Saksan suhdannekello on menossa kohti korkeasuhdannetta !!

Saksalaisen IFO instituutin mittaama suhdannekello visualisoi Saksan ja keski-Euroopan makrotaloudellisen tilanteen. Yleensä suhdannetilanne kiertää kellon lailla tätä nelikenttää:
Nousuvaiheessa (Upswing) odotukset ovat korkealla, mutta talous ei vielä kasva.
Korkeasuhdanteessa (Boom) sekä odotukset että kasvu ovat voimakkaita.
Laskusuhdanteessa (Downswing) odotukset ovat heikot, mutta talous kuitenkin vielä kasvaa
Lama (Recession) vaiheessa sekä odotukset että kasvu ovat heikkoja

Saksan suhdannekello on jo puolisen vuotta tehnyt kaunista kaarta kohti korkeasuhdannetta. Nyt kello on viisitoista vaille yhdeksän. Tässä vaiheessa on yleensä korkea aika painottaa osakkeita.

Mutta kaikki on tällä kertaa liiankin selvää ja yksinkertaista. Korot ovat alhaalla ja osakkeiden hinnat ovat kohtuullisia (lukuun ottamattamatta USA osakkeita). Kaikki pitäisi olla valmista osakkeiden hinnannousulle. Mutta yleensä on syytä olla erityisen varovainen kun kaikki näyttää selvältä. Markkinoilla kun on tapana yllättää. Mutta missä piilee sijoittajan seuraava vaaranpaikka ja ansa? 

One thought on “Saksan suhdannekello on menossa kohti korkeasuhdannetta !!

  1. Markinakellon näyttö ja ennustukset

    Markkinakello kuvaa hyvin talouden suhdanteita. Se käy tietenkin vähän satunnaisemmin kuin perinteinen kello. Muutenhan tulevaisuuden ennustaminen muuttuisi kovin helpoksi.

    Kuvan kellon voisi sanoa olevan myös viisitoista yli kolme. Puolentoista vuoden ajan käyrä on näköjään siirtynyt mutkitellen jonnekin kello kahdeksan suuntaan.

    Tuo viimeisin nytkähdys downswing-neljänneksessä on upswing-lupaus. Mutta miksi aiemmat lupaukset eivät ole keikauttaneet tilannetta pysyvästi yli expectations-akselin nollakohdan? Miksi kello kahdeksan suuntaus on jatkunut?

    Yksi selittävä tekijä on ehkä euroalueen politiikan epävarmuus. Epävarma pitkän tähtäimen politiikka vetää käyrää expectations-akselilla alaspän (sillä pitkän tähtäimen politiikka rakentaa tulevaisuuden toimintaympäristöä). Current business on koko ajan positiivisella puolella (oikealla), mutta epävarmuus tulevaisuudesta ehkä vetää käyrää alas. Kukaties tästä seuraa myös pieni liike vasemmalle (jos tulevaisuuden epävarmuus haittaa jo nykyistäkin bisnestä). Tämän teorian mukaan politiikan sotkujen selviäminen voisi heittää käyrän ylös (nousu ylös origon oikealta puolelta on ihan ok). Ja politiikan sotkujen jatkuminen voisi pitää kurssin kello kahdeksassa.

    Muitakin selityksiä on. Yksi on Kiinan rooli. Tuotannon siirtyminen Kiinaan voi pudottaa nykyiseltä bisnekseltä pohjaa pois. Tämä voisi vetää käyrää kellossa vasemmalle. Tuon vedon pitäisi kai jatkua, kunnes Euroopan talous on sopeutunut vallitseviin realiteetteihin. Tämä ennustaisi hieman pidempää reittiä recession-neljänneksen kautta uuteen nousuun, riippuen tietenkin uuteen tilanteeseen sopeutumisen nopeudesta. Suomen työmarkkinoiden ja firmojen joustavuus voi ohjata Suomen joko Saksaa pidemmälle tai lyhyemmälle reitille recessionin suuntaan (perusteita on molempiin suuntiin).

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On