten luottamus vaurastumisen mahdollisuuteen on romahtanut

Neljäsosa suomalaisista on ainakin jossain määrin sitä mieltä, että heistä voisi jossain vaiheessa elämäänsä tulla varakkaita. Vielä vuonna 2018 reilut 40 prosenttia uskoi mahdollisuuksiinsa vaurastua, kertoo Taloudellinen mielenrauha -tutkimus.

Danske Bankin teettämän Taloudellinen mielenrauha -kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten usko omaan vaurastumiseen vaikuttaa huolestuttavasti vähentyneen kahden viime vuoden aikana. Tuoreen tutkimuksen mukaan noin 25 prosenttia suomalaisista uskoi vähintään jossain määrin vaurastumiseensa. Vuonna 2018 sama kysymys on kysytty hieman eri sanamuodolla, mutta ero on suuri: vielä tuolloin 42 prosenttia koki voivansa vaurastua jossakin vaiheessa elämäänsä.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Alkoholille on olemassa terveellisempi, cannabis pohjainen vaihtoehto

Alkoholista haetaan lohtua kun on vaikeaa. Sillä lievitetään ahdistusta ja pitkäaikaissairausten vaivoja, siitä haetaan lohdutusta syrjäytymiseen, köyhyyteen, huonoihin perheoloihin ja asunnottomuuteen. (EVA:n kuva oikealla viittaa tämän yhteyden olemassaoloon)

Alkoholi on kuitenkin huono lääke. Sillä on vakavia pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Yhteiskunnan pitäisi hyväksyä jokin korvaava, hieman terveellisempi nautintoaine. Vaihtoehtoja on tarjolla: Cannabiksesta voi valmistaa teetä. Boliviassa tarjoillaan kahviloissa koka- pensaan lehdistä valmistettua teetä. Isoäitini käytti unikon siemeniä mausteena ja lisäaineena.

Lääketiede tuntee monia teen, kahvin tai alkoholin tapaan nautittavia rauhoittavia ja mielyttäviä juomia.  Alkoholille pitäisi hyväksyä terveellisempi ja miedompi korvaava vaihtoehto ja luultavasti Cannabiksesta valmistettu juoma olisi helpoin valinta.

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Ennusteet kuluvalle vuosikymmenelle, päivitys yksi

Tein arvioita todennäköisyyksille vuosi sitten tämän vuosikymmenen reaalisesta talouskasvusta Suomessa, Yhdysvalloissa ja Euroalueella. Lisäksi määrittelin todennäköisyyksiä osakeindeksien, kuten S&P500:n, kotipörssimme Omhex Capped Gi:n ja Dax30:n maksimipistemäärille tämän vuosikymmenen lopussa. Edellämainittujen lisäksi arvioin tiettyjen poliittisten tapahtumien todennäköisyyksiä tälle vuosikymmenelle. Jokaisen täytyy muistaa, että todennäköisyydet muuttuvat uusien tapahtumien vuoksi, joten niiden päivittäminen on tärkeää. Tässä kirjoituksessa julkaisen uudet todennäköisyydet, kerron miksi ne ovat voineet muuttua ja yritän hieman perustella muutoksia.

 

Reaalisen vuosittaisen BKT-kasvun ennustuksia uudelle vuosikymmenelle, suluissa todennäköisyys vuoden 2020 alussa:

 

Suomi: Lähtötilanne 241€ miljardia. 77%:ia alle 2%:n (75%). Toisin sanoen, vuoden 2029 lopussa Suomen reaalisen BKT:n oltava alle 293€ miljardia

 

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Sijoitusvuosi 2021 alkaa iloisissa merkeissä

Suomalainen pörssivuosi 2020 sisälsi vauhdikasta menoa ja hurjia käänteitä. Alkuvuoden 10% pörssinousun jälkeen kurssit romahtivat koronan takia 40% noustakseen taas vuoden lopussa elvytyspakettien siivittämänä 11% plussalle. Kehityksessä oli paljon yllätyksellistä ja mahdotonta ennustaa. Parhaiten pärjäsi hyvällä onnella ja sopeutumalla nopeasti muutoksiin.

Edessä on Uusi Vuosi uusine mahdollisuuksineen. Korona kriisi on helpottamassa ja talous on palautumassa normaaliin. Matkustaminen ja kuluttaminen lähtevät käyntiin ja yritykset paikkailevat menetyksiään nostamalla hintoja. Kansalaisten tileille on jäänyt rahaa ja iloisen kulutusjuhlan tekijät ovat koossa. Näillä nuoteilla päästään varmaan mukavasti kesään ja vielä syksyynkin saakka.

Arvelen, että loppusyksy tuo myrskyn merkkejä. Elvytysrahaa ei enää pumpata talouteen ja monet helpon rahan turvin eläneet joutuvat kiipeliin. Tulosta pitäisi saada tuottamalla lisäarvoa ja tämä ei kaikilta onnistu. Konkurssien määrä putosi vuoden 2020 aikana ennätysalas. Kaikki pärjäsivät kun rahaa oli yllin kyllin jaossa riippumatta siitä pystyikö tekemään lisäarvoa vaiko ei. Talouselämän dynamiikka pysähtyi. Tilanne muuttuu Euroopassa toivottavasti loppuvuodesta 2021 ja konkurssiaalto pyyhkäisee yli maanosan. Seurauksena on luottotappioita pankeille, työpaikkojen menetyksiä ja kenties jopa pörssikurssien laskua, mutta loppujen lopuksi muutos on hyvästä. Tuhkasta syntyy uusi entistä kauniimpi fenix lintu (kuva oikealla).

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Tasapuolisuus perinnönsaajia kohtaan on hyvän testamentin tunnusmerkki

Mikä on lahjan antamisessa ja/tai testamentin tekemisessä tärkeintä? Sinun kannattaa olla tasapuolinen, jos haluat että läheisesi pitävät yhtä ja tukevat toisiaan myös lahjan antamisen tai perinnön saamisen jälkeen. Jos olet lapsiasi ja läheisiäsi kohtaan tasapuolinen niin läheisesi pitävät yhtä ja huolehtia toisistaan myös lahjan/perinnön saamisen jälkeen. Päinvastainenkin on ikävä kyllä totta. Epätasapuolisesti jaettu perintö tai annettu lahja katkeroittaa sisarusparven ja rikkoo ihmissuhteita. Tämä kannattaa testamenttia kirjoitettaessa tai lahjan antamisen yhteydessä huomioida.

PItääkö testamentti aina tehdä? Ei, jos perinnönsaajat ovat selvät eikä lain ehdottamista perintöosuuksista haluta poiketa. Eikä aina kannata jättää jälkeensä tarkkoja ohjeita. Joskus on parempi että perinnönsaajat saavat itse keskenään päättää miten he omaisuuden haluavat jakaa. Vapaus päättää on sekin lahja. Mutta usein noista lain ehdottamista osuuksista halutaan poiketa ja silloin on paikallaan tehdä testamentti, jolla osuudet määritellään.

Jos tekee testamentin, niin se kannattaa tehdä huolella. Asianajotoimisto Stadin Dumari ohjeistaa testamentin tekemisessä seuraavasti:

Sivut

Tilaa syöte Kevyttä