Nordnetbank

Tilaa syöte syöte Nordnetbank Nordnetbank
Päivitetty: 56 min sitten

Onko ETF:llä sijaa arvosijoittajan työkalupakissa?

Pe, 15/12/2017 - 17:19

Viime vuosina passiiviset sijoitusmenetelmät, kuten ETF (Exchange Traded Fund), ovat vallanneet valtavasti markkinoita. Jotkut rohkeimmat ovat puhuneet jopa aktiivisen sijoituspalvelun tarjonnan kuolemasta. ETF:t mielletään yleisesti kustannustehokkaiksi markkinapeesaajien työkaluiksi. Suurin osa ETF:stä seuraakin jotain indeksiä. Koska ETF on pörssinoteerattu rahasto, niin sijoittaja voi käydä sillä kauppaa pörssissä aivan samalla tavalla kuin osakkeella.

Entä sitten aktiivisesti osakkeita poimiva arvosijoitta, voisiko hän hyödyntää ETF:ä sijoitustoiminnassaan millään tavalla? Itse asiassa mahdollisuuksia voi olla runsaastikin, koska ETF:t kattavat tänä päivänä lähes markkinat kuin markkinat ja lisäksi vielä useimmat sijoittamisen tyylisuunnatkin.

Hankalasti saavutettavat markkinat

ETF:t voivat tarjota erinomaisen mahdollisuuden sijoittaa markkinoille, joille yksittäisiin osakkeisiin sijoittaminen on muuten hyvin hankalaa tai kallista. Kaukaisille tai eksoottisille markkinoille sijoitettaessa ne voivat säästää myös sijoittajan aikaa. Jos haluat sijoittaa vaikka Japaniin, niin kielellisten ja kulttuurillisten haasteiden takia yksittäisen yhtiön analysointi voi olla hankalaa ja aikaa vievää – vaikkakin joissain tapauksessa hyvin palkitsevaa.

ETF tavallisesti koostuu laajasta määrästä osakkeita, mikä vähentää sijoittajan tarvetta tehdä syvällistä tutkimusta jokaisesta yrityksestä. Jos uskot jonkin markkinan, maan tai alueen olevan poikkeuksellisen halpa, niin ETF:n avulla on helppo päästä osalliseksi näistä markkinoista edullisin kustannuksin.

Yksittäiselle toimialalle panostaminen

ETF:t mahdollistavat myös näkemyksen oton koko toimialalle ilman suurta yhtiökohtaista riskiä. Jos öljyn hinta keikkuu pohjalukemissa, niin tämän sektorin ETF:llä voit saada hyödyn mahdollisesta tulevasta öljyn hinnan noususta yksittäistä osaketta analysoimatta. Aivan vastaavasti voit ottaa näkemystä vaikka Euroopan pankkisektoriin, Yhdysvaltojen terveydenhuoltoalaan tai maailmanlaajuisesti kaivosalaan.

Mikään ei estä myöskään yhdistämästä osakepoimintaa ja ETF sijoittamista. Voit poimia muutaman mielestäsi houkuttelevimman yhtiön kyseiseltä toimialalta ja täydentää näkemystäsi vielä toimialan ETF:llä.

Samoin ETF sijoittamisella voidaan hajauttaa toimialoille, jotka eivät ehkä ole parasta osaamisaluettasi. Pienet bioteknologia, puolijohdevalmistajat tai lääkkeiden valmistajat voivat olla alaa tuntemattomalle sijoittajalle hankalia analysoitavia. ETF tuo silloin salkkuusi alan laajan hajautuksen, jossa riskit ja mahdollisuudet ovat tasapainossa.

ETF mahdollistaa myös sijoittamisen hyvin eri lailla toimiviin yhtiöihin, kuten REIT (kiinteistösijoitus yhtiöt) tai yleishyödylliset yritykset. Ja sellaisille toimialoille, jotka esimerkiksi kotimaisessa pörssissämme ovat huonosti edustettuina.

ETF:n avulla voit painottaa jotain teemaa salkussasi

Koska ETF valikoima on tänä päivänä lähes loputtoman laaja, niin sijoittaja voi poimia sieltä juuri haluamansa teeman. Tällainen voi olla vaikkapa pienyhtiöihin sijoittaminen. Tunnetusti pienyhtiöt ovat pitkällä aikavälillä voittaneet yleisindeksin ja suuryhtiöt tuotoissa. Kuitenkin useiden pienyhtiöiden tarkka seuraaminen ja analysointi voi olla haastavaa ja aikaa vievää. Varsinkin kun monista yhtiöistä on saatavilla vähän analyytikkojen valmiiksi purtua materiaalia. Tällöin pienyhtiö ETF saattaa olla oiva valinta lisukkeeksi sijoitussalkkuun.

Myös erityisesti osinkoihin panostavia ETF:ä löytyy. Ne voivat olla sopiva valinta sijoittajalle, joka on vuosien varrella jo rakentanut tuhdin salkun ja haluaa panostaa pääomatulojen hankintaan ilman säännöllistä yksittäisten yritysten muuttuvien tilanteiden tutkimista. Näin voidaan saavuttaa enemmän vapaa-aikaa pääomatulotason silti putoamatta.

Toisinaan arvosijoittajalle voi tulla markkinoilla vallitsevan tilanteen takia halu sijoittaa osa salkustaan, vaikka kasvuosake tai momentum menetelmän mukaisesti. Arvosijoittaja ei välttämättä tunne itseään kotoisaksi näiden osakkeiden parissa ja hänen analyysimenetelmänsä eivät välttämättä anna parasta tulosta tällä alueella. Silloin ETF voi olla yksinkertaisin ja tehokkain tapa ottaa poikkeuksellista näkemystä.

ETF:n avulla voi myös sijoittaa poikkeuksellisiin sijoituskohteisiin. Tällaisia kohteita voivat olla esimerkiksi listaamattomat yhtiöt, pääomasijoitukset, hyödykkeet, hedge-rahastot sekä kiinteistösijoitukset – jopa taide, arvoviinit ja antiikkiautot. Tällaisiin kohteisiin yksityissijoittajan voi olla hankala päästä suoraan käsiksi. Usein suorat sijoitukset vaativat myös hyvin suuria pääomia.

Kaiken kaikkiaan arvosijoittajalle ETF voi olla lisämauste salkussa, jonka avulla päästään käsiksi erilaisiin tai hankalammin saavutettavissa oleviin kohteisiin.

Artikkeli Onko ETF:llä sijaa arvosijoittajan työkalupakissa? julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Nordnet Sijoittaja.fi:n kaupankäyntikoulussa

Pe, 15/12/2017 - 13:37

Sijoittaja.fi järjesti kolmen välittäjän, Lynxin, Nordentin ja OP:n, välisen koulutuksen Sijoitus Investissä. Katso tunnelmat Messukeskuksesta Sijoitus Investin päälavalta 29.11.2017. Lue myös Sijoittaja.fi:n artikkeli aiheesta.

Artikkeli Nordnet Sijoittaja.fi:n kaupankäyntikoulussa julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

United Bankers -aamiainen 13.12.2017

Pe, 15/12/2017 - 13:16

Panostajan United Bankers Oyj:n toimitusjohtaja Patrick Anderson ja Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén kertoivat aamiaisella UB:n näkymistä. Tilaisuus pidettiin 13.12.2017.

Artikkeli United Bankers -aamiainen 13.12.2017 julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Jukka Oksaharju vs. Martin Paasi #rahapodissa

Pe, 15/12/2017 - 13:10

Jukka Oksaharju ja Martin Paasi ottavat toisistaan mittaa #rahapodissa. Kumpi voittaa battlessa, Martin ja ETF-rahastot vai Jukka ja osakepoiminnat? Selvitetään perin pohjin, mihin sijoittajan kannattaa rahansa laittaa.

Artikkeli Jukka Oksaharju vs. Martin Paasi #rahapodissa julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Pitkäjänteisen osinkosalkun ABC

Pe, 15/12/2017 - 11:02

Tällä blogipalstalla olen kautta aikain korostanut, että näen sijoittajan pitkän aikavälin tuoton muodostuvan yhtiön liiketoimintojen ruohonjuuritasolla. Siellä alkunsa saava tulos mahdollistaa osinkojen maksamisen, mikä puolestaan luo sijoittajalle ainoan tulovirran (osingot) ennen osakkeiden myyntihetkeä. Tarkastelen tässä merkinnässä kolmea tekijää, jotka tukevat osakesalkun pitkän aikavälin osinkopotin kasvua.

Passiivisen osinkosijoittajan vuotuinen kassavirta ei riipu osakkeiden lyhyen aikavälin kurssiliikehdinnästä. Osingothan maksetaan liiketoiminnan nettotuloksen, ei osakekurssin poukkoilun perusteella. Osinkotuotto on lähtökohtaisesti positiivinen, vaikka osakkeen kokonaistuoton komponenteista toinen, kurssimuutos, voi olla tuntuvastikin negatiivinen.

Sijoittaja voi vaikuttaa salkkunsa osinkovirtaan monin tavoin. Yksi niistä on yhtiövalinta tarkastelemalla liikkeenjohdon harjoittamaa filosofiaa: onko pörssiyhtiön ensisijaisena tavoitteena toteuttaa itseisarvoisesti strategiaa vai omistaja-arvon kasvuagendaa nostamalla vuotuista osingonjakoa?

Ylipäätään on hyvä lähtökohta, jos sijoittaja poimii salkkuyhtiönsä osingonmaksukyky reunaehtona. Osinkohan tiivistää monta asiaa: yhtiön kannattavuuden, vähintään kohtuullisen vakavaraisuuden ja sen, että tulos realisoituu mitä todennäköisimmin kirjanpidosta myös käteiseksi rahavirraksi. Erityisesti vuosia kestävä osingonmaksun track record kertoo yhtiön ansaintamallin iskunkestävyydestä suhdanteiden yli.

Henkilökohtaisesti yritän pistää yhtiövalinnan kohdalla tästä vielä astetta laadukkaammaksi. Pyrin valikoimaan yhtiöitä, jotka eivät ainoastaan maksa vuosittain osinkoja, vaan myös kasvattavat osakekohtaista osinkoaan säännönmukaisesti.

Tässä yhteydessä on tärkeää sisäistää, että kyse on osakekohtaisesta osingosta: sen nostaminen kasvattaa jatkuvasti sijoittajan omaan hankintahintaan nähden laskettavaa osinkotuottoa, vaikka osakkeen efektiivinen osinkotuotto – osinko suhteessa osakkeen kurssitasoon – saattaakin yhtenä vuonna myös laskea laatuyhtiön kohdalla (jos osakekurssi kohoaa osingonjaon kasvua ripeämmin).

Pitkäjänteiselle omistajalle on tietysti tärkeintä, mitä hän saa omalle hankintahinnalleen, joten analyysissä kannattaa antaa vähemmän painoarvoa sille, mitä uusi sijoittaja saa kohdeyhtiöstä vallitsevalla kurssitasolla. Tosin uuden sijoittajan tuotto-odotuksen romahtaminen saattaa olla merkki yliampuvasta kurssikehityksestä, minkä pitäisi herättää pitkäjänteinenkin omistaja keventämään.

Suhdanteiden yli sijoitussalkun vuotuista osinkopottia on mahdollista kasvattaa erityisesti kolmen tekijän kautta:

1. Salkkuyhtiöiden osinkojen uudelleensijoittaminen
2. Säästöt palkkatuloista
3. Osakekohtaisten osinkojen kasvu salkkuyhtiöissä

Luonnollisesti sijoittaja voi samanaikaisesti soveltaa edeltävistä yhtä tai useampaa osinkopotin kasvutekijää. Toisaalta hän voi jättää soveltamatta niistä yhtäkään. Havainnollistan seuraavassa esimerkkilaskelmien kautta, miten tekijät käytännössä vaikuttavat sijoitusmenestykseen (eli salkun kasvattamiseen pitkässä juoksussa).

Kuvitellaan, että sijoitussalkun koko on lähtötilanteessa 40.000 euroa. Kuvitellaan salkun sijoitushorisontiksi 30 vuotta, sijoitushetken osinkotuotoksi 3,25 prosenttia ja keskimääräiseksi osakekohtaisen osingonjaon vuosikasvuksi 7,20 prosenttia sekä osakehintojen keskimääräiseksi vuosikasvuksi sijoitushorisontin aikana 5 prosenttia. Vuotuisen uusien sijoitusten määräksi oletetaan 12.000 euroa eli 1.000 euroa kuukaudessa. Oletetaan samalla, että kaikki lisäsijoitukset tehdään kalenterivuosien lopuissa.

Siirryn seuraavaksi konkreettisiin laskuesimerkkeihin annetuin oletuksin.

Vaihtoehto 1: Ei osakekohtaisen osingonjaon kasvua salkkuyhtiöissä, ei salkkuyhtiöiden osinkojen uudelleensijoittamista, eikä uusia sijoituksia palkkatuloista.

-> salkun vuotuinen osinkovirta 30 vuoden kuluttua 1.300 euroa

Mitä tapahtuu, kun sijoittaja soveltaa yhtä salkun osinkopotin kasvutekijää kerrallaan?

Vaihtoehto 2: Salkkuyhtiöiden osinkojen uudelleensijoittaminen vuosittain, mutta ei osakekohtaisen osingonjaon kasvua salkkuyhtiöissä, eikä uusia sijoituksia palkkatuloista.

-> salkun vuotuinen osinkovirta 30 vuoden kuluttua 1.968 euroa

Vaihtoehto 3: Uudet sijoitukset palkkatuloista, mutta ei salkkuyhtiöiden osinkojen uudelleensijoittamista, eikä osakekohtaisten osinkojen kasvua salkkuyhtiöissä.

-> salkun vuotuinen osinkovirta 30 vuoden kuluttua 7.205 euroa

Vaihtoehto 4: Osakekohtaisten osinkojen kasvu salkkuyhtiöissä, mutta ei salkkuyhtiöiden osinkojen uudelleensijoittamista, eikä uusia sijoituksia palkkatuloista.

-> salkun vuotuinen osinkovirta 30 vuoden kuluttua 9.763 euroa

Entä mitä tapahtuu, kun sijoittaja soveltaa kahta salkun osinkopotin kasvutekijää kerrallaan?

Vaihtoehto 5: Salkkuyhtiöiden osinkojen uudelleensijoittaminen ja uudet sijoitukset palkkatuloista, mutta ei osakekohtaisten osinkojen kasvua salkkuyhtiöissä.

-> salkun vuotuinen osinkovirta 30 vuoden kuluttua 9.226 euroa

Vaihtoehto 6: Salkkuyhtiöiden osinkojen uudelleensijoittaminen ja osakekohtaisten osinkojen kasvu salkkuyhtiöissä, ei uusia sijoituksia palkkatuloista.

-> salkun vuotuinen osinkovirta 30 vuoden kuluttua 26.989 euroa

Vaihtoehto 7: Osakekohtaisten osinkojen kasvu salkkuyhtiöissä ja uudet sijoitukset palkkatuloista, ei salkkuyhtiöiden osinkojen uudelleensijoittamista.

-> salkun vuotuinen osinkovirta 30 vuoden kuluttua 54.111 euroa

Ja mitä tapahtuu, kun sijoittaja soveltaa kaikkia kolmea salkun osinkopotin kasvutekijää kerrallaan?

Vaihtoehto 8 johtaa salkun vuotuiseen 115.444 euron vuotuiseen osinkovirtaan 30 vuoden kuluttua.

Edeltävät esimerkit antavat aihetta pohtia, mikä rooli on ensi keväänä tuloutuvilla osingoilla osakesalkun pitkän aikavälin kasvattamisessa. Tämän merkinnän päälinjoja seuraamalla sijoittaja voi tavoitella osakesalkkua, joka pitkällä aikavälillä tuottaisi passiivisena osinkovirtana nykyistä palkkatuloaan vastaavan vuositulon.

Kuten rivien välistä on mahdollista havaita, osinkokasvustrategiaan ei sisälly kovinkaan olennaisena osana osakekurssien tuijottaminen eli myyntivoittojen metsästäminen. Kuten laskelmissa annetuista oletuksistakin voidaan todeta, niitä voidaan subjektiivisesti muokata prosenttiyksikön murto-osia muuntelemalla, mutta iso kuva ei sillä muuksi muutu.

Itse asiassa suuri kuva saattaa muuttua jopa esitettyjä laskelmia suotuisammaksi, jos esimerkiksi sijoitushorisontin keskimääräistä pääomavoittojen kasvuprosenttia hilataan maltillisemmaksi. Sehän on tekijä, joka kasvattaa suoraan sekä osinkojen uudelleensijoittamisen että palkkatuloista tehtävien uusien sijoitusten kustannuksia (kiinteällä euromäärällä saa kappalemääräisesti vähemmän osakkeita ja siten vähemmän tulevia osinkoja). Tässä oikeastaan kiteytyy hieman paradoksaalinen asia: osinkostrategiaa noudattavan pitkäjänteisen sijoittajan tulee toivoa osakkeiden kurssiromahdusta, ei missään nimessä nousua. Esimerkiksi 3 prosentin vuotuisella hinnannousulla laskettuna vaihtoehdossa 8 lasketun osinkovirran toteutuminen lyhenee 30 vuodesta reiluun 26 vuoteen.

Menestyvässä sijoitustoiminnassa kurssikäyrän vahtaamista huomattavasti tärkeämmäksi kohoaakin pitkäjänteinen sijoitussuunnitelma. Myöskään laatu ei saa jäädä sivuosaan yhtiövalinnoissa, koska ensinnäkin yhtiön jatkuvan osingonmaksukyky – puhumattakaan kasvavasta sellaisesta – edellyttää sekä järkevää bisnestä että ensiluokkaista yritysjohtoa.

Tässä merkinnässä esitettyjen laskelmien perusteella osakesalkun osingot kasvavat ennen kaikkea kahta kautta: osakemäärän kasvun ja osaketta kohden saatavan osinkovirran kautta. Alleviivaamisen arvoista on, että korkoa korolle -tekijä pääsee jylläämään toden teolla, kun sijoittaja soveltaa salkunhoidossaan useampaa kuin yhtä edellä mainituista kolmesta salkun osinkopotin kasvutekijästä. Parhaimmillaan sijoittaja hyödyntää samanaikaisesti kaikkia kolmea tekijää, aloittaen myös kyseisen strategian soveltamisen mahdollisimman varhain. Oikeastaan listaan voisi lisätä neljännen kasvutekijän, ajan.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät gurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Laatuguru-uutuuskirja esittelee laatuyhtiöstrategian kantavat periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

TILAA LAATUGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Laatuguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös osana neljän sijoituskirjan pakettia, joka sisältää signeerauksen tai omistuskirjoituksen. 

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä.

Teksti ei ota kantaa ajoitukseen eikä yksittäisiin sijoituskohteisiin tai yrityksiin. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju). Laskuesimerkkien lähde soveltaen dgmachine.blogspot.fi aineistosta. Esimerkeissä osingot on verotettu 15 prosentin kannan mukaan. Suomalainen verotuskäytäntö pienentää salkun kasvukulmaa hieman, mutta merkinnän keskeisin tavoite on kuvata yksityiskohtaisten lukujen sijaan yleisten sijoitusperiaatteiden vaikutuksia salkun muodostumiseen pitkällä aikavälillä.

Photo credit: jdigit3l via Foter.com / CC BY-NC

Artikkeli Pitkäjänteisen osinkosalkun ABC julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

#rahapodi jakso 99 – Suuri osake vs. rahasto -battle

To, 14/12/2017 - 07:53
Suuri osake vs. rahasto -battle

Jukka Oksaharju ja Martin Paasi ottavat toisistaan mittaa #rahapodissa. Kumpi voittaa battlessa, Martin ja ETF-rahastot vai Jukka ja osakepoiminnat? Selvitetään perin pohjin, mihin sijoittajan kannattaa rahansa laittaa. Suomessa on noin 800.000 osakesäästäjää ja noin miljoona rahastosäästäjää.

Battlen erät:

 • Miksi sijoittaa rahastoihin tai osakkeisiin? (3:20)
 • Kumpi sijoitusmuoto on tuottoisampi? (4:40)
 • Miten rakentaisit eläkesalkun? (10:25)
 • Miten hajautus hoidetaan järkevästi ja kuinka monta osaketta/rahastoa se vaatii? (13:00)
 • Kotiman pörssi vai kansainvälinen painotus? Kumpaan vaihtoehtoon sijoittaisit? (15:20)
 • Sijoitusriskit (16:40)
 • Kummassa säästömuodossa hyödyt parhaiten osingoista? (18:20)
 • Kannattaako vivuttaminen? (21:10)
 • Kumpi maksaa enemmän kuluja, osake- vai rahastosäästäjä? (25:00)
 • Sijoitusstrategian luonti – miten aloittaa oman salkun rakentaminen? (27:55)
 • Roast eli kollegan sijoitustuotteiden arvostelu (29:55)
 • Bonuskysymys 1 (34:10)
 • Bonuskysymys 2 (35:40)

Jakso julkaistu 14.12.2017

Voit katsoa jaksot myös videona YouTubessa!

Kuuntele myös Jakso 68 – Jukka Oksaharjun kuumimmat osinkoyhtiöt

Nordnetin #rahapodi on podcast, jossa puhumme taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Podia vetävät Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sekä yhteistyökumppanuuksista vastaava Miikka Luukkonen.

Haluatko uusimmat #rahapodi-jaksot suoraan puhelimeesi?
Lataa sovellus ja seuraa #rahapodia:

Artikkeli #rahapodi jakso 99 – Suuri osake vs. rahasto -battle julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Panostaja-aamiainen 10.11.2017

To, 14/12/2017 - 06:29

Panostajan toimitusjohtaja Juha Sarsama kävi Nordnetin järjestämässä aamiaistilaisuudessa kertomassa kasvuyrityksiin sijoittamisesta ja Inderesin analyytikko Juha Kinnunen valotti omia näkemyksiään yhtiöstä sijoituskohteena. Tilaisuus pidettiin 10.11.2017.

Artikkeli Panostaja-aamiainen 10.11.2017 julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Missä vaiheessa on nousumarkkina?

Ke, 13/12/2017 - 23:47

Klassikkoteoksessaan One Up on Wall Street Peter Lynch kuvaa esimerkin kautta pörssin suhdannekierron ilmenemistä sijoittajien keskuudessa.

Lynch kertoo teoksessaan niin sanotusta ”cocktail theorystä”, joka lienee hänen oman kokemuksensa tuotantoa. Teoriansa hän jakaa neljään eri päävaiheeseen, jotka esittelen tässä blogimerkinnässä cocktail-juhlissa tapahtuvan esimerkkitilanteen kautta.

Vaihe 1

Ensimmäisessä vaiheessa teoriaa alkaa pörssin nousumarkkina. Tätä ennen kurssit ovat laskeneet jo pidemmän aikaa, ainakin yleisindeksillä mitaten. Heikko lähihistorian kurssikehitys osakkeiden hintamuutoksilla mitattuna on saanut sijoittajat pessimistisiksi, eikä kukaan usko uuden nousun käynnistymiseen lähiaikoina. Ihmiset eivät myöskään juttele keskenään osakkeista, koska niistä ei ole ollut saatavilla viime aikoina pikavoittoja.

Kun ensimmäisessä vaiheessa ohikulkijat kyselevät cocktail-juhlissa Lynchiltä, mitä hän tekee työkseen ja kuulee tämän työskentelevän osakerahaston varainhoitajana, he nyökkäävät kohteliaasti ja kävelevät seuraavan uuden tuttavuuden luokse. Jos ohikulkijat eivät välittömästi vaihda seuruetta, he Lynchin mukaan vaihtavat keskustelussa aihetta illan koripallo-otteluun tai säähän. Tämän jälkeen ohikulkijat jatkavat matkaansa eteenpäin juttelemaan lähettyvillä drinkkiä siemailevalle hammaslääkärille. Teorian ensimmäinen vaihe opettaa Lynchin mielestä, että silloin, kun kymmenen ihmistä keskustelee osakkeiden sijaan mieluummin plakista hammaslääkärin kanssa, on aika ladata salkku täyteen sijoituksia.

Vaihe 2

Toisessa vaiheessa ohikulkijat, jotka kyselevät Lynchiltä hänen ammattinsa perään, jäävät hieman pidemmäksi aikaa juttelemaan. Tässäkin vaiheessa keskustelu ajautuu Lynchin mukaan varsin nopeasti ohikulkijan toimesta lähinnä siihen suuntaan, miten vaarallisia ja riskipitoisia osakkeet ovat. Tämän lyhyen keskustelun jälkeen ohikulkijat jatkavat vaellustaan kohti hammaslääkäriä ja plakkikeskusteluja.

Teorian toisessa vaiheessa osakkeet ovat Lynchin mukaan nousseet jo vähintään 15 prosenttia pohjalukemistaan, mutta vain harva kiinnittää siihen vielä paljoa huomiota.

Vaihe 3

Kolmannessa vaiheessa osakkeet ovat kohonneet jo 30 prosenttia ensimmäisestä vaiheesta. Merkittävä osa hammaslääkärin ympärillä parveilleissa jutustelijoista on palannut ja jopa piirittänyt varainhoitaja Lynchin cocktail-juhlissa. Osa innokkaimmissa jopa vetää Lynchin hieman sivummalle kyselläkseen sermin takana, mitä osakkeita kannattaisi juuri nyt ostaa salkkuun. Vaiheen 3 aikana jopa hammaslääkäri tulee kysymään samat kysymykset. Tässä vaiheessa lähes jokainen juhliin osallistunut on vastikään sijoittanut jotenkin ja keskustelu liikkuu lyhyen aikavälin sijoitustuottojen ja näkymien ympärillä.

Vaihe 4

Neljännessä vaiheessa kaikki illan juhlijat ovat käyneet vähintään kertaalleen pitkän jutustelun Lynchin kanssa osakemarkkinoista ja kuumista yhtiöistä. Vaiheen kuitenkin huipentaa se, että osa jutustelijoista tulee kertomaan Lynchille, mitä pörssistä pitäisi juuri nyt ostaa. Jopa hammaslääkärillä on kolmesta neljään vinkkiä kerrottavana. Lynchin seurattua hammaslääkärin vinkkejä seuraavien päivien lehdistä, ovat kaikki kuumat osakkeet järjestäen nousseet.

Teorian neljännessä eli viimeisessä vaiheessa osakkeet ovat karanneet tai viimeistään silloin karkaamassa irti reaalitaloudesta. Lynchin mukaan tilanteessa, jossa naapurit kertovat hänelle mitä salkkuun pitäisi ostaa – ja vielä kun nämä osakkeet jatkavat hetken nousuaan – ovat markkinat saavuttaneet lyhyen aikavälin huippunsa ja käsillä on viimeinen hetki myydä osakkeet ennen seuraavaa romahdusta.

Jokaisella lukijalla lienee omat kokemuksensa lähipiirin, tuttavien ja naapureiden kiinnostuksesta sijoittamista kohtaan. Joten kysymys kuuluu, mitä menestyvän sijoittajan pitäisi todellisuudessa tehdä juuri nyt Lynchin esimerkkiä soveltaen?

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät gurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Laatuguru-uutuuskirja esittelee laatuyhtiöstrategian kantavat periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

TILAA LAATUGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Laatuguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös osana neljän sijoituskirjan pakettia, joka sisältää signeerauksen tai omistuskirjoituksen. 

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä.

Teksti ei ota kantaa ajoitukseen eikä yksittäisiin sijoituskohteisiin tai yrityksiin. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: archer10 (Dennis) / Foter / CC BY-SA

Artikkeli Missä vaiheessa on nousumarkkina? julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Jasmin Hamid vieraana #rahapodissa

Ke, 13/12/2017 - 16:11

Millä tavalla moniosaaja, mediapersoona ja kaupunginvaltuutettu Jasmin Hamid sijoittaa ja miksi? Naisten sijoittaminen on viime aikoina ollut tapetilla, mitä se kertoo maailman sijoitusilmapiiristä? #rahapodissa keskustelua sijoitusinnon löytämisestä, syistä säästää ja lopuksi Jasmin tietysti paljastaa parhaat sijoitusvinkkinsä aloittelevalle sijoittajalle.

Artikkeli Jasmin Hamid vieraana #rahapodissa julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Millainen yhtiö Taaleri on sijoituskohteena?

Ke, 13/12/2017 - 15:56

Nordnetin Taaleri-aamiaistilaisuus järjestettin 15.11.2017. Puhujina Taalerin toimitusjohtaja Juhani Elomaa ja Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén.

Artikkeli Millainen yhtiö Taaleri on sijoituskohteena? julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Onko Bitcoin tulppaani?

Ti, 12/12/2017 - 15:37

Bitcoin arvo on kolminkertaistunut viimeisen kuukauden aikana. Yli kymmenen prosenttia Nordnetin asiakkaista omistaa Bitcoinia (Bitcoinin arvoa seuraava ETN, Bitcoin XBT) noin 55 miljoonan euron edestä. Nordnetin asiakkaat käyvät kauppaa Bitcoinia seuraavalla ETN:llä enemmän kuin Nokian, H&M:n ja Novo Nordiskin osakkeilla yhteensä.

Lisää bensaa liekkeihin kaataa nyt media, joka Bitcoinin kurssikehityksen myötä on alkanut käsittelemään ilmiötä maailmanlaajuisesti netissä, paperilla, TV-uutisissa ja radiossa. Olin itsekin viimeksi tänään Ylen Ykkösaamussa, F-Securen tutkimusjohtajan Mikko Hyppösen ja Finanssivalvonnan digitalisaatioasiantuntijan Hanna Heiskasen kanssa keskustelemassa aiheesta.

