Ilmarinen ja Varma ovat surkimuksia, muut eläkevakuuttajat pärjäävät

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Työläkevakuuttajat (TELA) on koonnut raportin siitä miten ammattiyhdistysliikkeen ja työnantajajärjestöjen hallussa olevat työeläkevakuutusyhtiöt ovat suoriutuneet viime vuodesta. Raportti antaa aihetta risuihin ja ruusuihin.

Työeläkevakuutusyhtiöistä Etera, Keva ja Valtion Eläkerahasto VER ovat selviytyneet tehtävästään hyvin. Tuottoa on tullut kautta linjan ja sijoitustoiminnan riskeistä on huolehdittu.

Koko sektoria painavat samat ongelmalapset kuin aiemmin, Ilmarinen ja Varma. Näiden yritysten tulokset ovat kautta linjan muita huonompia. Esimerkiksi pörssisijoittajina nämä kaksi yritystä ovat korkeasaaren apinaakin kehnompia. Pörssiosakkeista on tullut Ilmariselle 3,5% ja Varmalle 4,5% tuotto kun samaan aikaan esimerkiksi Helsingin pörssi on tuottanut 13,3% ja maailman indeksin tuotto on 11,4%.  Mitenkähän joku on löytänyt hajautettuun salkkuunsa niin kehnoja papereita.

Eläkerahastot ovat olleet yleisesti ottaen aika hyviä korkosijoittajia. Tähtinä joukossa loistavat muutenkin hyvin asiansa osanneet Keva, Veritas ja VER. Ne ovat pystyneet saamaan korkosijoituksilleen yli 5% tuottoa aikana jolloin lainapapereiden korot ovat ennätysalhaalla. Tämä saavutus on kyllä hatunnoston arvoinen.

Vuoden 2016 tulosten perusteella Ilmarista ja Varmaa lukuun ottamatta muut eläkevakuutusyhtiöt pääsevät jokseenkin puhtain paperein. Mutta Ilmarista ja Varmaa hallitsevilla ammattijärjestöillä ja työmarkkinajärjestöillä on kyllä miettimisen ja toiminnan paikka. Jotain pitäisi tehdä. Näillä yrityksillä on hallussaan pääomia enemmän kuin yksityisillä ihmisillä on yhteensä pörissisijoituksia. Näin suurta omaisuutta ei saisi hoitaa huonosti.

Ilmarisen ja varman toiminnasta vastaavat niiden hallitukset:

 

 

Kommentit

Comment: 

Eikö niiden ole pakko sijoittaa korkopapereihin ja se laskee tuottoa? Olisiko jopa niitä negatiivisen koron papereita salkussa? Mistä tuo "pakko" tulee en tiedä. Lisäksi, hallinnointi maksaa miljardin suunnilleen (~0.6%-yks) ja se lienee vähennetty noista tuotoista.

Lisää uusi kommentti

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.