Hyppää pääsisältöön

Nordnetbank

Julkaise syötteitä
Nordnet Blogi on sijoitusblogi, joka tarjoaa mielenkiintoisia keskustelunavauksia, näkemystä osakemarkkinoihin ja tukea säästämisen parantamiseen.
Päivitetty: 2 tuntia 21 min sitten

Sijoittajamestari

Ti, 30/09/2014 - 23:26

Tervehdys pitkästä aikaa. Olen välillä keskittynyt erääseen toiseen projektiin ja treidausta olen harrastanut vasemmalla kädellä, jos silläkään. Sanotaanko niin, että kokeilin välillä myös ”oikeita” töitä, mutta ei taida olla ”mun juttu”.  No, nyt on tullut aika palata markkinoille, ja kun sopivasti samaan aikaan minulta kysyttiin, että voisinko kirjoitella Sijoittamestari-kilpailuun liittyen, niin enhän voinut kieltäytyä.

Kuten joku saattaa muistaakin, olen huono ottamaan näkemystä ja analysoimaan markkinoiden liikkeitä, joten sellaiset analyysit jätän kilpailun toiselle kirjoittajalle, Christian Långforsille. Minä tulen keskittymään listattujen johdannaisten toimintaan enemmän tekniseltä kannalta. Yritän kuitenkin käsitellä aihetta niin, että myös johdannaisten suhteen aloittelijat saisivat teksteistäni jotain irti. Nyt lokakuun ajan keskityn erityisesti NGM:n listoilla oleviin instrumentteihin, koska kilpailu käydään niillä.

Aloitetaan kevyesti. Konkarit ehkä muistavat, kuinka aikoinaan eQ:n foorumilla julkaisin warreranking-listaa, josta näki, mitkä warrantit olivat heiluneet päivän aikana voimakkaimmin. Seuraavassa vähän samantapainen lista, mutta niin, että kuvitellaan oston tapahtuneen viikko sitten tiistaina (24.9.) ja myynnin viikkoa myöhemmin (30.9.). Sekä osto että myynti on tehty ko. päivän parhaaseen hintaan, jollaista ei toki oikeassa elämässä tapahdu koskaan. Tällainen lista ei sinänsä ole kovin järkevä, koska kaikissa tapauksissa lappua on holdattu viikon ajan, vaikka aiemmin myymällä olisi saattanut saada paremman tuoton – toisaalta kukapa osaisi ajoittaa kauppansa optimaalisesti.

Kilpailussa käytettävissä oleva 10 000 € summa on pilkottu niin, että 2 000 € on käytettävissä kuhunkin viiteen tuotekategoriaan. Siksi listakin on nyt jaettu noiden kategorioiden mukaan, ja kustakin kategoriasta on otettu mukaan viisi tuottoisinta instrumenttia.

Okei, lista on vähän tylsä. Se kertoo, että voittoa olisi tehnyt DAXia shorttaamalla tai GoPro:ta longaamalla. No, toki kahvin ja sokerin longaus olisi tuottanut myös. Silti lista kertoo myös sen, että turboilla ja unlimited-turboilla on päästy kovempiin prosentteihin, koska niissä knock-out on sama kuin strike, joten yksikköhinta pääsee painumaan lähemmäksi nollaa, jolloin vipuakin on enemmän. Täytyy myös huomioida, että tavalliset warrantit (plain vanilla) ovat edelleen aivan oivia instrumentteja, vaikka niihin perehtyminen voikin olla työläämpää.

Tavallisten turbojen erottelu omaksi kategoriakseen on aika kyseenalaista, koska DAX on ainut kohde-etuus, johon niitä on enää NGM:n Suomi-listalla olemassa. Niitäkin vain kymmenen ja rapiat. Jos siis koko kilpailusumman haluaa sijoittaa, niin DAXilla treidaamiselta ei voi välttyä. Täytyy tosin tunnustaa, etten ole vielä selvittänyt, onko suomalaisten kilpailijoiden mahdollista pelata myös Ruotsin listan instrumenteilla. Ehkä on.

Käsittelen myöhemmin perusteellisemmin noiden eri instrumenttityyppien eroja, mutta tämä riittäköön tältä erää. Ainakin edellisen viikon aikana olisi siis ollut mahdollista kolminkertaistaa kisakassa. Siinä tavoitetta kilpailuun!

Mukaan kilpailuun tästä.

 

 

 

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Joukossa tyhmyys tiivistyy?

Pe, 26/09/2014 - 06:08

Niin kuin Nordnetin hehkutuksesta tiedämme, Shareville lanseerataan tänään perjantaina. Superrahastojen tapaan tämä on täysin ilmainen palvelu. Superrahastojen tapaan Shareville on onnistuessaan yleishyödyllinen. Lue miksi pidän Sharevillestä ja siitä miten maailman kuulu salkunhoitaja Peter Lynch liittyy tähän kaikkeen.

Sijoitustiedon demokratisoituminen

Sharevillessä, sijoittamisen Facebookissa, tarkoituksena on jakaa kokemuksia, näkemyksiä ja tietoa sijoittamiseen liittyen. Sharevillessä voi kysyä neuvoja muilta jäseniltä esimerkiksi sijoituskohteista, jotka eivät ole ennestään tuttuja. Shareville on tavallaan Suomi24:n kaltainen sijoittamista käsittelevä keskustelupalsta. Mutta.

Validointi

Facebook:in tai Suomi24:ään nähden, Sharevillessä ei kuitenkaan voi Elvistellä ansiottomilla näkemyksillä.

Jokaisen profiilin sijoitusmenestystä mitataan arvopaperisalkun a) tuotolla sekä b) Sharpen-luvulla, joka suhteuttaa tuoton sen ”hyödyntämään” riskiin. Menestyneen sijoittajaprofiilin mielipiteille ja neuvoille siunautuu tietenkin suurempi painoarvo.

Samasta syystä myös esimerkiksi Warren Buffettin sanomisia kuunnellaan herkällä korvalla. Buffettin kaltaiseen kuuluvuuteen on kuitenkin vaikea päästä hyvällä sijoitusmenestykselläkään. Sharevillessä kaikki (paitsi omaisuuden määrä ja henkilöllisyys) on transparenttia ja läpinäkyvää. Näin osaaminen ja taito pääsevät oikeuksiinsa.

Tästä seuraa, että kenestä tahansa voi tulla laajasti seurattu sijoittajaguru. Näyttö ratkaisee.

Peter Lynch

Shareville jalkauttaakin maailman kuulun sijoitusgurun, Peter Lynchin kuuluisan näkemyksen. Lynch oli aikoinaan pisimmän ja ylivoimaisimman tuottohistorian aikaansaanut sijoitusrahaston salkunhoitaja. Hän hallinnoin vuosina 1977–1990 Fidelityn rahastoa, jossa aikaansai 29 prosentin keskimääräisen vuotuisen tuoton. Tämä tarkoittaa, että sijoitetun pääoman arvo tuplaantui rahastossa alle kolmessa vuodessa. Osakemarkkinoilla tähän tarvitaan keskimäärin noin 10 vuotta.

Yksi Peter Lynchin kuuluisista näkemyksistä oli se, että tavalliset, oman alansa todelliset ammattilaiset, ovat norsunluutorneissa istuvia sijoitusammattilaisia parempia sijoittajia. Joukossa tyhmyys ei siis tiivistykään. Lynchin mielestä oman alansa ammattilaiset, sijoittamalla oman alansa yrityksiin, Buffettin sanoin “sijoittamalla siihen mitä ymmärrät”, pystyvät hyvin lyömään ammattilaiset laudalta.

Sharevillessä on mielestäni kyse juuri tästä.

Sharevillessä mahdollistetaan oman alansa ammattilaisten esilletulo. Tietoa jakamalla Sharevilleläisillä on mahdollista saada informaatioetu muihin sijoittajiin nähden.

Digitalisoituminen

Maailma digitalisoituu, halusit sitä tai et. Esimerkiksi kuluttaminen, tiedonhaku, uutisvirta, media, keskustelu, kanssakäyminen ja niin edelleen on jo, osittain tai kokonaan, siirtyneet digiaikaan. Sijoitusneuvonta, private banking ja jopa sijoitusosaaminen seurannee enenevässä määrin perässä, koska palveluiden saatavuus ja laatu paranee digitalisoitumisen seurauksesta.

En tiedä ketään, joka oikeasti haluaisi keskustella esimerkiksi vakuutusratkaisuistaan toista tuntia jonkun paikallisen virkailijan kanssa (kaikella kunnioituksella virkailijoita kohtaan). Kun neuvojen laatua voidaan digiyhteisöissä laajasti todentaa, keskimääräisten neuvojen taso nousee. Siksi ainakin minun on vaikea nähdä, mitä virkaa virkailijalla enää on diginatiivien kansoittamassa tulevaisuudessa.

Tulevaisuus?

Pidän itsestäänselvyytenä sitä, että sijoitusneuvonta siirtyy kasvavassa määrin digiaikaan Shareville-tyyppisten alustojen mahdollistamana. Myös sijoituspalveluala joutuu ennenäkemättömän rakennemuutoksen eteen. Osakemarkkinoista tulee entistä tehokkaampia.

Kehitys kestää vuosia, mutta epäluuloisuus pankkeja ja rahoitusalaa kohtaan pitänee huolen siitä, ettei välttämättä ihan niin kauan kuin voisi kuvitella. Ne joka lähtevät ensimmäisinä mukaan, korjatkoon myös ensimmäisinä hedelmät puista.

Sanotaan, että joukossa tyhmyys tiivistyy. Sanotaan myös, että halvalla ei voi saada hyvää. Sijoittamisessa kumpikaan väittämä ei pidä paikkansa*.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: despicableme.wikia.com.

* Maksa vähemmän, niin saat enemmän; Joukossa tyhmyys ei tiivisty

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Kampanjayhtiö: Best Buy

Ke, 24/09/2014 - 21:48

Best Buy on amerikkalainen kuluttajaelektroniikan jälleenmyyjä, joka toimii kotimarkkinoidensa ohella Kanadassa, Meksikossa ja Kiinassa. Yhtiö on perustettu vuonna 1966, mutta nykymuodossaan ketju on toiminut vuodesta 1983 lähtien. Esittelen Best Buyn tässä merkinnässä yritysesittelyn tasolla. Yhtiön osake on merkinnän julkaisuhetkellä mukana Nordnetin ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntikampanjassa.

Kulutuselektroniikkajätti harjoittaa liiketoimintaa myös useiden tytäryhtiöiden, kuten CinemaNow’n, Geek Squadin ja Pacific Salesin kautta. Erityisesti Yhdysvalloissa Best Buy on merkittävä matkaviestinten jälleenmyyjä, sillä yhtiöllä on valikoimassaan muun muassa Verizonin, AT&T:n, T-Mobilen ja Sprintin kytkypalveluita.

Liiketoiminnan kasvu

Best Buyn liikevaihto on laskenut vuodesta 2009 noin 15 prosenttia. Osin myynnin laskutrendi johtuu kuluttajien ostokäyttäytymisen muutoksesta kivijalkakaupasta internetiin, osin Best Buyn suorittamista omista sopeutustoimista.

