Laimea Silli

Tilaa syöte syöte Laimea Silli Laimea Silli
Laimean Sillin tarinoita sijoittamisesta ja vähän muustakin
Päivitetty: 34 min 30 s sitten

Koronamaaliskuu lusittu, salkku -17.5%

Ti, 31/03/2020 - 23:55

Kongi löi ja kaupankäynti loppui maaliskuun osalta ja ahtopainemittari jäi osoittamaan -17.5% maaliskuun osalta “tuoton” ollessa -17.9%. Koko vuoden osalta salkku on -20.5%. Maaliskuussa OMX Hex Cap laski 16.6%, S&P500 12.6% ja Nasdaq 10.3% eli aika surkeasti meni indekseihinkin nähden, helmikuussa ne kyllä voitin reilusti.

Koronasta tuli pandemia ja elämme historiallisia aikoja. Kyseessä on pahin kriisi sitten toisen maailmansodan ja pahin pandemia sitten Espanjantaudin. Globaalisti sairastuneiksi todettuja on 848 000 ja kuolleita 41 600. Sars sairastutti 8000 ja tappoi 800. Korona tulee vaatimaan vielä paljon lisää uhreja, Suomessakin. Sairastuneiksi todettuja Suomessa on nyt 1418 ja kuolleita 17. Uusimaa on eristetty muusta Suomesta, baarit ja ravintolat on määrätty kiinni, suurin osa sitä jo on muutenkin. Koulut ja päiväkodit on kiinni ja ne ketkä voivat tekevät etätöitä.

Maliskuun sankariosakkeet:

 • ETFS Coffee +7.1%
 • Kahvifutuuri +4.8%

Maaliskuun luuseriosakkeet:

 • EWZ (Brasilia) ETF -37.8%
 • YIT -32.9%
 • Nordea -27.8%. Ostin lisää halvalla
 • Vincit -23.7%
 • Softbank -22.6%
 • RSX (Venäjä) ETF -21.4%
 • Nokia -16.6%. Tätäkin ostin lisää halvalla
 • Gofore -15.6%
 • Alibaba -11.5%. Tankkaus kesken
 • Oshkosh -9.7%. Sain ostettua tätä lisää halvalla
 • Lockheed Martin -5.9%. Tätäkin ostin lisää halvalla

Ostin maaliskuussa lisää Oshkoshin, Lockheed Martinin, Nokian ja Nordean osakkeita ja kaikki nuo ostokset ovat nousseet selvästi ostohinnoista. Lisäksi ostelin takaisin huomattavasti halvemmalla lyhyen aikavälin sijoituksiani Nordean indeksirahasto Suomea ja S-Pankin rahastoa, jotka myin helmikuussa pois. Osinkoa salkkuun satoi Oshkoshilta ja Lockheed Martinilta. Tästä vuodesta tulee huonoin osinkovuosi pitkiin aikoihin sattuneista syistä. Ihme kyllä kahvisijoitukseni arvo nousi kuten edelliskuussakin. Salkun ulkopuolelta mainittakoon hintansa puolittanut öljy, mikä romahduttu EWZ:n ja RSX:n. Stockmann B romahti 46%. Cargotec -35%. Teslan hinta oli ainakin jossain kohtaa puolittunut. Rakentaminen ajaa päin seinää YIT:n osakkeesta päätellen ja luottotappiot kasvaa Nordean osaketta vilkaistuna. Alibaba kesti hyvin, mutta Kiinassahan alkaa jo talous käynnistyä ja koronarajoituksia on purettu. Ja toki Alibaba on verkkomyynti- ja pilviyhtiö ja sieltä ihmiset tilailevat karanteenissakin. Nokia saattaa jopa hyötyä tästä kriisistä, verkkojen tarve korostuu ja 5G:lle on iso tilaus. Ericsson jo kommentoi tänään ettei se ole nähnyt omassa bisneksessään mitään negatiivista.

Uskon edelleen V-tyyppiseen kuoppaan. Alas mennään lujaa ja syvälle (pohjat on ehkä jo nähty) ja sitten ylöspäinkin lähdetään lujaa. Jumalauta mitkä poltteet itselläkin alkaa olla jo kahden viikon koronakaranteenin jälkeen mennä Pyynikin Brewhouseen kaljalle ja syömään, lounastamaan kaupungille, elokuviin, teatteriin, museoihin, Standuppiin, Pyynikin näkötornille munkkikahveille, kauppahalliin jne. Kun korona loppuu jengi bailaa ja raha virtaa. Ja koronakaranteenit boostaavat etätyötä, etäopiskelua, ruuan nettitilaamista, nettikauppaa ylipäätään ja vähentää matkustamista. Tällä voi olla suuriakin vaikutuksia tulevaisuudessa. Maailma ei ole enää samanlainen tämän jälkeen. Jotkut yhtiöt hyötyvät ja jotkut, kuten vaikkapa Carnival Cruises, kärsivät. Yhtiöiden yhtiökokouksia tai vaikka yhdistysten kokouksia olisi hyvä voida järjestää etänä ja tähän varmaan mennäänkin tulevaisuudessa.

Osakkeet ennustavat tulevaisuutta kuukausien, jopa 6kk päähän. Helmikuussa alkanut ja maaliskuun jatkunut lasku jo taittui ja kurssit elpyivät selvästi. Se onko tämä kuolleen kissan pomppu, jää nähtäväksi. Itse olen juuri nyt sitä mieltä että pohjat on jo nähty. Elvytysrahaa pusketaan markkinoille ja yrityksiin ja kriisiaika kestää muutaman kuukauden. Uskon että jo kesäkuussa alamme olla aikalailla normaalissa arjessa Suomessa ja jo toukokuussa aletaan purkamaan rajoituksia. Mikäli näin käy V-mallilla mennään. Jos kriisi pitkittyy, uudet pohjat tullaan vielä tekemään ja toipuminen on paljon hitaampaa. Mitäs te olette mieltä?

Pysykää terveinä, välttäkää ihmisiä! Itse aion jatkaa karanteenilinjalla lähiviikot, lähtökohtaisesti en tapaa ketään enkä liiku kuin ulkoillakseni. Mitä useampi tekee noin, sitä nopeammin tämä paska on ohi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Ostin lisää Oshkoshin osakkeita

To, 26/03/2020 - 17:13

Oshkosh on noussut pohjistaan jo 10 dollaria mutta osake on edelleen edullinen, jotin ostin sitä hieman lisää salkkuuni.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Osingot taitaa kuivua kasaan

Ke, 25/03/2020 - 23:07

Yhtiökokoukset ja sitäkautta osingot siirtyvät ja ne yhtiöt jotka yhtiökokouksiaan ovat pitäneet ovat monet joko luopuneet osingon maksusta tai puolittaneet sen, paitsi tietysti Kojamo, joka ehti ay mafialle jo maksaa verovapaat osinkonsa. Ja tämän jälkeen SAK vaati julkisesti yhtiöiden pidättäytyvän osinkojen maksusta. Luonnollisesti Kojamo on myös korottamassa vuokriaan reilusti.

Vincit tiedotti tänään puolittavansa osingon ehdotuksesta ja että yhtiölle ei ole mitään ennustetta tälle vuodelle.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Dow Jones indeksin suurin päivänousu 90 vuoteen

Ti, 24/03/2020 - 22:51

Hyvät lukijat, elämme historiallisia aikoja. Monessakin mielessä. Dow Jones indeksi teki tänään kovimman päivänousun 90 vuoteen 11.4% nousulla. Nasse nousi 8.12% ja S&P500 9.38%. OMX Hex Cap 6.51%. USAssa ollaan ottamassa käyttöön “rajoittamatonta” elvytyspakettia jossa ostellaan yksityisten yhtiöiden velkakirjoja ja ETF:iä valtiolainojen lisäksi jne. Erikoiset ajat vaativat erikoiset vastatoimet.

Oma salkku nousi tänään yli 7%.

Kannattaa muuten lukea tämä. Erittäin hyvää tietoa koronasta. Alan olla optimistisempi kuin viikonloppuna. Trump ilmeisesti haluaa >10 miljoonaa kuollutta amerikkalaista. USA voi tuolla hallinnolla kärsiä tästä Italian ja Iranin kanssa pahiten.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Softbank tänäänkin >18% nousussa

Ti, 24/03/2020 - 08:44

Juuri nyt Softbankin osake on 18.9% nousussa Japanissa eilisen nousun päälle. Eikä ihme, tuo Softbankin omien osakkeiden mitätöiminen on niin massiivinen. Samalla Softbank vähentää velkaisuuttaan. Softbank rahoittaa tämän myymällä assettejaan, joita ei ole vielä nimetty.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Helikopterirahaa

Ma, 23/03/2020 - 18:47

Minulla on vahva veikkaus että Euroopassa(kin) tullaan puskemaan koronakriisin takia EKP:n toimesta helikopterirahaa. Painetaan siis uutta rahaa ja maksetaan se kaikkien tilille boostaamaan taloutta kun kriisi alkaa helpottaa. Laitetaan rahaa liikkeelle tukemaan taloutta, se voisi jopa kiihdyttää inflaatiota mikä tekisi hyvää velkaantuville kunnille, valtioille ja ihmisille. Ennnestäänkin velkaiset valtio ja kunnat hyötyisivät kun inflaatio söisi velkapääomaa pois.

Poikkeuksellinen kriisi vaatii poikkeukselliset toimet.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Nordean yhtiökokous siirtyy toukokuulle

Ma, 23/03/2020 - 18:43

Nordean yhtiökokous piti olla keskiviikkona, no ei ole vaan koronaviruksen takia se siirtyy toukokuulle. Jää nähtäväksi voidaanko kokous silloinkaan järjestää. Virtuaaliselle yhtiökokoukselle, ilmoittautumisiin, äänestämisimiin olisi tilausta. Pullat pitäisi ostaa itse ja keittää kahvit, mutta onhan se nyt kummallista että 2020 ei ole mahdollista järjestää yhtiökokousta etänä. Veikkaan että kohta on.

Toivottavasti Nordean osinkoehdotus pitää, sinällään harmi että osinkorahat vähintään siirtyy eteenpäin. Luulisin että niille olisi ollut käyttöä jo lähiviikkoina.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Softbank 18% nousussa Japanissa

Ma, 23/03/2020 - 08:17

No nyt oli kiva herätä Softbankin osakekurssiin Japanissa. Yhtiö aloittaa massiivisen omien osakkeiden osto ja mitätöimisohjelman,jolla ostetaan ja mitätöidään peräti 45% yhtiön osakkeista. Valtava määrä. En muista koskaan nähneeni vastaavaa.

Tänään varmaan kurssit droppaa ainakin alkuun pahasti. USA:ssa oli eilen todettuja uusia korona-tartuntoja 13 000.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Ostin Lockheed Martinia lisää

Pe, 20/03/2020 - 16:46

Käytin tilaisuuden hyväkseni ja ostin lisää Lockheed Martinin osakkeita. Tämä kuten Oshkosh maksaa kvartaaliosinkoja.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Lisää ostoja

Pe, 20/03/2020 - 10:16

Ostin juuri äsken lisää Nokiaa. Alle 2.5 sain hankittua. Ja laitoin myös ensimmäisen erän lyhytaikaisiin sijoituksiin eli Nordnetin indeksirahastoon ja S-Pankin rahastoon vetämään. Ostan nuo rahastot takaisin kolmessa tai neljässä erässä.

Lähiaikoina ostan vielä Lockheed Martinia lisää.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Softbank -17%

To, 19/03/2020 - 22:39

Tuollaista lukemaa näytti Softbankin kurssi aamulla kun avasin kännykän selaimen avattuani silmät. Sen jälkeen silmät avautuivat entisestään. Kaiken tämän massiivisen laskun jälkeen vielä tuollainen. Ei ollut ihan mukavin herääminen. Päivän päätteeksi miinusluvut jäivät 1.15%. Olisikohan Softbankin pohjat nähty tänään tässä laskussa ja joku onnekas sai ostettua 22.5 euroon. Osakekurssi on käytännössä puolittunut kuukaudessa. Ei taida olla enää salkkuni suurin osake, tosin Nordea ja Nokia ovat pudonneet nekin yli 40%. Softbank tulee muuten saamaan halvalla ostettua osakkeita mitätöitäväksi, siinä mielessä tämä lasku tuli hyvään saumaan. Huhtikuun alussa toteutuva Sprint – TMO fuusio siirtää ison määrän velkakin pois Softbankin taseesta.

Tämmöistä se on osakesijoittaminen. Tätä on ne riskit. Ja ilman riskiä ei ole tuottoja. Arvopaperit voivat myös laskea ja yleensä kun ne lähtevät laskuun niin jälki on juuri tämänkaltaista. Kuukaudessa puolittuu arvo. Salkkuni arvo on kuluvana vuonna nyt 29.13% miinuksella. Eihän tämä ole vielä edes pahin (ainakaan toistaiseksi) laskuvuosi sitten vuonna 2001 alkaneen kirjanpitoni. Heti vuonna 2001 tuli turskaa 51%, vuonna 2008 41% ja vuonna 2011 28%. Keskimääräinen arvonnousuprosentti salkussani on vuodesta 2001 vuoteen 2019 17.9%.

Mutta parempaa tapaa vaurastumiseen ei ole kuin osakkeet. Pitkän ajan vuosituotto on yli 7%. Joka vuosi. Siihen on mahtunut toista maailmansotaa, öljykriisiä, 90-luvun lamaa, teknokuplan puhkeaminen, pienempiä sotia, WTC isku ja mitä näitä nyt on. Ja nyt tämä koronakriisi, pahin kriisi sitten toisen maailmansodan. Mutta tästäkin noustaan ja uskon että kun nousu lähtee nähdään jättimäinen kasvubuumi. Sisätiloihin linnoituneet ihmiset juhlivat eloonjäämistään ja poikkeustilojen poistumista kuin viimeistä päivää. Viini ja Pyynikin Käsityöläispanimon olut virtaa, rahasta ei pihistellä. On taas toivoa ja uskoa huomiseen. Helpottumista. Halutaan tukea paikallisia yrityksiä, käydään syömässä ja baarissa, ostetaan se uusi auto mistä on haaveiltu.

Jos olet miettinyt osakesijoittamisen aloittamista, nyt siihen on mahtava tilaisuus. Saat samoja osakkeita puoleen hintaan kuukauden takaisin hintoihin nähden. Muista kuitenkin hajautus. Ei kaikki ostoja samaan aikaan eikä samoihin osakkeisiin / rahastoihin.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Ostin Nordeaa

Ti, 17/03/2020 - 12:40

Nordean osake on pudonnut kuukaudessa 44%. Nappasin sitä nyt salkkuun hieman lisää. Eiköhän tuo juuri äsken ostettu potti tuplaa vähänkin pidemmällä aikavälillä.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Poikkeustila!

Ma, 16/03/2020 - 18:38

Palasin tänään palmun alta lomareissulta Suomeen. Näyttäisi siltä että viime hetkillä. Lomailin maassa jossa todettuja Covid-19 tartuntoja on ollut ja on yhä vähemmän kuin Suomessa ja Suomen tilastoillahan ei oikeastaan tee mitään. Yhtä luotettavat kuin Iranin tilastot. Testejä ei tehdä vaikka olisi oireita. Kolme viikkoa sitten hallitus vakuutteli että Suomi on varautunut Covid-19 epidemiaan todella hyvin.

Lomareissu oli kallein koskaan. Osakesalkku on pudonnut helmikuun lopulta 25.66% ja on koko vuoden osalta 28.29% miinuksella. Ja tämä laskuhan alkoi jo helmikuun puolella. Osittain lomareissun takia päädyin siihen että myin kolme viikkoa sitten salkusta pois vain lyhytaikaiset sijoitukset ja kaikki muut jäivät salkkuun. Tällä nyt sitten mennään, noudatetaan sijoitussuunnitelmaa. Uskon edelleen että tästä montusta tulee syvä ja lyhyt. Nousu tulee olemaan hirmuinen. Kadun valitsemaani toimintatapaa, olisi pitänyt vetää vaan koko salkku sileäksi eikä pelkästään lyhytaikaiset sijoitukset. Mutta tällä mennään.

