Trendit, suhdanteet ja teknologiat

Käyttäjän Norvestia kuva

Terveisiä Piilaaksosta

Kirjoitusvuorossa: Juha Mikkola

 

Kävin visiitillä Kalifornian Piilaaksossa ja tapasin siellä sijoittajia, yrittäjiä ja IT-alan vaikuttajia. Minulla oli tapaamisia ehkä 20 ihmisen kanssa, joista vain kaksi oli syntyperäisiä amerikkalaisia. Entinen Oraclen johtoryhmän jäsen, nykyinen pääomasijoittaja George tuli Kaliforniaan Libanonista vuonna 1991. Ericssonin teknologiajohtaja Doukakis tuli Kreikasta, IBM:n design-johtaja Pierre oli ranskalainen. Kukaan tapaamistani ihmisistä ei kysynyt, miksi minä suomalaisena olen siellä. Piilaakso on suomalaiselle mukava paikka, koska siellä ”olet heti osa porukkaa”.

Kolme trendiä tulee keskusteluissa vahvasti esille. Ensinnäkin uusien tuotteiden ja palveluiden lanseerauksissa puhutaan vain käyttäjäkokemuksesta eli siitä, minkälainen ”experience” on käyttää uutta tuotetta tai palvelua. IT-palvelut ovat siirtyneet pilveen eikä teknisillä ominaisuuksilla enää kilpailla samalla tavalla kuin ennen. Vanhoja malleja haastetaan koko ajan. Google on ottamassa Applen etumatkaa kiinni kännykkämarkkinoilla. Googlen uudet käyttäjäkokemukset esimerkiksi puhelimen tekstinsyötössä ovat selkeästi Applen vastaavia parempia. Uber taas on mokannut uuden käyttöliittymänsä, sitä haukutaan joka paikassa. Instagramin uusi käyttäjäkokemus on suorastaan katastrofi ja käyttäjiä on alkanut siirtyä muihin palveluihin. Perinteisemmät IT-firmat, kuten Ericsson, käyttävät Piilaaksossa satoja miljoonia omien palveluidensa käyttäjäkokemuksen parantamiseen ja uskovat, että sillä voitetaan kilpailu operaattoriasiakkaista.

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Suomessa riittää ideoita ja luovuutta

Kävin perjantaina katsastamassa Aallon Product Development Project - kurssin tuotokset. Kyseessähän on projekti jossa opiskelijoista koostuva projektitiimi saa yritys-sponsorilta tuotekehitysprojekti-toimeksiannon. Lopputuloksena on toimintaprototyyppi tai demo. Osa opiskelijoista j(ja sponsoreista) ovat toki ulkomaalaisia, mutta olen silti vaikuttunut suomalaisesta kekseliäisyydestä joka tulee esiin tässä n. 20 projektin tuloksissa. Alla muutama omista suosikeistani:

  • Yhteistyössä Airbusin kanssa kehitetty lennonaikaisten jätteiden käsittelyn ratkaisu. Tämä sisältää mm. uudistetun trelleyn, lajittelun ja lopuksi jätteen kokoonpuristamisen vakuumipusseissa pölynimurin kanssa.
  • Uutisissakin esitetty Winemill:in kanssa kehitetty viinin alhoholipitoisuutta laskeva vekotin. Suoraa vertailua alkuperäiseen ei tarjottu, mutta 30% alennetulla alkoholipitoisuudella punaviini maistui meikäläisen mielestä hyvältä.
  • Kotiinpäinkin saa hieman vetää. Mielestäni Vaisalan kanssa kehitetty mailman ensimmäinen kädessäpidettävä kosteuskalibraattori oli huikea esitys. Nyt ei enää tarvitse lähettää mittalaitteita laboratorioon kalibroitavaksi, vaan laboratoria tulee mittalaitteen luokse.

Tällaista saa siis aikaan pienellä rahoitus-sponsiilla ja käyttämällä vähän aikaa toimeksiannon kuvaamiseen. Lopputuloshan ei ole vielä tuotantovalmis tuote, vaan toimintakonsepti, mutta voi olla silti todella arvokas yritykselle. Tuoreet aivot näkevät helpommin "laatikon ulkopuolelle". Osa tuoteudesta johtuu varmaankin siitä että tiimi ei ole liian sisällä siinä mitetä on tehty ennen tai "mikä ei toimi".

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Britannian EU eron vaikutukset olisivat pieniä

Britannia äänestää EU erosta (Brexit) juhannuksena 23.6 ja äänestyksestä tulee täpärä. Kannattajia ja vastustajia on kutakuinkin yhtä paljon. Economist lehden mukaan kannattajien ja vastustajien suhde on 40% vastaan 41%. Siis todella täpärä tilanne.

Eron siunauksellisuutta argumentoidaan äänestäjille kahdella perusteella:

  1. Itsemääräämisoikeuden palauttaminen (tällä hetkellä EU direktiivit tulevat ulkopuolelta ja kattavat runsaat 50% lainsäädännöstä)
  2. Britannia voisi palauttaa rajakontrollit, joiden avulla voidaan torjua eitoivotut tulijat

Tavaroiden vapaa liikuvuus jatkuisi 

Sijoitusmaailma ei ole ollut huolissaan tilanteesta. Mistä moinen välinpitämättömyys? Syynä on luultavasti se, että välittömät vaikutukset ovat pienet. Britanninan taloutta koskeva lainsäädäntö on tällä hetkellä EU direktiivien mukainen eikä ole mitään syytä miksi se nopeasti muuttuisi. On aivan ilmeistä että EU ja Britannia tekisivät mahdollisen eron jälkeen vapaakauppasopimuksen, ja tarvaroiden vapaa liikkuminen jatkuisi lähes entiseen malliin. Britanniasta tulisi Norjan ja Islannin kaltainen EU ulkojäsen. 

Britannia on jo nyt rajoittanut ihmisten vapaata liikkuvuutta 

Britannia on jo nyt saanut ihmisten vapaata liikkumista rajoittavia erioikeuksia. Britannia on halunnut ja saanut vaikeuttaa itä-Eurooppalaisten maahanmuuttajien tuloa. Tässäkään suhteessa ei ole näköpiirissä mitään muutosta. Britannia on jo saanut sen mitä on halunnut. Tilanne todennäköisesti jatkuisi ennallaan. 

Marx kuoli, kuoliko myös kapitalismi?

Suomen työn tuottavuuden kasvusta on turha puhua, sitä ei ole ollut enää muutamaan vuoteen. Työn tuottavuuden kasvu on ollut myös surkeaa USA:ssa, vaikka sitä on pidetty jonkinlaisena finanssikriisin jälkeisen ajan menestyksenä. Tuottavuuden kasvu on ollut viiden vuoden jaksolla heikointa USA:ssa sitten vuoden 1982. Teknologinen kehitys on kuulemma tuottavuuden kasvun päätekijä ja teknologia kuulemma kehittyy nopeammin kuin koskaan. Taitaa Robert Solow pyöriä tuolissaan varsin epätietoisena.

Euroopassa ja Japanissa korot ovat negatiiviset, asia mitä pidettiin vielä muutama vuosi sitten mahdottomana. Kun Fiat-raha tuli oikeastaan ainoaksi rahaksi Bretton Woodsin kaaduttua 40 vuotta sitten, sitä ei pidetty edes mahdollisena, että raha olisi toimiva ja ostokykyinen, mutta joku olisi valmis maksamaan siitä, että rahaa joku ottaisi haltuunsa.  Miten Marxin pääoman arvolle käy, jos siitä ei makseta vaan pääoman omistaja joutuukin maksamaan? Tällöin kai pääomaa ei kannata kerätä vaan lainata tai jopa tuhlata. Kun yrityksien liikevaihtojen kehitystä katsotaan, niin eihän rahaa edes tuhlata.  Miten rahalla ohjataan kapitalismin oppien mukaan tehokkaisiin investointeihin, jos rahan vastaanottajalle joudutaan maksamaan? Mistä on kyse?

Käyttäjän Norvestia kuva

Tuulen tupa

Kirjoitusvuorossa: Juha Kasanen

Suuri tanskalainen merelle tuulivoimaloita rakentava yhtiö valmistelee parhaillaan listautumisantia. Yhtiön ajatuksena on rakentaa tuulivoimalapuistoja mm. Englannin rannikolle. Tuulivoiman tuottajille on Englannissa luvattu miltei 200 euron sähkön hinta megawattitunnilta lähivuosiksi, ja vielä kymmenen vuoden päästäkin takuuhinta, joka on yli 100 euroa megawattitunnilta. Sähkön markkinahinta tällä hetkellä on pari kymppiä megawattitunnilta. Tuulivoimalla tuotetun sähkön todelliset kustannukset analyytikon mukaan ovat noin 100 euroa megawattitunnilta.

