Nordnetbank

Tilaa syöte syöte Nordnetbank Nordnetbank
Päivitetty: 3 tuntia 18 min sitten

#rahapodi jakso 91 – Parempien eläkkeiden metsästys, osa 2

To, 19/10/2017 - 12:20
Parempien eläkkeiden metsästys, osa 2

Eläkekeskustelu käy jälleen kuumana ja tällä kertaa #rahapodin studioon astuu Työeläkevakuuttajien eli TELA:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa. Onko Suomen eläkejärjestelmässä valuvikoja? Mitä sanoo eläkeasiantuntija?

Jakson aiheet:

 • Suomen eläkejärjestelmä pähkinänkuoressa (2:10)
 • Miksi eläkemaksut ovat niin korkeat? Palkansaajan bruttotuloista noin neljännes menee eläkkeisiin (4:10)
 • Onko järjestelmä toimiva? Onko Suomen järjestelmä hyvä verrattuna muihin maihin? (7:10)
 • Voisiko nykyisen eläkejärjestelmän korvata tehokkaammalla? (15:50)
 • Osakepaino eläkesijoituksissa – Eläkesäästäjän valinnanvapaus ja omat toiveet (25:00)
 • Kuinka paljon eläkettä eri ikäryhmät käytännössä saavat ja voisiko tätä määrää kasvattaa? (30:00)
 • Suomen, Ruotsin ja Englannin eläkejärjestelmät vertailussa (35:50)
 • Miten työeläkeyhtiöt sijoittavat? (37:40)
 • Työeläkesijoittamisen kulut (42:00)
 • Miksi eläkeyhtiöitä ei voi yhdistää? (43:50)
 • Tyoelake.fi – Kuinka paljon eläkettä sinulle on kertynyt? (53:52)
 • Parannusehdotuksia nykyiseen järjestelmään (57:00)

Jakso julkaistu 19.10.2017

Voit katsoa jakson myös videona YouTubessa!

Selvitä kuinka paljon eläkettä tulet saamaan www.työeläke.fi

Kuuntele myös Jakso 85 – Parempien eläkkeiden metsästys, osa 1

Nordnetin #rahapodi on podcast, jossa puhumme taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Podia vetävät Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sekä yhteistyökumppanuuksista vastaava Miikka Luukkonen.

Haluatko uusimmat #rahapodi-jaksot suoraan puhelimeesi?
Lataa sovellus ja seuraa #rahapodia:

iTunesissa

SoundCloudissa

Artikkeli #rahapodi jakso 91 – Parempien eläkkeiden metsästys, osa 2 julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Nainen, sijoita vapauteesi

Ti, 17/10/2017 - 09:00

Raha on merkinnyt minulle aina vapautta. Jo nuorempana säästin ahkerasti ensimmäisistä kesätyörahoistani, sillä palo pikkukylältä isompiin ympyröihin oli kova. Ymmärsin, että mitä enemmän säästän, sitä nopeammin pääsen muuttamaan kaupunkiin. Opiskeluaikoina ilta- ja viikonlopputöillä ansaittu raha vaihtui usein vapauteen matkustaa. Onneksi vapaudenkaipuussani ymmärsin myös säästää ja sijoittaa osan, koska tiesin että vanhemmiten, velvollisuuksien lisääntyessä vapauden hinta nousee. Myöhemmin säästöt ja sijoitukset ovat antaneet rohkeuden ja turvaverkon hypätä esimerkiksi vakituisesta työsuhteesta kiinnostavampaan määräaikaiseen tai viime keväänä irtisanoutua ja lähteä kiertämään maailmaa pelkkä menolippu taskussa.

Opiskeluaikoina huomasin ensimmäistä kertaa eron miesten ja naisten sijoituskäyttäytymisessä. Kun ensimmäisen rahoituksen kurssin jälkeen pojat ryntäsivät itsevarmoina pörssikaupoille ehkä jopa opintolainan turvin, tyttöjen keskuudessa keskusteltiin korkeintaan ASP-säästämisestä. Pojat eivät viiden vuoden kuluttua ASPia tarvinneet kun salkut pullistelivat egon lailla. Toisaalta kaikenlainen mies-nais –tyypittely saa verenpaineeni kohoamaan, olkaamme siis sijoittaja ilman etuliitteitä. Faktoja ei voi kuitenkaan kiistää, esimerkiksi sitä, että miehet omistavat noin 70 prosenttia kaikista osakevaroista Suomessa (Keloharju, Shareownership in Finland 2015).

Naisen talous saattaa monille tuntua taistelulta tuulimyllyjä vastaan. Valitsemme useammin matalapalkkaisia töitä, pyydämme vähemmän palkkaa, törmäämme lasikattoihin, hoidamme lapsia kotona, jäämme jälkeen palkkakehityksessä. Kaikki nämä hankaloittavat ja aiheuttavat päänvaivaa talouteemme. Osaan niistä voimme itse vaikuttaa, mutta monet aiheutuvat olosuhteista, hitaasti muuttuvista arvoista tai työympäristön jäykkyydestä. Voi tulla tunne, että omaa talouttaan ei voi hallita tai sen kehittymiseen on vaikea vaikuttaa. Onneksi pörssi on tasa-arvoinen ja antaa samat mahdollisuudet sukupuoleen tai koulutustaustaan katsomatta. Siellä naisen euro on euro ja samasta työstä saa saman korvauksen kuin miehetkin. On täysin omissa käsissään osallistua pörssin kaupankäyntiin. Pörssissä ei ole lasikattoja.

Kertomalla blogissani omasta säästämisestäni ja sijoittamisestani, yritän murtaa ajattelumalleja sijoittamisesta ja omista vaurastumisen mahdollisuuksista. En ole ikinä ymmärtänyt tarvetta jäljitellä pörssihai-mielikuvaa puhumalla monimutkaisista sijoitusinstrumenteista ja väittää ymmärtävänsä niitä. Ei sijoittamisessa tarvitse ottaa kohtuuttomia riskejä äkkirikastumisen toivossa, jos elämän arvot ovat jossain muualla. Toisaalta sijoittamalla voi kokeilla ottaa hallitusti enemmän riskiä, jota muilla elämän alueilla ei ole valmis ottamaan. On täysin ok haaveilla uudesta villaisesta syystakista ja samalla miettiä, montako Wärtsilän osaketta sillä rahalla saisi. On ihan ok haluta lisää rahaa ja unelmoida, mitä sillä voisi tehdä. Sijoittamista ei tarvitse suorittaa.

Mielestäni parasta sijoittamisessa on kuitenkin kaikki ne mahdollisuudet, joita oman talouden hallitseminen tuo mukanaan. Kun löytää itselleen parhaan tavan säästää ja sijoittaa, voi korkoa korolle -rahakoneen raksuttaessa unelmoida kaikesta niistä mahdollisuuksista, joita vauraampi tulevaisuus voi tuoda tullessaan. Kun raha-asiat ovat kunnossa ja suunnitelma mietittynä olet vapaa tekemään ja menemään. Et ole riippuvainen pelkästään palkasta vaan olet saanut myös muita tulonlähteitä tulevaisuutta varten. Suosittelen samaa ihan kaikille, sukupuoleen katsomatta.

Artikkeli Nainen, sijoita vapauteesi julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Alkavan tuloskauden ajatuksia

Ma, 16/10/2017 - 23:09

75 prosenttia pörssivuodesta 2017 on takana osavuosikatsausten kvartaalijaksotusten perusteella. Lähipäivinä käynnistyvä Helsingin pörssin Q3-raportointikausi voi antaa jo hieman tukevaa maata esimerkiksi ensi kevään osinko-odotusten alle. Mihin seikkoihin kiinnitän itse huomiota tulevissa tuloskatsauksissa?

Karkeasti arvioiden puolet viime vuosien kurssinoususta on perustunut tai vähintäänkin saanut kimmokkeen matalista koroista. Moni on kaivanut säästönsä patjan välistä ja suunnannut kohti pörssiä tavoittelemaan varoilleen selvästi nollaa parempaa tuottoa. Tästä johtuen moni on tänään markkinoilla oikean mukavuusalueensa ulkopuolella. Toistaiseksi rauha on säilynyt osakkeiden keskuudessa ja päivittäiset kurssivaihtelut ovat jääneet keskimäärin suorastaan aneemisiksi varsinkin yleisindeksin tasolla.

Bileet ovat olleet – siis olleet – sanalla sanoen hyvät, eivätkä huolet taivaanrannassa ole välittyneet juurikaan paniikiksi kurssikäyriin. Harva nykysijoittaja enää muistaa – saati on edes koskaan kokenut – eurokriisin tai finanssikriisin päivävaihteluita, jolloin osakkeet saattoivat pudotella lähemmäs kymmenen prosenttia päivässä ilman yhtiökohtaista uutista. Toisinaan tulen miettineeksi, millaisia tuntemuksia tällaiset päivät tulevat taas joskus aikanaan aiheuttamaan korkosijoituksista osakeomistuksiin nykyisessä pörssisyklissä siirtyneille perusluonteeltaan varovaisille.

Osakkeille vaihtoehtoiset kohteet eivät ehkä enää heikkene

Aiemmin olen ollut sitä mieltä, että tuloskauden yhteydessä kurssimuutosten selittäminen (jos se muutoinkaan on järkevää) puhtaasti tulosraporteilla on jokseenkin hassua, koska viime vuosina osakkeita on kuvatulla tavalla ohjaillut pikemminkin heikko korkotuotto. Nyt kuitenkin perusskenaariona on kohtuullisen talouskasvun jatkuminen ja Euroopan keskuspankin asteittainen vetäytyminen massiivisimmista elvytysprojekteistaan. Tämä johtanee vähitellen ”normalisoituvaan” korkotasoon, paino sanalla vähitellen.

Toteutuessaan tämäntyyppinen trendikäänne osakkeille vaihtoehtoisissa tuotoissa tulisi nostamaan tuloskatsausten roolia suhteessa viime vuosiin, koska mahdolliset madonluvut nähtyään sijoittajilla alkaisi olla ”oikeita vaihtoehtoja”, mihin he rahansa seuraavaksi siirtäisivät. Siinä vaiheessa vakauden sijaan pörssiyhtiöitä palkittaisiin enää lähinnä kannattavasta kasvusta, ei ainoastaan riittävän ennustettavasta nykytuloksesta (mikä on lähihistoriassa kaatanut bensaa liekkeihin).

Mikäli korot lähtevät varovaiseenkin nousuun, voivat heikot tuloskatsaukset palauttaa mieliin sen, että nimenomaan tuloksiin nähden osakkeet ovat viime aikoina olleet keskimäärin historiallista kalliimpia arvostuskertoimien valossa, kuten p/e-luvulla (ei siis kurssitasolla) mitattuna, vaikka huokeilta ne ovat korkoihin nähden näyttäneetkin. Esimerkiksi Shillerin p/e-luvulla mitattuna ilmaa on kymmeniä prosentteja puhtaasti tulosperusteisessa arvostuksessa – ja kerrataan edellisen lauseen oppi: matalat korot voivat perustella kohonnutta arvostusta tiettyyn rajaan asti.

Lähtevätkö p/e-luvut luisuun?

Osakkeen kuin osakkeen pörssikurssi muodostuu aina osakekohtaisen tuloksen ja osakkeelle markkinoilla hinnoiteltavan p/e-luvun (tuloskerroin) tulosta eli kertolaskun vastauksesta. On käynyt ilmeiseksi, että keskuspankkien kanuunapotkut ovat vaikuttaneet korkotason kautta suoraan osakkeiden p/e-lukuihin, joita sijoittajat ovat valmiita maksamaan. Viime vuosina p/e-luvut ovat nousseet tuntuvasti, kun korot ovat sukeltaneet. Saman logiikan pitäisi toimia myös päinvastaisessa kehityskulussa.

Vakauden pörssikupla posahtaa suurella todennäköisyydellä, mutta ajoitus on arvoitus. Kun näin tapahtuu, uponnee perusvakaa osinkoyhtiö p/e-luvun laskun vanavedessä kuin tukki, jos tuloskäyrä ei ala sojottaa koilliseen uuden kasvun merkiksi. Tällöin akuutiksi ongelmaksi ei muodostu yhtiökohtaisen laadun puute, vaan kasvun puuttuminen.

Miten sijoittaja voisi sitten suojautua? Suosimalla osakekohtaista osinkoaan kasvattavia yhtiöitä. Sellaisia, joiden osinkokasvun taustalla on tuloskasvu ja nimenomaan osakekohtainen tuloskasvu. Tähän kiinnitän kasvavassa määrin huomiota. Enää vain vakaa tulos ei riitä, eikä tulosta saada kasvuun ilman reippaita investointeja. Se on toinen olennainen seurattava tuloskaudella.

Koska alkaa näyttää siltä, että korot jo ovat pohjanneet, ei uutta pääomaa enää tulvi osakemarkkinoille entiseen malliin, joskaan massat eivät sieltä vielä pois näytä vetäytyvän. Trendin käänne näyttää silti ilmeiseltä: enää pörssissä ei palkita vakaudesta entiseen malliin, vaan huomio kohdistuu kannattavaan kasvuun.

Matalista koroista johtuen moni yhtiö hinnoitellaan tänään kasvuyhtiön kertoimin, koska vaihtoehtoiset kohteet tuottavat vielä toistaiseksi niin heikosti. Sijoittajan tehtäväksi jää tuloskatsausten kriittinen läpivalaisu sen suhteen, onko kannattavan kasvun toteutuminen jäämässä pääsääntöisesti vain esityskalvoille.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät gurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Laatuguru-uutuuskirja esittelee laatuyhtiöstrategian kantavat periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

TILAA LAATUGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Laatuguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös osana neljän sijoituskirjan pakettia, joka sisältää signeerauksen tai omistuskirjoituksen.

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: mariusz kluzniak via Foter.com / CC BY-NC-ND

Artikkeli Alkavan tuloskauden ajatuksia julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Kannattaako listautumisanteihin osallistua?

Pe, 13/10/2017 - 17:56

Miksi listautumisanteja järjestetään nyt niin paljon, ja kannattaako tavallisen piensijoittajan osallistua niihin? Tätä pohditaan #rahapodin jaksossa 90.

Artikkeli Kannattaako listautumisanteihin osallistua? julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Uusi Nordnet.fi on avattu

Pe, 13/10/2017 - 17:43
Kaikilla asiakkailla on nyt pääsy uuteen Nordnet.fi-palveluun

Osa asiakkaistamme on päässyt jo jonkin aikaa testaamaan uutta Nordnet.fi:tä, mutta nyt uusi sivusto on avattu kaikille asiakkaillemme. Kehitämme sivua jatkuvasti ja lisäämme sinne vanhasta palvelusta tuttuja ominaisuuksia, kuten myös täysin uusia toiminnallisuuksia.

Sijoittamisen ja säästämisen pitäisi olla helppoa. Tästä syystä rakennamme uudesta palvelustamme helppokäyttöistä ja kaikilla päätelaitteilla toimivaa.

Voit käydä jo kauppaa uuden sivustomme betaversiossa

Kun kirjaudut sisään Nordnet-tilillesi, voit siirtyä testaamaan uuden sivustomme beta-versiota klikkaamalla menun oikeassa reunassa näkyvää ”nordnet beta”-painiketta. Linkistä pääset palveluun, jonka toiminnallisuudet ovat rajoitetummat kuin nykyisessä nordnet.fi:ssä. Voit kuitenkin jo käydä kauppaa salkkusi kautta uudessa palvelussa – kyseessä ei siis ole vain testiympäristö, vaan toimiva, uusi palvelu.

Uudelle sivustolle on tulossa useita ominaisuuksia ennen kuin vuosi vaihtuu. Voit pian esimerkiksi nähdä, miten paljon tulet maksamaan kaupasta välityspalkkiota ennen Osta-painikkeen painamista. Muista tulevista ominaisuuksista voit lukea lisää täällä Nordnet Blogissa pian.

Testaa uutta sivustoa puhelimellasi tai tabletillasi

Jos kirjaudut uuteen palveluumme puhelimellasi tai tabletillasi, huomaat, että palvelu näyttää paremmalta kuin vanha palvelumme. Yksi merkittävimmistä eroista vanhaan palveluun on se, että uusi palvelu on responsiivinen, eli se toimii erilaisilla päätelaitteilla saumattomasti.

Muokkaa omaa yleisnäkymääsi

Onko sinulla Nordnetissä monta salkkua tai tiliä, mutta haluat keskittyä niistä vain yhteen? Uudella sivustolla voit valita, mitkä tileistäsi näkyvät yleisnäkymässä, kun kirjaudut sisään. Uutiset, joita näet yleisnäkymässä, liittyvät salkkusi omistuksiin. Jatkossa voit muokata uutisvirtaasi myös tarkemmin sen mukaan, mitä uutisia haluat salkussasi seurata.

Arvostamme palautettasi

Jos käyt uudessa palvelussamme usein, niin huomaat, että teemme sinne päivityksiä jatkuvasti. Sinulla on varmasti ideoita ja palautetta uudesta sivustosta – voit jättää palautteesi sivuston oikeassa alareunassa näkyvän sinisen “Anna palautetta” -painikkeen kautta. Palautteesi on meille erittäin arvokasta sivuston kehittämisessä!

Siirry testaamaan uutta Nordnetiä tästä!

Artikkeli Uusi Nordnet.fi on avattu julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

#rahapodi jakso 90 – IPOt eli listautumisannit

To, 12/10/2017 - 13:55
IPOt eli listautumisannit

Miksi yhtiö päättää listautua pörssiin? Helsingin pörssissä on tällä hetkellä varsinainen listautumisbuumi ja #rahapodi käy läpi kaiken oleellisen listautumisiin liittyen. Kannattaako anteihin siis osallistua?

Jakson aiheet:

 • Vauvauutisia (0:45)
 • Miten Teslalla menee? (4:25)
 • VR:n konsultit (5:25)
 • Pääaiheena IPOt (10:45)
 • Listat pörssissä – First North, Pre-lista ja Pörssilista (13:50)
 • Yrityksen motiivit listautua – Neljä syytä listautua pörssiin (18:25)
 • Kannattaako anteihin osallistua? (28:30)
 • Listautumisbuumi käynnissä (36:50)
 • Fees & Money – Työeläke (42:10)

Jakso julkaistu 12.10.2017

Voit katsoa jakson myös videona YouTubessa!

Lue Martinin blogikirjoitus IPOista

Nordnetin #rahapodi on podcast, jossa puhumme taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Podia vetävät Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sekä yhteistyökumppanuuksista vastaava Miikka Luukkonen.

Haluatko uusimmat #rahapodi-jaksot suoraan puhelimeesi?
Lataa sovellus ja seuraa #rahapodia:

iTunesissa

SoundCloudissa

Artikkeli #rahapodi jakso 90 – IPOt eli listautumisannit julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Sijoituksen arvon muodostuminen

To, 12/10/2017 - 10:34

Jokaisen sijoittajan on hyvä toisinaan miettiä, miten sijoituksemme arvo todellisuudessa muodostuu? Totta kai yksinkertaisimmillaan sijoituskohteen nopea arvonnousu tuntuu usein kaikista mukavimmalta, mutta se ei välttämättä yksin takaa hyvää kokonaissijoitustuottoa. Kuvitellaanpa, että sijoituksesi yhtiöön ABC kohoaa pörssissä 10 eurosta 30 euroon vuoden aikana. Loistavaa sait 200 % tuoton, mutta jos olit sijoittanut salkkusi arvosta tähän kohteeseen 0.5 %, niin kokonaisvaikutus on valitettavasti minimaalinen. Eli sijoitustuotto on useamman asian yhteissumma.

OsaksSijoitusideasi tuotto muodostuu pääasiassa seuraavista tekijöistä:

 1. Kuinka paljon osake tuottaa korkoa korolle (arvonnousu ja osingot)
 1. Kuinka edullisesti ostit osakkeen
 1. Kuinka suuren osuuden salkustasi sijoitit osakkeeseen
 1. Kuinka kauan omistat osaketta

Ihanteellinen yhtiö sijoituskohteeksi olisi sellainen, jonka arvo nousisi nopeasti (tuloksen ja osinkojen kasvun tukiessa arvonnousua), se voitaisiin hankkia alle sen todellisen arvon, sijoittaja rohkenisi sijoittamaan siihen huomattavan osan portfoliostaan ja olisi valmis omistamaan tätä ihanneyhtiötään kauan.

Valitettavasti tällaiset sijoitusideat ovat hyvin harvassa. Yleensä sijoittaja joutuu tekemään kompromissin jonkin asian suhteen ja sitten uskomaan muiden tekijöiden korvaavan tämän puutteen.

Warren Buffettin sijoitus Coca-Colaan on esimerkki sijoituksesta, jossa kaikki askelmerkit osuivat kohdalleen. 1) Edullinen hinta. Buffett iski silmänsä Coca-Colaan 1980-luvun lopulla 1987 lokakuun ”mustan maanantain” jälkeen, kun pörssi-indeksit tippuivat n. 20 %. Nykyarvoon suhteutettuna Buffettin ostohinta oli keskimäärin hieman alle 2.40 USD. Ja osakkeen P/E oli 13-14 luokkaa, kun keskimääräinen P/E myöhemmin on liikkunut poikkeuksetta yli 20. 2) Poikkeuksellinen tuotto arvonnousun ja osinkojen muodossa. Yhtiön pelkkä pörssihinnan nousu on tuonut keskimäärin 11 % vuosittaisen tuoton. Osinko on samaan aikaan noussut 0.076:sta 1.40:n USD ja tämänhetkinen osinko antaisi Buffettin alkuperäiselle  hankinnalle lähes 60  % osinkotuoton! 3) Voimakas panostus osakkeeseen. Buffett uskalsi sijoittaa aikanaan noin 20 % sijoitussalkustaan Coca-Colaan. 4) Maltti pitää kiinni ”voittajahevosesta”. Buffett on ollut Coca-Colan suuromistaja jo 30 vuotta (vaikka suurimmat tuotot tulivatkin ensimmäisten 15 vuoden aikana), mikä on antanut korkoa korolle kasvulle erinomaisen pohjan ja mahdollistanut alkuperäiselle sijoitukselle tämän päivän huikean osinkotuoton.

Korkoa korolle kasvattajat

Yleensä vakaasti ja nopeasti arvoaan kohottavia yhtiöitä on vaikea ostaa halvalla. Silloin suuri panostus oikeaan yhtiöön ja maltti pitää sijoitusta riittävän kauan voivat kompensoida kalliimman ostohinnan. Tunnetusti sijoitusaika on hyvän osakkeen ystävä ja kehnosti tuottavan vihollinen.

Silti tässäkin tapauksessa edullisempi hinta antaa turvamarginaalia. Jos ostimme ABC yhtiön sen keskimääräisellä P/E -luvulla 18 ja yhtiö antoi 10 % keskimääräisen tuoton seuraavan kymmenen vuoden aikana P/E -luvun pysyessä samana, niin vuosituottomme on tuo 10 %. Jos sen sijaan ostimme tuon saman yhtiön 12 P/E -luvulla ja myimme sen 10 vuotta myöhemmin 18 P/E -luvulla, niin saimme lisäksi 4.55 % arvostuskertoimen nousuna. Eli kokonaistuottomme olisikin ollut nyt keskimäärin 14.55 % vuodessa.

Jos lisäämme tähän vielä 8 % vuodessa kasvavan osinkotuoton, niin yhtälöstä tulee mielenkiintoinen. Ostimme siis kuvitteellista yhtiötä ABC 18 P/E -luvulla. Osakekohtaisen tuloksen ollessa 1.00 euroa ja osinkotuoton 3 % (osakekohtainen osinko 0.54), niin kymmenen vuoden päästä osakekohtainen osinko on 8 % kasvulla 1.17. Vaikka osinkotuotoksi muodostuu sillloin vain 2.5 % (osakkeen arvonnousun kasvu voimakkaampaa kuin osingon kasvu), niin tuotto alkuperäiselle sijoituksellemme on jo 6.5 %. Samalla osinkojen kasvuvauhdilla kahdenkymmenen vuoden päästä saisimme sijoituksellemme jo pelkästään 14 % osinkotuoton vuodessa kaiken arvonnousun lisäksi. Jos olisimme vielä sijoittaneet saadut osingot takaisin yhtiöön, niin tuottomme olisi kasvanut entisestään. Eli aika on tasaisesti hyvää tuottoa takovan sijoituksen puolella.

Syvästi aliarvostetut osakkeet

Benjamin Grahamin alkuperäinen arvosijoittamisen idea oli ostaa osake sen todellista arvoa halvemmalla. Eli kuvaannollisesti ostaa euro 50 sentillä. Tämä johti usein siihen, että sopivat sijoituskohteet olivat toisinaan äärimmäisen aliarvostettuja. Tasepohjaisesti osake saattoi olla ostettavissa lyhytaikaisen varallisuuden nettoarvoansa (lyhytaikaiset varat miinus kaikki velat) halvemmalla. Ostaakseen osakkeen Graham vaati vielä ⅓ alennuksen. Yleensä osake myytiin, kun se oli noussut täyteen arvoonsa.

Eli 100 arvoinen osake ostettiin 66 rahalla ja myytiin kun se oli saavuttanut satasen arvon 50 % voitolla. Hieno homma, jos tämä tapahtuu nopeasti, mutta seuraavasta näemme miksi aika on laadukkaan yhtiön -muttei välttämättä heikomman, vaikka halvan – puolella. Edellisen esimerkin osakkeella vuodessa teki mahtavan 50 % tilin, kahdessa vuodessa tuli vielä 22.5 %, kolmessa 14.5 %, neljässä 10.7 % ja viidessä 8.5 % tuottoa jne.

Lisäksi kaikki tällaiset osakkeet eivät koskaan palaa sijoittajan laskemaan todelliseen arvoonsa ja toiset voivat menettää arvonsa lähes kokonaan. Tämä sijoitusmuoto vaatii siis kohtuullisen hajautuksen, jotta sijoitussalkun menestyjät kompensoivat epäonnistuneet kohteet. Tämä sijoitustyyli voi edelleen olla jopa kaikkein tehokkain pienillä summilla toimivalle yksityissijoittajalle ja itse käytän sitä todella mielelläni osana sijoitusstrategiaani, mutta kaikille se ei varmasti sovi.

Hajauttaminen on ilmainen lounas – vai onko sittenkään?

Jokainen sijoittamista opiskellut on varmasti törmännyt oppiin hajauttamisen merkityksestä. Hajauttamisen hyödyistä on niin tieteellistä kuin käytäntöönkin perustuvaa tutkimusta. Sijoittamisen riskien hallinnan keinoista hajauttaminen on varmasti yksi merkittävimpiä. Helposti kuitenkin unohdamme, että jo hyvin valituilla vajaan kymmenen osakkeen salkulla voimme saada suurimman osan hajauttamisen hyödyistä. Taas kääntäen, mitä suurempi on sijoitussalkkumme hajautus niin sitä todennäköisempää on, että sijoituksemme alkavat olla peilikuva markkinoista – ja samoin saavutettu tulos.

Jotta sijoittajan parhaat ideat voisivat antaa parhaan tuoton, on niihin myös uskallettava uskoa ja panostaa. Sijoittajanuransa alkuvaiheessa Warren Buffet laittoi liki 75 % sijoitusvarallisuudestaan GEICO nimiseen autovakuutusyhtiöön positiivisen yritysvierailunsa jälkeen. Myöhemmin sijoitusyhtiötään johtaessaan hän sijoitti 40 % sen varallisuudesta väliaikaisten ongelmien kanssa painivaan American Expresseniin. Näin toimimalla kasvatetaan suuria omaisuuksia ja voitetaan selkeästi markkinat – niin siis siinä tapauksessa, että analyysit osoittautuvat oikeiksi. Buffettin ”oikea käsi” Charlie Munger on todennut olevansa hyvin tyytyväinen kolmen osakkeensa henkilökohtaiseen sijoitussalkkuunsa!

No varmasti tämäkään tyyli ei sovi suoraan kaikille sijoittajille, mutta jokaisen tulisi silti miettiä yksittäisten sijoituksiensa painoarvoa. Hyvänkin sijoituksen tuotot vesittyvät, jos sen osuus on liian pieni kokonaisuudessa. Useimmille sijoittajille poikkeuksellisen loistavia sijoitusideoita syntyy harvakseen, mutta silloin kun tällainen on käsissä, niin siihen pitää uskaltaa myös panostaa riittävästi.

Toisaalta voimakkaasti hajautetulla sijoitussalkullakin voi voittaa markkinat, mutta silloin hajautus pitää kompensoida muilla tuottoon vaikuttavilla tekijöillä. Hajautettu salkku hyvin halpoja (selkeästi tasearvoaan halvempia) osakkeita voi toimia (Benjamin Graham, Walter Schloss tyyli), samoin laajempi kori yleensä pieniä selvästi markkinoita nopeammin kasvavia yrityksiä voi olla menestyksen salaisuus tai sitten riittävän pitkä sijoitusaika, jolloin parhaimmat osingonkasvattajat alkavat todella tuottaa korkoa korolle.

Parhaimmat tulokset syntyvät pitkällä aikavälillä

Yksi sijoittajien suurimmista synneistä on osakkeesta toiseen hyppiminen. Valitettavasti poikkeuksellinen kärsivällisyys on harvojen meidän perusluonteessa. Ihmiset janoavat yleensä nopeaa positiivista palautetta toimilleen – eikä sijoittaminen ole poikkeus. Sijoittajilla on kova tarve olla aktiivisia, tämä koskee niin harrastelijoita kuin ammattilaisiakin.

Kuten jo aikaisemmin todettiin, niin aika on hyvien ja laadukkaiden sijoitusten puolella. Jopa vähän kallis hankintahinta kompensoituu silloin pitkällä aikavälillä. Varsinkin jos suurien osuuksien sijoittaminen vain muutamiin kohteisiin tai törkeän halpojen epämääräisten yritysten hankkiminen tuntuu liian uhkarohkealta, niin vähäinen salkun kiertonopeus ja kärsivällisyys voivat pitkällä tähtäimellä palkita ”holdari” sijoittajan.

Sijoittajan on löydettävä itsellensä sopiva yhdistelmä

Jokaisen sijoittajan on löydettävä omalle tyylilleen, filosofialleen ja temperamentilleen sopivin yhdistelmä. On hyvä kysyä itseltään: tunnenko oloni edelleen hyväksi, kun olen sijoittanut useamman kymmentä prosenttia salkustani parhaaseen ideaani? Uskonko, että kykenen poimimaan parhaat korkoa korolle osakkeet salkkuuni? Olenko valmis omistamaan tekemääni sijoitusta vuosikymmeniä? Onko sijoitusideani markkinahinta selvästi sen todellista arvoa edullisempi?

Vaikka Warren Buffett voi vaikuttaa pienillä summilla operoivan yksityissijoittajan silmissä lähes täydelliseltä timanttien poimijalta, niin hänelläkin on ollut varaa hukata vuosien aikana kaikista parhaimmat kasvuyhtiöt (kuten Nokian kaltaiset it-huumassa nousijat ja myöhemmin Amazonin ja Facebookin tapaiset superkasvajat). Buffett on kompensoinut tämän panostamalla riittävästi parhaimpiin ideoihinsa, välttämällä maksamasta liikaa ja omistamalla parhaimpia sijoituksiaan lähes ikuisesti.

Eli kaikki alkaa omien vahvuuksiemme tuntemisesta ja niiden hyödyntämisestä sijoitusprosessissa. Erinomaisiin tuloksiin on monta tietä ja jokaisen tulee löytää se parhaiten itselle sopiva – sijoittamisen lainalaisuuksia ja tosiasioita silti unohtamatta.

Artikkeli Sijoituksen arvon muodostuminen julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Kannattaako IPO?

To, 12/10/2017 - 07:23

Muutaman routavuoden jälkeen listautumisannit ovat palanneet kasvavassa määrin otsikoihin. Kauppalehti teki hyvän yhteenvedon viimeisen kolmen vuoden listautumisista, sekä niihin osallistumisen kannattavuudesta. Kannattaako listautumisanteihin sitten osallistua?

Listautumisanti

Listautumisannissa (Initial Public Offering, IPO) yritys listaa osakkeensa pörssiin jatkuvan kaupankäynnin kohteeksi. Listaava yritys voi olla vanha tai uusi, olennaista on se, että yritys sitoutuu tietyn pörssilistan vaatimaan läpinäkyvyyteen. Jatkuva, määrämuotoinen ja säännöllinen informaatiotarjonta on toimivien markkinoiden edellytys.

Paraneva läpinäkyvyys on arvokasta sijoittajien kannalta. Listattua yritystä pidetään usein  20-30 prosenttia arvokkaampana kuin listaamatonta yritystä.

Suomessa osakemarkkinat on käytännössä jaettu First North ja Helsingin pörssin päälistan välillä. Edellisessä on päälistaan nähden hieman kevyemmät informaatio- ja muut vaateet. First North listan kustannukset yritykselle ovat siten pienemmät, mutta sijoittajien kannalta läpinäkyvyys ei ole päälistan luokkaa. Jos pörssin päälista on salonki, niin First North on eteinen. Kolmas, niin sanottu pre-lista onkin sitten lähinnä tuulikaappi.

Miksi listautua?

Kasvutavoitteiden rahoittamiseksi uusia osakkeita voidaan lasketaan liikkeelle pörssilistauksen yhteydessä, oman pääoman kasvattamiseksi. Toinen syy listautua pörssiin voi olla vanhojen osakkeenomistajien halu päästä realisoimaan omistustaan yrityksessä. Silloin vanhat osakkeenomistajat myyvät listautumisannissa merkittävät osakkeet uusille sijoittajille.

Kolmas syy liittyy uskottavuuden nostattamiseen ja markkinointiin yleensä, leviäväthän pörssitiedotteet automaattisesti kaikkien mediatalojen ruuduille uutisoitavaksi. Myös listautumisen synnyttämä markkinahinta yrityksen arvolle voi olla listautumisen peruste, esimerkiksi tulevien yritysjärjestelyiden kannalta.

Yleensä ajurit listautumiseen ovat edellä mainittujen syiden yhdistelmä.

Kannattaako?

Listautumisanteihin osallistuminen on keskimäärin kannattavaa, jos myy osakkeen heti ensimmäisen julkisen kaupankäyntipäivän päätteeksi. Noususuhdanteessa, hypepetyn yrityksen kohdalla enenevässä määrin kuin laman keskellä, jonkin ’never heard’ yrityksen kohdalla. Keskipitkän- ja pitkän aikavälillä sijoituksena listautumisannit eivät tutkimusten valossa ole yhtä kannattavia kuin jo listatut verrokit.

Pitkällä aikavälillä sijoituskohteella on eroa. Lyhyen aikavälin pörssiliikkeiden sattumanvaraisuudesta siirrytään pitkässä juoksussa enenevässä määrin johdonmukaisuuteen. Pitkässä juoksussa jyvät erottuvat akanoista. Listautumisantien ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä näin ei vielä ole ehtinyt tapahtua.

Paradoksi

Yhden päivän aikavälillä vaikuttaa siis siltä, että annin järjestäjät hinnoittelevat annin keskimäärin vajaan viidenneksen alle tulevaa markkinatasoa. Toisaalta annin hinnoittelu on keskimäärin liian korkea pitkän aikavälin tuoton kannalta. Lähtötasosta ei synny tarpeeksi tuottoa. Tätä epäkohtaa on rahoitustieteissä yritetty selittää aatamin ajoilta asti.*

Selitykset perustuvat muun muassa informaatio-asymetriaan (riski), annin järjestäjän intresseihin (huoli oikeustoimista) ja esimerkiksi omistuspohjan hajauttamisesta (vaikka jotkin sijoittavat haluavat maksaa osakkeesta annin yhteydessä enemmän, hinta säädetään tasolle jolla saadaan laajempi omistuspohja).

Itse näkisin paradoksin selittyvän informaatiopuutteesta. Ennen listausta kukaan ei tiedä mikä yrityksen markkinahinta on. Tästä epätietoisuudesta (listattava yritys) joutuu maksamaan korvausta, ylisuuren tuotto-odotuksen muodossa (alihinnoiteltu anti). Yhden listattuna ollun päivän jälkeen kaikki ovat sitten viisaampia ja riski pienempää.

Joten…

Näyttää siis siltä, että listautumisanneista on keskimäärin ’pikavoitot’ saatavissa. Jos haluat yrittää hyödyntää ilmiötä, sijoita noususuhdanteen aikaan sellaisiin anteihin joita uutisoidaan Kymmenen uutisissa. Kansainvälisesti hajautettu osallistuminen tuo lisää (mahdollisesti) kannattavia kokemuksia. Muista toki, että mikään paitsi kuolema ja verot ei ole varmaa.

*  No, rahoitustiede on Eugene Fama myötä varsinaisesti ollut olemassa vasta 60-luvulta lähtien, mutta kuitenkin…

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

Artikkeli Kannattaako IPO? julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Elite Varainhoito -aamiaistilaisuus 11.10.2017

Ke, 11/10/2017 - 11:55

Facebook-livetaltiointi Elite Varainhoito -aamiaistilaisuudesta 11.10.2017. Puhujina Elite Varainhoidon toimitusjohtaja Daniel Pasternack sekä analyytikko Juha Kinnunen Inderesiltä.

Esitykset tarkempina Nordnetin SlideShare-tilillä:

Artikkeli Elite Varainhoito -aamiaistilaisuus 11.10.2017 julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Kuka maksaa?

Ke, 11/10/2017 - 09:18

Vero on yksipuolinen vastikkeeton suoritus yksityiseltä yhteiskunnalle. Vaikka vero on määritelmänsä mukaan vastikkeeton suoritus, voinee maksaja kohtuudella vaatia veroeurojensa vastineeksi oikean verotuspäätöksen.

Kun veronmaksaja on täyttänyt ilmoitus- ja selvitysvelvollisuutensa, pitäisi viranomaisen tehdä saamiensa tietojen perusteella lain mukainen verotuspäätös.

Jos viranomainen ei onnistu ensiyrittämällä lain mukaisen päätöksen tekemisessä, on viranomaisen korjattava virheensä. Siis myös silloin kun virhe on veronmaksajan vahingoksi. Valitettavasti sellaisen virheen korjaamista on lähes aina itse vaadittava. Käytäntö elää hallinnossa tiukassa, vaikka eduskunnan oikeusasiamieskin on huomauttanut asiasta.

***

Verohallinto korjaa ilmeiset virheet joustavasti ja suhteellisen nopeasti. Aina kyse ei ole selvästä asiasta ja silloin asia etenee oikaisulautakuntaan, hallinto-oikeuteen ja joskus jopa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Vaikka veronmaksaja voittaisi juttunsa hän häviää aina. Muutosprosessi edellyttää asian selvittelyä ja usein näytön hankkimista tapahtumista. Oma vaivannäkö harvoin riittää, vaan oikeusturvan hankkiminen vaatii usein myös rahaa. Ulkopuolinen asiantuntija on yhtä tärkeä veroprosessissa kuin asianajajan apu yleisessä tuomioistuimessa.

Toisin kuin yleisessä tuomioistuimessa, hallintotuomioistuimessa verottajaa ei yleensä määrätä korvaamaan juttunsa voittaneen veronmaksajan kuluja. Silloin harvoin, kun korvaus määrätään, on se lähinnä symbolinen.

Oikaisulautakuntavaiheen kuluja ei voi edes teoriassa saada, vaikka kaikkien etu olisi, että asia hoidettaisiin kuntoon jo oikaisulautakunnassa.

Veronmaksajan oikeudenkäyntikulut voidaan korvata, jos on kohtuutonta, että kulut jäävät yksin verovelvollisen maksettaviksi. Lisäksi korvausta harkittaessa on merkitystä sillä, onko viranomainen tehnyt asiassa virheen.

***

Mielestäni viranomainen on tehnyt aina asiassa virheen, jos se kerran on tehnyt väärän verotuspäätöksen ja on aina kohtuutonta, että veronmaksaja joutuu hakemaan oikean verotuspäätöksen tuomioistuimelta, kun hallinto ei ole osannut ratkaista asiaa oikein.

Asia pitäisi kääntää toisin päin ja tuomita veronmaksajan kulut veronsaajien maksettavaksi, ellei väärä verotus ole johtunut siitä, että verovelvollinen ei ole täyttänyt asianmukaisesti ilmoitus- ja selvitysvelvollisuuttaan.

***

Erityisen kohtuuttomalta oikeudenkäyntikulujen jääminen veronmaksajan maksettavaksi tuntuu, jos Verohallinto on tehnyt lain mukaisen päätöksen mutta Verohallinnon yksi osasto, Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö, on lähtenyt hakemaan uutta, entistä ankarampaa linjausta valittamalla tehdystä päätöksestä. Näiden hallinnon sisäisten kähinöiden kustannukset tulisi aina korvata veronmaksajalle riidan lopputuloksesta riippumatta.

 Vesa Korpela

Kirjoittaja on Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiain johtaja.

Kuva: Istockphoto.com

Artikkeli Kuka maksaa? julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Onnea Jenni ja Sauli! Näin jälkikasvustanne taloudellisesti riippumaton

Ti, 10/10/2017 - 16:06

Ei tarvita kuin sotu, eli sosiaaliturvatunnus. Sillä pääsee avaamaan arvo-osuustilin pitkäaikaissäästämistä varten (ainakin Nordnetiin). Vaikka vastasyntyneelle lapselle. Miksi sitten tällaista pitäisi ihan vakavissaan harkita?

Mitä aikaisemmin aloittaa kustannustehokkaan, pitkäjänteisen, helpon, ”osta ja unohda” -tyyppisen säästämisen osakkeisiin (esimerkiksi rahastojen kautta), sitä pienemmällä panostuksella pääsee tavoitteeseen. Mikä se sitten onkaan. Koska vastasyntynyt ei välttämättä tätä vielä ole hoksannut, vanhempien on hyvä kotimatkallaan synnytyslaitokselta kurvata palveluntarjoajalle avaamaan asiakkuutta.

Lapsen nimiin avattu tili mahdollistaa 4 999 euron verottomat lahjoitukset kolmen vuoden aikana lahjoittajaa kohti. Tuolla kertasummalla vastasyntyneelle kertyy eläkeikään mennessä ylimääräinen suomalainen keskivertoeläke. Eli noin 350 000 euroa. Eikä siihen tarvinnut sijoittaa kuin vajaat viisi tonnia.

Toki jälkeläinen voi aloittaa kolmekymppisenä, säästää itse 200 euroa kuukaudessa 35 vuoden ajan ja päästä samaan lopputulokseen. Mutta silloin tavoitteeseen pääseminen onkin maksanut hänelle 84 000 euroa. Valinta on ensisijaisesti vanhempien. Joko heti tai kasvatuksen muodossa vähän myöhemmin.

Ellet itse ole syntynyt hopealusikka suussa, säästötilin avaamista vastasyntyneelle lapselle kannattaa vakavissaan harkita. Perheen kannalta se on kustannustehokkainta. Vaikka isä olisikin presidentti.

Aiheesta lisää:

Lapselle säästäminen käytännössä

Lapselle säästäminen kannattaa

Korkoa korolle sukupolvien yli

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: MTV.

Artikkeli Onnea Jenni ja Sauli! Näin jälkikasvustanne taloudellisesti riippumaton julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Osakekaupankäynti, osa 1 (webinaari)

La, 07/10/2017 - 16:09

Osakekaupankäynti 1 on aloittavalle osakesäästäjälle suunnattu webinaari, jossa käydään läpi mm. mikä osake on, miten pörssi toimii ja miten osakesäästämisen voi aloittaa.

Katso myös webinaarin jatko-osa

Artikkeli Osakekaupankäynti, osa 1 (webinaari) julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Osakekaupankäynti, osa 2 (webinaari)

La, 07/10/2017 - 16:09

Osakekaupankäynnin jatkokurssilla syvennytään osakesäästämiseen ja verkkopalvelun käyttämiseen. Nordnet-koulun webinaari soveltuu jo hieman edistyneemmälle sijoittajalle.

Osan 1 löydät täältä.

Artikkeli Osakekaupankäynti, osa 2 (webinaari) julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Kierros Nordnetin toimistolla

La, 07/10/2017 - 15:56

Usko tai älä, nettipankissa on ihmisiä palvelemassa sinua. Tältä Nordnetin Suomen toimisto näyttää.

Tervetuloa myös käymään paikan päällä ilman ajan varausta! Osoite on Yliopistonkatu 5, Helsinki.

Artikkeli Kierros Nordnetin toimistolla julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Osingot – webinaari

La, 07/10/2017 - 15:50

Osinkowebinaari sopii niin aloittavalle kuin jo pidemmälle edenneelle osakesäästäjälle. Webinaarissa käydään läpi mm. osinkojen maksutapa ja aikataulu sekä osinkojen irtoamis- ja täsmäytyspäivä.

Artikkeli Osingot – webinaari julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Miksi #rahapodia tehdään?

La, 07/10/2017 - 15:32

Miksi teemme talousaiheista podcastia? Ota mukava asento tuolissasi, suolaa popcornit ja sukella Miikan ja Martinin alitajuntaan. Vastaus löytyy tästä videosta.

Kuuntele viimeisin #rahapodi-jakso tästä.

Artikkeli Miksi #rahapodia tehdään? julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Osakkeiden tunnusluvut – webinaari

La, 07/10/2017 - 12:07

Milloin, miten ja miksi tunnuslukuja käytetään? Tässä webinaarissa käymme perusteellisesti läpi seuraavat tunnusluvut: P/E, PEG, P/B ja ROE. Opit soveltamaan tunnuslukuja omaan sijoittamiseesi ja laskemaan niitä itse.

Tunnusluvuista lisää tietoa myös Nordnet-koulun osakekurssin seitsemännen päivän luennossa.

Artikkeli Osakkeiden tunnusluvut – webinaari julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Rahastosäästäminen – webinaari

La, 07/10/2017 - 12:00

Rahastosäästämisen ABC on aloittavalle rahastosäästäjälle suunnattu Nordnet-koulun webinaari. Webinaarissa opit eri rahastotyypeistä, rahastojen toiminnasta ja suositelluista sijoitusajoista. Lisäksi tutustut Nordnetin rahastotyökaluihin ja -tarjontaan.

Artikkeli Rahastosäästäminen – webinaari julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Sijoitusstrategiat – webinaari

La, 07/10/2017 - 11:56

Käsittelemme webinaarissa erilaisia sijoitusstrategioita. Mitä strategiaa itse noudatat? Osta ja pidä, arvosijoittaminen, indeksit? Webinaarissa opit soveltamaan erilaisia sijoitusstrategioita omaan sijoittamiseesi.

Artikkeli Sijoitusstrategiat – webinaari julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

ETF-sijoittamisen perusteet – webinaari

La, 07/10/2017 - 11:50

Mitä ovat ETF:t? Webinaarissa tutustut pörssissä kaupattavien pörssinoteerattujen rahastojen (ETF) kaupankäynnin perusteisiin sekä siihen, miten niillä voi parantaa salkun hajautusta ja vähentää riskiä. Lisäksi tutustut ETF:iin Nordnetin verkkopalvelussa.

Lue lisää ETF-sijoittamisesta täältä.

Artikkeli ETF-sijoittamisen perusteet – webinaari julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnet Blogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Sivut