Koska valtio siirtyy osakkeiden ostolaidalle?

Valtion salkkuyhtiöstä Solidiumista ei ole kuulunut aikoihin mitään, eikä siellä mitään uutta ole tapahtunutkaan. Yhtiö tulouttaa valtiolle kovaa osinkoa, joka on saatu aikaan salkun tyhjentämisellä. Suurella tohinalla tehdyt osakeostot kaivosalan yhtiöihin ovat yhtä kurjassa hapessa kuin asiasta viimeksi kirjoittaessani. Hankinnoista laadukkain Outotec on sekin vaikeuksissa, vaikka sentään pysyy tolpillaan ja maksaa vähän osinkoakin. Se onkin ainoa näistä teollisuuspolitiikan kukkasista.

Suurmyyntien kohteena olleet Sampo ja TeliaSonera maksavat kovaa osinkoa koko ajan, Sampo niistä kasvavaa, ja osakekurssi posottaa ylös. Valtion tappiot pelkästään menetettyinä osinkoina kuluneen vuoden miljardin myynneistä ovat päälle 50 miljoonaa vuodessa, jos Sampo vähänkään nostaa osinkoaan kuten on odotus. Valtion finanssiomaisuuden määrä laskee, eikä sille näy loppua.

Olen kuitenkin törmännyt puheisiin – sekä poliitikkojen että virkamiesten -, jotka lupailevat valtion kyllä hankkivankin taas suomalaisia osakkeita, jahka ajankohta on siihen sopiva. Tämä kai tahtoo sanoa jahka valtiontalous kattaa menonsa verotuloilla ja tekee reippaasti ylijäämäisiä budjetteja. Eli seuraavan nousukauden kohistessa.

Tällaiseen sijoituspolitiikkaan ei sortuisi yksikään täyspäinen yksityissijoittaja kuin äärimmäisen pakon edessä – möisi parhaita osakkeitaan vaikeina aikoina ja ostaisi niitä sitten takaisin suhdanteen huipulla. Hän tietää, että suhdanteen huipulla osakkeet ovat yleensä ylihinnoiteltuja, ja niiden tuotto-odotukset ovat laskeneet pitkäksi aikaa.

Oikein vaikeaan paikkaan joutuvan yksityissijoittajan voi olla pakko myydä osakkeita väärässä saumassa, jos hän ei saa välttämätöntä rahoitusta muuten, ja edessä on vielä kipeämpiä menetyksiä (vaikkapa asunnon myynti). Mutta Suomen valtio ei ole ollut lähelläkään tällaista pistettä, kuten olen aiheesta aiemminkin todennut. Budjettivajeita ei toki voi vähätellä, mutta Suomi sai vastikään järjestetyssä lainahuutokaupassa negatiivisen koron eli sijoittajat maksavat siitä riemusta, että valtio lupaa pitää heidän rahansa turvallisessa sylissään!

Tällaisessa tilanteessa korkeaa osinkoa maksavien erittäin matalariskisten osakkeiden myyminen on todella typerää. Eikä valtion korkomenojen olemattoman tason pitänyt tulla yllätyksenä, koska euroalueen vaatimaton kasvu ja EKP:n elvyttävä linja on ollut tiedossa. Suomea paljon surkeammassakin jamassa olevat euromaat saavat luottoa pilkkahintaan.

Nythän osakkeiden hinnat ovat jo karanneet korkealle Q€:n ansiosta, mutta kyllä ne vielä paljon korkeammallekin ehtivät. Kukin voi laskeskella, millaisen tilin valtio olisi tehnyt, jos se olisi ottanut sitä pilkkahintaista (ja nyt siis jo kirjaimellisesti ilmaista) lainaa, ja sijoittanut ne hyviin osakkeisiin parin viime vuoden aikana – salkun tyhjentämisen sijaan. Osinkotuotot ovat useita prosentteja, ja kurssinousut päälle. Toki edellyttäen, että osakeostoissa kriteerinä on muu kuin epätoivoinen teollisuuspolitiikka.

Solidiumin ainoa isompi hankinta viime vuonna oli Metso, mutta sitäkin vaivaisella 23 miljoonalla, kun myyntejä kertyi miljardi. Osake maksoi noin 27 euroa, mikä on aika tarkkaan sama hinta kuin tänään – mutta sille saa ilmeisen lisäosingon kanssa päälle viiden prosentin osingon. Jonkunmoinen tuotto valtiolle, jolle sijoittajat maksavat luotottamisesta!

Mutta valtiovalta on suuressa viisaudessaan varovainen ja säästeliäs. Kun sen rohkeus taas riittää kasvattamaan finanssivarallisuutta osakeostojen kautta, tekee se sen jokseenkin varmasti väärään aikaan eli siellä suhdanteen huipulla, kun verotuloja kilisee kassaan ja kaikki näyttää hyvältä. Ja siinä vaiheessahan taantuma taas kykkii nurkan takana – ja kohta sitä kalliilla hankittua osakepottia taas kaupataan, kun valtiolla on rahapula.

8 thoughts on “Koska valtio siirtyy osakkeiden ostolaidalle?

  1. Solidiumin voisi purkaa

    Onko jollain sijoittajalla, niin hyvä salkku, että muutaman vuoden historian näkemällä tulosta ei voisi parantaa? Tuskin! 

    Toki jokainen voi laskea valtion mahdollista osaketuottoa jälkeenpäin jos olisi ostettu sitä silloin ja myyty tätä tällöin. Perusteluna sellainen laskelma on arvoton.

     

    Solidium ei virallisesti tee politiikkaa, mutta isot sijoitukset Talvivaaraan kovapalkkaisen sijoittajaporukan toimesta tuskin noudattavat mitään tervettä sijoitusstrategiaa. 

    Itse en tunne ainakaan yhtään "pidetään loppuun saakka tappiollisista lapuista kiinni" -strategiaa.

     

    Solidiumin voisi purkaa ja antaa osakeostot ja myynnit yhdelle tai useammalle pankkiiriliikkeelle tehtäväksi. He hoitaisivat sijoitukset paremmin ja valtavan paljon pienemmillä kustannuksilla. Solidiumissa on aivan turhaan kovapalkkaisia työntekijöitä, jotka eivät tee mitää sellaista mistä kannattaisi maksaa.

     

     

     

    1. pointti menetetyt osingot

      Olen kirjoittanut aiheesta jo ajat sitten – löytyvät arkistosta nimeni alta – ja aina korostanut, että hyvien osinko-osakkeiden myyminen on tyhmää, kun valtio saa rahaa liki ilmaiseksi lainaksi. Se on yksinkertainen strategia, jossa ei ole jälkiviisastelua.

      Heikki

      1. Tästä asiasta olemme samaa

        Tästä asiasta olemme samaa mieltä.

         

        Lisäksi olen sitä mieltä, että joku pörssivälittäjä riittäisi noiden osakkeiden holdaamiseen ja osinkojen keräämiseen.

    2. Talvivaara

      Ei Solidium ostanut Talvivaaraa tuoton takia vaan pelastaakseen sen. Se epäonnistui, mutta ei sitä voi tuoton takia arvostella vaan pelastustoimien vuoksi. Jos se nyt saadaan myytyä ja kaivos tuottavaksi tuo Solidiumin panostus on saattanut olla hyvä. Vielä sitä ei voi varmasti sanoa, vaikka nyt tuo sijoitus näyttää epäonnistuneelta.

      1. Miksei tehty velalla?

        Jos hyväksyy ajatuksen, että Talvivaaran pelastusyritys oli hyvää teollisuuspolitiikkaa – oliko?… – niin ainakin pitää kysyä, miksei sitä tehty velaksi, kun lainaa sai pilkkahintaan, vaan panostus katettiin hyvien osakkeiden myynnillä. Tuli tuplatappio: rahat upposivat Kainuun kairaan ja valtio menetti hyvät sijoitukset.

        Jos Talvivaara vielä nousee jaloilleen, tapahtuu se uuden omistajan hoivissa. Sellainen olisi kyllä löytynyt ilman valtion saattohoitoakin, jos löytyy.

        Talvivaaraan sijoittaminen oli politiikkaa, ja surkeaa sellaista lopputulos huomioituna.

        Heikki

      2. Jälkeenpäin

        Nyt kun tiedämme kuinka on käynyt koko kaivokselle ei olisi pitänyt antaa rakennuslupaa. Tuo vesiongelma ilmeisesti yllätti virnaomaiset ja nyt on kurat housussa. Nyt vaaditaan viisasta politiikkaa, jotta haitat saadaan minimoitua.

         

        Ylipäätään valtio kannattaisi ottaa miljardeja lainaa ja ostaa maailmalta laadukkaita osakkeita. 

      3. Tämmöisenä aikana kannattaisi tosiaan sijoittaa

        Näin on, valtio saa rahaa pitkäksikin ajaksi liki ilmaiseksi, ja hyviä osinkopapereita riittää. Solidium ei voi sijoittaa kuin kotimaisiin osakkeisiin, mutta löytyy niitä Suomestakin.

        Olen itse ottanut viime aikoina sijoituslainaa, vaikka joudun maksamaan sentään ihan tuntuvaa korkomarginaalia, mutta vielä silti saan osingoilla korot hoidettua jä ylikin jää. Valtiolle yhtälö olisi oleellisesti edullisempi, ja pitkäaikaisella bulletlainalla ei tarvitse murehtia lyhennyksiäkään kuin vasta maturiteetin umpeutuessa. Tuollisilla ehdoilla kannattaisi lainata ja sijoittaa pää märkänä.

        Heikki

      4. ps

        Toki minulla on se etu, etten ole sidottu suomalaisiin yhtiöihin, mutta kuten sanottu on niitä hyviä papereita Suomessakin – minullakin salkussa.

        Heikki

Comments are closed.

Related Posts