Media ja todellisuus

Kirjoitusvuorossa: Hannu Lehtilä

 

Media on aina rakastanut maailmanlopun ennustamista. Nyt sitä tehdään Vladimir Putinilla. Ei tarvitse kuin selailla iltapäivälehtiä, niin voi valita itselleen sopivan ”pahis-Putinin”.

Jospa asia olisikin näin yksinkertainen, olisi helppo päättää mitä tehdä. Ratkaisu on sitä paitsi kirjoitettu melkein jokaisen jutun loppuun: pitää liittyä Natoon.

Mutta, mutta. Timo Soini (ps), joka on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana yksi maan parhaiten informoituja ihmisiä, muistutti jokin aika sitten Ukraina-Krimin -ongelman monimuotoisuudesta. Soini hämmensi meille syötettyä yksinapaisuutta kertomalla, että Ukraina myy Venäjälle aseita, Venäjä myy Ukrainalle kaasua ja Ukrainan miljardööri-presidentillä, Petro Poroshenkolla, on omaisuuksia takova suklaatehdas Venäjän valtaamalla Krimillä.  – Että näin ”selkeää” on todellisuus…

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) tuskaili alkusyksystä ulkopoliittisen tutkimuksen ja analyysin perään. Alan tutkimuslaitokset – Ulkopoliittinen Instituutti, Aleksanteri-instituutti ja yliopistot – eivät tuottaneet faktoihin perustuvaa tutkimusta, eikä analyysiä päätöksentekijöiden käyttöön, vaan suolsivat kaikessa mahdollisessa mediassa tutkijoiden omia mielipiteitä. Ihan puhtaasti mututuntumalla! No, nyt ilmeisesti kritiikki on mennyt perille, koska yläviistosta puhuvat miehenpäät ovat tv-ruuduista häipyneet. – Ehkä nyt tehdään paljon kaivattua kiihkotonta tutkimusta ja kylmää analyysiä.

Markkina-analyytikot ovat sen jo tehneet. Ongelma on kapseloitu jäädytettyjen konfliktien kansioon, eikä ”maailmanloppua” tullutkaan. Pörssit voivat hyvin ja Helsingin hotellien venäläisturistien vajeen ovat täyttäneet länsimaiset bisnesmiehet. – Portsari- ja taksi-indeksit sanoisivat nousun alkaneen!

Suomen tilannetta on kauhistellut jopa Ruotsin kuningas. Viime viikon Suomen vierailullaan hän oli yksityistilaisuudessa ihmetellyt, ”mikä teihin on oikein mennyt, en tunne teitä entisiksi, missä on se kuuluisa suomalainen sisu? Te ette ole mitään luovuttajakansaa, mutta nyt sellainen mieliala tuntuu olevan niskan päällä.” Pää pystyyn, oli Suomen ystävän, Kaarle XVI Kustaan viesti. – Harvinaisen suoraa puhetta epäpoliittiselta monarkilta!

Viesti on selkeä ja osoite selvä: median synkistelyn ohella myös useat poliitikot – pääministeriä myöten – ovat antaneet sen kuvan, että taloutemme nousu on Euroopasta kiinni ja ettei täällä voi oikein mitään tehdä. No, tässäkin valitusvirressä on yksi poikkeus; eräs entinen yritysjohtaja ja diplomininsinööri Oulun puolesta…

Ps. Joululukemiseksi kannattaa varata myös ent. taloustoimittaja Marko Erolan kirja ”Kirottu kaivos – totuuden jäljillä Talvivaarassa”. Helsingin Sanomien Petri Sajari otsikoi kirjakritiikkinsä sanoilla ”Armoton läksytys medialle”. Ja sitä kirja on. Pahasti siipeensä saavat sellaiset mediajätit kuin Sanoma Oy, Yleisradio ja MTV. Talvivaaran todellinen ongelma on ollut kaivosyhtiön ympäristöongelmien paisuttelusta aiheutunut talouskatastrofi. Varatoimitusjohtaja Salla Miettinen-Lähde sanoo, että negatiivinen julkisuus maksoi Talvivaaralle satoja miljoonia euroja.     –Lukekaa! Meitä Tavivaaraan sijoittaneita on 80 000, mukana presidentti Sauli Niinistö.

Siitä huolimatta, Hyvät Joulut!

Lue Punaisen mukin blogia.

2 thoughts on “Media ja todellisuus

  1. Koska Talvivaaralla meni hyvin?



    Kuulun Talvivaarasta negatiivisesti kirjoittaneeseen mediaan, enkä kadu hetkeäkään. Varoitin sijoittajia – valtiota etunenässä – sotkeutumasta sykliseen yhtiöön, joka kykeni hädin tuskin plussatulokseen suhdanteen huipullakaan, joten mitä oli odotettavissa suhdanteen heiketessä? Tein asiasta ensimmäisen arvion jo silloin, kun Talvivaara ei rypenyt huonoissa uutisissa. Olin harvinaisen oikeassa ensimmäisten joukossa, tietääkseni ensimmäisenä median kriitikkona.

    Jos Niinistö on sijoittanut yhtiöön, niin ehkä hän ei ihan niin suuri talousviisas ole kuin kansa olettaa.

    En ole lukenut kirjaa ja tuskin luen, mutta luulisin olevan jo lähtökohtaisesti kohteliaasti sanoen outo ajatus, että kaivostoiminta voisi olla riippuvainen mediamielikuvista.

    Heikki

    1. Unelmissa meni erinomaisesti
      Juuri näin.
      Ari

Comments are closed.

Related Posts