Eniten tässä laskussa ihmetyttää se että Lockheed Martinin ja Oshkoshin osakkeet ovat laskeneet noin voimakkaasti. Hieman on vaikea uskoa että USA:n ja muiden maiden ilmavoimat ja USA:n armeija jättäisivät hävittäjät ja panssaroidut miehistönkuljetusvaunut ostamatta. Sanoisin että etenkin noiden yhtiöiden osalta käynnissä on mahtava tilaisuus ostaa laatuyhtiöitä halvalla. Siis jos vähänkään pidempää aikaväliä miettii.

Saa nähdä kuinka moni suomalainen pörssiyhtiö päättää olla maksamatta osinkoa keväällä. Uskon että jo ilmoittaneen Finnairin lisäksi näitä tullaan näkemään. Osinko joko peruuntuu kokonaan tai sen maksuaika siirretään myöhempään ajankohtaan tänä vuonna.

Salkkuni yhtiöt eivät ihan ensimmäisenä ole menossa konkurssiin, mutta jos kriisi pitkittyy niin pörssiyhtiöidenkin konkursseja voidaan nähdä. Pahiten tämä kriisi tulee koettelemaan matkailualaa, hotelleja ja ravintoloita. Toivottavasti ihmiset heti kriisin jälkeen ymmärtävät laittaa rahoja kiertoon ja ryntäävät käyttämään palveluita ja ostamaan tuotteita, jotta pitkäaikaiset vaikutukset talouteen minimoidaan.

Suomen hallitus julisti juuri hetki sitten poikkeustilan joka kestää kuukauden. Koulut suljetaan ja oikeastaan kaikki julkiset ei-kriittiset palvelut suljetaan. Rajat suljetaan ja mahdollisesti estetään myös maan sisäistä liikkumista. Yhtiöitä avustetaan 5 miljardin talousohjelmalla. Vaikka hallitus toimi myöhään, niin ensimmäisen kerran pitää antaa tälle punavihersosialistihallitukselle kehut oikeista toimenpiteistä. Noilla pelastetaan paljon ihmishenkiä. Oli suorastaan erinomainen paketti. Sensijaan THL:n osalta pitää sanoa, että mitä nopeammin tuo täysin amatöörimäisesti toiminut porukka saa kenkää, sen parempi se on maan turvallisuuden kannalta.

Olen nyt itse kahden viikon koronakarenteenissa etätöitä tehden ja kun itämisaika taudissa on keskimäärin 5.8 päivää elän todella mielenkiintoista viikkoa. Osakekurssit sakkaa, maa on menossa poikkeustilaan ja itsellä on jonkinasteinen riski olla Covid-19 viruksen kantaja. Toivottavasti mahdollinen tauti on mahdollisimman lievä. Seurasin korona-pandemian kehitystä hyvin tarkkaan sekä matkan että osakemarkkinan takia ja arvelin että matkalle uskaltaa mennä ja sieltä pääsee palaamaan ennenkuin tämä hässäkkä räjähtää. Tiukille meni. Vähän turhan tiukille. Tuli kuitenkin jo kolme viikkoa sitten kerrytettyä kotivaraa. Lomafiilikset olivat kyllä erikoiset, ja takaisinpaluu ei kyllä harmittanut pätkääkään.

Jossain kohtaa alan ostaa lopuilla käteisillä halventuneita osakkeita ja palautan lyhytaikaiset sijoitukset takaisin pörssiin. Saatan myös käyttää jossain kohtaa velkavipua kunhan tilanne alkaa näyttää paremmalta.

Itse tulen seuraavan kuukauden minimoimaan kaikkia ihmiskontakteja ja jos kaikki muut tekee samoin saadaan virusepidemia Suomessa kuriin tai ainakin hallintaan. Se pelastaa ihmishenkiä ja lyhentää kriisiaikaa ja siten myös yhtiöitä ja työpaikkoja. Olkaa fiksuja.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit