Taloutemme asenne

Meillä on ollut uskomattoman hyvä teollisuuden rakenne, mikä ei enää ole niin hyvä. Ansiokkaasti useat yritykset ovat tienanneet kasvavia tuottoja metallien superbuumin sekä Aasian suuren investointiaallon ansiosta. Näitä on mm. Metso, Konecranes, Outotec, Wärtsilä,… Kun paljon investoidaan satamiin sekä kaivoksiin, niin sillä alalla toimivat yritykset menestyvät. Se on hienoa.

Kaivokset kuten muutkin yksinkertaista bulkkia tuottavat yritykset ovat alttiita hintojen vaihteluille kysynnän mukaan. Kun asiakkaiden kustannukset johtuvat pääosin kiinteistä kuluista, niin mielellään ei seisoteta kaivoksia, riippumatta hinnoista. Tuotteiden hintoja lasketaan ja uusia kaivoksia ei avata mikä vaikuttaa tuolle alalle investointitavaroita tekeviin yhtiöihin. Kun olemme viimeiset 15 vuotta investoineet kaivostuotteisiin ennätyksellisesti, niin hiljasempi kausi on luonnollista, jos kysyntä ei tasaisesti kasva. Kaivoksien investointitavaroiden kysyntä laskee enemmän kuin itse kaivoksien tuotanto. Tämä on lienee melko luonnollista.

Kun maailmassa on ollut ennätyksellisen pitkä perusmetallien hyvän kysynnän jakso, niin yrityksien johtoon on tulleet optimistit ei epävarmuutta sietävät rakentajat. Aina, tai sen 15 vuotta, aika on nopeasti palauttanut taas kysynnän korkealle tasolle. Kyse ei ole työntekijöiden tuottavuudesta vaan toimialasta ja siihen ei juuri vaikuta edes 20% palkkojen lasku, koska kysyntä ja hinnat laskevat paljon enemmän. Nämä perusoptimistit jatkavat tarjonnan kasvattamista ja riskin nostamista kunnes kolauttavat päänsä kunnolla kiviseinään. Tämän jälkeen varoittelijat alkavat pääsemään johtopaikoille ja investointeja ei uskalleta tehdä. Olemme nyt jossakin tässä vaiheessa. Pääasiallinen kasvu siirtyy Aasiassa kulutustavaroihin ihmisten vaurastuessa.

Riskin systemaattiset hallitsijat pitäisi päästä valtaan. Nyt on säästäjät vallassa.

Toinen asia, mikä Suomen sähkötekniseen teollisuuteen on iskenyt ovat Nokian virheet tuoteportfoliossa. Ei saatu ajoissa korvattua Symbiania kilpailukykyisellä käyttöjärjestelmällä ja Symbianin kilpailukyky tuhottiin puolitahallaan. Symbianin ongelmista puhuttiin paljon ja täysin oikein, mutta ei saatu tarvittavia muutoksia organisatiossa. Sielläkin on vanhanajan johto päässyt liian tyytyväiseen asemaan ja he eivät nähneet uhkaa tarpeeksi vaarallisena. Tämä on vaikuttanut koko alan asenteeseen ja ennenkaikkea sen tuotekehityksen määrään. Ei siihenkään juuri palkanalennukset vaikuta.

Tuottavuusmittarit näyttävät sojottavan alaspäin, koska tuottavuutta mitataan euroilla eikä metreillä tai tonneilla kuten pitäisi. Tuotteiden hinnat ja kysyntä vaihtelevat huomattavasti enemmän kuin todellinen tuottavuus. Teollisuutemme tuoteportfolio sekä väestömme ikärakenne on ongelma.

Ikärakenteessa on se ongelma, että seniorikansalaiset kuluttavat paljon kunnallisia palveluita. Niihen palveluihin syntyy suuri kysyntä joka nostaa niiden hintoja. Hintojen noustessa maamme parhaat aivot siirtyvät palvelemaan ikäihmisten palveluita jolloin vientiteollisuuteen ei riitä niitä innovatiivisimpia tekijöitä. Helpommalla pääsee lääkärinä ja vielä paremmille ansioille ja saa suuremman yhteiskunnallisen arvostuksen.

Hallituksemme näpertelee pienten asioiden kanssa, asioiden jotka ehkäisevät suurten positiivisten asioiden syntymisen. Pääministerimme "kantoi vastuuta" alkuvuoden jokaisessa haastattelussa ja nyt hallitus taas herättelee "kriisitietoisuutta " jokaisessa haastettelussa. Tämä "kriisitietoisuus" ei vain auta yhtään talouselämämme monipuolistumisessa eikä tarvittavassa rakennemuutoksessa. Tämä asenne aiheuttaa vain nykyisten rakenteiden suojeluvimman ja investointikammon joka estää ongelmiemme ratkaisun ja riskinhallitsijoiden nousemisen valtaan.

6 thoughts on “Taloutemme asenne

  1. Kauheta kieltä

    "Kun asiakkaiden kustannukset johtuvat pääosin kiinteistä kuluista, niin mielellään ei seisoteta kaivoksia, riippumatta hinnoista.

    Kun maailmassa on ollut ennätyksellisen pitkä perusmetallien hyvän kysynnän jakso, niin yrityksien johtoon on tulleet optimistit ei epävarmuutta sietävät rakentajat. Aina, tai sen 15 vuotta, aika on nopeasti palauttanut taas kysynnän korkealle tasolle."

    jne

     

      1. Kielestä
        Blogistin kirjoituksen sisältö oli asiaa, vaikkakin ulkomuoto ontui. Kritiikin esittäjän kirjoituksen sisältö oli asiaa, vaikkakin ilmaisutyyli ontui. Pitää blogimerkintöjä julkaisevan kirjoittajan hieman kiinnittää huolta kielen ymmärrettävyyteen. En minäkään kunnioita pilkku- tai kirjoitusvirheistä nipottavia, mutta täytyy myöntää tämän kirjoituksen olleen aika raskas luettava ja aika ajoin piti pysähtyä, jotta sai sisällön perille omaan pääkoppaan. Hatunnoston sellaiselle, joka osaa asetella paperille vaikeita asioita helposti ymmärrettävään muotoon ja pitää kirjoituksen kiinnostavana.

      2. Epäselvä sotku, eikä se siivoamalla parane!

        Yritin kirjoittaa tuossa yllä muutaman asian. Kerron saman tarinan toisin, mutten sen selkeämmin. Moni kirjoittaa näistä asioista satoja sivuja, muttei sen enempää asiaa. Lyhyt teksti on vaikeampi kirjoittaa kuin pitkä.

        -Hinnoitteluvoima on dynaaminen suurre. Yrityksillä joilla on paljon kiinteitä kustannuksia ei ole juuri mahdollisuuksia tuotantomäärien muutoksiin hinnoista tai kysynnästä riippumatta. Sellaisilla yrityksillä joilla suuri osa kustannuksista ovat kiinteitä ainoa tapa sopeutua on vähentää huonoina aikoina investointeja. Investointitavaroita valmistaville yrityksille tämä on ongelma.

         -Eriaikoina erilaiset luonteenpiirteet pääsevät yrityksien johtoon. Aikojen muuttuessa yritysten johdossa ovat väärän luonteen omaavat ihmiset, koska johto valitaan entisten näyttöjen perusteella.

        -Tuottavuus on aina metrejä, tonneja tai kuutioita. Tuottavuus ei ole koskaan euroja/tunti, koska hinnat vaihtelevat huomattavasti enemmän kuin tuottavuus. Eurot antavat väärän kuvan tuottavuuskehityksestä.

        -Ikärakenteessa on ongelma kun parhaat aivot siirtyvät itselle tuottavimpaan työhön eli vanhusten hoitamiseen. Tämä muokkaa myös kulttuuria hoiva- ja sosiaalimyönteiseksi. Asennemuutos uhkaa teknologista kehitystämme kuten myös teollisuuttamme.

        -Poliitikot ovat aivan pihalla mitä on tapahtumassa.

      3. Ytimekkyydestä

        "Lyhyt teksti on vaikeampi kirjoittaa kuin pitkä."

        Höpön löpön. Alkup. tekstin ongelmana olivat nimenomaan turhat lisäykset tyyliin "Kaivokset kuten muutkin yksinkertaista bulkkia tuottavat yritykset ovat alttiita hintojen vaihteluille kysynnän mukaan." Tuostakin kun ottaisi kaksi turhaa sanaa lopusta pois, paremmaksi tulisi.

      4. Itse todistit saman asian!

        Tuo esimerkkisi todisti, että lyhyt teksti on vaikeampi kirjoittaa kuin pitkä. Itse osoitit miten lyhentämällä teksti olisi parantunut. Aivan kuten sinun kommentistasi kun poistaa "nimenomaa turhat" niin kommentisi paranisi. Voisi tuon Höpön löpönkin poistaa ja korvata vaikka "Ehtaa paskaa" kommentilla. Se olisi sentään ytimekäs eikä tuollainen velttoileva "Höpön löpö" kommentti.

Comments are closed.

Related Posts