Maailmantalouden kasvu jatkunee 3% tuntumassa

Maailmantalouden kasvu piristyy maailmanpankin kasvuennusteen mukaan nykyisestä 2,4% vauhdista noin 2,9% lukemaan. 

Vuoden 2015 iloiset yllätykset tulivat Euroopasta ja USA:sta joiden talouskasvu parani ja pettymykset taas olivat seurausta monien kehittyvien maiden heikkoudesta. Kehitystä jarruttivat raaka-aineiden hintojen lasku, maailmankaupan laiska kehitys ja rahoitusjärjestelmän volatiliteetti. Vuoden 2016 kasvu nojaa Euroopan ja USA:n talousalueiden pirteyteen, raaka-aineiden hintojen vakautumiseen ja Kiinan vähittäiseen siirtymiseen kohti palveluvetoista talousmallia.

Kehittyvien maiden välillä on entistä suurempia eroja. Raaka-aineista riippuva Latinalainen Amerikka ja Venäjä kamppailevat nollakasvun tuntumassa kun etelä-Aasian talous (Intia) on samaan aikaan reippaassa 7,5% kasvussa. Kehittyvien maiden talouskasvu on pienentynyt nyt jo kolmatta vuotta peräkkäin. Trendi on huolestuttava eikä lupaa hyvää.

Suurimmat riskit liittyvät maailmanpankin mukaan mahdollisiin edelleen jatkuviin pettymyksiin kehittyvien maiden talouskasvussa, USA:n keskuspankin koronnostojen vaikutuksiin ja arvaamattomiin geopoliittisiin kriiseihin.

 

 

Related Posts