Good Times R.I.P.

Kirjoitusvuorossa Juha Mikkola

Vuonna 2008 maapallon menestynein pääomasijoittaja Sequoia Partners kirjoitti yllä olevalla otsikolla kirjeen kaikille yrityksille, joissa he olivat sijoittajana. Tämä kirje kannattaa lukea ja löytyy useasta paikasta verkosta.

Viesti kasvuyrittäjille oli yksinkertainen: Pääoman kerääminen on jatkossa merkittävästi vaikeampaa kuin aiemmin. Ohjeet yrittäjille olivat mm:

  • Alenna yrityksen kustannustasoa vähintään 20 % – vaikka henkilökuntaa vähentämällä
  • Kerää lisää pääomaa ja jos et onnistu, niin vähennä vielä enemmän kuluja
  • Etsi nopeasti yritysjärjestelymahdollisuuksia saadaksesi ”kriittistä massaa” yhtiön ympärille
  • Ole realistinen yrityksen arvostuksen kanssa. Mikään ei ole huonompaa kuin yrittää maksimoida arvoa rahoituskierroksella. Pahimmassa tapauksessa saat vain kiukkuisia omistajia yhtiöösi
  • Hae rahoitusta teollisilta yrityksiltä eikä pelkästään pääomasijoittajilta
  • Valmistaudu siihen, että sijoittaja tulee sanelemaan ehdot jos et saa lisää pääomaa
  • IPO markkina (listautuminen) on kiinni ja sijoittajat hakevat PtoP:tä (Path to Profitability)

Sequoian kirjeestä on nyt viisi vuotta aikaa ja nuo yllä olevat ohjeet eivät olleet pelkästään kriisiajan ohjeita. Voisi sanoa, että ne ovat täysin relevantteja myös tänään, erityisesti teollisten startup-yritysten osalta. Jos yritys kasvaa todella voimakkaasti, niin sijoittajat hyväksyvät suuremman kulurakenteen ja heikomman kannattavuuden. Valitettavasti näitä suomalaisia teollisia kasvuyrityksiä, jotka olisivat kasvaneet 10 vuodessa 100 miljoonan liikevaihtoon, ei ole oikeastaan yhtään. Ainoastaan kaksi pelifirmaa on tehnyt vastaavanlaisen kasvun ja alle puolessa ajassa.  Tämän takia mekin Norvestiassa haluamme nähdä PtoP:n potentiaalisia sijoituksia arvioidessamme.

Lue Punaisen mukin blogia.

2 thoughts on “Good Times R.I.P.

  1. Startup yrityksen hallitukseen ja osaakaiksi osaavia kumppaneita

    Minun kokemukseni aloittavista yrityksistä ovat linjassa näiden ohjeiden kanssa:

    1. Yritykseen pitää saada osakkaiksi ja hallituksen jäseniksi muita saman arvoketjun yrittäjiä ja alan osaajia. Hallitus on paikka, jonne kannattaa kerätä asiantuntemusta ja näkemystä. Osakkaat ovat usein hallituspaikkaa vastaan valmiita tarjoamaan asiantutemuksensa yrityksen käyttöön.
    2. Yritysjärjestelyjä ja yhteistyökumppaneita kannattaa tosiaan hankkia nopeasti. Yrittäjä pärjää harvoin yksin tai pienellä porukalla.
    3. Yrittäjän on laitettava omat rahat likoon. Elleivät yrityksen avainhenkilöt usko omia varojaan yhtiön käyttöön, niin eivät kyllä sijoittajatkaan.
    4. Terve kassavirta vakuuttaa sijoittajat ja yhteistyökumppanit. En kuitenkaan usko, että pääomien saaminen olisi merkittävästi vaikeutumassa. Jos yrityksessä on liiketoimintaa (tai ainakin houkutteleva tuote) ja yrityksen avainhenkilöt uskovat yritykseensä, niin ulkoista pääomaa ja yhteistyökumppaneita löytyy.

    Tässä linkki mainitsemaasi kalvosarjaan: "Good times R.I.P", joka sisältää paljon muutakin mielenkiintoista asiaa.

    1. Asian ydin

      Kai: "En kuitenkaan usko, että pääomien saaminen olisi merkittävästi vaikeutumassa."

      Olen samaa mieltä enkä ymmärrä varsinaisen kirjoituksen viestiä, jos se on jotain muuta kuin että pelkän humpuukin myyminen saattaa ehkä vaikeutua (mitä en tosin usko sitäkään).

      Talentumilla oli viikko sitten kirjoitus siitä, miten grafeeniin sijoitetaan hullun lailla ja sen korvikkeeksi kelpaa grafiitti eli lyijykynän materiaali (ja varmaan graffititkin wink, oma lisäykseni) Itse päivittelin pari kuukautta sitten samaa ilmiötä 3d-tulostinfirmojen osalta. Eli kyllä rahaa on, mutta ovatko ideat lopussa?

Comments are closed.

Related Posts