Eurooppalainen suunnanmuutos Saksan vaalipaineista?

Kuuluisaksi tullut virhe ekonomistien Rogoffin ja Reinhardtin taulukkolaskennassa saattaa muodostua hyvin merkittäväksi suunnanmuutokseksi Euroopan talouskriisin hoidon suhteen. Nimittäin Saksan istuva liittokansleri Angela Merkel tunnetaan hyvin tiukan talouskuripolitiikan ajajana, ja jossain määrin häntä voidaan pitää jopa tämän politiikan alullepanijana. Lisäksi Saksan johdolta on kuultu, miten he "näyttävät esimerkkiä" muulle Euroopalle, kuinka tulee menetellä. Voidaan toki miettiä asiaa siltäkin kannalta, että jos saadaan muut eurovaltiot maksamaan heidän pankkikriisinsä niin kaipa siinä on helppo paukutella henkseleitä ja sanoa, että näin sitä pitää toimia: maksattakaa laskunne muilla.

Talouskomissaari Rehniä ja komission pj. Barrosoa myöden alkaa äänensävy muuttua. Esimerkiksi Ranskan presidentti Hollande on jo ennen taulukkolaskentavirheen huomaamista peräänkuuluttanut kasvua tukevaa politiikkaa. Se politiikka tarkoittaa tässä talousympäristössä elvyttävää politiikkaa. Allekirjoittaneen 1. blogi täällä toisti samaa. Monet Euroopan maat tarvitsevat elvytystä, ei talouskuria. Sinänsä näkemykseni ei ole niin tuore. Tällaisten taulukkolaskentavirheiden havaitsemisien jälkeen minun pitikin penkoa kauempaa arkistoja. Niinkin myöhään kuin syyskuussa 2011 löysin merkintöjä: Vyönkiristykset siis tukehduttavat potilaan.

Älkää käsittäkö väärin, en minä ole talouden vaateriin laittamista vastaan, mutta juuri tällä hetkellä (taantumaa ja lamaa pukkaa) se on vihoviimeinen virhe minkä voi tehdä. Empiirinen näyttö puoltaa tätä. Kriisimaiden rahoitusvaje on vain kasvanut entisestään ja tukipaketit ovat osoittautuneet riittämättömiksi, koska niihin on kytketty tämä itsetuhoinen politiikka.

Vaan palataanpa nyt Saksaan ja vaaleihin valmistautuvan Merkelin ahdinkoon. Voidaan kai todeta niin, että tuo ekonomistien virhe ei olisi voinut tulla kiusallisemmassa paikassa esille. Saksan SPD on peräänkuuluttanut kasvua tukevia toimenpiteitä ja nyt toiselta puolen täräyttää uusi AfD-puolue markkaan paluuta, ja sitä miten löyhästi Merkel on suhtautunut kriisin hoitoon. Missään nimessä AfD tuskin "kaappaa äänestäjiä" SPD:ltä, mutta sitä vastoin niitä voi lähteä Merkelin edustamalta CDU:lta. Valtahegemonia voi joutua vaaraan. Vaikka Merkelillä on vielä tällä hetkellä etulyöntiasema niin vaaleihin on aikaa ne tuskastuttavan pitkät kuukaudet. Jos nyt ihan viime päivien trendejä on seurannut niin kannatusmittausten toinen derivaatta on Merkelin kannalta se kaikkein kamalin. Poliittinen linjaus saattaa sitenkin hyvin ruveta taipumaan tämän edessä.

Mutta mitä tämä tarkoittaa sijoittajan kannalta? Kun itselleni teen huomioita siitä, miten vähäiset pelimerkkini asettelen niin olisihan kelkan käännös talouskurista elvytykseen varmasti merkitsemässä myös jonkinlaista muutosta Euroopan näkymille. Ei välttämättä, koska kiinteäkurssisen valuutan ja räikeiden "ulkomaan rahayksikön" ottamissa veloissa on edelleen tietty riskinsä. Aion kuitenkin kesällä tarkastella entistä tarkemmin mahdollisia tarjouksia ja jos jotain ilmaantuu alelaareihin niin vaikea niistä on kieltäytyäkään.

Treidaajalle tämä tilanne on mutkikkaampi, koska pääomaa pitäisi sitoa mahdollisesti liian pitkälle tulevaan. En itse harrastele juurikaan yhden päivän heilunnasta hermoilua, joten näissä kohdin löytyy takuuvarmasti parempia lähteitä voittojen tielle. Onnea ja menestystä nyt kuitenkin itse kullekin.

Related Posts