Konsernitasolla Best Buyn liikevaihto kääntyi laskuun vuonna 2011, minkä jälkeen myynti on tippunut kaksi vuotta peräkkäin. Alkuvuoden 2014 osalta raportoidut myyntiluvut viittaavat laskuvauhdin hidastumiseen, mutta toistaiseksi ei ole saatu vahvoja merkkejä siitä, että yhtiö kykenisi jälleen kasvattamaan myyntiään.

Amazonia ja eBaytä vähemmän huomioarvoa osakseen saanut Best Buy on poikkeuksellisen huokeasti arvostuskertoimien valossa hinnoiteltu osake juuri nyt. Syy vertailuryhmää huokeammille arvostuskertoimille liittyy juurikin Best Buyn myynnin verrattain heikkoon kehitysuraan.

Yhtiön liikevaihdon viisivuotinen kehitys havainnollistuu seuraavassa kuvassa.

Best Buyn liikevaihto 2009–2013

Osakkeen arvostustaso

Best Buyn osakkeen yksikköhinta on parhaillaan 33,85 dollaria. Viimeisten 12 kuukauden aikana Best Buyn osake on liikkunut hintahaarukassa 22,15–44,66 dollaria, joten nykyhinta asettuu vaihteluskaalan puolivälin tuntumaan.

Yhtiö hinnoitellaan viiteryhmässään selvästi edullisimmin tuloskertoimella mitattuna: P/E-luku on vain hieman yli kymmenen, asettuen nykykurssilla kuluvan vuoden tulosennusteesta laskettuna tasolle 10,8.

Vertailuryhmässään Best Buy on selvästi houkuttelevin osinko-osake, jos sijoittaja haluaa tuntuvaa osinkovirtaa välittömästi sijoitushetkestä lähtien. Vuositasolle muutettuna Best Buy maksaa osakettaan kohden 0,76 dollaria osinkoa. Se tuottaa 2,2 prosentin osinkotuoton osakkeen nykyhinnalle.

Koska yhtiön P/E-luvun käänteisluku eli tulostuotto (E/P) on erittäin korkea yksinumeroinen, mutta osinkotuotto selvästi matala yksinumeroinen, voidaan päätellä osingonjakosuhteen olevan alhainen liiketoiminnan nettotuloksesta. Tarkalleen ottaen Best Buy jakaa tällä hetkellä vain 22 prosenttia ansaitsemastaan tuloksesta osinkoina, jättäen 78 prosenttia tuloksesta tulevaisuuden kasvuinvestointeihin.

Perinteisten arvostuskertoimien osalta lisättäköön, että tasearvoonsa nähden Best Buy maksaa 2,7-kertaisesti. Koska osakkeen P/E-luku on kuitenkin alhainen, on ainoana johtopäätöksenä tehtävä, että yhtiö on hyvin kannattava liiketoiminnoiltaan.

Useiden verrokkiyhtiöidensä tavoin myös Best Buyssa on merkittävä sisäpiiriomistus. Tarkasteluhetkellä jopa 20,5 prosenttia yhtiön osakekannasta on sisäpiiriin luettavien tahojen hallussa.

Kesäkuussa 2014 Best Buy ilmoitti korottavansa osakekohtaista osinkoaan 12 prosenttia. Tämä viestii välillisesti yritysjohdon vahvasta uskosta tulevaisuuteen, vaikka vähittäiskaupalla ei yleisesti ottaen suju tällä hetkellä erityisen hyvin. Kuten monet muut alan toimijat, myös Best Buy on taistellut kannattavuutensa puolesta kustannussäästöin.

Koska yhtiö on keskellä murrosta ja toimintojen osittaista uudelleenjärjestelyä, tuli osinkovirran kaksinumeroinen prosentuaalinen korotus lähes kaikille yllätyksenä. Samaan aikaan osingonjaon korotuksen kanssa yhtiö julkisti alkuvuoden tuloslukunsa, jotka osoittivat myynnin laskeneen 3,3 prosenttia vuodentakaiseen nähden. Best Buy myös vetäytyi Euroopasta huhtikuussa 2013 myytyään osuutensa Carphone Warehousesta.

Myös kannattavuutta osoittava bruttomarginaali laski vuonna 2013 saavutetusta 23,1 prosentin tasosta 22,4 prosenttiin. Keskeinen selittävä tekijä kannattavuuden laskulle löytyy nettikaupasta, joka lisää jatkuvasti kilpailupainetta Best Buyn kaltaiselle toimijalle, jolla on sähköisen myymälän ohella myös kivijalkakauppoja.

Seuraavassa kuvataan Best Buyn käyttökatteen (EBITDA) kehityskaarta viimeisten viiden vuoden ajalta.

Best Buyn käyttökate (EBITDA) 2009–2013

Best Buyn käyttökate on pudonnut viimeisten kahden täyden tilikauden aikana noin 45 prosenttia. Heikentyneestä operatiivisesta kannattavuudestaan huolimatta Best Buy on varsin hyvän maksuvalmiuden yhtiö. Siitä kertoo paitsi osingonjaon korotus, myös kassatilanne, joka osoitti keväällä 3,1 miljardin dollarin likvidejä varoja. Vuotta aiemmin kassavaranto oli vain 0,9 miljardia dollaria, joten tilanne on kohentunut hyvin selvästi.

Yhtiön kannattavuuden käännettä kohti parempia aikoja tukee myös kulukuuri, jolla on jo saavutettu alkuvuoden aikana 8 prosentin säästöt suhteessa vuoden 2013 alkuun. Kustannuksia on leikattu niin myynnistä, yleisistä toiminnoista kuin myös hallinnosta 164 miljoonalla dollarilla, kun tarkastellaan vuositason lukuja.

Tulevaisuus

Tehostamisohjelman jälkeen Best Buy näyttäytynee sijoittajille varsin puhdasverisenä yhdysvaltalaisena markkinatoimijana. Yhtiöllä on toistaiseksi liiketoimintaa myös Kiinassa, mutta yksikön huhutaan olevan myynnissä perinteisiin ydintoimintoihin keskittymisen vuoksi.

Muutaman vuoden tähtäimellä Best Buyn suurimpiin haasteisiin lukeutuu myynnin kääntäminen takaisin kasvu-uralle, koska ikuisten tehostamistoimien tie ei tuota osakkeenomistajalle parasta mahdollista lopputulosta.

Todennäköisesti paras lääke myyntikäyrän kääntämiseen on onnistuminen nettikaupassa, johon Best Buy ohjaakin panoksiaan jatkossa, koska asiakasmäärät ovat pudonneet myymälöissä. Esimerkiksi yhtiön läheinen kilpailija RadioShack tiedotti keväällä, että sen kivijalkamyymälöissä elektroniikan myynti laski vuodentakaiseen nähden jopa 14 prosenttia. Myyntiartikkeleiden osalta hieman kaukaisempi verrokkiyhtiö J.C. Penney menetti kivijalkakauppansa myynnistä kahdessa vuodessa huimat 31 prosenttia.

Sekä RadioShack että J.C. Penney ovat keskeyttäneet osingonmaksunsa viime aikoina, vaikka aiemmin yhtiöt olivat tottuneet jakamaan tuloksistaan osinkoa kvartaaleittain eli neljästi vuodessa. Tässä valossa Best Buyn tuore osingonjaon korotuspäätös on omiaan lisäämään sijoittajien luottamusta yhtiön myynti- ja tuloskäänteeseen. Ainakin yritysjohto tuntuu siihen vahvasti uskovan, koska hupenevia kassavaroja olisi yksinkertaisinta paikata muutoin leikkaamalla ensimmäisenä voitonjakoa.

Nordnetissä on mahdollista käydä osakekauppaa ilman välityspalkkioita Alibaban, Amazonin, eBayn ja Best Buyn osakkeilla 19.9.–3.10.2014.

Siirry kampanjasivulle Nordnetiin!

**

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista kampanjan kohteena olevia yhtiöitä kirjoitushetkellä. Blogi sisältää markkinointiviestin, mutta se ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Suomen suosituimman Shareville-käyttäjän parhaat vinkit

Ti, 23/09/2014 - 15:13

Innostaakseni nykyisiä ja tulevia Sharevillen käyttäjiä otin yhteyttä aktiiviseen Sharevillen sijoittajaan ja pyysin häneltä vinkkejä sijoittamiseen sekä Shareville-palvelun käyttöön. Nimimerkillä Trading and Fading esiintyvä sijoittajamme on Sharevillen seuratuin suomalainen käyttäjä. Hänellä on 15 vuoden kokemus sijoittamisesta, ja tällä hetkellä 283 seuraajaa Sharevillessä. Nyt hän jakaa parhaat vinkkinsä meidän kanssamme.

Trading and Fading, sen lisäksi että olet Nordnetin asiakas ja Shareville-supertähti, kuka sinä olet?

Olen 34-vuotias diplomi-insinööri, jonka perheeseen kuuluu koira ja vaimo. Työskentelen IT-alalla, mutta sijoittaminen on intohimoni. Innostuin ensimmäisen kerran sijoittamisesta 16-vuotiaana ja sittemmin olen sijoittanut rahastoihin, osakkeisiin, optioihin, warrantteihin, futuureihin ja muihin johdannaisiin.

Mistä löysit tai sait ensikosketuksesi Sharevilleen?

Löysin Sharevillen muistaakseni Nordnet Blogin kautta.

Mitä pidät Sharevillessä ja kuinka käytät sitä? Onko Sharevillen käyttö ollut helppoa?

Shareville on erittäin mielenkiintoinen idea. Itse käytän sitä pääosin seuratakseni eri osakkeista käytävää keskustelua. Palvelun käyttö on ollut helppoa.

Miten kehittäisit Sharevilleä edelleen? Millaisia toiminnallisuuksia tai ominaisuuksia siitä puuttuu?

Koska Sharevillen lisäarvo tulee nimenomaan käyttäjien kautta, niin käyttäjiä pitäisi saada lisää, jotta yhteisöön saadaan aktiivisempaa keskustelua. Uusina toiminnallisuuksina haluaisin ainakin mahdollisuuden seurata yksittäisiä keskusteluja sekä yksittäisiä toimialoja, tykätä yrityksistä/keskusteluista (Facebook-tyyliin) ja muokata omia viestejä.

Sinulla on aktiivinen ja hyvin menestynyt salkku Sharevillessä. Mitkä ovat neuvosi muille sijoittajille? Mitä aloittelevan sijoittajan pitää ottaa huomioon, entä pidemmälle ehtineen?

Tärkeintä on tietysti aloittaa sijoittaminen ajoissa, mahdollisimman nuorena, jotta korkoa korolle -efekti alkaa tehdä töitä sijoittajan puolesta. Toinen hyvä puoli nuorena aloittamisessa on se, että väistämättömät oppirahat tulevat maksettua (todennäköisesti) pienistä pääomista. Lisäksi nuorena tehtyjen virheiden paikkaamiseen on aikaa. Kannattaa opetella perusasiat, vaikkapa sijoitusoppaasta, ennen kuin aloittaa sijoittamisen. Ei pidä pelätä virheitä vaan oppia niistä! Kaikki tekevät virheitä, mutta menestyvän sijoittajan erottaa se, miten ne virheet käsittelee. Tämä koskee sekä aloittelijaa että pidemmälle ehtinyttä.

