Kehitystrendi

Sain idean kirjoitukseen Pekan kirjoituksesta, kirjoituksen jonka kanssa olen täysin samaa mieltä. Olemme sulatelleet ja paranneltu jo sata vuotta sitten tehtyjä ideoita. Mutta tämä muuttuu, ja siinä on muutamia suuria muutokseen ajajia.

 

 

1. Logistiikka muuttuu

Pystymme jo teknisesti tekemään itseajavia autoja. Emme tarvitse kuljettajaa vaan auto kuljettaa niin kuormat kuin tavaratkin. Jo kolmessa USAn osavaltiossa näitä liikkuu. Toinen asia ovat itseajavat radiohjattavat helikopterit sekä liidokit. Ne voivat kuljettaa tavarat nopeasti joka paikkaan. Niitä voidaan käyttää talojen rakentamisessa muurareina, tavaroiden kuljettamiseen ja vaikka mihin

 

2. Tavarantuotanto

Tavarantuotanto siirtyy massatuotannosta erikoistuotantoon 3D printtaukseen. On visioitu jopa laivojen ja talojen printtauksesta. Yksilöllinen talo voidaan printata vuorokaudessa. Tähän on vielä matkaa muutama vuosi, mutta kehitystä ei voi estää. Amerikassa on jo katutason 3d-printterikauppoja ja ollaan printattu rynnäkkökivääristä eläviin organismeihin kuten myös tekohampaita. 3D skanneri yhdessä 3D printterin kanssa mahdollistaa tavaroiden kopioinnin ja myös jo vanhentuneen tekijänoikeuslainsäädönnön muuttumisen todella haitalliseksi hisorialliseksi reliikiksi. Miksi emme yritä samaa kuin 1990-luvulla jolloin lainäädäntö oli matkapuhelinverkkojen yleistymisen puolella? Nyt lainsäädännöllä estetään uuden talouden kasvu kuten vaikka tv-kaista tapauksessa on nähty. Monia vaativia, jopa sellaisia mitä muuten ei osattaisi kohtuudella tehdä pystytään nyt tekemään taloudellisesti.

Tulostaminen alkaa olla jo yleisesti kiinnostavaa.

 

 

Eurooppa on tyypilliseen tapaansa täysin ulkona tästä kehityksestä ja päivittelee vain rahan puutetta sekä näyttää väsyneitten poliitikkojen naamoja. Sijoitusrahat kannattaa yleensä investoida sinne missä on paradigman muutoksen aiheuttavia ihmisiä. Ei taantuville alueille kannata sijoittaa.

Jotta nämä 3d-tulostetut tavarat, kuten kaikki muutkin tavarat, saadaan tehokkaasti kuljetettua sinne mihin tarvitaan (normaalit kaupat kuolevat pois) tarvitsee kaupunkirakenteiden muuttua. Merenrantakaupungit, mitä ovat maailman suurimmat kaupungit, tulevat katoamaan aivan kuten Atlantiskin. Merenpinnan noustessa ilmastonmuutoksen muutoksen vuoksi muutaman metrin yhdessä kasvavien myrskyjen kanssa meillä ei ole Helsinkiä, Manhattania eikä Amsterdamia muualla kuin historian kirjoissa. Tämä pakottaa ja myös mahdollistaa meidät rakentamaan uuteen teknologiaan sovitettuja kaupunkeja.  Aasiassa on valtava väestöpaine maaseudulta kaupunkeihin ja he rakentavat uusia kaupunkeja ottamaan vastaan tämän paineen. Ja he luultavasti suunnittelevat nämä kaupungit sellaiseksi, että se mahdollistaa automaattisten kulkuvälineiden liikkumisen mahdollisimman tehokkaasti.

Nyt meillä kaikilla on oma auto tai kaksi. Yksi elämämme suurimpia investointeja jota kuitenkin käytetään vain korkeintaan 10% ajasta, eli 2 tuntia/päivä on autotallissa odottamassa käyttöä ja niissäkin autoissa missä on 5 hengen kuljetuskapasiteetti ei ole kuin yksi ihminen kyydissä. Eikö olisi kiva ja tehokkuutta nostavaa jos itseajavia autoja olisi kaduilla varsin paljon ja kännykännappia painamalla tietäisit saavasi auton paikalle missä voisit tehdä sitten mitä haluaisit sen viedessä sinut haluaamaasi paikkaan? Hinnat ovat aivan muuta kuin nyt, koska taksin kalleinta osaa eli kuskia ei tarvita. Ja autojen käyttöaste olisi korkea jonoteorian mukaisesti.

Yhdessä näihin asioihin, eli itselentävät laitteet, itseajavat kulkulaitteet ja kaupunkirakenteen muutos on vielä lisäksi robottiteknologian muutos. Robotit alkavat olemaan jo tasolla jossa toimii hahmon tunnistus, hienomekaaniset työt ja jaloilla liikkuminen. Robotit voivat tehdä monenlaiset talonmiehen tehtävät, kokin hommat sekä myös sairaaloiden apuhoitajien työt. Itseasiassa robotit voivat tehdä monet lääkäreidenkin työt. Ihmiset voivat keskittyä oikeasti siihen missä he ovat parhaita eli sosiaalisuuteen eli keskustelemaan turhanpäiväisistä asioista ja viemään maailmaa kohti parempaa huomista. Ei tarvitse aikaansa tuhlata rutiineihin kuten kaupassa käynteihin. Muutos tulee olemaan vähintään yhtä suuri kuin sata vuotta sitten kun ihmiset muuttivat kaupunkeihin. Silloin muuttui 80% suomalaisista elinpiirin ja myös tapa elää. Samallailla tulee tapahtumaan seuraavan 50 vuoden aikana. Elämme tieteiselokuvien visioiden kynnyksellä. Mielenkiintoista.

One thought on “Kehitystrendi

  1. Automaattinen kielenkäännös

    Katsokaa tämä video kun Microsoftin kone kääntää lennossa englannista kiinaksi suoraan puhujan omalla äänellä. Tuon videon lopussa kone tekee simultaanitulkkauksen.

    Voimme lopettaa huonon kielenopiskelun ja keskittyä vain parhaaseen ja senkin ajan käyttää puhuttavan opettelemiseen. Merkittäviä, koko ajattelumaailmaa muuttavia, keksintöjä tulee kaikkialta. Olemme tässäkin asiassa todella merkittävän muutoksen kohdalla. Vielä menee muutama vuosi, mutta 10-15 vuoden päästä voit Kiinalaisessa tai Intialaisessa baarissa jutella omalla äänellä suoraan paikallisten kanssa vain matkapuhelin välissä. Nyt syntyvät lapset tulevat elämään maailmassa mistä tieteiselokuvissa puhuttiin 40 vuotta sitten.

Comments are closed.

Related Posts