Indonesian positiivinen kierre

Indonesian positiivinen kierre

 

Olemme tuoneet esille lähiaikoina paljolti positiivisia asioita Indonesian tilanteesta. Maassa onkin nähdäksemme menossa suhteellisen voimakas positiivinen kierre, jonka drivereina ovat seuraavat toisiinsa liittyvät seikat:

 

  1. Politiikka: Presidentti Jokowi (Joko Widodo) on pystynyt kasvattamaan valinnastaan lähtien kiihtyvällä tahdilla poliittista pääomaansa, mikä on edesauttanut positiivisten talousreformien implementoinnissa vuoden 2015 loppupuolelta lähtien. Viimeisin suuri saavutus hallitukselta on Tax Amnesty -lainsäädäntö kesäkuun lopulla. Jokowin PDI-P-puolueen johtama koalitio on saanut parlamentissa selkeän enemmistön, kun oppositiopuolueita on siirtynyt PDI-P:n hallitusrintamaan. Kasvanut poliittinen tuki on edesauttanut tärkeiden uudistusten hyväksymisessä ja toimeenpanossa huomattavasti.
  2. Taloussykli: Talouden kasvusykli teki pohjat 2015 puolivälissä ja nyt orastava nousu jatkuu hyvällä vauhdilla. Korkoja on laskettu 2016 aikana jo 3 kertaa (korkotaso nyt 6,5 %) ja lisäkoronlaskuja on luvassa. Inflaatio 3,45 %:n tasolla ei ole ongelma. Lainanantosykli tulee alhaisten korkojen myötä myös kiihtymään, mikä luo luonnollisesti talouskasvua.
  3. Infrastruktuurin parantamiseen keskittyminen: Jokowin alkukauden suurin poliittinen voitto oli polttoainetukiaisten lähes täydellinen poistaminen 2014-2015 vaihteessa. Uudistusta tarvittiin, jotta tähän kuluvat julkiset varat saataisiin suunnattua maan infrastruktuurin parantamiseen. Infrainvestoinnit ovatkin olleet hyvässä vauhdissa ja näiden pitäisi jatkua mukavalla tahdilla, kun Tax Amnestyn tuloja alkaa virrata valtion kassaan.
  4. Tax Amnesty + muut talousreformit: vuoden 2015 loppupuolelta on implementoitu 12 talousreformipakettia, jotka edesauttavat sekä kotimaisten, että ulkomaisten yritysten toimintaa Indonesiassa. Myös turhaa sääntelyä ja byrokratiaa on leikattu ja erinäisistä julkisista prosesseista tehty läpinäkyvempiä. Tax Amnestyn vaikutukset tulemme näkemään tulevina kuukausina paremmin, koska lainsäädäntö astui voimaan vasta 18. heinäkuuta. Luonnollinen seuraus näistä on valuutan IDR:n vahvistuminen, kun portfolio-sijoittajien (osake, korko ym.) ja FDI-sijoittajien luottamus maan talouteen kasvaa.
  5. Vaihtotaseen vaje: On ollut miinuksella 2 – 3,3 % lähivuosina, mutta paranemaan päin. Ulkomaiset rahavirrat (portfolio, FDI) ja etenkin kotimaisen rahan paluu ovat positiivisia tekijöitä vaihtotaseen suhteen.

Useasti, kun on lueteltu syitä (tai tekosyitä) ja riskejä miksi Indonesiaan ei haluta sijoittaa, on mainittu mm. epäselvä poliittinen tilanne, huono infrastruktuuri, vaihtotaseen vaje, raskas byrokratia, valuutan arvaavattomuus ym. Näistä riskeistä monet ovat nyt siis laimenemassa.

Yllä mainittujen seikkojen ansiosta näkisimme, että maan tilanne on nyt (hieman) pysyvämmin kääntynyt parempaan suuntaan, jonka ansiosta esimerkiksi luottoluokittaja S&P tulee mitä luultavimmin nostamaan maan bondien luottoluokituksen investment greidiin. Tämä taas tulee lisäämään portfoliosijoituksia maahan, koska useilla KV-korkosijoittajilla on vaatimuksena investment grade -status kaikilta kolmelta luottoluokittajalta – Moody’s ja Fitch reittaavat jo maan bondit investment grade -luokkaan.

Parhaillaan siis Indonesian kotimaiset riskit ovat vähentyneet ja suurimpana ulkopuolisena riskinä näkisimme suurten länsimaiden (ja Japanin) keskuspankkien vastuuttoman rahapolitiikan ja sen seuraukset globaalisti.

Salkunhoitaja Juuso Mykkänen

JOM Rahastoyhtiö Oy

One thought on “Indonesian positiivinen kierre

  1. Edellinen blogipäivitys on

    Edellinen blogipäivitys on likipitäen kaksi vuotta sitten, onkohan tuo aika ollut sitten syöksykierrettä smiley

Comments are closed.

Related Posts