Eikö ole aika erikoinen yhtälö? Tuulivoimalla tuotettua sähköä tuetaan tässä tapauksessa noin 180 euroa megawattitunnilta, siis yli viisi kertaa nykyistä markkinahintaa enemmän. Erotuksen maksaa kuluttajat verojen muodossa. Listautuvan yhtiön bisnesidea perustuu lähes pelkästään veronmaksajien tukeen. Tuulivoimaloilla on samanlainen bisnesidea myös Euroopan muissa kolkissa. 

Tukieurot ovatkin sotkeneet koko Euroopan sähkömarkkinat. Perinteiset sähköntuottajat ovat helisemässä. Juuri kukaan ei pysty tuottamaan sähköä kannattavasti nykyisellä markkinahinnalla. Eonin ja Fortumin osakurssit kyntävät syvällä. Kuitenkin miltei joka torpasta sammuvat valot, jos perinteiset sähköyhtiöt lopettavat tuotantonsa, varsinkin tyynenä pakkaspäivänä.

Yhtälö on niin omituinen, että luulisi ettei se voi jatkua maailman tappiin. Kuluttajilla ei ole yksinkertaisesti varaa maksaa tukieuroja uusille tuulivoimapuistoille loputtomasti. Hyvää tarkoittava ympäristöhanke onkin kääntynyt päälaelleen.  

--

Lue Punaisen mukin blogia.

Maailmantalous matelee – Suomi hännillä

Maailmantalouden näkymät ovat tasoittuneet alkuvuoden pudotuksen jälkeen, osoittaa tuore Ifo World Economic Survey -kysely. Yritysasiantuntijat ennustavat maailmanlaajuisen kasvun jäävän kuitenkin 2 prosenttiin vuonna 2016. Suomi ja Kreikka arvioidaan yhä EU-maiden synkimmiksi talousalueiksi.

Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja ja Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori toteaa, että kansainvälinen talous ei kyselyn mukaan ole täysin hyytymässä Kiinan alkuvuoden notkahduksen myötä.

Suomi houkuttelee paljon uusia suoria investointiprojekteja

Suomeen tulleiden ulkomaisten investointiprojektien määrä kasvoi 23 prosentilla vuonna 2015 ja Suomi erottui eräänä suorien investointiprojektien kasvukohteena. Yhteensä Suomeen saatiin viime vuonna 127 investointiprojektia ilmenee Financial Timesin fDi Intelligence –yksikön julkaisemasta fDi Report 2016 –raportista.

Suorien investointien mukana maahan tulee teknistä ja liiketoiminnallista tietotaitoa. Ne monipuolistavat elinkeinorakennettamme ja rakentavat meille joskus myös uusia vientisektoreita.  Suorien investointien kohdemaat ovat yleensä alueensa kasvumoottoreita.

”Ulkomaisia investointeja houkuteltaessa Suomi on ollut Euroopan mittakaavassa yksi voittajista. Kokemustemme mukaan tällaiset myönteiset investointiuutiset kannustavat uusiin investointipäätöksiin”, sanoo Helsinki Business Hubin toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.

Suorat investoinnit ovat maailmanlaajuisesti laskussa

Eurooppaan tehtyjen projektien määrä laski 9 % ja maailmanlaajuisesti laskua oli 7%. Intia päihitti Kiinan suurimpana ulkomaisten investointien kohdemaana. Investointien lähtömaa on tyypillisimmin USA.  Ulkomaisten investointien ennustetaan laskevan globaalisti 5 % vuonna 2016.

Tämä tieto on yhteneväinen maailmankaupan tilastojen kanssa, jotka osoittavat että globaali työnjako maailman maiden välillä on tällä hetkellä tuotantoteollisuuden osalta väliaikaisesti pysähdyksissä.

Raaka-aineet ja pääomavaltaisuus

Raaka-aineteollisuus ei juuri eroa muista hyvin pääomavaltaisista aloista. Yleensä alueet ovat hyvin riippuvaisia juuri näistä muutamasta laitoksesta/yrityksestä, mikä altistaa alueet huonolle hallinnolle. Maailmassa ei ole kuin yksi maa minkä talous on riippuvainen yhdestä raaka-aineesta ja sen instituutiot ovat kunnossa. Tämä maa mikä poikkeuksena vahvistaa säännön on Norja ja sille on syntymässä toinen iso teollisuuden ala eli öljyrahaston generoimien sijoitustulojen käyttäminen. Norja omistaa keskimäärin kaikista maailman pörssiyrityksistä peräti prosentin ja kohta se maa on riippumaton muusta viennistä saadessaan prosentin kaikista maailman listattujen yrityksien osingoista. Suomestakin Norja saa ihan kivasti osinkotuloja.  Vaikkapa Suomen paperituotantopaikkakuntien kunnallispolitiikasta huomataan liian suuren toimijan korruptoiva vaikutus. Näillä paikkakunnilla kaikki toiminta alistetaan yhden teollisuuden alle.

Talouskasvu on voimakkainta Intiassa, Kiinassa ja Afrikassa

IMF on julkaissut huhtikuussa päivitetyn talouskasvuennusteensa. (kuvassa oikealla ennusteen talouskasvu vuonna 2016)

Maailmantalous kasvaa IMF:n mukaan tänä vuonna 3,2% piristyäkseen ensi ja sitä seuraavina vuosina. Kasvun moottoreina toimivat edelleen kehittyvät maat, erityisesti Intia, Kiina ja Arikka.

Itäisen Euroalueen maat (Puola, Romania, Latvia, Turkki) ovat Ruotsin ohella Euroopan kasvumoottoreita. 

IMF:n ohjeet hallituksille sisältävät seuraavia ehdotuksia:

  • Hallitusten kannattaa aloittaa infraprojekteja siellä missä kannattavuuslaskelmat osoittavat niiden järkevyyden  
  • Rehellisen veroanalaisen työn tekemisestä maksettavat sakko- ja vero- luonteiset sanktiot ovat joissain maissa suurehkoja. Vero- / sotu- maksujen kiilaa kannattaa joissain tapauksissa kaventaa.
  • Työmarkkinoita kannattaa uudistaa
Käyttäjän SEOSEON kuva

Kannattaako hakukoneoptimointi tehdä itse?

Kannattaako hakukoneoptimointi tehdä itse?

Harkitsetko oman yrityksesi verkkosivuston tai blogin hakukoneoptimoimista itse?

Jos harkitset, olet tekemässä oikein. Hakukoneoptimointi on kannattavaa aloittaa itse, koska silloin opit alkeet ja tiedät suunnilleen, mitä sinun tulee tietää ulkoistaessasi palvelut.

Itse teen hakukoneoptimointia työkseni ja tämä artikkeli on käytännössä kirjoitettu, jotta saamme taas muutamia uusia kävijöitä sivustollemme ja myös linkin sinne.

Hakukoneoptimointi opas 2016

Tarkoituksenani on kuitenkin tarjota myös jotain, mistä on oikeasti lukijalle hyötyä ja se onkin yksi todella tärkeä asia, mitä hakukoneoptimoinnissa tulee pitää mielessä. Google oppii päivä päivältä paremmaksi ja löytää hakijoille aina vain paremmin ja paremmin juuri ne artikkelit, mitkä ovat oikeasti hyödyllisiä.

 

Jos suunnittelet hakukoneoptimoinnin tekemistä itse ja vieläpä yksin, ei kannata odottaa kuuta taivaalta. Fakta vain on se, että jos olet tekemässä kaiken oikein ja tavoitteenasi ovat kärkisijat, edes yhdellä paljon kilpailua omaavalla hakusanalla, tulee aikasi loppumaan lähes varmasti kesken. Miksi? Lue eteenpäin niin ymmärrät varmasti.

 

Hakukoneoptimoinnin kattaessa noin 200 kriteeriä, jo niiden tarkkailu vie aikaa. Kuitenkin tähän on olemassa erinomaisia työkaluja, kuten MOZ Pro, Majestic, AHREFS, Googlen omat työkalut ja kirjaimellisesti satoja muita. Jo oikeiden työkalujen löytäminen tulee viemään päiviä, viikkoja tai kuukausia.

 

Sivut

Tilaa syöte Trendit, suhdanteet ja teknologiat