Mikä Bitcoin?

Bitcoinin, kuten satojen muiden kryptovaluuttojen, taustalla on eriasteista luottamusta herättäviä versioita lohkoketjusta (”blockchain”). Bitcoinin lohkoketju on julkinen lista transaktioista, jota useat tietokoneet ympäri maailmaa ylläpitävät. Listalla olevat tapahtumat ovat julkisia ja muuttamattomia – ikuisesti.

Listalla näkyy tiedot siitä, että ”minä lähetin sinulle tuon verran rahaa tällä kellonlyömällä” ja kyseinen tieto on sen jälkeen lukittu. Näin ollen tietyn Bitcoinin olemassaolo on kiistattomasti – katkeamattoman julkisen transaktioketjun avulla – todennettavissa. Mutta vaikka Bitcoin on itsessään luotettava, on hyvä muistaa, että sen ympärillä häärävät tahot eivät välttämättä sitä ole.

Bitcoin-johdannaisia

Eilen (11.12.2017) Chicago Board of Exchange (CBOE) -pörssi aloitti kaupankäynnin Bitcoin johdannaisilla, mikä lisäsi imua Bitcoiniin entisestään. Bitcoin-futuureilla voi hävitä enemmän kuin sijoittamansa summan. Pohjoismaissa kryptovaluuttariskiä on voinut hankkia XBT Provider AB:n listaamien, Bitcoinin ja Ethereumin hintoja seuraavien Exchange Traded Note:n (ETN) avulla jo vuosia.

Bitcoin ETN

ETN:t ovat esimerkiksi pankkien liikkeeseenlaskemia arvopapereita (niin sanottuja sertifikaatteja), joilla käydään kauppaa osakkeiden tapaan. Kohde-etuus voi olla esimerkiksi osake, osakeindeksi, raaka-aine tai Bitcoin. ETN:t eivät toisaalta sijoita esimerkiksi Bitcoiniin, vaan ne ovat oikeudelliselta muodoltaan velkakirjoja, joihin on liitetty johdannainen (velkakirjan arvo juontuu Bitcoinin arvosta).

Edellä mainitusta syystä ETN:issä on aina riski liikkeeseenlaskijan takaisinmaksukyvystä (niin sanottu vastapuoliriski), toisin kuin esimerkiksi osakkeisiin suoraan sijoittavissa ETF-tuotteissa. Bitcoin XBT:n liikkeeseenlaskija onkin vasta vuonna 2015 perustettu ruotsalainen XBT Provider AB. Kun sijoitat Bitcoin XBT-tuotteeseen, on olemassa riski, ettei XBT Provider AB pysty maksamaan sinulle kuuluvaa arvonnousua.

Mistä ostaa puhdasta Bitcoinia?

Bitcoiniin voi sijoittaa paitsi yllämainittujen ETN:ien ja johdannaisten kautta myös ostamalla Bitcoinia suoraan. Suomalaiselta Bittiraha.fi -sivustolta löytyy paljon hyvälaatuista (joskin hieman innostunutta) tietoa Bitcoinista ja kaupankäynnistä sillä.

Mistä lisää Bitcoin tietoa?

Bittiraha.fi-sivustoilta löytyy hyvä Bitcoini-sijoitusopas. Sivustoa ylläpitää Prasos Oy, jonka hallituksessa istuu myös #rahapodi:n Bitcoin-jaksossa asiantuntijana vieraillut Joel Lehtonen. Mielenkiintoisen tulokulman Bitcoiniin tuo myös Accenturelainen Thomas Brand blogissaan. Bitcoinin reaaliaikaista kurssia voi seurata täältä.

Bitcoinin haasteet?

Jotta virtuaalivaluuttaa käytettäisiin, sen pitää ensinnäkin olla tekniseltä ratkaisultaan luotettava. Lohkoketjut ovat mahdollistaneet kryptovaluuttojen teknisen luotettavuuden. Siitä seuraa kuitenkin pullonkaula. Kaikki Bitcoin-transaktiot kirjataan jokaiseen Bitcoin-verkostossa maailmalla olevaan tietokoneeseen. Tämä rajaa Bitcoinin transaktiokapasiteettia. Bitcoin-kaupan kirjautuminen voi kestää jopa päiviä.

Tästä johtuen kilpaileva kryptovaluuttavaihtoehto (kuten esimerkiksi Ethereum), jossa luotettavuus-kapasiteettisuhde on parempi, saattaa romahduttaa Bitcoinin suosion kirjaimellisesti yhdessä yössä. Kahdeksanvuotiaan ihmelapsen tavoin Bitcoinin kuuluisuus saattaa tyssätä teini-ikään mennessä. Bitcoinin nousu muuttuu tuhoksi samana hetkenä kun tietoisuus paremmasta vaihtoehdosta leviää.

Lisäksi Bitcoin -verkoston tietokoneiden laskuharjoitukset syövät sähköä suurin piirtein Tanskan vuotuisen sähkönkulutuksen verran. Valvovat viranomaiset haluavat osaltaan kitkeä rikollisuuteen liittyvää – Bitcoinin avulla valvomatonta – maksuliikennettä. Haasteita Bitcoinille ja muille kryptovaluutoille on siis olemassa ja toimenpiteet haasteiden hallitsemiseksi sinetöivät pitkälle Bitcoinin kohtalon.

Onko Bitcoin tulppaani?

Veikkaan, että Bitcoinin taival tulee sisältämään mitä mielettömimmän nousun ja tuhon. Kuten Alankomaissa vuosina 1634–1637 tapahtunut tulppaanimania. Bitcoinmania on kuitenkin Tulpaanimania steroideilla höystettynä.

Bitcoinmania on tulpaanimania steroideilla höystettynä.

Matkan varrella jotkut rikastuu. Median ja tietoisuuden levittämä ahneus ajaa Bitcoinin arvostusta taivaisiin. Tuhannen Bitcoinin kysymys kuuluu: milloin ja mihin mania loppuu?

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

Artikkeli Onko Bitcoin tulppaani? julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Testaa tietämyksesi ja laajenna sijoitusmahdollisuuksiasi

Ma, 11/12/2017 - 09:27

3.1.2018 alkaen sinun tulee tehdä niin sanottu tietämystesti ennen kuin voit käydä kauppaa monimutkaisilla arvopapereilla, kuten viputuotteilla. Voit suorittaa tietämystestin vaikka heti uudessa Nordnet.fi:ssä. Testi kannattaakin tehdä ajoissa, jotta voit jatkaa kaupankäyntiä vuodenvaihteen jälkeen. Tämä on myös hyvä tilaisuus oppia lisää erilaisista sijoitustuotteista, jotta voit tehdä jatkossa entistäkin fiksumpia sijoituspäätöksiä.

3.1.2018 astuu voimaan MiFID II, uusi EU-direktiivi, jonka tavoitteena on muun muassa parantaa asiakkaansuojaa finanssisektorilla. Yksi lainsäädännön uusista vaatimuksista on, että asiakkaan tulee todistaa tietämyksensä monimutkaisista sijoitustuotteista, ennen kuin hän voi käydä niillä kauppaa. Sinun tulee siis jatkossa läpäistä niin kutsuttu tietämystesti, jos haluat käydä kauppaa esimerkiksi Bull- ja Bear-sertifikaateilla tai warranteilla. Syynä testin käyttöönotolle on sijoittajansuojan parantaminen.

Näin testaat tietämyksesi

Voit testata tietämyksesi eri sijoitustuotteista uudella Nordnet.fi-sivustolla, sisäänkirjautuneena kohdassa Profiili > Osaamistesti. Testit on jaettu instrumenttikategorioihin, joita ovat mm. ”Pääomasuojatut tuotteet”, ”Lainoitus” ja ”Vakioidut optiot ja termiinit”. Sinun ei tarvitse tehdä kaikkia testejä, vaan voit valita ne kategoriat, joihin olet kiinnostunut sijoittamaan.

Testaa tietämyksesi 3.1.2018 mennessä

Jotta voit jatkaa kaupankäyntiä osakkeita tai rahastoja monimutkaisemmilla instrumenteilla 3.1.2018 jälkeen, sinun tulee testata tietämyksesi kyseisistä tuotteista. Jos et ole tehnyt testiä 3.1. mennessä, niin ei hätää – voit edelleen testata tietämyksesi, mutta kaupankäyntioikeutesi monimutkaisilla instrumenteilla ei ole voimassa ennen kuin olet suorittanut tietämystestin.

Haluatko oppia lisää monimutkaisista arvopapereista, lainoituksesta ja lyhyeksi myynnistä? Opi lisää tietämystestiin liittyvällä koulutussivustollamme. Jos sinulla heräsi kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme numerossa 09 6817 8460, tai jättää kysymyksesi alla olevaan kommenttiosioon!

/Suvi Tuppurainen, Nordnet Suomen maajohtaja

Artikkeli Testaa tietämyksesi ja laajenna sijoitusmahdollisuuksiasi julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

#rahapodi jakso 98 – Kuluttajakysyntä sijoituskohteena

To, 07/12/2017 - 15:21
Kuluttajakysyntä sijoituskohteena

Miikka ja Martin vierailivat Slushissa ja vetävät nyt yhteen tunnelmat tästä massiivisesta startup-tapahtumasta. Mitä kannattaa huomioida vierailijana tai yrityksenä kyseisessä tapahtumassa? Lisäksi Martin esittelee Nordnetin joulukuun megatrendin eli vähittäiskaupan ja kuluttajakysynnän. Miten sijoittaja voi hyötyä megatrendeistä? Lopuksi käsittelyssä kuulijakysymykset.

Jakson aiheet:

 • Ruotsin kruunu sukeltaa (01:00)
 • Slush17-recap, mitä jäi käteen? (02:00)
 • Miten Slushiin voi varautua vierailijana tai esiintyjänä? Mitä kannattaa ottaa huomioon ensi vuoden Slushiin? (11:00)
 • Nordnetin joulukuun megatrendi: vähittäiskauppa ja kuluttajakysyntä – kulutustottumukset, downshiftaus ja laadukkaammat tuotteet (17:00)
 • Fees & Money eli kuulijakysymyksiä (35:20)
 • Atiiviset rahastot vs. passiiviset ETF-rahastot (35:30)
 • Korkoa korolle –ilmiö käytännössä (38:10)
 • Kannattaako pörssiromahdusta odottaa sijoitusmielessä ja ostaa pohjilta? (41:15)
 • Varallisuuden lunastaminen eläkepäiville – miten tehdä tämä suunnitelmallisesti? (49:00)

Jakso julkaistu 7.12.2017

Voit katsoa jaksot myös videona YouTubessa!

Tutustu Nordnetin joulukuun megatrendiin

Kuuntele myös Jakso 89 – Sijoita kolmeen megatrendiin

Nordnetin #rahapodi on podcast, jossa puhumme taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Podia vetävät Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sekä yhteistyökumppanuuksista vastaava Miikka Luukkonen.

Haluatko uusimmat #rahapodi-jaksot suoraan puhelimeesi?
Lataa sovellus ja seuraa #rahapodia:

Artikkeli #rahapodi jakso 98 – Kuluttajakysyntä sijoituskohteena julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Osakekauppa marraskuussa: piensijoittajat uskovat kurssinousun jatkumiseen

To, 07/12/2017 - 09:00

Nokia valtasi marraskuussa suomalaisten piensijoittajien vaihdetuimman ja myös kuukauden selvästi netto-ostetuimman osakkeen korokkeen. Piensijoittajat käyttivät marraskuussa koetun kurssiturbulenssin muutoinkin hyväkseen ja yleisesti osakepainoa lisättiin yli kymmenellä miljoonalla eurolla päivittäin.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, FIM, Nordea, Pohjola, UB) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto putosi marraskuussa 26,5 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Helsingin pörssin yhteenlaskettu vaihto laski sekin 0,9 prosenttia vuodentakaisesta marraskuusta. Online-välittäjien kauppamäärät vähentyivät edelliskuusta euroissa mitattuna 25,8 prosenttia. Koko pörssin osalta kauppamäärät supistuivat euroissa 15,2 prosenttia.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät vähenivät 2,1 prosenttia. Yksityissijoittajien kauppoja toteutettiin 18,9 prosenttia viime vuoden marraskuuta vähemmän. Koko pörssin kappalemääräiset kaupat harventuivat viime kuusta 9,0 prosenttia. Yksityissijoittajilla kappalemääräisen kaupankäyntitahdin osalta koettiin hidastumista lokakuusta 19,0 prosenttia.

Nokia nousi huimaan suosioon

Marraskuun aikana suomalaiset piensijoittajat lisäsivät panoksiaan Nokiassa päivittäin yli viidellä miljoonalla eurolla. Luvusta on vähennetty kaikki piensijoittajien samanaikaiset Nokia-myynnit, joten luotto kansanosakkeen käänteeseen näyttää erittäin vahvalta.

Moni tuntuu pitävän Nokian viimeaikaisia kasvuhaasteita luonteeltaan pikemminkin tilapäisinä kuin pysyvinä. Yleensä suomalaisissa osakkeissa tällaisiin ostojen suuruusluokkiin päädytään päivätason sijaan viikko- tai kuukausitasolla.

Piensijoittajilta vahva viesti uskosta nousumarkkinan jatkumiseen

Nokian lisäksi suomalaiset piensijoittajat tankkasivat marraskuussa erityisesti suurten ja runsaasti vaihdettujen yhtiöiden osakkeita. Muutoinkin Nordnetin suomalaisasiakkaiden keskuudessa ostoryntäys oli tuntuva kaikissa yleisimmissä sijoitusinstrumenteissa.

Suuressa kuvassa yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien viiden online-välittäjän kautta osakepainoa kasvatettiin marraskuussa jopa 314 miljoonalla eurolla. Tämä on vahva kannanotto suomalaisen sijoittajakansan uskosta monivuotisen nousutrendin jatkumisen puolesta.

Syysturbulenssin kestäneitä osakkeita laitettiin myyntiin

Marraskuussa suomalaiset piensijoittajat myivät omaan kurssihistoriaansa nähden verrattain korkealla pysytelleitä osakkeita. Nyt ostokiikari on suunnattu varsinkin niihin osakkeisiin, jotka ovat syksyllä pakittaneet monivuotisista tai jopa kaikkien aikojen huipuistaan.

Huomionarvoisesti yksikään pörssin keskimääräistä selvästi korkeammasta osinkotuotosta tunnettu yhtiö ei päätynyt marraskuussa suomalaisten piensijoittajien myydyimpien osakkeiden listan kärkikymmenikköön. Matalien korkojen sävyttämien viime vuosien tapaan myös ensi keväänä osinko-osakkeita suosittaneen yhä useammassa salkussa.

Online-välittäjien 10 ostetuinta ja myydyintä osaketta – marraskuu 2017 (*

Ostetuimmat osakkeet   Myydyimmät osakkeet
Yhtiö Netto-ostoarvo (EUR)   Yhtiö Nettomyyntiarvo (EUR)
Nokia 170 956 179 Kone -10 996 371
Nordea 47 466 518 Metsä Board B -8 200 699
Outokumpu 39 244 800 Finnair -7 429 323
Orion B 38 770 580 Huhtamäki -6 550 397
Nokian Renkaat 17 018 923 Stora Enso R -5 294 871
Amer Sports 13 278 762 Sanoma -3 818 121
Wärtsilä 11 273 248 Outotec -2 001 795
YIT 10 806 705 Cargotec -1 953 604
Valmet 5 644 609 Tikkurila -1 791 920
Citycon 3 483 204 Raisio V -1 367 539

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntistatistiikka

(* ei sisällä suurten ja OMXH25-indeksiin kuuluvien yhtiöiden osakkeiden kauppoja FIMin osalta 24.3.2014 lähtien

Artikkeli Osakekauppa marraskuussa: piensijoittajat uskovat kurssinousun jatkumiseen julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Onko yritys verokilpailun uhri?

To, 07/12/2017 - 08:38

Useimmat viime aikojen verokeskusteluun osallistuneet ovat oppineet erottamaan puheessaan veropetoksen eli lainvastaisen toiminnan verosuunnittelusta, joka on lainmukaista toimintaa. Tämä jaottelu ei tunnu yhteiskunnassa enää riittävän. Erityisesti suurilta yrityksiltä edellytetään toiminnan lainmukaisuuden lisäksi moraalia.

Moraalisesti oikein toimiminen on yrityksille vaikeampaa kuin lainmukainen toiminta, koska moraalisääntöjä ei ole kirjoitettu ja koottu yhteen kuten verolakeja. Moraalinormeja luodaan Twitter-keskusteluissa ja iltapäivälehtien lööpeissä. Keskustelulle ovat tyypillisiä suuret otsikot, karkeat yleistykset ja heikko perehtyminen itse asiaan.

Moraaliin sekoittuu myös maaotteluhenkeä. Voittojen siirtäminen ulkomaille on väärin, mutta voittojen näyttäminen Suomessa osoittaa suoraselkäisyyttä.

***

Yrityksen veroista kilpailevat kaikki maat, joissa yrityksellä on jotakin taloudellista toimintaa. Myös EU:n sisällä valtioiden keskinäinen kisa yrityksistä ja niiden voitoista on kiivasta. Yksi maa tarjoaa edullisen nimellisen verokannan, toinen taas kohdennettuja kevennyksiä muutoin ulkomailla toimiville yrityksille.

Jokaisen valtion into tulkita asioita omaksi edukseen ajaa kansainvälisesti toimivat yritykset vaikeaan tilanteeseen. Keskustelussa on liian vähälle jäänyt se, että kansainvälinen yritys joutuu käyttämään aikaa ja rahaa tunnistaakseen liiketoimiinsa liittyvät veroriskit.

***

Esimerkiksi oikean hinnan määrittäminen puolivalmisteiden siirtyessä samassa konsernissa maasta toiseen työllistää sekä yhtiön omaa väkeä että selvitystyöhön palkattuja konsultteja. Kun yhtiö suunnittelee hilavitkuttimen Suomessa, valmistaa sen Ruotsissa ja myy lopputuotteen saksalaisille kuluttajille, pitäisi yrityksen pystyä jakamaan kustannukset ja voitot oikein.

Jos suomalainen yhtiö veloittaa ruotsalaiselta yhtiöltä liian vähän suunnittelusta, iskee Konserniverokeskuksen siirtohinnoitteluyksikkö yhtiön kimppuun ja verottaa väitetyn alihinnoittelun. Ruotsalaisten ja saksalaisten tulisi sitten hyväksyä, että kokonaispotista meneekin suurempi osa Suomeen. Kuten arvata saattaa, se ei ole ihan ilmoitusasia.

***

Periaatteessa valtioiden viranomaisten pitäisi kaksoisverotustilanteissa sopia keskenään kumpi verottaa. Sopimusmenettely toimii huonosti. Se on hidas ja kallis, eikä yritys itse ole mitenkään neuvotteluissa mukana. Pakkosovintoa ei ole kuin EU-valtioiden välillä eikä sekään koske kaikkia asioita.

Voidaan hyvin kysyä, kenen moraali on verokilpailussa pettänyt? Onko vika houkuttelevia verosäännöksiä tekevien lainsäätäjien vai näitä lakeja hyödyntävien yritysten? Taitaa tässäkin olla syytä sekä sysissä että sepissä.

***

OECD ja EU tekevät arvokasta työtä verotuksen oikeudenmukaisemman jakautumisen edistämiseksi. Keinoina ovat epäasiallisten veroetujen karsinta ja yritysten raportointivelvollisuuksien lisääminen. Tuntuu tosin siltä, että yritysten velvollisuuksia on paljon helpompi lisätä kuin karsia valtioiden itsekkäitä verokannustimia.

Kansainvälisessä verotuksessa tulisi yhtä innokkaasti poistaa kaksinkertaista verotusta kuin kaksinkertaista verottomuuttakin. Toivon, että Suomen edustajat, poliitikot ja virkamiehet osaavat puolustaa myös veronmaksajan oikeuksia veroasioista maailmalla sovittaessa.

Vesa Korpela

Kirjoittaja on Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiain johtaja

 Kuva iStockphoto.com

Artikkeli Onko yritys verokilpailun uhri? julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Nyt voit nähdä välityspalkkiosi jo ennen kuin teet kaupan

Ti, 05/12/2017 - 08:45

Moni asiakkaistamme on siirtynyt viimeisen kuukauden aikana käymään kauppaa Nordnetin uuden kaupankäyntinäkymän kautta. Uusi kaupankäyntinäkymä on osa uutta Nordnetin verkkopalvelua, jota rakennamme parantaaksemme sivuston käyttäjäystävällisyyttä ja täyttääksemme vuodenvaihteessa voimaan astuvan uuden EU-lainsäädännön vaatimukset.

Jos olet yksi uutta sivustoamme testaamaan päässeistä asiakkaista, niin olet ehkä huomannut uuden ominaisuuden palvelussamme: näytämme nyt arvion välityspalkkiosta jo ennen kuin teet kaupan.

Näe välityspalkkio jo ennen kaupan tekemistä

Osa asiakkaistamme siirtyy automaattisesti uuden palvelumme puolelle, kun he painavat Osta- tai Myy-painiketta jonkin osakkeen kohdalla. Jos sinä et kuulu näihin asiakkaisiin, voit silti testata jo uutta palveluamme, kun klikkaat ”uusi nordnet” -linkkiä palvelumme ylämenussa. Kun olet etsinyt haluamasi osakkeen ja antanut ostettavan määrän, näet alapuolella arvion välityspalkkion suuruudesta ja kaupan kokonaissummasta.

Kaikki kustannukset näkyvillä yhdessä paikassa

Välityspalkkio on ensimmäinen kustannus, mikä näytetään uudessa verkkopalvelussamme. Tulemme pian näyttämään myös tarkemman kustannusjakauman ja muuta lisätietoa, mikä tekee kaupankäynnin kuluista entistä läpinäkyvämpiä.

Vuodenvaihteeseen mennessä voit klikata ”Katso kustannusten jakauma”-painiketta ja nähdä entistä yksityiskohtaisemmin, miten ostamiesi instrumenttien ja tekemiesi kauppojen kustannukset jakautuvat.

Jos käyt kauppaa esimerkiksi ulkomaisella osakkeella, voit nähdä myös, miten paljon tulet maksamaan valuutanvaihdosta. Jos tarkastelet tietyn ETF:n yleisnäkymää, voit jatkossa nähdä, miten paljon tulisit maksamaan hallinnointikuluja ja miten ne alentavat tuottoasi. Voit myös nähdä, miten kustannukset tulevat vaikuttamaan sijoituksesi arvoon ajan myötä.

Miten voimme tehdä uudesta palvelusta entistä paremman?

Jos sinulla on kehitysehdotuksia uudelle sivustollemme, otamme niitä erittäin mielellämme vastaan. Uusi Nordnet.fi ei ole lähellekään valmis – itse asiassa vasta muutama tärkeä palanen vanhasta sivustosta on siirretty sinne – joten haluamme jatkossakin kuulla asiakkaidemme mielipiteitä siitä, miten meidän tulisi tehdä sivustosta entistä parempi.

Voit jättää palautteesi suoraan uutta palvelua koodaavalle tiimillemme uuden sivuston alareunassa näkyvän, sinisen Palaute-painikkeen kautta.

Onnea sijoituksiin!

/Next Nordnet -tiimi

Artikkeli Nyt voit nähdä välityspalkkiosi jo ennen kuin teet kaupan julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

3 syytä antaa joululahjaksi sijoituskirjapaketti

Ma, 04/12/2017 - 14:14

Sijoituskirjapaketti on oiva joululahjaidea. Tässä kolme syytä, miksi näin on:

1. Sijoituskirjojen avulla lahjan saaja pääsee alkuun vaurastumisessa

Sijoittamalla tavallinen palkansaajakin voi ajan myötä tulla taloudellisesti riippumattomaksi. On kuitenkin tärkeää ymmärtää sijoittamisen perusasiat ennen ensimmäisten sijoituspäätösten tekemistä. Nordnetin kautta tilattava sijoituskirjapaketti on oiva tapa sisäistää sijoittamisen keskeisimmät peruspilarit.

2. Ei mikään ässäarpa

Sijoituskirjapaketti ei ole mikään jokajouluinen ässäarpa, vaan avain pitkäjänteiseen vaurastumiseen. Kirjat osoittavat, ettei sijoittaminen ole arpapeliä eikä sattumankauppaa. Osakkeenomistaja vaurastuu pitkässä juoksussa omistamiensa yhtiöiden liiketoiminnan menestyksen tahdissa.

3. Kirjat osoittavat, että aloittaminen on tärkeämpää kuin ajoittaminen

Viisaimmissa sijoituspäätöksissä pitkä sijoitushorisontti ja korkoa korolle -tekijä ovat yleensä läsnä. Osinkostrategioissa tämä nostaa esimerkiksi osakkeen hankintahinnalle saatavaa tuottoprosenttia tuntuvasti, jos yhtiövalinta onnistuu. Kirjat auttavat onnistumaan sijoituspäätöksissä.

Sijoituskirjapaketti esittelee kymmenkunta eri sijoitusstrategiaa aktiivisista passiivisiin, jolloin jokaiselle löytyy todennäköisesti omaan sijoittajaprofiiliin ja tavoitteisiin sopiva strategia noudatettavaksi. Aloittelevan sijoittajan on tärkeää lähteä liikenteeseen suunnitelmalla, minkä laatimisessa kirjapaketti on myös loistava apuväline.

Tilaa sijoituskirjapaketti tästä, niin saat sen Jukka Oksaharjun signeeraamana pukinkonttiin!

Artikkeli 3 syytä antaa joululahjaksi sijoituskirjapaketti julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Wintrade on korvattu Infront Web Traderilla

Pe, 01/12/2017 - 15:17

Nordnetin vanha kaupankäyntisovellus Wintrade on nyt suljettu. Hyvästien jättäminen tuntuu monille meistä käyttäjistä ja työntekijöistäkin vaikealta. Sovellus oli kuitenkin tullut tiensä päähän, eikä sen kehittämistä ollut enää järkevää jatkaa. Tiedämme, että sovelluksen vaihtaminen voi olla vaikeaa, jos sitä on tottunut käyttämään vuosien ajan. Teemme kuitenkin kaikkemme, jotta siirtyminen uuden sovelluksen käyttäjäksi sujuisi mahdollisimman helposti.

Tällä hetkellä keskitymme Nordnetin uuden sivuston ja niihin liittyvien mobiilisovellusten kehittämiseen. Hieman aktiivisemmille sijoittajille tarjoamme tällä hetkellä kahta eri sovellusta Infrontilta: Infront Web Traderia (10 €/kk) ja Infront Terminalia (90 €/kk). Alle olemme koonneet tietoa Infront Web Traderin tärkeimmistä osa-alueista. Suosittelemme, että tutustut myös tuotesivustoon osoitteessa www.nordnet.fi/iwtfi.

Näin pääset alkuun Infront Web Traderin käyttämisessä

Aloittaaksesi Infront Web Traderin käytön, toimi näin:

 1. Kirjaudu sisään Nordnetiin, klikkaa salkku > Sopimukset ja palvelut
 2. Klikkaa ”Tilaa” ja seuraa ohjeita

Jos sinulla on ollut maksuton testiperiodi, niin klikkaa Tilaa-painiketta vielä uudelleen ja tee tilaus toistamiseen. Huomioi, että Infront Web Traderin voi tilata vain yksityissalkkuun – yritysasiakkaat eivät siis voi tilata sitä.

Kun olet tilannut Infront Web Traderin, pääset sovellukseen kohdasta Kaupankäynti > Infront Web Trader

Peruspaketti ja lisäpalveluiden tilaaminen

Infront Web Traderin peruspaketti sisältää reaaliaikakurssit Nasdaq Helsinki-, Nasdaq Stockholm- ja Nasdaq Copenhagen -markkinapaikoilta. Lisäksi saat 15 minuutilla viivästetyt kurssit Oslon pörssistä ja Saksasta sekä USA:sta. Saat myös reaaliaikaiset kurssit pohjoismaisiin indekseihin sekä kansainvälisiin valuutta- ja raaka-ainehintoihin. Lisäksi saat viivästetyt kurssit useisiin kansainvälisiin indekseihin ja laajan valikoiman reaaliaikaisia uutisia useista pohjoismaisista lähteistä.

Jos haluat esimerkiksi nähdä reaaliaikaiset tarjoustasot ja kurssitiedot Oslon pörssistä, Saksan, USA:n ja/tai Kanadan markkinoilta, niin näistä veloitetaan erikseen. Voit tilata lisäpalveluita sisäänkirjautuneena Infront Web Traderissa, oikeassa yläkulmassa näkyvää linkkiä ”Asetukset” ja menemällä sitten kohtaan Profiilini. Samasta kohdasta voit tilata myös analyysipalveluita, kuten Infront Analytics Liten.

Klikkaa kohtaa ”Asetukset” Infront Web Traderin oletusnäkymän oikeassa yläkulmassa, ja sitten ”Profiilini”. Valitettavasti ”Profiilini”-vaihtoehdon alla olevat tekstit ovat englanniksi, mutta jos klikkaat linkkiä ”Hinnasto”, lisäpalveluiden tilaaminen onnistuu helpommin.

Tunnistat kaikki reaaliaikakurssit ilman tarjoustasoa termistä ”Level 1”. Jos haluat tilata lisäksi viisi tarjoustasoa, valitse ”Level 2”. Helsingin pörssin reaaliaikakurssit sisältyvät peruspakettiin, joten niitä ei tarvitse tilata erikseen. Reaaliaikaiset kurssit ja tarjoustasot (Level 2) Helsingin pörssiin ja muihin Nasdaq Nordic -pörsseihin maksavat yhteensä 8,75 €/kk.

Huomioi, että vaikka tarjoustasot olisivat olleet käytössäsi testiperiodin aikana, niin sinun tulee tilata ne uudelleen testiperiodin päätyttyä. Sama koskee Infront Analytics Lite -analyysipalvelua.

Hinnastossamme on eritelty, miten Infront Web Traderiin liittyvät kustannukset jakautuvat. ”Maksu tiedon tuottajalle” on maksu, jonka Nordnet maksaa tiedon tuottajalle, eli esimerkiksi kurssi-informaation kohdalla maksu suoritetaan markkinapaikalle/pörssille. Infront-jakelumaksu puolestaan on kustannus, jonka Nordnet maksaa lyhentämättömänä Infrontille. Nordnet ei ansaitse maksuista, joita perimme pörssin tai Infrontin puolesta.

Helppokäyttöinen kaupankäyntialusta valmiiksi työpöydillä

Jotta Infront Web Traderin käyttöönottaminen olisi mahdollisimman helppoa, löydät Infront Web Traderista useita erilaisia valmiiksi koottuja työpöytänäkymiä, kun kirjaudut sovellukseen ensimmäisen kerran. Ne löytyvät näkymän alareunasta.

Globaalin yleisnäkymän lisäksi sovelluksesta löytyy maakohtaiset näkymät kaikille Pohjoismaille, kaikkien maiden Nordnet Markets -tuotteet, omat listat ja salkun yleisnäkymä. Voit myös valita näytön alareunasta, mitä työtiloja haluat käyttää. Jos olet luonut oman työtilan, voit klikata ”Kiinnitä tämä sivu” – tämän jälkeen työtila on käytettävissä työtilaluettelossa. Voit myös halutessasi poistaa työtiloja ja korvata niitä omillasi.

Nordnetin ennalta määritellyt työtilat löytyvät valikon vasemmasta yläreunasta.

Täältä löydät maakohtaiset yleiskatsaukset, kuten myös Nordnet Markets -valikoiman Bull- ja Bear-sertifikaatit sekä minifutuurit. Löydät näkymästä myös omat listasi ja eri markkinoiden yleiskatsauksia. Tästä valikosta voit aloittaa myös omien listojen tai työpöytien luomisen.

Näin luot oman työpöydän

Infront Web Traderissa on helppoa luoda omia työpöytiä. Avaa valikko ja klikkaa ”Luo uusi”:

Sitten voit antaa työpöydälle nimen, minkä jälkeen eteesi aukeaa tyhjä työpöytä. Tämän jälkeen voit alkaa asettaa työpöydälle widgetejä painamalla ”Muokkaa”.

Uusi ikkuna aukeaa, joka näyttää, mihin voit asettaa erilaisia widgetejä. Vinkki: voit linkittää ikkunat yhteen, jolloin muutos arvopaperilistalla näkyy kaikissa ikkunoissa. Ikkunat voidaan yhdistää mm. välittäjätilastoihin ja tarjouskirjaan. Tällöin ”Linkitä widget”-valinta pitää olla valittuna (valintapainike sinisenä), kuten alla. Osakkeita voi vaihtaa kurssilistojen kautta – ”Oma lista” tai ”Markkinalista”.

Yllä näet esimerkin ”linkitetystä systeemistä”. Jos klikkaat linkkisymbolia osakkeen vieressä, kaikki linkitetyt ikkunat päivittyvät näyttämään dataa kyseisestä arvopaperista. Kun luot omia työpöytiäsi, voit täyttää koko tietokoneen näytön haluamillasi ikkunoilla. Sinun ei tarvitse tyhjentää tilaa ”sivupalkkia” varten työpöydilläsi. Kun olet valmis luomaan työpöytäsi, klikkaa ”Kiinnitä tämä sivu”, niin työpöytä tallentuu ja on aina käytettävissäsi.

Jos haluat oppia lisää, katso myös opetusvideot osoitteessa www.nordnet.fi/iwtfi.

Näin käyt kauppaa Infront Web Traderissa

Olet jo ehkä huomannut, että kurssilistoilla ei ole Osta- tai Myy -nappuloita:

Tämä johtuu siitä, että voit klikata ”Osto”, ”Myynti” tai ”Viim.” -sarakkeiden arvoja kurssilistalta, minkä jälkeen avautuu toimeksiantoikkuna, jossa on oletuksena paras osto- tai myyntikurssi. Kun toimeksiantoikkuna aukeaa, voit syöttää haluamasi määrän ja säätää sitten hintaa. Voit säätää hintaa näppäimistön ylös- ja alasnuolilla. Voit myös klikata tarjouskirjaa, jossa näet eri kursseja, tai viimeisimmän toteutuneen kurssin. Voit myös tietenkin antaa oman hintasi, jolla haluat toimeksiannon toteuttaa.

Jos haluat käydä kauppaa arvopaperilla, joka ei ole omalla listallasi, voit hakea sen kirjoittamalla nimen hakukenttään:

Voit seurata toimeksiantojasi ja toteutuneita kauppoja salkussasi, sivupalkin kohdassa ”Toimeksiannot & kaupat”.

 

Toivottavasti tästä kirjoituksesta on ollut apua Infront Web Traderin käytön aloittamisessa. Jos tarvitset lisää apua tai sinulla on kysyttävää sovelluksesta, asiakaspalvelumme ja meklarimme auttavat.

Onnea sijoituksiin!

Lue lisää Infront Web Traderista tästä.

Artikkeli Wintrade on korvattu Infront Web Traderilla julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Kantavatko brändit?

To, 30/11/2017 - 10:41

On määrättyjä toimialoja joilla brändit ja kuluttajien trendin mukainen ostokäyttäytyminen voi olla tuloksen kannalta ratkaisevaa. Sijoittajille tämä tuo ylimääräisen haasteen, koska pelkkä kylmä numerodata harvoin kertoo koko totuutta. Toisaalta raju vuoristorata voi myös avata erinomaisia tuottomahdollisuuksia nopeasti muuttuvia tilanteita oikein arvioivalle toimijalle. Näillä yhtiöillä pörssikurssin ylireaktiot suuntaan jos toiseen ovat ennemmin sääntö kuin poikkeus.

Chipotle Mexican Grill

Ravintolaliiketoiminta on ala jossa asiakkaiden mieltymykset ja brändin valovoima voivat muuttua todella nopeasti ja yllättävästi. Chipotle on ollut loistava pikaruokailun kasvutarina Yhdysvalloissa. Myynti kasvoi vuodesta 2006 vuoteen 2016 lähes 20 % vuosivauhdilla. Osakekohtainen tulos kohosi samaan aikaan vielä hurjemmalla 27.5 % vuosivauhdilla. Tämä kasvu pysähtyi kuin seinään 2015 loppuvuodesta ja 2016 alkuvuodesta kun Chipotle yhdistettiin laajaan kolibakteeritartuntaan. Yhtiö joutui sulkemaan väliaikaisesti useita kymmeniä ravintoloitaan lähinnä Washingtonin ja Oregonin alueella. Tilannetta ei parantanut viime kesänä Virginiassa sairaana työskennelleestä työntekijästä levinnyt norovirus tartunta.

Pahinta tapahtumissa oli maineen ja kuluttajien luottamuksen menettäminen. Chipotlen tulevaisuuden kannalta olennainen kysymys onkin millä aikavälillä – jos koskaan – menetetyn maineen voi palauttaa. Ja millä toimenpiteillä yhtiö voi itse edesauttaa tilanteen korjaantumista.

Onko Chipotlen kohtalona markkinoiden pysyvä menetys?

Monien sijoittajien mielestä Chipotlen kasvutarina on päättynyt. On selvää, että mikään yritys ei pysty pitämään loputtomiin samaa kasvuvauhtia yllä, mikä Chipotlella on ollut tällä vuosituhannella. Terveysongelmien ja maineen menetyksen jälkeen myynti laski noin 13 %. Tämän vuoden aikana Chipotle on saanut kasvuaan oikaistua, mutta tuottavuus on vielä kaukana parhaista ajoista. Yhtiö jolla on jo 2400 ravintolaa Yhdysvalloissa (yhtiön mukaan USA:n markkinoilla tilaa 5000 ravintolalle, mutta todellisuus voi olla lähempänä 4000-4500 luokkaa) hidastaa kasvuaan 130-150 uuteen ravintolaan vuodessa nykyisestä 195-210 vuosittaisen ravintolan kasvuvauhdista.

Kasvun hidastumista suurempi ongelma Chipotlelle on ollut kasvun laatu. Jos ravintolakohtainen myynti jää kauas huippuvuosista, niin ravintoloiden määrän kasvu ei paljon auta. Huonoimmassa tapauksessa kannattamaton kasvu jättää vähän viimeiselle riville. Myöskään uudet ruokalista innovaatiot eivät ole saaneet tulta alleen. Puhumatta uusien terveysongelmien riskeistä ravintolamäärän kasvaessa. Chipotlella on jo nyt Yhdysvaltojen pikaruokaketjuista eniten ilmoitettuja terveysongelmia.

Voittomarginaalien sulaminen ja sitä kautta heikko tuloksentekokyky on näkynyt osakkeen hinnassa. Myynnin ja rahavirtojen heikennyttyä kustannukset ovat kuitenkin jatkuvasti kasvaneet. Tämä on pitkän päälle kestämätön tilanne. Kulujen karsiminen voi kuitenkin käytännössä osoittautua hankalaksi rastiksi. Esimerkiksi merkittävät työvoima ja raaka-ainekustannukset (jo yksinomaan avokaadon voimakas hinnan nousu söi marginaaleja) ovat väkisinkin ennemmin nousussa kuin laskussa.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä haasteena on Chipotlen arvostus. Yhtiön neljän viimeisen vuosineljänneksen tuloksilla P/E -luku on 53. Vaikka tulosten odotetaankin nousevan viimeaikojen pohjalukemilta, niin vuoden 2015 huipputuloksellakin P/E olisi 18.2 – ja siihen on totisesti vielä matkaa. Myös tase- ja yritysarvopohjaiset mittarit ovat verrokkeja korkeammalla. Eli halpisosakkeeksi Chipotlea ei oikein pysty kutsumaan.

Käänneyhtiönä uuteen menestykseen

On kuitenkin myös paljon sijoittajia, jotka näkevät Chipotlessa viimeaikaisten ongelmien ja kurssilaskun jälkeen erinomaisen mahdollisuuden käänneyhtiönä. Ja nyt en puhu vain yhtiön perustajasta ja johtajasta Steve Ellsistä, vaan laajasta joukosta tunnettuja sijoittajia. Heistä merkittävin on ehkä Pershing Fundin aktivistisijoittaja Bill Ackmann, joka omistaa Chipotlesta 10 % ja Pershing Fundin salkusta sen osuus on yli 17 % (nykykurssilla lähes 800 miljoonaa dollaria).

Yhtiöllä itsellään on selkeä pyrkimys oikaista alamäki. Chipotlen uuden ravintolavastaavan johdolla on lähdetty optimoimaan tämänhetkisiä toimintoja, jotta ravintolat tarjoisivat jatkuvasti mahdollisimman hyvän vierailukokemuksen asiakkaalle. Myös ruokalistan uudistamiseen on panostettu ja panostetaan edelleen, joskin välittömät tulokset ovat vielä vähän kysymysmerkki.

Ehkä kaikkein mielenkiintoisin ja merkittävin uudistus on tilausten täysin uusi mobiilisovellus. Tämä helpottaa asiakkaiden tilaus- ja maksuprosessia ja erityisesti ruuhka-aikoina nopeuttaa huomattavasti ravintolassa vierailua. Tällä alueella Chipotle voisi olla edelläkävijä ja hankkia sitä kautta kilpailuetua.

Vaikka Chipotle tulisi hidastamaan uusien ravintoloiden pystyttämistä, niin se on kuitenkin yhtiön kasvun sydän. Mikä parasta uudet ravintolat ovat lähes poikkeuksetta tuottaneet voittoa ensimmäisestä vuodesta lähtien. Toistaiseksi yhtiö ei ole lähtenyt kansainvälistymisen tielle.

Yhtiöllä on vahva kassa sekä tase ja paperilla se on käytännössä velaton (tässä yhteydessä ei pidä unohtaa Chipotlen laajaa vuokrasopimusten määrää, jotka aiheuttavat velan tapaisen rasitteen). Chipotlen pitää voittaa kuluttajien luottamus ja päästä sitä kautta takaisin kasvu-uralle. Kulut täytyy pysyä kurissa jotta voittomarginaalit saadaan palautettua ja sormensa se joutuu laittamaan visusti ristiin, jotta uusia ruuan terveyteen liittyviä ongelmia ei pulpahtaisi esiin.

Chipotle on täysin mahdollinen käännösyhtiötarina, mutta nykyisillä arvostuksilla riskitkin ovat suuret. Yleisen markkinatunnelman muuttuminen tai yhtiökohtaiset uudet takaiskut voivat edelleen tiputtaa pörssikurssia huomattavastikin.

L Brands

L Brands on naisten kauneudenhoito- ja vaatetuotteiden vähittäiskaupan monialayhtiö. Yhtiön tunnetuin brändi on Victoria’s Secret, joka saapui Suomeen kovalla kohulla pari vuotta sitten. Muita tuotebrändejä ovat Bath & Body Works, Pink, La Senza, and Henri Bendel.

Myös L Brands on viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana ollut vahva kasvutarina Victoria’s Secret tuotemerkin johdolla – ja se on myös näkynyt yhtiön pörssikurssin rajussa nousussa. Yhtä rajusti parin vuoden takaiselta huipulta on tultu sitten alaskin reilut 60 %. Nyt yhtiö hakee uutta noususuuntaa ja tuloksen kasvua kohti normaalisti vahvinta viimeistä vuosineljännestä.

Itse asiassa liikevaihdollisesti L Brands on ollut kasvusuunnassa koko ajan, mutta tuloksentekokyky ei ole viimeisien vuosien osalta pysynyt samassa nousukäyrässä. Yhtiö on viime vuosina laajentunut voimakkaasti Yhdysvaltojen markkinoilta maailmalle 78:n muuhun maahan. Onnistunut kansainvälinen menestys ja kasvu on ollut pitkälti yhtiön hinnan nousun takana. Viime aikoina panoksia on laitettu erityisesti valtaville Kiinan markkinoille, jotka ovat sekä mahdollisuus että haaste. Voimakas laajentuminen on kasvattanut myös kustannuksia. Ja kun myynti on tökkinyt, niin tämä on selvästi näkynyt liikevoittomarginaalin tippumisena 17-18 % alle 10 %.

L Brandsin hinnan syöksyn takana ovat olleet paljolti Victoria’s Secretin vaikeudet. Myynti ei ole vetänyt kaikkialla enää samaan tapaan ja kun sitä on yritetty paikata hinnan korotuksilla, niin yhä useampi on jättänyt tuotteen ostamatta. Bath & Body Works on sen sijaan tehnyt koko ajan tasaisen hyvää tulosta, mutta sen vaikutus kokonaisuuteen on kuitenkin vähäisempi.

Peter Lynch metodilla jälkikasvuni ostostapoja seuratessa on pakko todeta, että Victoria’s Secret menestyy tai kaatuu kivijalkamyymälöidensä mukana. Brändi on profiloitunut laadukkaaksi keskihintaa kalliimmaksi, mutta ei kuitenkaan huippuylelliseksi. Ostajakunnalle myymälässä käyminen, tuotteiden vertailu ja ”hypistely”, sosiaalista puolta unohtamatta, on kaikki kaikessa. Vaikka jokin tuote ostettaisiinkin verkosta, niin se on yleensä käyty katsomassa ja koskettamassa ensin.

Tällä hetkellä osake ei ole tulospohjaisesti hirmukallis (P/E 16) omaan historiaansa nähden (nousukaudella P/E keskimäärin 18-20 luokkaa). L Brands on ollut koko ajan voitollinen eikä osakekohtainen tuloskaan ole tippunut dramaattisesti (2016: 4.22 USD ja nyt TTM 3.28 USD). Kasvun jatkuessa on aivan realistista odottaa osakkeen hinnan nousevan nopeastikin 65-75 USD tasolle. Tähän uskovalle on nyt viimeistään oston paikka, sillä osake on noussut pohjilta jo reilut 40 % ja tulee saamaan hyvää työntöä käsillä olevasta Joulumarkkinasta.

Sijoittajan kannattaa kuitenkin vilkaista myös tasetta. L Brandsin tasearvo on negatiivinen eli yhtiöllä on enemmän velkaa kuin varallisuutta. Itse asiassa osakekohtainen velka on jo yli 20 USD. Tämä ei ole mitenkään tavatonta ja jos yhtiön tulos ja rahavirta ovat jatkuvassa tasaisen vakaassa kasvussa, niin tilanne voi hyvinkin olla kontrollissa.

Nyt kuitenkin puhutaan muotibrändiliiketoiminnasta, jonka pitkäaikaisten tulevaisuuden näkymien ennustaminen on enemmän kuin haastavaa. Kuka tietää onko Victoria’s Secret seuraavan ikäluokan teinityttöjen ja nuorten naisten suosiossa? Sijoittajan riskit ovat kohtuullisen suuret. Markkina- tai yrityskohtainen vastoinkäyminen voi tässäkin tapauksessa vaikuttaa hintoihin dramaattisesti. Nyt jo pienet tuloksenteon ongelmat aiheuttivat 60 % pudotuksen. Voi vain kuvitella mitä isompi ”jytky” tekisi.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Artikkeli Kantavatko brändit? julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

#rahapodi jakso 97 – Nokian tuhon opetukset

To, 30/11/2017 - 10:30
Nokian tuhon opetukset

Mikä aiheutti kerran niin mahtavan mobiilijätin tuhon? Entä miksi Norjan suunnaton öljyrahasto ei enää sijoita öljyyn? Mitä mieltä #rahapodi on tästä kaikesta? Lisäksi käsittelyssä ajankohtaiset aiheet kuten kryptovaluuttojen verotus ja kannabismarkkinat ja lopuksi kuulijakysymykset.

Jakson aiheet:

 • Norjan öljyrahasto ei enää sijoita öljyalaan (00:20)
 • Voisiko Suomen eläkeyhtiöt ottaa mallia Norjan vedosta? Hajautetaan enemmän sijoituksia pois Suomesta? (03:40)
 • Voisiko valtion 20 miljardin euron omaisuuden sijoittaa kustannustehokkaasti? (05:10)
 • Nokia-paljastuskirja julkaistiin. Miksi mobiililiiketoiminta ei kantanut? Top 5 lista suurimmista virheistä (8:10)
 • Verottaja on myös huomioinut kryptobuumin (19:30)
 • Joulukuun megatrendinä kaupungistuminen ja kulutus (22:05)
 • Fees and money (25:10)
 • Korkoa korolle –ilmiö toimii hyvin rahastoissa (26:10)
 • Voiko lapsi säästää aikuiselle? (27:10)
 • ETF-rahastojen verosopimukset (28:10)
 • Kannattaako perustaa sijoitusyhtiö vai sijoittaa suoraan indeksiin? (29:10)
 • Kannabismarkkinat – olisiko Suomella mahdollisuutta kilpailla tällä alalla? (30:10)

Jakso julkaistu 23.11.2017

Voit katsoa jakson myös videona YouTubessa!

Kuuntele myös Jakso 28 – Suomi verottomaksi

Nordnetin #rahapodi on podcast, jossa puhumme taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Podia vetävät Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sekä yhteistyökumppanuuksista vastaava Miikka Luukkonen.

Haluatko uusimmat #rahapodi-jaksot suoraan puhelimeesi?
Lataa sovellus ja seuraa #rahapodia:


Äänestä #rahapodi voittoon Jakso.fi:n podcast-äänestyksessä!

Artikkeli #rahapodi jakso 97 – Nokian tuhon opetukset julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Sivut