Indonesian uutisia: makroa, vaaleja ja korruptiotilastoja.

Indonesian rupia oli joulukuun aikana taas kerran Aasian heikoin valuutta, kun laskua kertyi -4,47 % euroa ja -3,42 % dollaria vastaan. Vaikka joulukuu oli hyvin heikko pääomamarkkinoilla, viimeisimmät kauppataseluvut indikoivat, että pahin saattaa olla ohitse: marraskuun kauppatase oli kymmenisen kertaa parempi kuin odotukset (777mUSD vs. 75mUSD odotukset). Joulukuun inflaatio oli taas odotuksien mukainen. Näin ollen emme usko, että keskuspankki nostaa enää korkoja, ellei makrodata huonone huomattavasti tai rupia jatka heikkenemistään Fed:in elvytyksen vähentämisen seurauksena. Parhaillaan rupian lasku on hieman tasoittunut vuoden 2013 lopulta, mutta on vaikea sanoa mikä on suunta lyhyellä tähtäimellä (1-5kk).

Vuodesta 2014 on tulossa Indonesiassa hyvin mielenkiintoinen ja tärkeä, koska sekä parlamenttivaalit, että presidentinvaalit ovat edessä huhtikuussa ja heinäkuussa. Äänestäjät odottavat todellista muutosta nykyisen presidentin, Susilo Bambang Yudhoyonon jokseenkin toimintakyvyttömästä linjasta uudistusmielisempään ja puhtaampaan suuntaan. Parhaillaan suosittu Jakartan pormestari, Joko Widodo, lempinimeltään Jokowi, on gallupeissa ylivoimaisessa johdossa, vaikka hän ja hänen puolueensa PDI-P ei ole edes julistanut häntä vielä kandidaatiksi. Jos vaalit järjestettäisiin tänään, saisi Jokowi +30 % äänistä, kun taas seuraava kilpailija alle 10 % äänistä. Äänestysprosentti on ollut suhteellisen korkea viimeisissä vaaleissa: 2004 se oli 84 %, kun taas 2009 se oli 71 %. Vaalit ovat erittäin mielenkiintoiset myös sen suhteen, että kolmasosa äänestäjistä eli n. 67 miljoonaa ihmistä on uusia äänestäjiä, koska monet nuoret ovat nousseet laillisiksi äänestäjiksi äänestysikärajan ollessa 17 vuotta. 

Korruptiotilastoissa Indonesian sijoitus on ollut historiallisesti suhteellisen alhainen. Vuonna 2012 se oli sijalla 118. Transparency Internationalin 174 maan rankingissa. Samantapaisia lukuja näkee usein tietyillä Afrikan mailla, eikä indonesialaisten tulisi olla tästä tilastosta kovinkaan ylpeitä. Jotain kehitystä on kuitenkin tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Siitä lähtien, kun ”Korruption vastainen komissio” (KPK) perustettiin vuonna 2004 on yli sata poliitikkoa/valtion virkamiestä pidätetty ja asetettu syytteeseen. KPK:n onnistumisprosentti on täydet 100 saatujen oikeustuomioiden suhteen, mikä kuvaa komission tehokkuutta, mutta myös sitä, että KPK:n työt eivät tule loppumaan pitkään aikaan. Esimerkiksi samat poliitikot, jotka kannattivat KPK:ta sen alkuvuosina ja olivat lahjontaa vastaan, ovat joutuneet lähiaikoina itse lahjontaepäilyjen kohteiksi. Näin ollen ihmiset ovat yhä pettyneempiä tähän hyväveliverkostopolitiikkaan, mikä on yksi syy miksi vaaleista on tulossa erittäin tärkeät kuluvana vuonna.

 

Juuso Mykkänen, salkunhoitaja

JOM Rahastoyhtiö Oy, www.jom.fi

Related Posts