Nordnetbank

Tilaa syöte syöte Nordnetbank
Just another Nordnetboggen Sites site
Päivitetty: 2 tuntia 7 min sitten

Rahapodi jakso 61 – Auto Saksasta

To, 19/01/2017 - 12:50

 

Auto Saksasta

 
Autokuume iski #rahapodin juontajiin ja nyt varaillaan jo lippuja autonhakumatkalle Saksaan. Kannattaako hakea auto Saksasta? Mitä kaikkea auton haussa kannattaa huomioida ja onko se vaivan arvoista, varsinkin jos autovero poistuu Suomessa? Käsittelyssä myös kuulijakysymyksiä aiheista kuten rinnakkaisvaluutat ja downshiftaus.

Jakso julkaistu 19.1.2017
 
Kuuntele jakso tästä:
 

 
 
Nordnetin #rahapodi on podcast, jossa puhumme taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Podia vetävät Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sekä yhteistyökumppanuuksista vastaava Miikka Luukkonen.
 
Aiemmat #rahapodi-jaksot löydät täältä
 
 
Haluatko uusimmat #rahapodi-jaksot suoraan puhelimeesi?
Lataa sovellus ja seuraa #rahapodia:

 

Artikkeli Rahapodi jakso 61 – Auto Saksasta julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnetblogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Lapset valtasivat Nordnetin toimiston

Ti, 17/01/2017 - 15:57

Nordnetin kevättalven tilaisuudet alkoivat tänään eläväisissä merkeissä kun Mothers in Business vieraili toimistollamme. Sijoitusasiantuntijamme Martin Paasi ja maajohtajamme Suvi Tuppurainen kertoivat taloudesta kiinnostuneille äideille lapselle säästämisestä ja sijoittamisesta.

Yleisössä oli äitien lisäksi parikymmentä sylilasta. Martin sai siis kertoa rakastamastaan korkoa korolle -ilmiöstä juuri sille yleisölle, joka hyötyy aikaisessa vaiheessa aloitetusta säästämisestä eniten. Esityksessä painotettiin säästämisen aloittamisen tärkeyttä niin nuorella iällä kuin mahdollista. Suvi puhui innostavasti äitiyden ja työn yhdistämisestä ja paljasti oman lapsensa salkun sisällön.

Martin Paasi kertoo korkoa korolle -ilmiöstä

Hoivanetin lapsiparkissa oli noin kymmenen pientä lasta hoidossa. Lapsiparkin ideana oli mahdollistaa vierailu tapahtumassa, vaikka olisikin kotona useamman pienen lapsen kanssa.

Vaunuja parkissa

Miten lapselle siis kannattaa maajohtajan mielestä säästää?

Tärkeitä puolia säästämisessä on hyvin hajautettu salkku, mutta ennen kaikkea vaivattomuus ja automaatio ovat kovia valtteja. Suvi ei välttämättä edes katso salkkua pitkiin aikoihin, vaan antaa kuukausisäästön tehdä tehtävänsä. Paljon keskustelua herätti myös se, miten lapselle aikanaan kerrotaan hänelle säästetystä varallisuudesta. Osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että kotona tapahtuva arjen talouden ja säästämisen opettaminen on tärkeässä roolissa ja se työ pitää aloittaa lapsen ollessa pieni. Ei vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä.

Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen paljastaa miten hän itse säästää lapselleen.

Tilaisuudessa oli energinen tunnelma ja kaikki tuntuivat viihtyvän. Toivottavasti innostus ja säästämisen ilosanoma tarttui myös äiteihin. Tulevia osakemiljonäärejä luodaan tässä ja nyt!

 

Mothers in Business koostuu korkeakoulutetuista naisista ympäri Suomen ja jäseniä yhdistyksessä on noin 1.400. Monet jäsenistä ovat äitiysvapaalla ja kiinnostuneita taloudesta.

www.mothersinbusiness.fi

Artikkeli Lapset valtasivat Nordnetin toimiston julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnetblogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Sijoittajaisä laskettelee, fanittaa Yodaa ja säästää lapsille

Ma, 16/01/2017 - 09:48

Mikä yhdistää seuraavia kolmea asiaa: laskettelu, osakesäästäminen lapsille ja Star Wars -elokuvista tuttu Master Yoda? Kysytäänpä asiaa sijoittavalta perheenisältä, Stockmasterilta.

Nimimerkki Stockmaster on yksi sosiaalisen sijoitusverkoston Sharevillen seuratuimmista suomalaiskäyttäjistä: miehen osakesalkulla on yli 1200 seuraajaa.

Millainen mies nimimerkin ja Yoda-profiilikuvan takana oikein on? Otimme selvää!
 

Kerro itsestäsi!

Olen reilu 40-vuotias kolmen tytön isä Helsingistä. Osakesijoittamisen kipinä iski minuun jo 10-vuotiaana saadessani osakkeita mummoltani joululahjaksi. Teininä tein kauppoja pankkikonttoreissa, opiskeluaikana meklarin kautta, mutta vasta online-osakekauppa 1990-luvun lopulla sai intohimoni rahoitusmaailmaan syttymään toden teolla.

Nykyään työskentelen rahoitusalalla. Olen onnellisessa asemassa, sillä olen saanut tehtyä harrastuksestani ammatin.

Vapaa-ajalla olen intohimoinen laskettelija ja voisin viettää kaiken vapaa-aikani rinteessä sukset jalassa. Rakastan elokuvia ja hyvää ruokaa. Mökkeilen ja matkustelen maailmalla paljon perheen ja ystävien kanssa.


 

Sijoitatko jotain tiettyä tavoitetta silmällä pitäen?

Sijoittaminen on minulle enemmänkin elämäntapa. Pyrin toki säästämään myös pahan päivän varalle ja ehkä siitä jää jotain jaettavaksi myös jälkipolville.

Oman salkkuni lisäksi hoidan perheeni salkkuja, jotka pääsääntöisesti mukailevat oman salkkuni sisältöä, mutta kyllä niistä löytyy sellaisiakin instrumentteja ja omaisuusluokkia, joita omassa salkussani ei ole.
 

Entäs osakesäästäminen lapsille?

Avasin lapsilleni tilit jo ennen nimien antamista. Osakesäästäminen lapsille on ollut siitä lähtien epäsäännöllisen säännöllistä. Vaikka minulla on jo nyt taloudellisesti asiat melko hyvällä tolalla, haluaisin voida jonain päivänä aidosti sanoa olevani taloudellisesti riippumaton.

Eläkeikä ei minulla häämötä vielä ihan lähivuosina ja senkin jälkeen uskon tekeväni jotain työtä – vaikkapa vapaaehtoistyötä. Taloudellinen riippumattomuus mahdollistaisi sen, että voisin läheisteni kanssa tehdä sitä, mistä nautimme, eikä työtä tarvitsisi tehdä vain sen takia, että rahat riittäisivät elämiseen.

Stockmasterin salkun tuotto: Lue lisää Shareville-widgeteistä

 

Miten valitset sijoituskohteesi?

Pidän itseäni small cap ja mid cap -osakkeisiin mieltyneenä kasvusijoittajana, joka ei pelkää riskinottoa. Ajoittain riskit näyttäytyvät karuina, sillä varsinkin pienissä yhtiöissä kurssiliikkeet voivat olla joskus rajuja.

Ajoittain käytän hyödykseni myös velkavipua. Siihen tarkoitukseen Nordnetin Superluotto alhaisine korkoineen on ollut tervetullut lisä. Osingot ovat toki tervetulleita, mutta osakepuolella sijoittamisen pääpaino on minulla arvonnousussa.

Valitsen sijoituskohteikseni usein yhtiöitä, joihin uskon ja panostan niihin reilusti. Sen lisäksi salkkuihin eksyy ajoittain myös muutamia pienempiä osake-eriä, joista osaa en voi perusteella millään muulla kuin tunteella, sillä ns. järkevät ”osta halvalla” -arvostuskertoimet saattavat olla pilvissä.

Osakkeiden lisäksi perheeni salkuista löytyy sijoituksia myös mm. rahastoihin, listaamattomiin yhtiöihin, kiinteistöihin ja vertaislainoihin. Keskustelen sijoituksista ystävieni kanssa, luen analyysejä ja tutkin numeroita yhtiöiden takana.

Ajoittain löydän kauppakohteita myös käymällä läpi erilaisia fundamentti- tai muiden lukujen pohjalta rakennettuja top-listoja.

Stockmasterin salkun sisältö: Lue lisää Shareville-widgeteistä

 

Mihin käytät Sharevilleä?

Luen Sharevillestä muiden sijoittajien kommentteja ja ajoittain osallistun keskusteluun itsekin. Seuraan myös muutamien hyväksi katsomieni sijoittajien peliliikkeitä.

Käytän myös Sharevillen mobiilisovellusta. Se ilmoittaa minulle tekstiviestin tavoin, kun joku seuraamani sijoittaja tekee kauppoja. Näin ollen pystyn halutessani reagoimaan nopeasti saatuihin signaaleihin.

Seuraan myös muutoksia Sharevillen parhaiden sijoittajien kaupoista ja omistuksista koostetuilla Sharevillen Relax -top listoilla.
 

Mitä antaisit vinkiksi aloitteleville sijoittajille?

Tärkein päätöksesi on, että aloitat sijoittamisen ja sijoitat vain kohteisiin, jotka ymmärrät. Jukka Oksaharjun sanoin: ”Sijoittaminen on maratonia, ei pikajuoksua”.

Vaurautta luodaan harvoin yhdessä yössä. Älä siis laita osakeruletissa kaikkea yhden kortin varaan äläkä yritä tuplata panostasi kerralla, vaan pyri kasvattamaan varallisuuttasi pitkäjänteisesti.

Tärkein päätöksesi on, että aloitat sijoittamisen ja sijoitat vain kohteisiin, jotka ymmärrät. -Stockmaster
Klikkaa ja Twiittaa

Sijoitettavalla summalla ei ole väliä. Etene pienin askelin ja hajauta sijoituksesi useampaan kohteeseen. Jos summa on pieni, aloita rahastoilla, joissa on pienet kulut. Jos sijoitat käyttäen ETF:iä tai perinteisiä rahastoja, valitse kasvuosuuksia, jotka eivät maksa tuottoja ulos. Näin ollen varasi kasvavat koko ajan korkoa korolle.

Kun pääomasi kasvaa ja sinulla on enemmän aikaa seurata sijoituksiasi, voit siirtyä yksittäisiin osakesijoituksiin. Suosi kannattavia ja hyvämaineisia, toimialallaan vahvoja yhtiöitä, jotka maksavat osinkoa ja pyrkivät jatkuvasti kasvattamaan sitä. Sijoita saamasi osingot uudelleen markkinoille. Muista, että hyviä sijoituskohteita löytyy myös ulkomailta.

Velkaa ei tarvitse pelätä, kunhan sen pitää järkevissä rajoissa ja huolehtii omasta riskienhallinnastaan. Esimerkiksi Nordnetin Superluoton 0,99% korko ei kuulosta minusta pahalta. Kannattaa myös lukea sijoitusalan blogeja ja kirjallisuutta. Hankkiudu muiden sijoittamisesta ymmärtävien seuraan ja ime heiltä vinkkejä.

Ja lopuksi: älä tee, kuten minä teen, sillä joskus yltiöpäisestä riskinotosta rangaistaan voimakkaalla kurssilaskulla. Sijoita siis vain niin isoilla summilla kuin olet valmis häviämään.

Parhaassa tapauksessa maltillinen riskinotto kurssien noustessa voi olla kuitenkin erittäin palkitsevaa.
 

Nimimerkkisi ja profiilikuvasi viittaavat Star Warsin hahmoon Master Yodaan – miksi? 

Rakastan elokuvia ja olin nuorena poikana suuri Star Wars -fani. Olen nähnyt ensimmäisen, alkuperäisen Tähtien sodan varmaan 40 kertaa. Yoda oli suuri jedimestari, joka koulutti uusia jediritareita. Kun mietin nimimerkkiä, mieleeni tuli heti pieni mutta sisukas Yoda, joka viisaudellaan ja taidoillaan koulutti oppipoikiaan uusiksi mestareiksi. Toivon, että joku seuraajistani löytäisi myös inspiraatiota kaupoistani ja menestyessään saisi onnistumisen tunteita.

May the Force be with You – Always!

– Stockmaster
 
Stockmasteria ja yli 120 000 muuta sijoittajaa voit seurata Nordnetin sosiaalisessa sijoitusverkostossa Sharevillessä.

 

Lue myös muut sijoittajatarinat:

 

Opi lisää sijoittamisesta – tilaa Nordnetin uutiskirje ja lataa maksuton e-kirja ”Vaurastuminen kuuluu kaikille”.

Artikkeli Sijoittajaisä laskettelee, fanittaa Yodaa ja säästää lapsille julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnetblogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

#rahapodi jakso 60 – kuulijakysymykset käsittelyssä

To, 12/01/2017 - 10:48

 

Kuulijakysymykset käsittelyssä

 
#rahapodi käsittelee jälleen suuren määrän kuulijakysymyksiä Fees & Money –osiossa.

Paljon puhetta muun muassa ETF:istä, asuntosijoittamisesta ja veroista. Lisäksi keskustellaan vuodenvaihteen kuumimmista uutisaiheista kuten Veikkauksesta, valtion väylien yhtiöittämisestä ja lentäjäliiton lakosta.

Jakso julkaistu 12.1.
 
Kuuntele jakso tästä:
 

 
 
Nordnetin #rahapodi on podcast, jossa puhumme taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Podia vetävät Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sekä yhteistyökumppanuuksista vastaava Miikka Luukkonen.
 
Aiemmat #rahapodi-jaksot löydät täältä
 
 
Haluatko uusimmat #rahapodi-jaksot suoraan puhelimeesi?
Lataa sovellus ja seuraa #rahapodia:

 

Artikkeli #rahapodi jakso 60 – kuulijakysymykset käsittelyssä julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnetblogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Pari sanaa osinkotuoton kasvattamisesta

Ti, 10/01/2017 - 11:22

Tilinpäätöskausi ja osinkoehdotusten julkistaminen lähestyvät. Sanomalehtien taloussivujen osinkoprosentit kuvastavat pörssiyhtiön viimeksi maksaman osakekohtaisen osingon suuruutta osakekurssiin nähden. Näin kyse on efektiivisestä osinkotuotosta, jota voidaan yksinkertaisemmin kutsua myös uuden sijoituksen osinkotuottoprosentiksi. Koska kyseinen mittari ei ota kantaa osingonjaon muutoksen trendiin eli suuntaan saati sitten kasvunopeuteen, on syytä tarkastella lyhyesti tuottoprosentin laskemista sijoittajan omalle ostohinnalle (yield on cost).

Yield on cost voi kuulostaa käsitteenä melkoiselta monsterilta, mutta sen asiasisältö on kovin yksinkertainen. Käsitteen laskukaava on seuraava:

Yield on cost (%) = (osakekohtainen osinko per vuosi / ostohinta per osake) * 100

Esimerkki

Mikäli sijoittaja osti Nordean osakkeita marraskuussa 2011 osakekohtaiseen kappalehintaan 5,39 euroa ja tuolloisella osakekohtaisella 0,26 euron osingolla, oli sijoitushetken osinkotuotto 4,8 prosenttia. Sittemmin reilussa viidessä vuodessa Nordean osakekohtaisessa osingossa kuutonen on siirtynyt eteen. Viime keväänä maksetulla 0,64 euron osakekohtaisella osingolla sijoittajan marraskuussa 2011 hankkimien osakkeiden osinkotuotto on jo 11,9 prosenttia (yield on cost).

Tunnusluku kertoo prosenttimuodossa, kuinka paljon osake tuottaa nykyhetken osakekohtaisella osingollaan sijoittajan alkuperäiselle hankintahinnalle. Mikä on siis sijoittajan ”oma osinkotuottoprosentti”? Se tietysti määräytyy oman hankintahinnan mukaan. Sanomalehtien taloussivujen osinkotuottoprosentti kertoo vain sen, millaisen tuoton nykyhetken osakekohtainen osinko tarjoaa uudelle sijoittajalle.

Jos sijoittaja hankkii osakkeita lisää matkan varrella, kasvaa osakekohtainen hankintahinta mitä todennäköisimmin sillä edellytyksellä, että sijoittaja kohdistaa ostoksensa kannattaviin ja kasvaviin laatubisneksiin. Tämä tarkoittaa yield on costin kannalta sitä, että ”sekoitettu yield on cost” tulee laskemaan lisäostojen myötä. Toisin sanoen alkuperäisille ensimmäisille ostoille tuottoprosentti on aina suurempi kuin myöhemmin kalliimmalla ostetuille osakkeille.

Tietenkin kriisitilanteissa (kurssilaskuissa) sijoittaja voi myös laskea keskihankintahintaansa laatuyhtiössä. Silloin yield on cost nousee uusien hankintojen myötä. Yleensä osakkeen lisäostot ovatkin perusteltuja silloin, kun osakekurssi laskee kiistatta yhtiön ulkoisista syistä johtuen. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi geopoliittiset huolet, valuuttakurssien liikkeet tai koko toimialaa koskeva hetkellinen skandaali, joka kohdistuu alan rakenteiden sijaan vaikkapa yksittäiseen kilpailijaan.

Yksittäisen sijoittajan hankintahinnan ohella myös luonnollisesti yhtiökohtainen laatu määrittää yield on costin kehityskaaren pitkäjänteisessä sijoituksessa. Aina, kun yhtiö kasvattaa osakekohtaista osinkoaan edellisvuodesta, kasvaa pitkäjänteisen osakkeenomistajan yield on cost. Huomionarvoista on, että samaan aikaan osakkeen efektiivinen eli uuden sijoittajan osinkotuottoprosentti ei välttämättä muutu lainkaan. Näin tapahtuu, mikäli osakekurssi kohoaa samassa tahdissa osakekohtaisen osingonjaon kanssa. Hyvin pitkällä aikavälillä tämä yhteys on erittäin voimakas.

Yhtiökohtaisen laadun osalta on selvää, että osakekohtaisen osingonjaon kasvu mahdollistuu yleensä vain myynnin ja tuloksen kasvun kautta. Pidemmän päälle siis jaettavan kakun täytyy kasvaa liiketoiminnoissa.

Katsooko tunnusluku historiaan vai tulevaan?

Tunnusluvun käyttökelpoisuudesta löytyy useanlaisia mielipiteitä. Pessimisti pitää tunnuslukua vain kuvaajana, joka kertoo, miten yhtiön osingonjako on kehittynyt ostohetken jälkeen. Käyttökelpoisuuden puolesta puhuu kuitenkin se, että tunnuslukua voi soveltaa heti ensimmäisen euron sijoittamisesta lähtien.

Tunnusluvun käyttökelpoisuuteen liittyvät mielipide-erot liittyvät lähinnä aikaulottuvuuteen. Kuvaako tunnusluku ainoastaan historiaa vai onko sillä arvoa osakkeen nykyhetken arvostustason haarukoinnissa?

Yksinkertaisessa vastauksessa on mahdollista sanoa, että yield on cost kuvaa nykyhetkeä siltä osin, että laskelmassa osakekohtainen osinko todella on viimeisin yhtiön maksama osinko. Näin ollen laskutoimituksen toinen osatekijä on suoraan tämän päivän suorituskyvyn osoittaja.

Kuitenkaan tunnusluku ei itsessään johda oikotien kautta onnelaan. Tämä johtuu muun muassa siitä, ettei laskelman vastaus ota kantaa siihen, kauanko sijoittaja on omistanut osakkeitaan, joille tuotto lasketaan. Mikä siis on keskimääräinen vuosituotto? Entä inflaatio? Onhan myös niin, että ajan mittaan sijoittajan pääomalle laskettavasta tuottovaatimuksesta johtuen yield on costin tuleekin kasvaa hankintahetkestään.

Yield on costin käyttökelpoisuutta osakkeen osto- tai myyntipäätösprosessissa on mahdollista perustella esimerkiksi verotuksen kautta. Mikäli yield on cost on erittäin korkea (selvästi kaksinumeroinen), on myös osakekurssi mitä todennäköisimmin kohonnut merkittävästi hankintahinnasta. Tällöin tunnusluvun korkea arvo signaloisi sijoittajan korkeita vuotuisia osinkotuottoja ”myös verottajalle korvamerkitylle osalle kurssinousua”. Toisin sanoen näitä osakkeita myymällä sijoittajan tulisi verojen jälkeen löytää tilalle erinomainen uusi kohde, jotta vaihdoksessa olisi taloudellista järkeä.

Muilta osin yield on cost ei nähdäkseni sovellu millään tavoin osakkeen nykyhetken arvostustason haarukointiin. Siihen soveltuvat paremmin efektiivinen osinkotuottoprosentti, toisin sanoen uuden sijoittajan osinkotuotto, ja osingonjakosuhde, joka kertoo, kuinka tukevalla pohjalla vallitseva osakekohtainen osinko on yhtiön tuloksentekokykyyn nähden.

Efektiivisen osinkotuottoprosentin käyttökelpoisuus osakkeen vallitsevan arvostustason haarukoinnissa perustuu pitkälti siihen, että järkevästi hinnoitellussa sijoituskohteessa myös uudelle sijoittajalle pitäisi olla tarjolla riittävä tuotto-odotus kohtuullisin kasvuoletuksin. Mikäli näin ei ole ja efektiivinen osinkotuottoprosentti jää kovin matalaksi ilman yhtiökohtaista selvää kasvunäkymää, on arvostustaso lähtökohtaisesti vaarallisen korkea.

Sijoittaja voi luonnollisesti hyödyntää yield on costin laskukaavaa ennustaessaan sijoituksen tulevaisuutta. Hän voi olettaa yhtiön osakekohtaiselle osingolla esimerkiksi viiden, kymmenen tai viidentoista prosentin vuotuisia kasvuprosentteja sijoitushetken jälkeen ja laskea, millaisen tuoton osakekohtainen osinko tarjoaisi tarkasteluhetken (sijoitushetken) hankintahinnalle vuonna X kaukana tulevaisuudessa.

Samaa ennustamisulottuvuutta jatkaen yield on costin avulla on mahdollista laskea, kuinka kauan kestää, että yhtiö maksaa yksittäisen sijoituksen takaisin pelkästään osingoilla.

Mikä on yield on costin tärkein oppi?

Yield on cost kuvastaa hankintahinnan ratkaisevan merkityksen yksittäisen sijoittajan tuotoille. Toisin sanoen hyvä yhtiö ei ole aina hyvä sijoitus. Kyse on pitkälti siitä, milloin hyvän yhtiön osakkeita on hankittu.

Täysin eri asia on vielä se, viekö markkinapsykologia tämän hetken jälkeen osakehinnoittelun tilapäisesti entistäkin heikompaan jamaan. Mahdollinen laskun jatkuminen ei tietenkään muuta yksittäisen sijoittajan yield on costia, koska siinä tuotto lasketaan suoraan yhtiöltä tulevasta kassavirrasta eli osingosta. Seuraavan sijoittajan yield on cost vain on mahdollisesti vieläkin suurempi, jos yksittäinen sijoittaja ei osunut aivan pohjalukemiin omissa osakeostoissaan – mutta se ei ole hänen tuotoistaan pois.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät sijoitusgurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Sijoita kuin guru -uutuuskirja esittelee kahdeksan osakesijoittamisen arvostetun auktoriteetin periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

SIJOITA KUIN GURU -KIRJAN MYYNTI ON ALKANUT! KIRJAN ESITTELYSIVULLE NORDNETISSÄ PÄÄSET TÄSTÄ LINKISTÄ.

NYT MYÖS PAKETTIHINTAAN KAIKKI KOLME SIJOITUSKIRJAA (SIJOITA KUIN GURU, HAJAUTA TAI HAJOA JA HYVÄSTÄ YHTIÖSTÄ HYVÄÄN SIJOITUKSEEN)! KIRJAPAKETIN TILAUSSIVULLE TÄSTÄ LINKISTÄ.

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä merkittävän määrän Nordean osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Foter.com / CC0

Artikkeli Pari sanaa osinkotuoton kasvattamisesta julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnetblogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Näin muotoilet itsellesi sijoitusstrategian

Ti, 10/01/2017 - 10:30

Millainen sijoitusstrategia sopii sinulle? Miten muotoilet itsellesi sijoitusstrategian? Tässä kirjoituksessa tarkastellaan eri sijoitusstrategioita. Eräs Nordnet-koulun suosituimmista webinaareista käsittelee sijoitusstrategioita. Sijoitusstrategia-webinaari antaa vastauksia siihen, millaisia sijoitusstrategioita on olemassa ja millainen strategia voisi mahdollisesti sopia sinulle.

 

Sijoitussuunnitelman laatiminen

Jokaisen sijoittajan kannattaisi aloittaa sijoitusstrategian pohtiminen laatimalla ensiksi kirjallinen sijoitussuunnitelma.
Suunnitelmassa tulisi ottaa kantaa seuraaviin asioihin:

 • Nykytilanne – mikä on taloudellinen tilanteesi nyt?
 • Oma budjetti – paljonko voit sijoittaa kertasummana tai kuukausittain?
 • Riskinsietokyky – miten paljon olet valmis hyväksymään riskiä sijoitusten arvon heilahtelun osalta?
 • Sijoitustavoitteet – sijoitatko jotakin tiettyä tavoitetta varten?
 • Sijoitushorisontti – säästätkö lyhyellä vai pitkällä tähtäimellä?

Strategia muodostetaan suunnitelman ja omien tavoitteiden pohjalta.

 

Esimerkkejä yleisimmistä sijoitusstrategioista

 

Osta ja pidä

Osta ja pidä on pitkän tähtäyksen sijoitusstrategia, jossa kerran ostetut sijoitukset pidetään pitkään – jopa vuosikymmeniä – myymättä niitä välillä. Strategian vastakohta on jatkuva lyhyen aikavälin kaupankäynti, ääriesimerkkinä arvopaperien päiväkauppa eli treidaus.

Osta ja pidä -strategia perustuu näkemykseen, että tarpeeksi pitkällä aikavälillä finanssimarkkinat antavat sijoitukselle hyvän tuoton huolimatta tilapäisistä kurssivaihteluista. Näkemyksen mukaan sijoitusten oikeaan ajoitukseen perustuva strategia ei onnistu varsinkaan aloittelevalta piensijoittajalta, jonka on siis varmempaa vain ostaa ja pitää sijoituksensa.

 • Sijoitushorisontti: Pitkä
 • Passiivinen strategia
 • Jatkuva tasainen sijoitusvirta -> ajoituksen riski pienenee
 • Haasteet: Voimakkaat markkinaliikkeet
 • Pitkän aikavälin menestyjät
 • Sopii: aloittelevalle ja kokeneemmalle sijoittajalle

 

Indeksisijoittaminen

Indeksisijoittaminen tarkoittaa sijoittamista vertailuindeksiä seuraaviin, matalakuluisiin rahastoihin. Indeksisijoittaminen soveltuu niin aloitteleville kuin kokeneemmillekin sijoittajille. Sijoittajan tuotto määräytyy yleisen markkinakehityksen mukaan, koska indeksirahasto seuraa – nimensä mukaisesti – orjallisesti vertailuindeksiään. Sijoittajan saama tuotto vastaa siis yleistä markkinoiden kehitystä. Nykyään indeksisijoittaja voi valita laajasta valikoimasta indeksirahastoja ja hajauttaa sijoituksensa haluamallaan tavalla, vaikka kaikille maailman mantereille.

 • Sijoitushorisontti: Lyhyt, keskipitkä tai pitkä
 • Pyritään markkinoiden keskimääräiseen tuottoon
 • Hyvä hajautus
 • Helpoiten toteutettavissa ETF:illä
 • Kustannustehokkuutta kuukausisäästöllä
 • Sopii: aloittelevalle ja kokeneemmalle sijoittajalle

 

Keskiarvostrategiat (”Dollar cost averaging”)

Keskiarvostrategia tarkoittaa sitä, että sijoittaja hajauttaa ajallista riskiään sijoittamalla tasasummia tasaisin väliajoin, esimerkiksi kerran kuukaudessa. Tällöin sijoittaja saa osakkeita tai rahasto-osuuksia vähemmän silloin kun kurssit ovat korkealla ja enemmän silloin kun kurssit ovat alhaalla – markkinoiden ajoittamiseen ei siis tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota kuin monissa muissa strategioissa. Sijoituskohteena voivat olla esimerkiksi ETF:t tai yksittäiset osakkeet.

Nordnetin tarjoama kuukausisäästäminen on hyvä vaihtoehto sijoittajalle, joka haluaa hajauttaa ajallista riskiään säästämällä valitsemiinsa kohteisiin kuukausittain.

 • Sijoitushorisontti: Keskipitkä tai pitkä
 • Poistetaan ajoituksen aiheuttamaa riskiä ostamalla tasaisesti samalla summalla
 • Yksinkertainen
 • Sopii: aloittelevalle ja kokeneemmalle sijoittajalle. Erityisesti hyvä passiiviselle sijoittajalle, jolla ei ole paljoa aikaa tai kiinnostusta aktiivisesti seurata markkinoita

 

Tekninen analyysi

Tekninen analyysistä voi hakea tukea lyhyen tai keskipitkän aikavälin sijoitusstrategialle. Teknisen analyysin avulla sijoittaja voi pyrkiä hyödyntämään lyhytaikaisia markkinapoikkeamia tuoton saamiseksi. Tekniseen analyysiin liittyy työkaluja ja laskentakaavoja, joista yleisin on liukuva keskiarvo.Yleisin tulkintatapa on verrata liukuvaa keskiarvoa arvopaperin hintaan. Liukuva keskiarvo antaa ostosignaalin, kun arvopaperin hinta nousee läpi keskiarvonsa. Myyntisignaali syntyy vastaavasti arvopaperin hinnan liukuessa keskiarvonsa alapuolelle.

 • Sijoitushorisontti: Lyhyt tai keskipitkä
 • Kehitystä arvioidaan osakkeen historiallisen kehityksen pohjalta
 • Hyödynnetään markkinapoikkeamia
 • Työkaluja on paljon, mm. liukuva keskiarvo ja oskillaattorit
 • Sopii: Aloittelevalle ja kokeneemmalle sijoittajalle, mutta edellyttää työkalujen opiskelua
 • Keskustelua aiheesta ja sijoitusideoita voit hakea Sharevillen Tekninen analyysi -keskusteluryhmässä
 • Katso myös teknisen analyysin ohjeet

 

Arvosijoittaminen

Arvosijoittaminen on sijoittamista aliarvostettuihin yhtiöihin – siis yhtiöihin, joiden todellinen arvo on niiden markkinahintaa korkeampi. Yleensä arvosijoittajat karttavat kaikkein trendikkäimpiä toimialoja ja yhtiöitä. Ideana on pyrkiä löytämään yhtiöitä, joiden toimialalla on mahdollisimman vähän kilpailua. Jos ja kun tällainen yhtiö joskus alkaa menestyä, on osakkeiden arvonnousu todennäköisempää kuin erittäin kilpaillulla alalla. Ongelmana arvosijoittamisessa on sopivien yhtiöiden löytäminen – ne ovat usein hyvin tuntemattomia, ja toisaalta yhtiön olisi oltava hyvässä taloudellisessa tilanteessa. Miljardiomaisuuden sijoittamalla tehnyt Warren Buffett tunnetaan arvosijoittajana.

 • Sijoitushorisontti: Pitkä
 • Tavoite: Löytää osakkeita, joiden hinta alittaa niiden todellisen arvon
 • Sopii: Kokeneelle sijoittajalle

 

Osingon kasvusijoittaminen

Osingon kasvusijoittamiseen perustuvan strategian kulmakivenä on vuodesta toiseen kasvava osinkovirta. Painotus on siis vakaata ja kasvavaa osinkoa maksaviin yhtiöihin sijoittamisessa, ei niinkään nopeiden arvonnousutuottojen metsästämisessä. Sijoittaja keskittyy etsimään edullisesti arvostettuja, hyvää osinkotuottoa maksavia laatuyhtiöitä ja ostaa niitä pitkällä tähtäimellä.

 • Sijoitushorisontti: Pitkä
 • Sijoitetaan vahvoihin osinkoa kasvattaviin yhtiöihin
 • Mielellään kansainvälisiä toimijoita ja osingonkasvuhistoria vähintään 10 vuotta
 • Hajautus noin 20–40 yhtiötä, mutta huomioi kulut
 • Keskustelua osingon kasvusijoittamisesta esimerkiksi Osinkoaristokraatit- ja Osinkopaperit -Shareville-ryhmissä. Osinkoaristokraatiksi kutsutaan yhtiötä, joka on vähintään 25 vuoden ajan joka vuosi korottanut osakkailleen maksamansa osingon määrää.
 • Sopii: Kokeneelle sijoittajalle

 

Kuinka päästä alkuun?
 1. Laadi itsellesi sijoitussuunnittelma
 2. Valitse itsellesi suunnitelman pohjalta sopiva strategia
 3. Tutustu strategiaan syvällisemmin esimerkiksi sijoituskirjallisuuden parissa.
 4. Tutustu muihin saman strategian sijoittajiin Sharevillessä, esimerkiksi Osinkoaristokraatit– tai ETF-keskusteluryhmässä
 5. Aloita sijoittaminen!

 

Opi lisää sijoittamisesta – tilaa Nordnetin uutiskirje ja lataa maksuton e-kirja ”Vaurastuminen kuuluu kaikille”.

Artikkeli Näin muotoilet itsellesi sijoitusstrategian julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnetblogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

#rahapodi jakso 59 – Miljardööri Patrik Laine

To, 05/01/2017 - 11:02

 

Miljardööri Patrik Laine

 
Näinkö jääkiekkoilija-superstaramme siirtyy 1.000.000.000 dollaria varakkaampana eläkkeelle?

#rahapodin ykkösketju tarjoilee parhaat sijoitusvinkit suoraan lapaan ja ilmaveivillä ylämummoon!

Jakso julkaistu 4.1.2016
 
Kuuntele jakso tästä:
 

 
 
Nordnetin #rahapodi on podcast, jossa puhumme taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Podia vetävät Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sekä yhteistyökumppanuuksista vastaava Miikka Luukkonen.
 
Aiemmat #rahapodi-jaksot löydät täältä
 
 
Haluatko uusimmat #rahapodi-jaksot suoraan puhelimeesi?
Lataa sovellus ja seuraa #rahapodia:

 

Artikkeli #rahapodi jakso 59 – Miljardööri Patrik Laine julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnetblogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Osakekauppa joulukuussa: Piensijoittajat odottavat kurssirekyyliä

Ke, 04/01/2017 - 09:07

Osakekauppa joulukuussa oli loka–marraskuun tavoin hyvin Nokia-painotteista. Suomalaisten piensijoittajien osakepaino yhtiössä kasvoi tuntuvilla 87 miljoonan euron netto-ostoilla. Luvusta on vähennetty kuukauden aikana tehdyt myynnit. Nokia pois lukien piensijoittajat kevensivät huimilla 230 miljoonan euron nettomyynneillä.

 

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, FIM, Nordea, Pohjola, UB) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto kasvoi joulukuussa 4,6 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Sen sijaan Helsingin pörssin yhteenlaskettu vaihto laski 0,9 prosenttia vuodentakaisesta joulukuusta. Online-välittäjien kauppamäärät vähenivät edelliskuusta euromääräisesti 5,2 prosenttia. Koko pörssin osalta kauppamäärät putosivat euroissa 16,7 prosenttia.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät kasvoivat 2,7 prosenttia. Yksityissijoittajien kauppoja toteutettiin 2,6 prosenttia viime vuoden joulukuuta vähemmän. Koko pörssin kappalemääräiset kaupat laskivat viime kuusta 18,2 prosenttia. Yksityissijoittajilla vastaava kappalemääräisten kauppamäärien lasku oli marraskuusta 9,4 prosenttia.

Osakekauppa joulukuussa myyntipainotteista
 • Joulukuussa suomalaiset piensijoittajat vähensivät osakepainoaan huimilla 230 miljoonan euron nettomyynneillä. Nokia pois lukien myyntiaalto pyyhkäisi käytännössä kaikkien muiden suuryhtiöiden ylitse. Erityisen paljon on myyty osakkeita, jotka ovat kehittyneet indeksiä paremmin loppuvuoden aikana.
 • Osinkokiima ei ole vielä käynnistynyt, sillä joulukuun myyntilista on täynnä Helsingin pörssin suuryhtiöitä. Merkittävä osa piensijoittajista näkee nykyisen nousumarkkinan olevan tulossa ainakin toistaiseksi tiensä päähän indeksitasolla. Moni näkee suuryhtiöiden kurssit hetkellisesti täyteen pumpattuina ja ostokiikarit kohdistetaan nyt vähävaihtoisempiin osakkeisiin ja pörssitulokkaisiin.
Nokia on piensijoittajien ainoa selvä ostokohde
 • Nokian osake jatkoi jo kolmatta kuukautta peräkkäin suomalaisten piensijoittajien massiivisen ostosuosion kohteena. Osake oli kauppamäärillä mitattuna joulukuussa yli kaksi kertaa vaihdetumpi kuin toiseksi vaihdetuin osake, Outokumpu. Piensijoittajat lisäsivät Nokia-omistustaan loka-joulukuussa yhteensä peräti puolella miljardilla eurolla. Muut Helsingin pörssin yhtiöt kalpenevat vertailussa tämän kansansuosion rinnalla.
 • Joulukuun koko netto-ostetuimpien osakkeiden kärkikymmenikkö edustaa Nokia pois lukien pienten ja keskisuurten yhtiöiden joukkoa. Suomalainen piensijoittaja etsii nyt nousupotentiaalia osakkeista, jotka ovat jääneet pörssin suuryhtiöiden kurssirallissa jälkeen. Monelta pienyhtiöltä on tullut viime aikoina myös positiivista yhtiökohtaista uutisvirtaa kiihdyttämään kasvavaa kiinnostusta.

 

Online-välittäjien 10 ostetuinta ja myydyintä osaketta – joulukuu 2016 (*
Ostetuimmat osakkeet   Myydyimmät osakkeet
Yhtiö Netto-ostoarvo (EUR)   Yhtiö Nettomyyntiarvo (EUR)
Nokia 87 409 929 Nordea -44 868 113
Tieto 3 483 723 Outokumpu -34 040 637
Uponor 2 926 742 Kone -20 625 922
Technopolis 2 189 425 Wärtsilä -18 686 943
PKC Group 1 812 524 Orion B -17 688 417
Sponda 1 399 137 Stora Enso R -11 095 134
Afarak Group   667 534 Konecranes -10 736 268
Finnair   596 250 Outotec -9 930 112
Tikkurila   580 587 Nokian Renkaat -9 251 687
Sotkamo Silver   377 294 YIT -8 040 169

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntistatistiikka

(* ei sisällä suurten ja OMXH25-indeksiin kuuluvien yhtiöiden osakkeiden kauppoja FIMin osalta 24.3.2014 lähtien

Artikkeli Osakekauppa joulukuussa: Piensijoittajat odottavat kurssirekyyliä julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnetblogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Maailman parhaat ETF-rahastot?

Ma, 02/01/2017 - 11:25

Tekstiä ja taulukkoja on päivitetty 25.11.2016. Kirjoitus on julkaistu alunperin 1.10.2015.

Kuten edellisessä blogikirjoituksessa totesin, hyvä rahasto on mahdollisimman kustannustehokas, sijoittaa fyysisiin osakkeisiin ja siinä on kasvu-osuudet. Miltä tällainen salkku sitten näyttää ihan konkreettisesti?

Kokosin listan ETF-rahastoista, johon kukin voi verrata omia rahastovalintojaan. Olisiko tässä ominaisuuksiltaan, suomalaisen sijoittajan kannalta maailman parhaat ETF-rahastot?

Nykyään löytyy lisäksi pieniin, halpoihin yrityksiin (small cap value) sekä osinkotuottoihin (dividend yield) keskittyviä vaihtoehtoja. Jälkimmäisistä rahastoista on tosin vaikeaa löytää vaihtoehtoja joissa olisi kasvu-osuudet.

Mahdollisimman kustannustehokas ratkaisu

Helpoin vaihtoehto maailman kattavaa osakehajautusta hakevalle on etsiä ETF-indeksirahasto, joka kattaa koko maailman. Usein näiden palkkiot ovat kuitenkin jostakin syystä suhteellisen korkeat. Varsinkin jos rahastoon sisältyy paitsi teollistuneet maat, myös kehittyvät maat. Silloin joutuu usein maksamaan kehittyvien maiden korkeampia hallinnointipalkkioita koko sijoitusomaisuudelle.

Siksi rahastovalintoja pohtiessa kannattaa lähteä liikkeelle ”paikallisista”, usein lähes kuluttomista vaihtoehdoista. Esimerkiksi Yhdysvaltojen osakemarkkinat kattavan ETF-rahaston kulut ovat tyypillisesti 0,06 prosentin luokkaa. Pohjoismaissa löytyy jopa täysin kuluttomat vaihtoehdot.

Kasvu-osuus tärkeämpi kuin viimeisin kuluprosentin tuhannes

Pitkäaikaissäästäjälle kulutasoa vieläkin tärkeämpi seikka on se, että rahastolla on kasvu-osuudet. Jos rahastoon kertyvä, usein noin 3-4 prosentin vuotuinen osinkotuotto maksetaan tuotto-osuuksien tapaan ulos, syntyy tästä vuosittain noin prosentin verokuluerä.

Kasvu-osuuksissa kertyneet osingot sijoitetaan rahaston toimesta uudestaan osakkeisiin. Näin muuten verotettava määrä saa kasvaa korkoa korolle kunnes joskus lunastat sijoituksesi. Tämän merkitys on pitkässä juoksussa valtava ja veron haitta on täysin verrattavissa vuotuisen hallinnointipalkkion haittaan.

Esimerkkirahastot

Alla olen koonnut esimerkkirahastot kahteen ryhmään. Rahaston nimeä klikkaamalla saat enemmän tietoa rahaston ominaisuuksista, rahaston kaupankäyntitunnus on suluissa. Jos löydät paremman vaihtoehdon, laita tieto tulemaan vaikka tämän blogin kommenttina, niin korjataan tilanne.

Ensimmäisessä taulukossa olevat vaihtoehdot sopivat niin kertasijoittajalle kuin kuukausisäästäjälle. Siinä olevat rahastot sijoittavat suoraan osakkeisiin, niissä on kasvu-osuudet, ne ovat käsittääkseni halvimmat lajissaan, ja niihin voi säästää Nordnetin kuukausisäästösopimuksella ilmaiseksi.

Huomaa, että euroalueelle sijoittava ETF-indeksirahastovaihtoehto (alla) pitää sisällään myös suomalaiset osakkeet, mutta ei muita Pohjoismaita.

 

Rahasto-esimerkit maanosittain Kulut (TER) – osakelaina tuotto Fyysinen replikointi? Kasvu-osuus? Kuluton kk-säästäminen?
   
Eurooppa
– Superrahasto Suomi 0,00 % Kyllä Kyllä Kyllä
– Superrahasto Ruotsi 0,00 % Kyllä Kyllä Kyllä
– Superrahasto Tanska 0,00 % Kyllä Kyllä Kyllä
– Superrahasto Norja 0,00 % Kyllä Kyllä Kyllä
– Euroalue: db x-trackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF (DXET) 0,09 % Kyllä Kyllä Kyllä
– Englanti: db x-trackers FTSE 100 UCITS ETF (XDUK) 0,09 % Kyllä Kyllä Kyllä
USA Kyllä Kyllä Kyllä
– iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8) 0,07-0,01*= 0,06 % Kyllä Kyllä Kyllä
Japani Kyllä Kyllä Kyllä
– iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF (EUNN) 0,20-0,06*= 0,14 % Kyllä Kyllä Kyllä
Kehittyvät markkinat Kyllä Kyllä Kyllä
– iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (IS3N) 0,25 % Kyllä Kyllä Kyllä
* Osakelainauksesta kuluneena vuonna ilmoitetut tuotot

 

Erikoisvaihtehdot

Toiseen taulukkoon alla olen koonnut erikoisvaihtoehtorahastot. Ensimmäisessä ryhmässä ovat sellaiset rahastot, jotka sijoittavat korkeariskisempiin, pienempiin mutta samalla myös halvempiin yrityksiin (small cap value). Tällä sijoitusmuodolla on korkein todennettu pitkän aikavälin tuotto-odotus.

Koska vastaavaa rahastoa ei kehittyviltä markkinoilta löydy, niin seuraavassa kategoriassa on rahasto, joka sijoittaa korkeariskisempiin ja pienempiin, mutta ei välttämättä poikkeuksellisen halpoihin yrityksiin (small cap).

Viimeisessä ryhmässä ovat sellaiset rahastot, jotka sijoittavat mahdollisimman korkean osinkotuoton omaaviin yrityksiin (dividend yield). Tällä ryhmällä on kahta edellistä erikoisvaihtoehtoryhmän rahastoja alhaisempi riski ja se soveltuu siksi paremmin hieman lyhyemmän aikajakson sijoituksiksi.

Näitä erikoisvaihtoehtorahastoja ei valitettavasti pääse kuukausisäästösopimuksellakaan merkitsemään ilmaiseksi (joudut maksamaan välityskulut) ja osinkoihin erikoistuneissa rahastoissa on (yhtä vaihtoehtoa lukuun ottamatta) tuotto-osuudet. Tuotto-osuuksien osalta sinun on arvioitava onko hyöty erikoistumisesta suurempi kuin haitta.

 

Erikoisvaihtoehto-esimerkit Kulut (TER) – osakel. tuotto Fyysinen replikointi? Kasvu-osuus? Kuluton kk-säästäminen?
 
Small Cap Value
– Eurooppa: SPDR MSCI Europe Small Cap Value Weighted UCITS ETF (ZPRX) 0,30 % Kyllä Kyllä Ei
– USA: SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted UCITS ETF (ZPRV) 0,30 % Kyllä Kyllä Ei
Small Cap
– Kehittyvät: iShares MSCI Emerging Markets Small Cap UCITS ETF (EUNI) 0,74 – 0,49* = 0,25 % Kyllä Kyllä Ei
High Dividend Yield
– Euroalue: Euro Stoxx® Select Dividend 30 UCITS ETF (DXSA) 0,30 % Kyllä Ei Ei
– Englanti: iShares UK Dividend UCITS ETF (IUKD) 0,40 – 0,19* = 0,21 % Kyllä Ei Ei
– USA: MSCI North America High Dividend Yield Index UCITS ETF (XDND) 0,39 % Kyllä Kyllä Ei
– Kehittyvät: iShares Emerging Markets Dividend UCITS ETF (SEDY) 0,65 – 0,15* = 0,50 % Kyllä Ei Ei
* Osakelainauksesta kuluneena vuonna ilmoitetut tuotot

 

Muita huomioita

Kaikki esimerkkirahastot sijoittavat fyysisiin osakkeisiin, eikä pyri vertailuindeksin tuottoon pelkästään johdonnaisten avulla. iShares ETF:en osalta ilmoitetaan myös osakelainauksesta syntynyt tuotto, mikä käytännössä pienentää sijoittajan maksamia kuluja. Kyseiset rahastot ovat saaneet kasvavia tuottoja osakelainauksesta viime aikoina.

Vaikka Yhdysvalloissa riittääkin ETF-rahastovaihtoehtoja, useimmat näistä maksavat rahastoihin kertyneet osingot ulos, jopa neljännesvuosittain. On totta, että voit välttyä veroseuraamuksista, esimerkiksi kapitalisaatiosopimusten tai vapaaehtoisten eläkevakuutuskuorten avulla. Ongelma näiden osalta ovat kuitenkin kulut, jotka useimmiten ovat verohyötyäkin suuremmat.

 

 

Erityinen vastuunrajoitus: tähän blogikirjoitukseen kerätyt tiedot on hankittu useista eri julkisista lähteistä. Minun pyrkimyksenäni on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa olisi virheitä. En vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä blogikirjoituksessa esitettyjen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Mikään tässä blogikirjoituksessa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Tässä blogikirjoituksessa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. En sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä blogikirjoitus on tarkoitettu ainoastaan lukijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman kirjallista lupaa on kielletty.

 

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

 

Opi lisää sijoittamisesta – tilaa Nordnetin uutiskirje ja lataa maksuton e-kirja ”Vaurastuminen kuuluu kaikille”.

Artikkeli Maailman parhaat ETF-rahastot? julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnetblogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

#rahapodi jakso 58 – tältä sijoittaminen näyttää 20 vuoden päästä

To, 29/12/2016 - 09:53

 
 
Järjestimme Sijoitus Investissä sijoitusalan tulevaisuutta käsittelevän paneelikeskustelun. Millaisia muutoksia on sijoittamisessa odotettavista, entä miten uudet teknologiat helpottavat sijoittajan elämää? Panelisteina Aalto Yliopiston professori ja perustaja Markku Kaustia, Evervestin toimitusjohtaja Jussi Kallasvuo ja Arexin toimitusjohtaja Kirsi Larkiala. Martin Paasi toimi paneelin vetäjänä.

Jakso julkaistu 29.12.2016
 
Kuuntele jakso tästä:
 

 
 
Nordnetin #rahapodi on podcast, jossa puhumme taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Podia vetävät Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi sekä yhteistyökumppanuuksista vastaava Miikka Luukkonen.
 
Aiemmat #rahapodi-jaksot löydät täältä
 
 
Haluatko uusimmat #rahapodi-jaksot suoraan puhelimeesi?
Lataa sovellus ja seuraa #rahapodia:

 

Artikkeli #rahapodi jakso 58 – tältä sijoittaminen näyttää 20 vuoden päästä julkaistiin ensimmäisen kerran Nordnetblogi.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit