Piksu: Kevyttä

Tilaa syöte syöte Piksu: Kevyttä
Päivitetty: 1 tunti 23 min sitten

Suomalaisten luottamus vaurastumisen mahdollisuuteen on romahtanut

Ma, 18/01/2021 - 08:57

Neljäsosa suomalaisista on ainakin jossain määrin sitä mieltä, että heistä voisi jossain vaiheessa elämäänsä tulla varakkaita. Vielä vuonna 2018 reilut 40 prosenttia uskoi mahdollisuuksiinsa vaurastua, kertoo Taloudellinen mielenrauha -tutkimus.

Danske Bankin teettämän Taloudellinen mielenrauha -kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten usko omaan vaurastumiseen vaikuttaa huolestuttavasti vähentyneen kahden viime vuoden aikana. Tuoreen tutkimuksen mukaan noin 25 prosenttia suomalaisista uskoi vähintään jossain määrin vaurastumiseensa. Vuonna 2018 sama kysymys on kysytty hieman eri sanamuodolla, mutta ero on suuri: vielä tuolloin 42 prosenttia koki voivansa vaurastua jossakin vaiheessa elämäänsä.

Alkoholille on olemassa terveellisempi, cannabis pohjainen vaihtoehto

To, 14/01/2021 - 10:48

Alkoholista haetaan lohtua kun on vaikeaa. Sillä lievitetään ahdistusta ja pitkäaikaissairausten vaivoja, siitä haetaan lohdutusta syrjäytymiseen, köyhyyteen, huonoihin perheoloihin ja asunnottomuuteen. (EVA:n kuva oikealla viittaa tämän yhteyden olemassaoloon)

Alkoholi on kuitenkin huono lääke. Sillä on vakavia pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Yhteiskunnan pitäisi hyväksyä jokin korvaava, hieman terveellisempi nautintoaine. Vaihtoehtoja on tarjolla: Cannabiksesta voi valmistaa teetä. Boliviassa tarjoillaan kahviloissa koka- pensaan lehdistä valmistettua teetä. Isoäitini käytti unikon siemeniä mausteena ja lisäaineena.

Lääketiede tuntee monia teen, kahvin tai alkoholin tapaan nautittavia rauhoittavia ja mielyttäviä juomia.  Alkoholille pitäisi hyväksyä terveellisempi ja miedompi korvaava vaihtoehto ja luultavasti Cannabiksesta valmistettu juoma olisi helpoin valinta.

Ennusteet kuluvalle vuosikymmenelle, päivitys yksi

To, 07/01/2021 - 15:21

Tein arvioita todennäköisyyksille vuosi sitten tämän vuosikymmenen reaalisesta talouskasvusta Suomessa, Yhdysvalloissa ja Euroalueella. Lisäksi määrittelin todennäköisyyksiä osakeindeksien, kuten S&P500:n, kotipörssimme Omhex Capped Gi:n ja Dax30:n maksimipistemäärille tämän vuosikymmenen lopussa. Edellämainittujen lisäksi arvioin tiettyjen poliittisten tapahtumien todennäköisyyksiä tälle vuosikymmenelle. Jokaisen täytyy muistaa, että todennäköisyydet muuttuvat uusien tapahtumien vuoksi, joten niiden päivittäminen on tärkeää. Tässä kirjoituksessa julkaisen uudet todennäköisyydet, kerron miksi ne ovat voineet muuttua ja yritän hieman perustella muutoksia.

 

Reaalisen vuosittaisen BKT-kasvun ennustuksia uudelle vuosikymmenelle, suluissa todennäköisyys vuoden 2020 alussa:

 

Suomi: Lähtötilanne 241€ miljardia. 77%:ia alle 2%:n (75%). Toisin sanoen, vuoden 2029 lopussa Suomen reaalisen BKT:n oltava alle 293€ miljardia

 

Sijoitusvuosi 2021 alkaa iloisissa merkeissä

To, 31/12/2020 - 08:39

Suomalainen pörssivuosi 2020 sisälsi vauhdikasta menoa ja hurjia käänteitä. Alkuvuoden 10% pörssinousun jälkeen kurssit romahtivat koronan takia 40% noustakseen taas vuoden lopussa elvytyspakettien siivittämänä 11% plussalle. Kehityksessä oli paljon yllätyksellistä ja mahdotonta ennustaa. Parhaiten pärjäsi hyvällä onnella ja sopeutumalla nopeasti muutoksiin.

Edessä on Uusi Vuosi uusine mahdollisuuksineen. Korona kriisi on helpottamassa ja talous on palautumassa normaaliin. Matkustaminen ja kuluttaminen lähtevät käyntiin ja yritykset paikkalevat menetyksiään nostamalla hintoja. Kansalaisten tileille on jäänyt rahaa ja iloisen kulutusjuhlan tekijät ovat koossa. Näillä nuoteilla päästään varmaan mukavasti kesään ja vielä syksyynkin saakka.

