Supercell ja Next Big Thing

Kirjoitusvuorossa Juha Mikkola

Supercell, yksi länsimaisen yrityshistorian nopeimmin kasvaneista yrityksistä, ainakin liikevoitolla mitattuna, on saanut uuden pääomistajan japanilaisesta Softbankista. Enemmistöosuuden Supercellista ostaneet japanilaiset maksoivat osakkeista hinnan, joka vastaa 3 miljardin dollarin kokonaisarvoa. Hinta ei kuitenkaan tunnu ihan mahdottomalta, jos yhtiö pystyy jatkamaan jo saavutettua 600–700 miljoonan dollarin liikevoittotasoa edes muutamia vuosia eteenpäin. Kun juttelin yhden Supercellin pienemmän omistajan kanssa, hän sanoi, että ajoitus oli sikäli oikea, että mitä suuremmaksi pelifirma kasvaa, sitä vähemmän sille on ostajia. Sellaisia ostajia, jotka voisivat maksaa pelifirmasta yli miljardin, on vain kourallinen koko maailmassa.  

Onneksi näitä onnistumisia syntyy. Tämä on valtava hengennostatus suomalaiselle start up yrittämiselle ja voin vain kuvitella sitä juhlan tuntua ensi viikolla Euroopan suurimmassa start-up tapahtumassa, Slush-konferenssissa, täällä Helsingissä. Sinne on nyt Supercellin imussa tulossa lähes KAIKKI maailman johtavat venture sijoittajat etsimään sitä seuraavaa Next Big Thing:iä.

Harvoin kuitenkaan mainitaan niitä 99:ää start up yritystä sadasta, joissa sijoittajat ovat hävinneet rahansa ja joista ei tullut mitään. Niidenkin määrä tulee kasvamaan Supercellin jälkeen, koska moni opportunistinen sijoittaja laittaa nyt rahaa huonoihin yrityksiin siinä toivossa, että näitä Supercelleja tulisi lisää.

On todella vaikeaa sanoa, mikä on seuraava yritys, joka tulee onnistumaan pelipuolella. Lupauksia on monia, mutta niiden lento voi katketa lyhyeen. Jos sijoittaja ei pysty löytämään sellaista pelifirmaa, johon haluaa sijoittaa, voi laittaa rahansa johonkin vähemmän seksikkääseen yritykseen, joka hyötyy pelaamisen kasvusta. Itse asiassa pelaamisen lisäksi koko mediakentän muutos on niin valtava, että ei tarvitse olla hyvä ennustaja sanoakseen, että internetin kapasiteetin kasvuvaatimukset tulevat räjähtämään. Olemmehan vasta digimurroksen alkuvaiheessa: printti on kovaa vauhtia muuttumassa digitaaliseksi, pelit muuttuvat yhteisöpeleiksi, tekstiviestit siirtyvät nettiin, televisio siirtyy nettiin (Youtube on jo nyt Suomen käytetyin media alle 25 vuotiaiden joukossa), yritysviestintä on nykyään videoita, blogikirjoitukset muuttuvat videoblogeiksi. Kohta varmaan kaikki puhelutkin ovat kuvapuheluita. Vaikka sanomalehdet menettävät levikkiään, ihmiset käyttävät tänä päivänä sisältöä enemmän kuin koskaan ja jonkun täytyy rakentaa järjestelmät, jotka voivat tätä hurjaa kasvua tukea. Ehkä Next Big Thing löytyy sieltä.

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts