Laiska sijoittaja

Tilaa syöte syöte Laiska sijoittaja
Laiska sijoittaja pyrkii vaurastumaan olemalla "aktiivisesti laiska", eli ostelemaan arvopapereita sopivalla hetkellä, mutta välttämään myymistä viimeiseen asti. Blogi kertoo pitkästä mutta mielenkiintoisesta matkasta kohti taloudellista vaurastumista ja riippumattomuutta.Laiska sijoittajahttp://www.blogger.com/profile/05252278054811023453noreply@blogger.comBlogger460125
Päivitetty: 1 tunti 47 min sitten

HCP Quant: on aika luopua

To, 10/10/2019 - 17:21
Ostin aikanaan HCP Quantia rahaston kautta aikain ensimmäisestä merkinnästä kesäkuussa 2014. Minimisijoitus oli 5000 euroa ja sen verran itsekin sijoitin. Uusi rahasto perustui Kohti taloudellista riippumattomuutta -blogin kirjoittajan Pasi Havian kehittämiin kvantitatiivisiin sijoitusmenetelmiin (siksi rahaston nimi on "Quant"). 
Rahaston hienona ideana on, että kvanttipohjaiset päätökset minimoivat turhat tunteisiin liittyvät biasit, joka parantaa sijoitusmenestystä pidemmällä aikavälillä. Rahaston strategiana on arvosijoittaminen pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin globaalisti. Rahaston taaksepäin simuloitu tuotto myös näytti erittäin hyvältä ennen ostohetkeä. Lisäksi tykkäsin KTR-blogin tyylistä ja olin mielelläni mukana uudessa rahastossa.
Noususuhdanteen myötä rahaston alkutaival näytti ihan hyvältä. Ensimmäisen vuoden jälkeen kaikki näytti sujuvan mainiosti. Sitten kesän 2015 jälkeen onkin ollut huomattavasti vaikeampaa, kuten rahaston tuottohistoriasta näkyy. Syitä alituotolle on mahdollisesti useita, ja Pasi on näitä ansiokkaasti omistajille suunnatuissa maileissa ja muualla kertonut. Näihin liittyy mm. kohtuullisen iso painotus Kiinaan, jossa ei ole mennyt kovin hyvin viime aikoina. Toinen merkittävä seikka on arvo-osakkeiden suhteellinen alisuoriutuminen kasvuosakkeisiin nähden.
Olen päättänyt nyt luopua rahastosta viiden ja puolen vuoden omistamisen jälkeen (nyt tehty lunastus toteutuu vuoden lopussa). Tällä hetkellä rahaston arvo on 81,10, kun se alkoi pisteluvusta 100 rahaston alussa. 5000 euron sijoitukseni on siis kutistunut reiluun 4000 euroon. On aika nuolla haavat ja ottaa osa sijoituksesta takaisin.
On täysin mahdollista että lunastuspäätös on väärä. Kuten Haviakin usein on kertonut ja itsekin asiasta muistuttelen, sijoittaminen on pitkäjänteistä hommaa, ja rahaston/strategian yli- tai alisuoriutuminen selviää vasta vuosikymmenien aikajänteellä. Siksi on hieman strategiani vastaista että lähden lunastamaan rahastoa, joka on ehkä markkinasyklistä tai muista erityisistä syistä suoriutunut yllättävän huonosti viimeisen 4-5 vuoden aikana. Erityisen huonoa tuotto on suhteessa vertailuindekseihin viimeisen 1,5 vuoden aikana, eli joku voisi kokea tämän hetken olevan juuri sopiva ostolle.
Olisihan minulla aikaa odottaa. Aion silti tehdä lunastuksen, koska keksin ainakin pari hyvää syytä miksi rahasto ei välttämättä menesty kovin hyvin jatkossakaan. Ensimmäinen on tietysti kaikkien aktiivisten rahastojen haaste eli palkkiot. HCP Quantissa on juokseva 1,15% hallinnointipalkkio ja sen lisäksi tuottosidonnainen palkkio. Hallinnointipalkkio syö rahaston tuottoa kaikissa tilanteissa ja tuottosidonnainen palkkio "ylituoton" kohdalla. Toisekseen en ole varma aasialaisten pien- ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksista globaalilla sijoitusmarkkinalla. Näitä yrityksiä tuntuu poimiutuvan Quant -rahaston algoritmiin, ja alituotto saattaa edelleen jatkua. 
Jos rahastolla alkaa hurjan ylituoton kausi ensi vuodesta lähtien, niin tämä postaus tulee näyttämään varsin hölmöltä :) Mutta omilla rahoillahan saa onneksi tehdä mitä haluaa, ostaa rahastoja suurien tuottojen toivossa, ja myydä niitä jos tuntuu siltä että homma ei toimi.

Osakesäästötili - kuka tarjoaa parhaan diilin?

Pe, 04/10/2019 - 13:18
Kuten aiemmin kirjoitin, aikomuksenani on avata osakesäästötili ensi vuoden alussa. Osakesäästötili sopii erityisesti pitkän aikavälin säästämiseen, ja eräiden laskelmien mukaan osingot uudelleensijoitettuna hyödyt alkavat näkyä erityisesti seitsemän vuoden sijoitusajan jälkeen. Omaan sijoitusfilosofiaani tämä sopii aivan täydellisesti. Itselläni tulee olemaan erittäin suuri kynnys nostaa pääomaa osakesäästötililtä, erityisesti kun tiedostan veroedun aiheuttaman pitkän aikavälin hyödyn. Pääoman tarpeessa menisin luonnollisesti ensin normaalin arvo-osuustilin kimppuun.

Osakesäästötiliä tulevat tarjoamaan näillä näkymin heti vuoden alusta Nordea, Danske Bank, Nordnet ja Mandatum.

Näistä Nordean ja Dansken hinnoittelut alkavat olla selvillä. Molemmat lupaavat että osakesäästötili hinnoitellaan samalla tavalla kuin aivan normaali arvo-osuustili, eli ylimääräisiä maksuja ei ole tulossa. Käytännössä säilytyksestä joutuu maksamaan pari euroa kuussa tai vaihtoehtoisesti ei mitään jos on kaupankäyntiaktiivisuutta. Vaikkapa 50 000 euron pääomaan nähden kulut ovat varsin pikkusummia. Pelot siitä, että palveluntarjoajat velottaisivat vaikkapa prosenttiosuutta pääomasta voi siis haudata.

Nordnet puolestaan pitää hinnoittelua vielä vakan alla, mutta tähän mennessä saaduista vastauksista Nordnetin blogiin voi päätellä että osakesäästötili saattaisi maksaa jotain sijoittajalle joka ei tee aktiivisesti kauppaa. Tämä on itselleni iso yllätys, sillä Nordnet on kuitenkin tarjonnut ilmaisen arvo-osuustilin kaupankäyntiaktiivisuudesta huolimatta. Tässä olisi pelipaikka myös osakesäästötilin osalta. Saa nähdä mikä hinnoittelu tulee olemaan.

Mandatumin osalta hinnoittelu ei ole vielä selvillä, mutta Arvopaperin jutun perusteella hinnoittelu tulee olemaan "lähellä Mandatum Traderin nykyhinnoittelua".

Olin miettimässä eri vaihtoehtoja ja kallistumassa ehkä Nordean puoleen, mutta Danske Bank yllätti iloisesti. Kuulun Suomen Osakesäästäjiin ja nyt selvisi että Danske tarjoaa jäsenille ilmaisen osakesäästötilin (ilmainen säilytys & hallinnointi) sekä erittäin alhaiset kaupankäyntihinnat (kts. tarkemmin Dansken ilmoitus).

Jos harrastaisin affiliaatiomarkkinointia, niin nyt olisi sen aika :) Ilman sitäkin täytyy sanoa että isot respektit Danskelle! Dansken hinnoittelu osakesäästötilin osalta on muutenkin reilun oloinen, ja osakesäästäjien jäsenelle nyt siis ilmainen. Tämä lähtee itsellä käyttöön, ellei joku laita parempaa tarjousta pöytään.

2019 / Q3: Pääoma kasvoi 5,2 %

Ma, 30/09/2019 - 20:53
Vuoden 2019 kolmas kvartaali oli sijoitusrintamalla varsin tylsä. Tein lisäsijoituksia pelkästään 1500 euroa kuukaudessa Nordnetin tarjoaman ETF-kuukausisäästöohjelman mukaisesti. Muita salkkutapahtumia ei osinkojen lisäksi ollut. Seuraavassa vähätapahtumaisen kvartaalin avainluvut.
  • Uusi sijoitettu pääoma 2019 Q2 aikana: 4480 euroa
  • Pääoman kasvu yhteensä (pl. osingot): 14645 euroa (5,2 %)
  • Tuotto (pl. osingot): 10165 euroa (3,5 %)
Vaikka salkussa tapahtui vähän, oli tuotto silti mukavaa. Osakemarkkinat näyttävät edelleen vaan nousevan, ainakin niillä markkinoilla millä itselläni on eniten sijoituksia. Salkun pääoma kasvoi erittäin mukavat 5,2 % joka tekee 14645 euroa. Tästä oli puhdasta tuottoa yli kymppitonni.

Alla sijoitusten seuranta alusta asti tähän päivään. Kuten kuvasta näkyy, seuraavan merkkipaalun eli 300 000 euron ylitys on lähellä, nyt jäi vain muutamasta tonnista kiinni. Ehkä tämä toteutuu ennen vuoden loppua...
Osinko-osakkeita & laatuyhtiöitä OMXH:sta?

La, 28/09/2019 - 17:21
Kuten aiemmin olen kirjoittanut, ajatuksissa on laittaa ensi vuoden alussa kerralla 50 000 euroa osakesäästötilille. Vielä on harkinnassa että laitanko koko 50 keuroa kiinni kerralla osakkeisiin, vai yritänkö ajoittaa ostoja. Alan kallistua ensimmäisen kannalle, koska ajoittaminen on tunnetusti vaikeaa. Lisäksi tämä summa tulee olemaan alle 1/6 salkusta, eli mitenkään liian liian dramaattinen muuvi oman kokonaisvarallisuuteni kannalta. Käytännössä tapahtuu käteiskassan siirtäminen osakesäästötilille ja sitä myöten kotimaisiin osakkeisiin.
Koska 50 000 euroa on kuitenkin paljon rahaa ja ajatuksena olisi saada tälle tuottoa, olen alkanut miettiä nyt jo kolme kuukautta etukäteen sopivia ostokandidaatteja. Osakesäästötilin merkittävimpiä etuja on mahdollisuus saada osingot tilille verottomana ja sijoittaa ne uudestaan tuottamaan "korkoa korolle" ilman välissä tapahtuvaa verotusta. Itse olen kallistunut siihen, että käytän osakesäästötiliä nimenomaan tämän ominaisuuden takia. 
Hakusessa on täten laadukkaita OMXH:ssa listattuja yrityksiä, jotka maksavat kohtuullista osinkotuottoa. Tässä on tarkoitus katsoa nykyhetkeä pidemmälle, eli tavoittelen osakkeita jotka tarjoavat tasaisesti kasvavaa osinkovirtaa joka perustuu tuloksen kasvuun ja kestävyyteen. Joku voisi sanoa tällaisia osakkeita esimerkiksi "laatuyhtiöiksi", joku toinen osinkoyhtiöiksi.
Olen jo valinnut pidemmän listan omia suosikkeja jotka täyttävät nämä kriteerit ja kirjoittelen näistä loppuvuoden mittaan. Mutta ensin haluaisin heittää kysymyksen lukijoille:
Mitkä ovat sinun mielestäsi parhaita osakkeita OMXH:ssa pitkän aikavälin tuloskasvun ja sitä myötä osinkojen kasvun osalta?
Tiedän että osingot ja osinkojen kasvu ei ole ainut eikä välttämättä aina paras tapa saada tuottoa osakkeista - hyviä esimerkkejä maailmalta löytyy Amazonista Berkshire Hathawayhin. Osakesäästötilin erityispiirteet huomioon ottaen aion kuitenkin perustaa "osinkosalkun" 50 000 euron alkupääomalla. Omat rahat on siitä kivoja että niillä voi tehdä tällaisia kokeiluja :)