Arvelen, että loppusyksy tuo myrskyn merkkejä. Elvytysrahaa ei enää pumpata talouteen ja monet helpon rahan turvin eläneet joutuvat kiipeliin. Tulosta pitäisi saada tuottamalla lisäarvoa ja tämä ei kaikilta onnistu. Konkurssien määrä putosi vuoden 2020 aikana ennätysalas. Kaikki pärjäsivät kun rahaa oli yllin kyllin jaossa riippumatta siitä pystyikö tekemään lisäarvoa vaiko ei. Talouselämän dynamiikka pysähtyi. Tilanne muuttuu Euroopassa toivottavasti loppuvuodesta 2021 ja konkurssiaalto pyyhkäisee yli maanosan. Seurauksena on luottotappioita pankeille, työpaikkojen menetyksiä ja kenties jopa pörssikurssien laskua, mutta loppujen lopuksi muutos on hyvästä. Tuhkasta syntyy uusi entistä kauniimpi fenix lintu (kuva oikealla).

Tasapuolisuus perinnönsaajia kohtaan on hyvän testamentin tunnusmerkki

Ti, 29/12/2020 - 09:27

Mikä on lahjan antamisessa ja/tai testamentin tekemisessä tärkeintä? Sinun kannattaa olla tasapuolinen, jos haluat että läheisesi pitävät yhtä ja tukevat toisiaan myös lahjan antamisen tai perinnön saamisen jälkeen. Jos olet lapsiasi ja läheisiäsi kohtaan tasapuolinen niin läheisesi pitävät yhtä ja huolehtia toisistaan myös lahjan/perinnön saamisen jälkeen. Päinvastainenkin on ikävä kyllä totta. Epätasapuolisesti jaettu perintö tai annettu lahja katkeroittaa sisarusparven ja rikkoo ihmissuhteita. Tämä kannattaa testamenttia kirjoitettaessa tai lahjan antamisen yhteydessä huomioida.

PItääkö testamentti aina tehdä? Ei, jos perinnönsaajat ovat selvät eikä lain ehdottamista perintöosuuksista haluta poiketa. Eikä aina kannata jättää jälkeensä tarkkoja ohjeita. Joskus on parempi että perinnönsaajat saavat itse keskenään päättää miten he omaisuuden haluavat jakaa. Vapaus päättää on sekin lahja. Mutta usein noista lain ehdottamista osuuksista halutaan poiketa ja silloin on paikallaan tehdä testamentti, jolla osuudet määritellään.

Jos tekee testamentin, niin se kannattaa tehdä huolella. Asianajotoimisto Stadin Dumari ohjeistaa testamentin tekemisessä seuraavasti:

Hyvää Joulua

Ke, 23/12/2020 - 10:56

Jouluna on hyvä reflektoida menneen vuoden onnistumisia ja epäonnistumisia

Ke, 23/12/2020 - 09:40

Jouluna päivä alkaa pidetä ja käännymme kohti Uutta Vuotta ja valoa. Silloin on aika katsoa mennyttä, reflektoida omia onnistumisia ja epäonnistumisia ja myös muistella maailmalla tapahtuneita. Menneen muistelu, reflektointi toimii kaiken henkilökohtaisen kehittymisen taustavoimana.

Maailmalla tapahtuneista on helppo pomia yksi asia yli muiden, Corona virus. Se on vaikuttanut kaikkien elämään ja ollut yhteinen nimittäjä lähes kaikille tärkeille asioille. Se on heiluttanut pörssikursseja, ajanut yrityksiä ahdinkoon ja auttanut toisia menestykseen ja toiminut sosiaalisten muutosprosessien käynnistävänä tekijänä.

Sijoittamalla ja/tai yritystoiminnalla pyrimme tuottamaan lisäarvoa ja iloa yhteiskunnalle ja kanssaihmisille.  Tehtävämme on ohjata menneiden sukupolvien kokoamaa pääomaa niiden ihmisten haltuun, jotka pystyvät parhaiten rakentamaan yhteiskuntaa ja tuottamaan lisäarvoa ja iloa lähimmilleen. Haltuumme uskotut voimavarat kutistuvat, jos epäonnistumme tehtävässämme ja kasvavat jos onnistumme. Rahallinen voitto on hyvien töidemme mitta - tämä on hyvä muistaa nyt Jouluna kun reflektoimme mennyttä vuotta ja sitä hyvää jota olemme kenties vuoden aikana pystyneet saamaan aikaan.

Rahan ohella on muita tärkeämpiä hyvyyden mittoja. Läheisyys, lapset, ystävät ja hyvä mieli ovat asioita jotka ovat kaikkein tärkeämpiä asioita sekä meille että läheisillemme. Työtämme on lisäarvon tuottaminen kanssaihmisille, mutta se on vain välttämättömyys, jotta muut arvokkaammat asiat voivat kukoistaa. Läheisyys ja myötäeläminen ovat kuitenkin loppujen lopuksi ne tärkeimmät asiat, joiden takia me ponnistelemme ja yritämme.