Maailmankaupan kehitys kertoo kehittyvien maiden ylivoimasta

World Trade Monitoring seuraa maailmankaupan kehitystä. Se on Hollannin tilastokeskuksen ylläpitämä tietokanta, johon on vapaa pääsy. 

Maailmankauppa kertoo lahjomattomasti ja selkeästi sen, miten tärkeinä maailman taloudelliselle järjestelmälle kukin talousalue näyttytyy. Se kertoo myös sijoittajalle paljonko menneinä vuosina kunkin talousalueen vientisektoriin sijoittaminen olisi tuottanut. Trendit ovat maailmankaupan osalta pysyviä ja siksi historiatiedoilla on tässä tapauksessa sijoittajalle ja maantieteellistä hajautusta hakevalle suuri merkitys. Maailmankaupan trendit jatkuvat pitkään, kymmeniä vuosia ja sijoittajan on mahdollista ehtiä mukaan näihin verkkaisiin ilmiöihin.

Maailmankaupan suhteellinen kehitys ; vuosi 2005=100 (Lähde: World Trade Monitoring)

Maailmantalouden kehityksestä on viime kesän jälkeen kuultu huonompia uutisotsikoita.  Maailmankauppa jatkaa kuitenkin ainakin toistaiseksi tasaista kasvuaan, eikä reaalitalouden puolella ainakaan toistaiseksi näy mitään dramatiikkaa.

Maailmankaupan voluumi on reaalitalouden indikaattori, joka reagoi yleensä laiskasti. Laiskuudestaan huolimatta se on aika lailla lahjomaton ja luotettava indikaattori. Sitä on nimittäin yhden valtion vaikea väärentää kun kaupalle on kaksi osapuolta.

Vuoden 2009 kriisin yhteydessä maailmankauppa reagoi terävästi. Pankeilla ei tuolloin ollut varaa rahoittaa vientiä/tuontia. Luottolaman seurauksena maailmankauppa ja tuotanto romahtivat. Pankkikriisi ja luottolama ovat myrkkyä maailmankaupalle.

Jos maailmankaupan kehittymisen perusteella pitäisi tehdä sijoituspäätöksiä niin kohteina olisivat kehittyvät maat. Eurooppaa ja Japania pitäisi välttää. Täällä ei ole kasvua eikä tämän tilaston perusteella tule olemaankaan vielä moniin vuosiin.

 

Related Posts