Tärkeää on löytää itselle sopiva tapa tai tavat sijoittaa, ja pysyä suunnitelmassa. Moni aloittaa sijoittamisen luettuaan sijoitusoppaasta esimerkit pitkäaikaissäästämisen ja korkoa korolle -efektin vaikutuksista, mutta markkinoiden myrskyissä opit unohtuvat, ja sijoittajat antavat pelon ja ahneuden vaikuttaa päätöksiin. Yleensä silloin tehdään vääriä päätöksiä väärään aikaan. Sijoitusstrategiasta tulee pitää kiinni, erityisesti kun markkinat kuohuvat!

Mistä kiinnostuksesi sijoittamista ja säästämistä kohtaan on lähtöisin?

Olen ollut pienestä asti kiinnostunut raha-asioista ja säästämisestä, osakkeet “löysin” 15–16-vuotiaana seuratessani isäni osakesijoituksia, ja se vei lopullisesti mennessään.

Onko sinulla sijoittajana sellaisia esikuvia, joiden toiminnasta ja ajattelusta olet ottanut oppia? Mikä heissä on inspiroinut sinua?

Warren Buffett, Benjamin Graham, Jesse Livermore, Philip Fisher, George Soros ja monia muita. Heissä on inspiroinut menestyksen lisäksi erilaiset tavat tehdä hyvää tulosta. Osa on perinteisiä arvosijoittajia ja osa tekee tulosta spekuloimalla.

Miten kuvailisit itseäsi sijoittajana? Millainen on sijoitusstrategiasi ja -tyylisi? Ovatko ne muuttuneet ajan myötä?

Olen pohjimmiltani osakepoimija ja trend follower. Poimin osakkeita, joita on tarkoitus pitää pitkään, mutta käyn myös aktiivisesti kauppaa näillä samoilla osakkeilla pyrkien hyödyntämään markkinan heiluntaa. Sijoitan myös rahastoihin, ja pisimmät sijoitukseni rahastoihin olen tehnyt jo yli 10 vuotta sitten.

Sijoitusstrategiani ja -tyylini ovat muuttuneet paljon ajan myötä. Sijoittajaurani alussa kokeilin useita eri tapoja ja instrumentteja, mutta ajan myötä olen löytänyt minulle sopivat tavat ja hionut niitä paremmiksi.

Minulla on myös muita sijoituksia, kuten asunto-osakkeita ja liikehuoneisto, joista saan huomattavan osan säännöllisistä tuloistani.

Miten uskot pankkien säästämis- ja sijoituspalveluiden kehittyvän lähitulevaisuudessa? Entä pidemmällä aikavälillä?

Sijoittajille tulee koko ajan enemmän tietoa ja sijoitusmahdollisuuksia, mutta se aiheuttaa informaatioähkyä. Tärkeät asiat saattavat hukkua informaatiotulvaan. Monimutkaisia tuotteita on hankala hahmottaa, ja luultavasti niissä on monta tahoa vetämässä välistä. Tämä lienee trendi sekä lyhyellä että pidemmällä aikavälillä.

Sijoittajat saavat myös enemmän tietoa “epävirallisista” kanavista kuten blogeista, Sharevillen kaltaisista yhteisöpalveluista, keskustelufoorumeilta ja Twitteristä. Nämä näyttelevät tärkeää roolia sijoituspäätösten tekemisessä, mikä on mielestäni hyvä suuntaus.

Sijoittamisen on väitetty olevan pitkäjänteistä ja kurinalaista toimintaa. Käytätkö itse esimerkiksi jonkinlaista sijoitussuunnitelmaa apunasi sijoituspäätöksiä tehdessäsi?

Minulla ei ole kirjoitettua sijoitussuunnitelmaa, mutta minulla on oma säännöstö, jonka mukaan pyrin toimimaan. Se on mielestäni ensiarvoisen tärkeää sijoittamisessa. Kurinalaisuus ja pitkäjänteisyys ovat kaiken A ja O, mutta kyllä minäkin niistä lipsun säännöllisesti. Osaan yleensä myöntää nopeasti virheeni, joten ne eivät tule niin kalliiksi. Aina en ole suostunut myöntämään olleeni väärässä ja se on tullut kalliiksi…

Onko sinulla erityisiä tulevaisuuden suunnitelmia siitä, mitä tulee sijoittamiseen? Mikä on unelmatilanteesi?

Suunnitelma on jatkaa sijoittamista pitkäjänteisesti ja kasvattaa edelleen sijoituspääomaa. Se on myös unelmatilanteeni, olen hyvin tyytyväinen nykyiseen tilanteeseeni.

Kiitos Trading and Fading! Jos sinäkin haluat mukaan Sharevilleen, klikkaa tästä

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Kolmesta kahteen

Ti, 23/09/2014 - 14:30

Jo oli aikakin! Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja osassa Euroopan maita siirrytään vihdoin 6.10.2014 lyhennettyyn pörssikauppojen selvitysaikaan. Kauppojen selvityksen nopeutuminen on hyvä ensiaskel oikeaan suuntaan ja pidän todennäköisenä, että kehitys ei jää tähän. Tulevaisuudessa saatamme nähdä selvityksen tapahtuvan jopa reaaliaikaisesti.

Miksi tämä on niin hienoa? No, nykyisen kolmen pankkipäivän sijaan Nordnetin online-markkinoista Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan markkinoilla tehdyt kaupat selvitetään jatkossa kahdessa pankkipäivässä (T+2). Se tarkoittaa, että sijoittajat saavat ostotilanteessa arvopaperinsa ja myyntitilanteessa rahansa päivää nopeammin kuin ennen.

Muutokset selvitysajassa juontavat juurensa Euroopan Unionin Central Securities Depository Regulation -sääntelyyn, joka vaatii T+2-selvitysaikaan siirtymistä 1.1.2015 mennessä. T+2-selvitysaika on osa isompaa kokonaisuutta, jonka päämääränä on markkinoiden tehokkuuden parantaminen. Tehokkuuden paranemisen pitäisi näkyä piensijoittajille ja muille markkinoilla toimiville osapuolille hintojen laskuna tulevaisuudessa.

Uskon muutoksen tuovan paljon uusia sijoitusmahdollisuuksia hieman pidemmällä aikavälillä. Pitää kuitenkin muistaa, että eri markkinoiden harmonisointi ei ole yksinkertaista. Toivon, että myös USA saataisiin pian mukaan uuteen selvitysaikatauluun. Kaupankäynti suomalaisten suosituimmalla ulkomaisella markkinalla tuntuisi tällöin entistä nopeammalta.

Lisätietoja selvitysajan muutoksesta saat sivuiltamme.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Kampanjayhtiö: eBay.com

Ti, 23/09/2014 - 09:49

eBay.com on vahva toimija sähköisten markkinapaikkojen toimialalla. Yhtiö tunnetaan erityisesti huutokauppapalvelustaan, minkä kautta konserni välittää transaktioita ja niihin liittyvää maksuliikennettä edelleen nopeasti kasvavaa tahtia. Esittelen eBayn tässä merkinnässä yritysesittelyn tasolla. Yhtiön osake on merkinnän julkaisuhetkellä mukana Nordnetin ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntikampanjassa.

Ostaja tai myyjä voi luoda tunnukset eBayn nettisivustolle, minkä jälkeen käyttäjän on mahdollista huutokaupata tai huutaa julkisesti lähes mitä tahansa tuotetta tai palvelua. Kaikki muut palvelun käyttäjät voivat asettaa kaupankäynnin kohteita olevista myyntiartikkeleista huutoja. eBayn huutokaupassa ohjelmisto korottaa huutoa omatoimisesti aina käyttäjän asettamaan maksimirajaan saakka.

Huomionarvoista on, että eBay on viime aikoina siirtänyt kasvunsa painopistettä fyysisen tavaramyynnin sijaan kohti maksuliikennepalveluita, joissa yhtiö kasvaa ja kilpailee yritysjärjestelyin hankkimallaan PayPal-nimisellä maksuliiketoiminnolla.

Kaikkiaan eBayn markkina-asema on tänään erittäin hyvä useimmissa liiketoiminnoissa, joissa se on mukana. Yhtiö on perustettu it-huuman alkutahdeissa vuonna 1995, mutta liiketoiminnan kasvu on yhä voimissaan: analyytikoiden konsensus odottaa eBayltä kuluvana vuonna korkeaa yksinumeroista liikevaihdon kasvuprosenttia ja matalaa kaksinumeroista tuloskasvuprosenttia.

Liiketoiminnan kasvu

Jo mainittu PayPal-maksuliiketoiminta kasvoi liikevaihdolla mitattuna alkuvuonna 19 prosenttia suhteessa edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan. Vuosineljänneksen aikana PayPal välittää maksuja yli 50 miljardin dollarin arvosta. Summa kasvaa 27 prosentin vuosivauhtia juuri nyt.

Vastaavasti eBayn muut ydintoiminnot kasvoivat alkuvuoden aikana 10 prosenttia liikevaihdolla mitattuna, joten maksujen välittämisestä on kasvamassa eBayn kultakaivos vanhan ytimen rinnalle. PayPal on kertonut rekisteröityneiden asiakkaidensa määräksi 148 miljoonaa. eBayn markkinapaikoilla vastaava lukema on 145 miljoonaa asiakasta. Molemmat liiketoiminta-alueet ovat kyenneet kasvattamaan asiakasmääriään kaksinumeroisin prosentein vuositasolla.

eBay ei ole mikään pikkupeluri. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna kokonaiset 16,1 miljardia dollaria. Konserni toimii paitsi Yhdysvalloissa, myös paikallisesti useissa muissa maissa, kuten Iso-Britanniassa.

Seuraavassa kuvataan eBayn liikevaihdon kehityskaarta viimeisten viiden vuoden aikana.

eBayn liikevaihto 2009–2013

Edeltävän kuvaajan mukaan eBay on kyennyt kasvattamaan liikevaihtoaan vuosittain, useimmiten jopa kaksinumeroisella vuosikasvuprosentilla. Vuodesta 2009 yhtiön liiketoiminnan kokoluokka on liki kaksinkertaistunut liikevaihdolla mitattuna.

Konsernitasolla eBayn liikevaihto on tällä hetkellä 14 prosentin kasvuvauhdissa. Operatiivista tulosta yhtiö tekee noin 20 prosenttia liikevaihdostaan, mikä on erittäin hyvä taso. Kotiutettuaan voittovaroja ulkomailta eBayn johto tähdännee vauhdittamaan kasvua yritysostoin kotimaassaan Yhdysvalloissa. Viime aikoina eBay on vahvistanut esimerkiksi PayPalin mobiilimaksamista ostamalla Braintreen, joka välittää vuositasolla maksuja yli 12 miljardin dollarin arvosta.

eBayn kautta tehtyjen transaktioiden volyymi on nyt 24 prosentin vuosikasvussa. Kaikesta eBayn liiketoimintavolyymistä 19 prosenttia tapahtuu mobiililaitteiden kautta, ja osuutta kasvatettaneen määrätietoisesti. Yhdysvaltain rajat ylittävän liiketoiminnan osuus oli eBayn kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vain 22 prosenttia, joten maantieteelliseenkin kasvuun on huimia mahdollisuuksia, jos yhtiö päättää fokusoida kehityspanoksensa Yhdysvaltain ulkopuolelle.

eBayn tulo-osuus sen kautta kulkevasta liiketoimintavolyymistä on parhaillaan 7,3 prosenttia. Viime vuonna vastaavana ajankohtana tunnusluku oli 7,4 prosenttia. Lievä lasku selittyy PayPal-maksutoiminnon voimakkaalla kasvulla. eBay on kertonut, että PayPalin tulo-osuus on hieman yli 3,5 prosenttia, mikä on selvästi pienempi kuin perinteisen nettikaupankäynnin rahavirrasta yhtiön perimä välityskomissio.

Vuonna 2013 eBayn suurimmat myyntikategoriat olivat koti ja puutarha, vaatetus sekä varaosat. Yhteenlaskettuna nämä edustavat noin 35 prosenttia nettikaupan myynnistä. eBay eroaa kilpailijastaan Amazonista esimerkiksi siten, että se ei myy omia tuotteitaan, vaan toimii ainoastaan markkinapaikkana ja maksunvälittäjänä muiden valmistamille tuotteille.

Rohkaisevaa on, että eBayn sisäpiiriin katsottavat henkilöt omistavat yhtiöstä jopa 9,5 prosenttia. Mainitsemisen arvoinen on myös tieto suuren aktivistisijoittaja Carl Icahnin läsnäolosta eBayn omistajaluettelossa. Hän pitää todennäköisesti huolta siitä, että eBay palkitsee osakkeenomistajiaan kasvavalla määrällä omien osakkeiden takaisinostoja, kuten hän teki ostettuaan merkittävän omistusosuuden Applesta viime vuonna.

Samalla Icahn varmistanee, että eBay ei hanki kasvua ylihintaisissa yritysjärjestelyissä laskemalla liikkeelle uusia osakkeita laimentaen vanhojen omistajien suhteellista omistusosuutta. Viimeisten viiden vuoden aikana eBayn kaikkien osakkeiden lukumäärä on pysynyt käytännössä vakiona, joten yhtiötä voidaan katsoa johdetun varsin kurinalaisesti osakkeenomistajien intressissä. Tosin osakekannan kokoluokan vakiintumisen selittää osin se, että yhtiö on hankkinut johdon palkitsemiseen menevän määrän osakkeita markkinoilta omien osakkeiden takaisinostoina.

Viimeisten 52 viikon aikana eBayn osake on liikkunut hintahaarukassa 48,06–59,70 dollaria. Nyt eBayn osake noteerataan viimeisten 12 kuukauden hintahaarukkansa puolivälin alapuolelle. Tänään osake maksaa 52,47 dollaria, mikä merkitsee 4,4 prosentin laskua kalenterivuoden alusta lukien.

Keskinkertainen viimeaikainen kurssisuoritus johtunee pitkälti kahdesta syystä: yhtiö on kirjannut kertaluonteisesti suuren verotaakan, ja myös yhtiön johtoryhmässä on ollut vaihtuvuutta. Osakkeenomistajan näkökulmasta on huojentavaa, että varsinaisen liiketoiminnan pitkän aikavälin kasvunäkymässä ei ole havaittavissa ilmeisiä muutoksia, jotka veisivät sijoitukselta pohjan dramaattisella tavalla.

eBay on siitä mielenkiintoinen markkinapaikka, että se houkuttelee sekä ostajia että myyjiä. Suosion kasvutrendi on edelleen ilmeinen, sillä esimerkiksi Q2/2014 aikana yhtiön liikevaihto kasvoi jopa 13 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. On järkevää olettaa, että kasvun mahdollisesti jatkuessa aikanaan myös tulosrivi voi kasvaa, minkä pitäisi toteutuessaan viimeistään herättää osakekurssi uuteen lentoon.

Jos kertaluonteiset verorasitteet jättää huomioimatta, kasvoi eBayn operatiivinen tulos kuluvan vuoden toisella neljänneksellä 9 prosenttia. Osakekurssin alakuloa viimeisen vuoden aikana selittävät myös yhtiöön iskeneet noin 3 miljardin dollarin verotappiot. Osalle sijoittajista lienee tullut yllätyksenä, että eBay on kotiuttanut tulojaan ulkomailta Yhdysvaltoihin verojenkin uhalla, hieman vastoin suurille teknologiayhtiöille varsin yleistä toimintatapaa jättää varat ulkomaille.

Tuloslaskelmaan kohdistuneen kertaiskun takaa on kuitenkin havaittava, että eBayn operatiivinen ja vapaa kassavirta ovat kasvaneet parin viime vuosineljänneksen aikana 25–50 prosenttia suhteessa vuodentakaiseen vertailukauteen.

Seuraava kuvaaja havainnollistaa eBayn käyttökatteen tasaista kasvukehitystä.

eBayn käyttökate (EBITDA) 2009–2013

Kassavirtoja tarkastelemalla eBayn kehityskaari näyttää varsin suotuisalta, sillä yhtiön käyttökate on kasvanut liki 80 prosenttia viimeisten viiden vuoden aikana.

Osakkeen arvostustaso

eBay teki viime vuonna tappiota 0,11 dollaria osaketta kohden. Pakkaselle vajonneesta raportoidusta nettotuloksesta johtuen myös oman pääoman tuotto on tarkasteluhetkellä negatiivinen, asettuen 0,7 prosentin verran miinukselle. Osakekohtaisista tunnusluvuista perinteisintä, tuloskerrointa eli P/E-lukua, ei voida eBayn tapauksessa laskea negatiivisesta tuloksesta johtuen.

Sijoittajat ovat hyljeksineet eBayn osaketta viimeisen puolentoista vuoden ajan. Yhtiön osakekurssi on laskenut 7 prosenttia vuoden 2014 alusta. Tänään eBayn osake arvostetaan 3,8 kertaa vuosimyynnin (P/S) ja 3,4 kertaa kirja-arvonsa (P/BV) verran. Osakekohtaista tasearvoa yhtiöllä on tarkasteluhetkellä 15,48 dollaria. Yritysostajan tarkastelemalla tunnusluvulla EV/EBITDA eBay arvostetaan kertoimella 12.

Analyytikot odottavat eBayn tekevän ensi vuonna 3,40 dollarin osakekohtaisen tuloksen. Siitä laskettuna yhtiön nykyhetken P/E-luku on vain 15, mikä on varsin alhainen taso, mikäli yhtiö kykenee ottamaan osansa toimialan tulevasta kasvusta.

Tällä hetkellä eBayn keskeiset kilpailijat noteerataan selvästi korkeammin arvostuskertoimin. Sijoittajan pohdittavaksi jää, onko ero perusteltu liiketoimintojen laaduissa ja kasvunäkymissä olevilla eroilla. Jos ei, on eBayn osakkeessa kilpailijoitaan selvästi parempi nousupotentiaali tulevina vuosina.

eBay suosii voitonjaossaan useiden yhdysvaltalaisten suuryhtiöiden tapaan massiivisia omien osakkeiden takaisinostoja. Viime aikoina yhtiö on hankkinut yksittäisen vuosineljänneksen aikana jopa 1,8 miljardin dollarin arvosta takaisin omia osakkeitaan. Yhtiön hallituksella on edelleen mandaatti jatkaa ostohanketta miljardeilla dollareilla.

Kun yhtiön osakkeiden lukumäärä vähenee takaisinostojen myötä, kasvaa jäljelle jäävien osakkeenomistajien suhteellinen omistusosuus yhtiön osinkopotista, tuloksesta ja nettovarallisuudesta. Todennäköistä onkin, että eBayn osakekohtainen tulos kasvaa jatkossa voimakkaasti, koska nettotulos jakautuu omien osakkeiden takaisinostojen jälkeen aiempaa pienemmälle osakemäärälle.

Erityisesti nykyisessä markkinatilanteessa, jossa yhtiön osake on useiden tunnuslukujen perusteella varsin edullinen, ja myös viimeisen vuoden tähtäimellä kurssikäyrän alalaidalla, voivat omien osakkeiden takaisinostot luoda merkittävää lisäarvoa yhtiön omistajille, koska samalla rahalla saa kuoletettua suuremman osan yhtiön osakekannasta. eBayn osakekurssin alakulon jatkuessa aktivistisijoittaja Carl Icahn vaatinee entistäkin massiivisempia omien osakkeiden takaisinostoja.

Tulevaisuus

Tulevaisuudessa eBay laajentanee kasvufokustaan kehittyville markkinoille, joilla yhtiön läsnäolo on toistaiseksi potentiaaliin nähden ilmeisen vähäistä.

PayPal-maksutoiminnon menestys näyttää olevan avain yhtiön kannattavuuden kohentamiseen, sillä palvelun liikevaihto on kasvanut viimeisten viiden vuosineljänneksen aikana keskimäärin 20 prosenttia suhteessa vuotta aiempaan.

Vuositasolla PayPal välittää maksuja nykytahdilla jo yli 200 miljardin dollarin tahtia. Jos kasvuvauhti jatkuu samanlaisena, muodostuu PayPalista erittäin arvokas osa eBaytä perinteisten markkinapaikkojen rinnalle.

Nordnetissä on mahdollista käydä osakekauppaa ilman välityspalkkioita Alibaban, Amazonin, eBayn ja Best Buyn osakkeilla 19.9.–3.10.2014. 

Siirry kampanjasivulle Nordnetiin!

**

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista kampanjan kohteena olevia yhtiöitä kirjoitushetkellä. Blogi sisältää markkinointiviestin, mutta se ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Öljy-yhtiöt puntarissa

Ma, 22/09/2014 - 15:54

Suurten integroituneiden öljy- ja kaasuyhtiöiden osakkeet ovat tällä hetkellä monilla arvostuskertoimilla mitattuna edullisen tuntuisia. Mielestäni näille matalille arvostuskertoimille löytyy kuitenkin hyvä syy: suurten energiayhtiöiden tuloksentekokyky on heikentynyt huippuajoistaan. Osakekurssien kehitystä viime aikoina on ohjannut ennen kaikkiea omien osakkeiden takaisinostot ja kasvavat osingot, mutta nämä eivät niinkään ole seurausta liiketoiminnan hyvästä vedosta vaan halvasta lainarahasta, omaisuuden myynneistä saaduista tuotoista ja investointien leikkaamisesta. Tässä kirjoituksessa analysoin viittä suurimpiin lukeutuvaa pörssinoteerattua öljy-yhtiötä. Nämä viisi yhtiötä ovat: Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Chevron, BP ja Total. Tiedot on kerätty Morningstar-sivustolta viikon 37/2014 aikana. Tällä viiden yhtiön analyysilla saadaan mielestäni kohtalaisen hyvä kuva sektorin tilasta. Tosin on syytä myös muistaa, että nämä yhtiöt yhteenlaskettunakin muodostavat vain pienen osan globaalista öljyn tuotannosta.

Alla olevassa taulukossa näkyy tarkastelussa olevien osakkeiden P/E- ja P/B-luvut. P/E-luvussa käytetty viimeisen 12 kk:n rullaavaa tulosta.

 

Kaikilla tarkastelussa olevilla osakkeilla Exxon Mobilia lukuunottamatta käydään tällä hetkellä kauppaa alle 2:n P/B-keroimella. Exxonin verrokkiryhmää korkeampi arvostus on kuitenkin perusteltua siinä mielessä, että yhtiön ROE on viime vuosina ollut muita korkeampi. Alhainen P/B-luku on signaali osakkeen aliarvostuksesta, jos se yhdistetään korkeaan ROE-lukuun. Kuten alla olevasta taulukosta käy kuitenkin ilmi, kaikkien tarkastelussa olevien yhtiöiden ROE % on viime vuosina ollut trendiltään laskeva. Vertailun vuoksi todettakoon, että esimerkiksi Exxon Mobilin ROE oli huippuvuosina 2006-2008 35-39%, joten näistä luvuista ollaan tultu selvästi alaspäin. ROE-trendin olisi käännyttävä, jotta tarkastelussa olevista osakkeista tulisi mielenkiintoisia ainakin omissa silmissäni.

 

Tarkastelussa olevien yhtiöiden EPS-luvut ovat myös laskeneet. On syytä muistaa, että luvut olisivat vielä heikommat ilman omien osakkeiden takaisinosto-ohjelmia.

Alhaiselta vaikuttavat P/E-kertoimet eivät olekaan enää niin alhaisia kun niitä tarkastellaan PEG-luvun avulla (PEG tulee sanoista P/E growth). PEG lasketaan seuraavasti: P/E jaettuna EPS:n vuosikasvuprosentilla. Nyrkkisääntö on, että alle yhden PEG tarkoittaa alihinnoiteltua osaketta ja tasan yksi tarkoittaa “oikein” hinnoiteltua. Esimerkiksi Chevronin EPS:n tulisi nyrkkisäännön mukaan kasvaa noin 12%:n vuosivauhtia, jotta osakkeen nykyinen hinnoittelu olisi perusteltua (11.9/ 12 (%) = likimain 1). Ottaen huomioon, että Chevronin EPS:n trendi on ollut pidemmän aikaa laskeva, ei nykyinen P/E-kerroinkaan ole mielestäni houkutteleva.

Tarkastelussa olevat yhtiöt ovat kuitenkin pystyneet ylläpitämään osinkovirtaansa heikentyneestä liiketoiminnastaan huolimatta. Kuten alussa todettiin, tämä on pääasiassa seurausta omaisuuden myynneistä, investointien karsimisesta ja osingonjakosuhteen (dividend payout ratio) muutoksista. Nämä tekijät eivät kuitenkaan voi kannatella osakekursseja ikuisesti, vaan kasvua on tultava jatkossa myös varsinaisesta liiketoiminnasta.

Palataan hetkeksi vielä hetkeksi ROE-lukujen analysointiin. Ns. Dupont-analyysimenetelmän mukaan ROE koostuu kolmesta eri tekijästä: operatiivisesta kannattavuudesta, pääoman käytön tehokkuudesta sekä velkavivusta. Operatiivinen kannattavuus voidaan tarvittaessa jakaa vielä pienempiin palasiin, mutta tyydyn tässä yhteydessä yksinkertaistettuun  ns. kolmivaiheiseen Dupont-analyysiin. Matemaattisesti ROE % voidaan siis laskea seuraavasti: (liikevaihto/taseen loppusumma) x nettotulos prosentteina liikevaihdosta x (taseen loppusumma/oma pääoma). Alla olevassa taulukossa on kuvattu tarkastelussa olevien energiayhtiöiden kolmen eri ROE-elementin kehitystä viimeisen kolmen kokonaisen vuoden aikana. Taulukossa oleva luku kuvaa tunnusluvun keskimääräistä vuosimuutosta tarkasteluperiodin aikana. Yllä oleva taulukko antaa osviittaa siitä, että tarkasteltavien energiayhtiöiden ROE:n lasku selittyy pääasiassa heikentyneellä liiketoiminnan kannattavuudella ja alhaisemmalla pääoman kiertonopeudella. Velkavipu ei niinkään ole laskenut kannattavuuden laskun myötä, mistä johtuen näitä osakkeita voidaan pitää nyt jossain määrin riskisempinä kuin aikaisemmin.

 

Miten öljyn hinta tulee kehittymään jatkossa?

Suurin yksittäinen tekijä, mikä vaikuttaa energiayhtiöiden kurssikehitykseen jatkossa on raakaöljyn hinta. Toki esimerkiksi kaasun hinnan ja öljyn jalostusmarginaalien kehitys vaikuttavat yhtiöiden tuloksiin, mutta jätän nämä toissijaiset tekijät analyysini ulkopuolelle.

Yllä esittämieni taulukoiden perusteella on ilmeistä, että globaalit öljy-yhtiöt tarvitsevat korkeampaa öljyn hintaa kannattavuutensa kohentamiseksi. Nykyinen hintataso ei myöskään houkuttele näitä yhtiöitä investointeihin (hyviä artikkeleita aiheesta ja siihen liittyvistä ongelmista: 1. 2. ja 3.). Investointien leikkaukset ovat pitkällä aikavälillä huolestuttava asia koko globaalin öljyn tarjonnan kannalta, sillä tosiasiassa investointien pitäisi kasvaa merkittävästi, jotta öljyn tarjonta pysyisi edes nykytasolla. Tämä siitä syystä, että halpojen öljylähteiden ehtyessä investointikustannus per tuotettu öjytynnyri kasvaa koko ajan. Eli rahamääräisesti katsottuna investointien tulisi koko ajan kasvaa vaikka uudet öljyreservit eivät yhtä nopeasti kasvaisikaan.

Öljymarkkinoiden kohdalla talousmedian huomio on mielestäni hieman liikaa öljyn tarjonnan puolella, vaikka suhteellisen matalaan hintaan vaikuttaa tällä hetkellä enemmän heikko kysyntä. Lähi-idän ja Venäjän eskaloituneesta tilanteesta huolimatta öljyn tarjonta on vahvalla pohjalla USA:n öljyntuotannon nopean kasvun myötä. Lisäksi Libyan öljyntuotanto on vihdoin alkanut palautua kriisistä vaikka ongelmia edelleen riittääkin.

Öljyn tärkeimmät viitehinnat Brent ja WTI eivät loppujen lopuksi nousseet hälyttäviin lukemiin Ukrainan ja Irakin vakavasta tilanteesta huolimatta. Näin siis ainakin toistaiseksi. Uskon, että tilanteen täytyy kuitenkin äityä todella vakavaksi ennen kuin sillä on nykyisessä markkinatilanteessa öljyn hintoja selvästi nostava vaikutus. Hinnat eivät tahdo nousta, sillä globaali talouskasvu on hidasta: Kiina vähentää infrastruktuuri-investointejaan, Eurooppa on lamaannuksissa ja USA:n talouskin kasvaa todella hitaasti (noin 1%:n kasvuvauhti 2014 1. puoliskolla). Talousennusteita tunnutaan leikkaavan jatkuvasti alaspäin ja kansainvälinen energiajärjestö EIA leikkaa sitä mukaan myös öljyn kulutusennusteita alaspäin. Järjestö on korjannut öljyn kulutusennusteita alaspäin jo kolmena peräkkäisenä kuukautena.

Öljy-yhtiöt ovat nykytilanteessa ikään kuin puun ja kuoren välissä. Nykyisellä hintatasolla operatiivista kannattavuutta on todella vaikeaa kasvattaa eikä näillä hinnoilla tahdo investointihalukkuuttakaan liioin löytyvän. Toisaalta korkeampi öljynhinta vaarantaisi hauraan talouskasvun länsimaissa ja voisi johtaa jopa uuteen finanssikriisiin. Itse asiassa kymmenen 11:sta II-maailmansodan jälkeisestä USA:n talouslamasta on ollut kytköksissä öljyn hinnan nousuun (lähde).

Asetelma ei mielestäni ole kovin mairitteleva suurien öljy-yhtiöiden osakkeenomistajille. Toki on syytä muistaa, että öljy-yhtiöt ovat osoittaneet kykynsä kasvattaa osinkoaan huonoinakin aikoina. Itse uskon kuitenkin, että öljybisnes tulee jatkossa olemaan paljon haastavampaa kuin mihin olemme viime vuosikymmeninä tottuneet – epätavallisten öljylähteiden (liuske ja öljyhiekka) viime aikaisesta kehityksestä huolimatta. Vaikka öljybisness tulee jatkossakin olemaan kannattavaa ei mielestäni sijoittajien kuitenkaan kannata liiaksi tuijottaa peräpeiliin ja olettaa kaiken jatkuvan ennallaan.

 

********************************************************************

Kirjoittajalla ei ole suoria omistuksia kirjoituksessa mainituissa yhtiöissä

Seuraa Twitterissä @timotikkala

Palautetta tai aihe-ehdotuksia voi lähettää osoitteeseen tikkala.timo85@gmail.com

Kuvan lähde: thisismoney.co.uk

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Kampanjayhtiö: Amazon.com

Su, 21/09/2014 - 20:05

Verkkokaupan globaali valtias Amazon.com on listattu New Yorkin pörssissä. Amazon on profiloitunut erityisesti kotimarkkinoillaan Yhdysvalloissa kirjankustantamona ja verkkokirjakauppana, mutta yhtiö on laajentanut ajan mittaan tuote- ja palveluvalikoimaansa myös muun muassa elokuviin, koruihin, musiikkiin ja tietokoneohjelmiin. Esittelen Amazonin tässä merkinnässä yritysesittelyn tasolla. Yhtiön osake on merkinnän julkaisuhetkellä mukana Nordnetin ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntikampanjassa.

Liiketoiminnan kasvu

Amazon perustettiin vuonna 1994 Jeff Bezosin toimesta. Nykyisen verkkoportaalinsa yhtiö avasi kesällä 1995. Verkkokaupan ohella Amazon on laajentunut hienoisesti myös laitevalmistuksen puolelle: yhtiö lanseerasi vuonna 2007 Kindle-lukulaitteen ja vuonna 2011 Kindle-tabletin.

Kuluvan vuoden 2014 osalta on mainitsemisen arvoista, että yhtiön osake on laskenut pörssihistoriaansa nähden harvinaislaatuisesti kalenterivuoden aikana 19 prosenttia.

Viime aikojen alakulosta huolimatta Amazonin osake on tuottanut viimeisten viiden vuoden aikana noin 165 prosenttia. Sijoittajat ovat innostuneet massoittain yhtiön liiketoiminnan volyymikasvusta. Se kasvaa edelleen toimialan keskimääräistä vauhtia ripeämmin. Vuoden 2014 alkupuoliskolla Amazonin liikevaihdon kasvuprosentti oli 23.

Seuraavassa kuvataan Amazonin viime vuosien huimaa kasvuvauhtia myynnillä mitattuna.

Amazonin liikevaihto 2009–2013

Edeltävän kuvaajan perusteella on mahdollista havaita, että Amazonin liikevaihto on kolminkertaistunut vuoden 2009 jälkeen.

Huomionarvoista kuitenkin on, että Amazon ei ole toistaiseksi mikään tuloskone. Yhtiön kannattavuus suhteessa nykyiseen osakekurssiin on vaatimaton, mikä konkretisoituu korkeassa tuloskertoimessa eli P/E-luvussa, joka lasketaan hieman kertaluonteisista eristä riippuen jopa yli sadassa. Amazonin osaketta on harvemmin kuullutkaan markkinoidun erityisen edullisena, vaan korkeita tunnuslukuja on perusteltu vahvalla markkina-asemalla ja toimialan pitkän aikavälin kasvuajureilla.

Amazon on myös siitä poikkeava yhtiö vertailuryhmässään, että sen kilpailukenttä on massiivisesta liiketoiminnan kokoluokasta ja toimintojen monipuolisuudesta johtuen laajin. Esimerkiksi Applen vahva suorituskyky tablet-laitteissa on nakertanut sijoittajien uskoa Amazoniin ja sen markkinoimaan Kindleen. Amazonin markkina-asema on kohtuullisella tavalla vertailukelpoinen myös Walmartiin, joka on maailman suurin vähittäiskauppaketju kivijalkakaupoissa yli 400 miljardin dollarin vuosimyynnillään.

Hakukonejätti Googleen verrattuna Amazonilla on vastaavanlaisia tietoja netissä kaupallisia hakuja sekä ostoksia tekevistä kuluttajamassoista, millä on markkinoijien silmissä huimasti arvoa. Siinä missä Google tietää ensisijaisesti mitä ihmiset etsivät ja mistä he haluavat tietoa, Amazon tietää järjestelmistään, mitä ihmiset ovat valmiita ostamaan ja mistä he haluavat maksaa. Kumman informaation uskot olevan mainostajalle arvokkaampaa?

Sijoittajan näkökulmasta on vaikea arvioida nopeasti kasvavan ja huiman kannattavuuspotentiaalin omaavan nettikaupan todellista arvoa. Tämä johtuu siitä, että pitkän aikavälin kasvuprosentissa muutamankin prosenttiyksikön ero aiheuttaa laskelman lopputulokseen eron, joka on samaa mittaluokkaa kuin ero yöllä ja päivällä.

Seuraavassa tarkastellaan Amazonin tuottamia kassavirtoja käyttökatteella mitattuna.

Amazonin käyttökate (EBITDA) 2009–2013

Viimeisten viiden vuoden aikana Amazonin käyttökate on kasvanut yhtä vuotta lukuun ottamatta joka tilikauden aikana. Vuodesta 2009 yhtiön käyttökate on yli 2,5-kertaistunut, mikä viestii vankasta kasvusta.

Tekemällä sijoituslaskelmia Amazonin nykytuloksella ja siitä investointeihin ohjautuvalla kassavirralla, on vaikea perustella yhtiölle merkittävästi nykyhintaa korkeampaa markkina-arvoa. Yhtiön pitkän aikavälin houkuttelevuus liittyy siihen korkeaan todennäköisyyteen, jolla kulutustottumukset muuttuvat kivijalkakaupasta verkkokauppaan. Amazon on murroksessa hyötyjien joukossa, omaten erittäin vahvan markkina-aseman – unohtamatta Amazonin arvokasta tietokantaa siitä, mistä kuluttajat ovat valmiita maksamaan.

Osakkeen arvostustaso

Amazonin osakkeen P/E-luku on tällä hetkellä kertaluonteisista eristä oikaistuna 85, osakkeen yksikköhinnan ollessa 331,30 dollaria.

Viimeisten 12 kuukauden aikana Amazonin osake on liikkunut hintahaarukassa 284,38–408,06 dollaria, joten nykyhinta asettuu hieman puolivälin alapuolelle.

Osakkeen perinteisten arvostuskertoimien osalta Amazon arvostetaan tänään 1,9 kertaa vuosimyyntiinsä nähden (P/S). Tasearvoonsa verrattuna Amazonin osake maksaa 14,8-kertaisen hinnan (P/BV). Osakekohtaista omaa pääomaa yhtiöllä on tällä hetkellä 22,45 dollaria.

Tulevaisuus

Kuten todettua, toistaiseksi Amazonin tuloskunto ei anna aihetta riemunkiljahduksiin, sillä yhtiön oman pääoman tuotto on vain 3,2 prosenttia. Jatkoa ajatellen piensijoittajan uskoa yhtiön menestykseen kuitenkin vahvistanee, että Amazonin sisäpiiriin lukeutuvat henkilöt omistavat yhtiöstä edelleen jopa 19,2 prosenttia.

Nordnetissä on mahdollista käydä osakekauppaa ilman välityspalkkioita Alibaban, Amazonin, eBayn ja Best Buyn osakkeilla 19.9.–3.10.2014.

Siirry kampanjasivulle Nordnetiin!

**

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista kampanjan kohteena olevia yhtiöitä kirjoitushetkellä. Blogi sisältää markkinointiviestin, mutta se ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Garrett Gill / Foter / CC BY

 

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Kaupankäyntiehdotus Orionissa – ikiliikkujako?

Su, 21/09/2014 - 19:44

Siinä missä suurimmalla osalla yhtiöitä on yksi osakesarja, on Orionilla kaksi. Äänivaltaisella A-sarjalla on kaksikymmentä kertaa niin monta ääntä kuin heikkoäänisellä B-sarjan osakkeella, kun taas B-sarjan likviditeetti on huomattavasti A-sarjaa parempi. Mielestämme on mielenkiintoista, että Orionin osakkeella käydään kauppaa negatiivisella äänivaltapreemiolla. Toisin sanoen äänivaltainen osakesarja on yleensä heikkoäänistä osakesarjaa halvempi. Tällöin voi myydä heikkoäänisiä osakkeita, ostaa äänivaltaisia osakkeita ja samalla saada muutama euro voittoa välistä ilman, että omistus muuttuu.

Tässä vaiheessa moni varmaan huomauttaakin, että negatiivinen äänivaltapreemio johtuu osakesarjojen likviditeettieroista. Tämä on ehkä totta, mutta tällöin unohdetaan, että A-sarjan osakkeenomistajilla on yhtiöjärjestyksen mukaan oikeus muuntaa osakkeensa B-sarjan osakkeiksi, jolloin likviditeetin ei pitäisi olla mikään ongelma sille, joka haluaa myydä A-sarjan osakkeensa.

Mielestämme A-sarjan osakkeet ovat parempia kuin B-sarjan osakkeet. Mahdollisen osakesarjojen yhdistämisen yhteydessä on todennäköistä, että A-osakkeiden omistajille maksetaan korvaus äänivallasta luopumisesta. Yleinen käytäntö on ollut, että korvaus on ollut noin kymmenen prosenttia. A-sarjan heikompi likviditeettikään ei ole ongelma, koska osakkeet voi aina muuntaa B-sarjan osakkeiksi.

Yritys yhdistää Orionin osakesarjat ilman preemiota epäonnistui vuonna 2003. Oriola-KD:n yritys yhdistää osakesarjansa seitsemän prosentin preemiolla äänivaltaisten osakesarjan eduksi epäonnistui keväällä. Huomioiden nämä seikat uskomme, että tulee kestämään kauan ennen kuin Orion tekee uuden yrityksen yhdistää osakesarjansa ja että korvauksen tulee olla yli kymmenen prosenttia.

Kaupankäyntiehdotuksemme perustuu siihen, että samanaikaisesti kun myy B-osakkeita ostaa A-osakkeita, muuntaa A-osakkeensa B-osakkeiksi, jonka jälkeen voikin aloittaa alusta. Tämän toteuttaminen on helpointa pörssipäivän aamu- ja iltahuutokaupoissa, koska tällöin voi samanaikaisesti ostaa ja myydä osakkeita sekä kontrolloida osakesarjojen hintaeroa.

Pörssin huutokaupassa A-sarjan osake ollut keskimäärin prosentin B-sarjan osaketta halvempi, mutta parhaillaan hintaero on ollut jopa yli kolme prosenttia. Jos hintaero on liian pieni voi olla tekemättä yhtään mitään tai jopa myydä A-osakkeita samalla kuin ostaa B-osakkeita tilalle. Osakesarjojen hintaero on yleensä suurimmillaan aamuhuutokaupassa.

Kaupankäyntiehdotuksemme on lähinnä sijoittajille, joilla on B-osakkeita, koska piensijoittajat eivät mitä todennäköisimmin pysty lainaamaan osakkeita tarpeeksi kilpailukykyisin ehdoin. Tämän lisäksi kannattaa miettiä veroseuraamuksia. Kannattaako realisoida suuria voittoja, jos veronmaksua ei voi siirtää myymällä tappiollisia sijoituksia?

A-sarjan osakkeen likviditeetti on heikko, jonka takia arbitraasimahdollisuudet ovat rajatut sekä pienet muutokset joko kysynnässä tai tarjonnassa saattaa syödä osakesarjojen hintaeron. Vuotuiset arbitraasimahdollisuudet huutokaupoissa ovat olleet noin 22.000 euroa aamuhuutokaupassa ja 9.000 euroa iltahuutokaupassa, mikä tarkoittaa, että voittoa voisi tehdä huutokaupoissa korkeintaan runsaan satasen päivässä. Vaikka kyseessä on pienistä summista, on kyseessä ilmaisesta rahasta.

Arbitraasi ei ole rajoittunut ainoastaan huutokauppoihin, mutta päivän aikana joutuu useimmiten ottamaan hieman kurssiriskia. A-osakkeiden osto ja B-osakkeiden samanaikainen myynti tarpeeksi suurella marginaalilla onnistuu harvoin, jotta transaktio olisi mielekäs. Me haluamme vähintään prosentin välistä tai jos otamme kurssiriskiä toivomme keskimäärin kahden kolmen prosentin voittoa.

Kaupankäyntiehdotus ei ehkä ole ikiliikkuja, koska ennemmin tai myöhemmin A-osakkeet loppuvat. Piensijoittajan näkökulmasta A-osakkeita on kuitenkin olemassa rajaton määrä. Emme usko osakesarjojen hintaeron häviävän pysyvästi, vaikka se hetkellisesti näyttäisikin hävinneen.

Omistamme Orion osakkeita.

Tom Lindström

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Alibaban kaupankäynnin alkamisprosessista tänään

Pe, 19/09/2014 - 15:56

Alibaba listataan NYSEen eikä NASDAQiin. Listautumisprosessit kaupankäynnin aloittamiseksi ovat hyvin erilaiset näiden markkinapaikkojen kesken. NASDAQissa kaupankäynnin prosessi on täysin elektroninen, mutta NYSEssä on sekä sähköistä että entisajan huutokauppaa. Kaupankäynnin alkaminen saattaa siksi viivästyä tänään.

Ennen sähköisen kaupankäynnin alkua, Alibaban markkinatakaaja kerää osto- ja myyntitoimeksiannot annin takaajalta (Goldman Sachs) sekä “yleisöltä” (lattiatreidereiltä, joilla on asiakastoimeksiantoja) indikoidakseen, missä markkinahinta Alibaban (BABA) osakkeessa huitelee. Indikaatio voisi esimerkiksi olla, että “on olemassa 10 miljoonaa osaketta hintahaarukassa 68–70 $”.

Kun merkittävä määrä osto- ja myyntitoimeksiantoja kohtaavat, markkinatakaaja määrittää avaushinnan osakkeelle, huutaa tiedon pörssilattialle ja tarjouskirja jäädytetään. Kaikki huutokauppatarjoukseen osallistuneet saavat saman avaushinnan. Tämän jälkeen sähköinen kaupankäynti alkaa.

NYSEn prosessi saattaa vaikuttaa vanhanaikaiselta ja sitä se onkin, mutta markkinatakaajan avulla osakekaupankäynti saa pehmeän lähdön. Sähköisen kaupankäynnin alkaminen saattaa tosin viivästyä, joskus jopa tunnilla.

Alibaban kaupankäynnin alkaminen voi tänään viivästyä sitäkin enemmän.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club.

 

 

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Kampanjayhtiö: Alibaba

To, 18/09/2014 - 22:07

Pörssilistautuva Alibaba on kiinalainen, yksityisomisteinen sähköisen liiketoiminnan markkinajohtajayhtiö. Yhtiöllä on viime vuosilta huima kasvuhistoria. Esittelen Alibaban tässä merkinnässä yritysesittelyn tasolla. Yhtiön osake on 19.9.–3.10.2014 välisenä aikana mukana Nordnetin ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntikampanjassa.

Alibaba tarjoaa monipuolisia nettikaupan palveluita yhdistäen tuotteiden myyjät ja niiden potentiaaliset ostajat. Alibaban liiketoimintaan lukeutuu myös maksupalvelun, Alipayn, tarjoaminen kaupankäynnin yhteydessä. Alipayn arvioidaan linkittyvän joka toiseen verkkomaksuun Kiinassa.

Alibaban perusti vuonna 1999 Jack Ma, joka vaikuttaa yhtiössä edelleen 8,9 prosentin omistusosuudella. Muita Alibaban suuromistajia ovat Softbank 36 prosentin omistuksella ja New Yorkin pörssissä listattu Yahoo 24 prosentin osuudella.

Liiketoiminnan kasvu

Vuonna 1999 Alibaba avasi ensi vaiheessa verkkosivuston, joka pyrki yhdistämään eri yhtiöitä keskenään yhteisen liiketoimintaintressin löytämiseksi. Toisin sanoen esimerkiksi tietyn raaka-aineen kiinalainen ostaja saattoi Alibaban kautta löytää vaivattomasti kyseisen raaka-aineen tuottajan eli myyjän.

Alibaban oman esitysmateriaalin mukaan yritysten välinen markkina on erittäin houkutteleva Kiinassa, sillä maassa on noin kaksi kertaa enemmän pieniä ja keskisuuria yrityksiä kuin Euroopassa tai Yhdysvalloissa. Alibaban mukaan Kiinassa tällaisten yritysten määrä on 42 miljoonaa kappaletta, siinä missä Euroopassa toimijoiden määrä jää 23 miljoonaan ja Yhdysvalloissa 22 miljoonaan.

Alibaban esitysmateriaalien mukaan myös keskimääräisen pienyrityksen sähköiseen markkinointiin käyttämä panostus on kasvanut markkinabudjetissa vuoden 2002 noin 2 prosentin tasosta nykyhetken yli 20 prosentin tasoon.

Alibaban jakaman iResearchin tutkimustiedon perusteella sähköisiä markkinapaikkoja hyödyntävien pienyritysten määrä on kasvanut Kiinassa vuoden 2002 noin miljoonan toimijan tasosta nykyiselle, jopa 41 miljoonan toimijan tasolle. Alibaban mukaan juuri tämä yritysryhmä on Kiinan nopean kasvuvauhdin tae tulevaisuudessa. Kyseinen kokonaisuus luo Alibaballe merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia, ja alan kasvuajurit näyttävät olevan edelleen paikoillaan.

2000-luvulla Alibaba on laajentanut liiketoimintaansa myös kuluttajien suuntaan Taobao-tavaramerkillä, jonka alla on myynnissä yli miljardi erilaista tuotetta. Tutkimuslaitosten mukaan Taobao on lukeutunut jo pitkään maailman 20 vierailluimman nettisivuston joukkoon. Alibaban nopea kasvu ei ole kuitenkaan tapahtunut kannattavuuden kustannuksella, sillä yhtiö nousi selvästi voitolliseksi jo vuonna 2003.

Niin huimalta kuin se kuulostaakin, Alibaban ja sen eri alasivustojen välityksellä liikkuu Kiinassa käytävästä tavarakaupasta yli 60 prosenttia. Yhtiön markkina-asema on siis poikkeuksellisen vahva poikkeuksellisen voimakkaasti kasvavalla markkina-alueella.

Viimeisten 12 kuukauden aikana Alibaba on saanut kasaan liikevaihtoa 9,3 miljardia ja operatiivista liikevoittoa 4,7 miljardia dollaria. Nykyään Alibaban liiketoiminnan kokoluokka on konsernin läpikulkevien asiakastransaktioiden määrällä mitattuna suurempi kuin keskeisillä kilpailijoilla, eBayllä ja Amazonilla, yhteenlaskettuna. Ottaen huomioon, että Alibaban kotimarkkinat kasvavat Aasiassa keskimäärin selvästi muuta maailmaa nopeammin, tulee ero hyvin todennäköisesti vain kasvamaan ajan mittaan.

Alibaban listautuminen on kaikkien aikojen suurin teknologiayhtiön listautuminen New Yorkin pörssissä. Samalla se on suurin kiinalaisen yhtiön listautuminen koskaan ja vuoden 2014 suurin listautuminen Yhdysvalloissa – ainakin toistaiseksi. Sijoittajien kiinnostus Alibabaa kohtaan johtuu siitä, että yhtiön markkinaosuus on Kiinan – maailman toiseksi suurimman ja keskimäärin nopealla vauhdilla kasvavan kansantalouden – nettikaupasta noin 80 prosenttia.

EMarketer arvioi Kiinan nettikaupan kasvavan Yhdysvaltojen ohi maailman suurimmaksi vuoteen 2016 mennessä. McKinsey & Co. laski keväällä 2013, että Kiinan nettikaupan arvo kaksinkertaistuu vuoden 2012 noin 210 miljardista dollarista jopa 420 miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä. Ja tämän markkinakasvun ytimessä on mitä todennäköisimmin Alibaba useimpine liiketoimintoineen.

Esitetyn perusteella Alibabassa yhdistyy Kiinan talouden pitkän aikavälin vahva kasvunäkymä ja verkkokaupan globaali laajentumistrendi. Keskeisin riski Alibaba-sijoituksessa on yhtiön listautumishetken arvostustaso. Yhtiön harjoittama liiketoiminta on sinänsä varmasti kannattavaa ja kasvavaa, mutta aivan mitä tahansa ei kannata maksaa laadustakaan tuotto-odotuksen kustannuksella. Riskiä kasvukehityksen mahdollisesta pysähtymisestä tuskin hinnoitellaan sisään listautumisessa.

Osakkeen arvostustaso

Alibaba viestitti ensin, että sen osakkeen yksikköhinta asettuu listautumisessa 60–66 dollarin hintahaarukkaan. Ilmeisesti suuren kysynnän johdosta yhtiö tiedotti maanantaina 15. syyskuuta nostavansa hintahaarukkaa 66–68 dollariin osakkeelta. Osakkeiden lukumäärän huomioiden yhtiön markkina-arvo kohonnee listautumisen yhteydessä hintahaarukan puolivälistä laskien noin 168 miljardiin dollariin. Tällä se ohittaa Amazon.comin. Vertailun vuoksi Facebookin listautumisessa muodostunut markkina-arvo oli 104 miljardia dollaria 38 dollarin osakekohtaisella yksikköhinnalla.

Jos arvio toteutuu Alibaban kohdalla, saa yhtiö kassaansa reilut 25 miljardia dollaria lisää pääomaa kasvuhankkeitaan varten. Niitä tarvitaan kasvavan kiinalaisen keskiluokan palvelemiseksi entistäkin laajemmin: arvioiden mukaan vähintään 10 000 dollaria vuodessa ansaitsevien asukkaiden määrä kaksinkertaistuu nykytasoltaan Kiinassa noin 600 miljoonaan ihmiseen vuoteen 2020 mennessä. Alibaban perustaja Jack Ma myös kertoi listautumista edeltävänä maanantaina, että yhtiö aikoo investoida antirahoja laajentuakseen Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

Alibaban arvostuskertoimien osalta on mahdollista todeta, että kasvun on jatkuttava, jotta sijoitus voisi osoittautua kannattavaksi. Viime vuoden luvuista laskettuna Alibaban listautumishetken P/S-luku eli hinta suhteessa myyntiin on noin 18. Vastaavasti yhtiön voittokerroin on noin 35.

Luvut voisivat olla toki ostoja harkitsevan sijoittajan mielestä matalammatkin, mutta koska Alibaba voidaan nähdä markkina-asemaltaan lähes dominoivana korttina kiinalaisen kulutuksen kasvutrendiin, löytynee osakkeille hyvin todennäköisesti suuri määrä ostajia.

Liiketoiminnan kokoluokasta kertoo, että Alibaban tiedetään välittäneen päivätasolla jopa 5,7 miljardin dollarin edestä kauppoja. Alibaban liikeideana on ottaa itselleen osa läpikulkevasta rahavirrasta, joten kiinalaisen keskiluokan ja heidän ostovoimansa kasvu ropisevat ennusteiden mukaan kasvavassa määrin Alibaban tulosriville.

Alibaban kasvupotentiaalia tarkasteltaessa on lisäksi huomioitava, että Kiinassa vasta selvästi alle puolet väestöstä pääsee tällä hetkellä käyttämään internetiä. Viime vuonna Alibaban liikevaihto kasvoi 72 prosenttia. Kuluvan vuoden alkupuoliskolla yhtiön myynti on kohentunut 52 prosenttia, joten kasvu on jatkunut edelleen hyvin vahvana, joskin hieman hidastuvalla tahdilla.

Yhteenvetona Alibaba on tällä hetkellä lähes monopolistisessa asemassa Kiinan sähköisillä markkinoilla. Yhtiön asemaa voidaan verrata esimerkiksi Googlen asemaan kotimaisilla hakukonemarkkinoilla. Alibaban markkinaosuus on Kiinassa ainakin 80 prosenttia, ja yhtiön kilpailuetuna on verkostoituminen: suuri määrä ostajia houkuttelee Alibaban markkinapaikoille myyjiä, ja kääntäen, suuri määrä myyjiä tuo paikalle ostajia tarjonnan lisääntyessä ja monipuolistuessa.

Tulevaisuus

Paitsi asiakasmäärän kasvu, myös keskimääräisen kuluttajan käyttämän rahamäärän kasvu Kiinassa tulee vahvistamaan Alibaban kasvuedellytyksiä vuosikymmeniä nykyhetkestä eteenpäin. Kuten kehittyville markkinoille on tyypillistä, kasvun ei kuitenkaan arvioida olevan tasaista, vaan matkalle osunee turbulenssiakin.

Yhtiötä pitkään salkkuun pohtiessa on kuitenkin olennaisinta nähdä kasvutrendi. Jo mainittujen kasvumahdollisuuksien päälle on hyvin oletettavaa, että sähköiset markkinapaikat kasvattavat osuuttaan kaupankäynnistä perinteisten kivijalkaliikkeiden menettäessä markkinaosuuksiaan. Tämä trendi voidaan nähdä jopa globaalina, ei ainoastaan Kiinaa koskevana erityispiirteenä.

Kuin koristeena kakun päällä Alibaba hyötyy edellä mainituista kasvuelementeistä myös Alipay-maksupalvelunsa kautta. Viimeisimpien lukujen perusteella Alipayn liiketoiminnan kokoluokka on jo nykyhetkellä suurempi kuin verrokkinsa PayPalin.

Listautumishetken arvostustasoon liittyvän riskin ohella Alibabassa on vaarana, että yhtiön suuromistaja ja äänivallan omaaja Jack Ma ei huolehtisi riittävällä tavalla kaikkien osakkeenomistajien yhtäläisestä edusta. Tämän riskin näkökulmasta piensijoittajan kannattaa seurata, mitä muut suuromistajat, kuten Softbank ja Yahoo tekevät Alibaba-osakkeillaan. Toisin sanoen pörssiviranomaisten taholta tulevan lisääntyvän valvonnan ohella olisi piensijoittajan intressin mukaista, että yhtiössä olisi perustajan ohella myös muita merkittäviä kasvollisia osakkeenomistajia.

Vielä mainitsemisen arvoinen riski Alibabaan liittyen on, miten Kiinan viranomaiset suhtautuvat nopeasti kasvavaan yritysjättiläiseen, jolla on maan kansalaisista ja heidän käyttäytymisestään valtava määrä tietoa. Tilanne saattaa olla varsin uusi myös hallinnolle, joten nähtäväksi jää, lisääntyykö esimerkiksi sääntely ja saako Alibaba toimia jatkossa täysin markkinatalouden ehdoin.

Alibaban osakkeet tulevat New Yorkin pörssin kaupankäynnin kohteeksi perjantaina 19. syyskuuta kaupankäyntitunnuksella BABA.

Nordnetissä on mahdollista käydä osakekauppaa ilman välityspalkkioita Alibaban, Amazonin, eBayn ja Best Buyn osakkeilla 19.9.–3.10.2014.

Siirry kampanjasivulle Nordnetiin!

**

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista kampanjan kohteena olevia yhtiöitä kirjoitushetkellä. Blogi sisältää markkinointiviestin, mutta se ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: leondel / Foter / CC BY-NC-ND

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Alibaba listautuu – kaupankäyntikampanja alkaa!

To, 18/09/2014 - 22:07

Hyvin hoidettu verkkokauppa on kiistaton voittaja, kun perinteisen kaupan markkinaosuuksia jaetaan uudelleen digitalisoitumisen megatrendissä. Käynnissä on historiallisen suuri murros kaupan toimialalla. Kiinan suurin nettikauppa Alibaba listautuu, ja Nordnetissä on mahdollista käydä kauppaa Alibaban, Amazon.comin, eBay.comin ja Best Buyn osakkeilla kampanja-aikana 19.9.–3.10.2014 ilman välityspalkkioita. Kerron tässä merkinnässä kampanjasta pääpiirteittäin.

New Yorkin pörssin historian suurimpia listautumisia

Useimmille internetin käyttäjille arjesta tuttu Google listautui New Yorkin pörssiin vuonna 2004. Tuolloin hakukonejätin osake maksoi 85 dollaria kappaleelta, osakekohtaisen tuloksen ollessa 1,46 dollaria. Kovilla kasvuodotuksilla pörssilistalle ladatun yhtiön tuloskerroin eli P/E-luku oli näin ollen listautumisessa jopa 58. Sitä on mahdollista verrata esimerkiksi Helsingin pörssin nykyhetken keskimääräiseen kertoimeen, joka on 16 kuluvalle vuodelle.

Google on suorittanut kymmenvuotisella taipaleellaan osakkeiden splittaamisen, minkä huomioiden vertailukelpoinen osakekohtainen kurssitaso olisi tänään noin 1160 dollaria osakkeelta. Hakukoneyhtiön liiketoiminta on kasvanut kannattavasti ja vauhdikkaasti lähihistorian aikana, joten osake on 14-kertaistunut pörssissä äkkiseltään korkeaksi tulkittavasta listautumishetken tuloskertoimestaan huolimatta. P/E-lukuhan ei huomioi yhtiön kasvuvauhtia tai tulosmuutoksen suuntaa, vaan se kertoo ainoastaan sijoituksen takaisinmaksuajan tarkasteluhetken nettotuloksella.

Googlen kasvusta kertoo, että yhtiön osakekohtainen tulos oli viime vuonna lähes 40 dollaria, ottaen huomioon laskukaavassa osakemäärän vertailukelpoisuuden splittiin viitaten. Toisin sanoen nykytuloksellaan Googlen P/E-luku on kymmenen vuoden takaiseen listautumishintaan nähden noin kaksi.

Toiseksi esimerkiksi listautumishypen saattelemana pörssiin tulleesta kasvuyhtiöstä voidaan ottaa Baidu.com, joka on käytännössä kiinalainen versio Googlesta. Baidu listautui Googlen jälkeen vuonna 2005. Ensimmäisen pörssipäivän jälkeen kiinalaisyhtiön osake maksoi 12 dollaria kappaleelta, osakekohtaisen tuloksen ollessa 0,18 dollaria. Kuumottavalla P/E-luvulla 67 osaketta listautumisessa ostaneet sijoittajat ovat kuitenkin tänään noin 1500 prosenttia voitolla sijoituksestaan, jos istumalihaksia on riittänyt kyydissä kaikki yhdeksän vuotta.

Kolmantena esimerkkinä mainittakoon vielä Visa, joka listautui vasta vuonna 2008. Tuolloin listautuminen oli kaikkien aikojen suurin koko New Yorkin pörssin historiassa. Visan listautumishinta oli 44 dollaria osakkeelta, osakekohtaisen tuloksen ollessa vuodelta 2007 noin 1,30 dollaria. Luottokorttiyhtiön P/E-luvuksi eli tuloskertoimeksi muodostui näin ollen äkkiseltään korkealta kuulostava 33. Tänään, kuusi vuotta myöhemmin Visan osakkeella käydään kauppaa noin 215 dollarilla per osake. Osakekurssi on viisinkertaistunut, vaikka listautumishetken arvostuskertoimet olivat noin kaksinkertaiset yleisindeksiin nähden.

Esimerkkien opetus on, että laadusta kannattaa joskus maksaa – erityisesti silloin, kun yhtiön liiketoiminnan kannattava kasvu on vielä edessä. Nyt listautumassa olevalla Alibaballa näyttää olevan ainakin mahdollisuudet samantyyppiseen kasvuun kuin edellä mainituilla verrokkilistautujilla.

Kasvu rakentuu kannattavimmillaan usein siten, että yhtiön ei tarvitse ajan mittaan muokata ydintoimintojensa ansaintamallia, vaan se kykenee investoimaan toimivaksi osoittautuneeseen konseptiin lisää saadakseen skaalaetuja. Verrokkilistautujien tapaan nyt listautuvalla Alibaballa on kaikki edellytykset rahoittaa listautumisen jälkeen tuleva kasvunsa suoraan liiketoimintansa kassavirrasta.

Lyhyesti verkkokaupan ansaintalogiikasta

Hyvin hoidettu verkkokauppa on kiistaton voittaja, kun perinteisen kaupan markkinaosuuksia jaetaan uudelleen digitalisoitumisen megatrendissä. Käynnissä on historiallisen suuri murros kaupan toimialalla.

Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa, että yhä useampi kuluttaja siirtää asiointiaan kivijalkakaupan sijaan tai sen ohella sähköiseen maailmaan, kuten nettikauppaan. Kulutustottumusten muutos on globaali megatrendi, jota voidaan luonnehtia esimerkiksi kaupan digitalisoitumiseksi.

Nettikauppa on ollut useimmilla markkinoilla ensin kodinelektroniikan myyntiä, mutta Alibaban esimerkki osoittaa, että tuotevalikoimaa on mahdollista laajentaa onnistuneesti hyvin moniin eri segmentteihin ja tuoteryhmiin. Nykyään nettikaupan etuna onkin poikkeuksellisen laaja valikoima erilaisia, kotiinkuljetuksella saatavissa olevia tuotteita ja palveluita.

Maailman johtavilla nettikauppiailla on omat it-järjestelmänsä, logistiikkakoneistonsa ja tavaramerkkinsä. Hyvin johdettuina nämä muodostavat nettikaupan kokonaisuuden, joka on parhaimmillaan perinteistä kauppaa selvästi tehokkaampi kustannusrakenteeltaan. Tämä mahdollistaa lopputuotteiden kilpailukykyisten hintojen tarjoamisen asiakkaille, mikä puolestaan kiihdyttää nettikaupan kasvua.

Sähköisen liiketoimintamaailman etuna on, että lisämyynti ei aiheuta esimerkiksi tietojärjestelmien ylläpitoon välttämättä lainkaan lisäkustannuksia, joten nettikaupan kannattavuus kohenee myyntivolyymin kasvun myötä. Esimerkiksi Suomessa Verkkokauppa.com on kasvanut perustamisvuotensa 1992 jälkeen keskimäärin 36 prosenttia vuositasolla.

Nettikaupatkaan eivät kuitenkaan saa kasvattaa liiketoimintaansa ilman kilpailua. Netissä kilpailu on helposti rajat ylittävää eli kansainvälistä. Maailmalla johtavat nettikaupat ovat kuitenkin menestyneet erityisesti siksi, että sähköinen liiketoiminta on niiden pääliiketoimintaa. Esimerkiksi Stockmannilla nettikauppa voidaan nähdä rakennetun tukemaan perinteistä kivijalkakauppaa, erityisesti kivijalan ehdoilla toteutettuna.

Erinomainen nettikauppa kuitenkin toimii täysin omilla ehdoillaan ilman taakkaa kivijalasta ja sen vaatimuksista ensisijaisena investointikohteena konsernin sisällä. Edullinen hinta, hyvä saatavuus, laaja tuotevalikoima sekä asiakaskeskeisyys ovat hyvän ja menestyksekkään nettikaupan tuntomerkkejä.

Nordnetissä on mahdollista käydä osakekauppaa ilman välityspalkkioita Alibaban, Amazonin, eBayn ja Best Buyn osakkeilla 19.9.–3.10.2014.

Siirry Alibaban yritysesittelyyn!

Siirry kampanjasivulle Nordnetiin!

**

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista kampanjan kohteena olevia yhtiöitä kirjoitushetkellä. Blogi sisältää markkinointiviestin, mutta se ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: hdzimmermann / Foter / CC BY-NC-SA

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Informaatiotulvan hallitseminen — sijoittajan tärkein taito

To, 18/09/2014 - 13:19

Sijoittajalla on käytettävissään rajallisesti aikaa, mutta sijoitusinformaatiota on tarjolla rajattomasti. Useimmat amatöörisijoittajat käyttävät informaatiota sattumanvaraisesti ja vailla pitkän tähtäimen suunnitelmaa. Esittelen kaksi valistuneempaa lähestymistapaa osakesijoittamiseen.

 

Informaation sattumanvarainen käyttäminen pilaa tuotot

Sijoittajien enemmistölle informaatiosta on lähinnä haittaa. Ongelmana on se, että useimmat amatöörisijoittajat käyvät sitä enemmän kauppaa, mitä enemmän he altistuvat informaatiolle. Netin osakekeskustelupalstoilla voi käydä katsomassa, miten salkkujen tuotot tuhotaan turhalla kaupankäynnillä.

Huonoimmat sijoitustulokset syntyvät lähdekritiikittömällä pörssivihjeiden perässä ryntäilemisellä. Kun ei ole analyyttisesti mietitty, kenen vinkkejä kuunnellaan ja millä perusteella, sijoitustoiminnasta tulee kaoottista. Kaupankäyntikulut ovat hurjat, ja indeksituottoon on vaikea päästä edes ennen kuluja, kun salkussa pyörivät kalliit muotiosakkeet.

Kun markkinatilanne rajuissa lasku- ja nousuvaiheissa muuttuu psykologisesti haastavammaksi, tällainen impulsiivinen ja suunnittelematon sijoitustoiminta tuottaa entistäkin surkeammat tulokset.

 

Indeksisijoittaja ei yritäkään käyttää informaatiota hyväkseen

Indeksisijoittaja tarvitsee ainoastaan mekaanisen sijoitussuunnitelman, josta hän pitää kiinni aina, markkinaolosuhteista riippumatta. Informaatiota omistamistaan yhtiöistä hän ei tarvitse.

Sijoittamalla Nordnetin indeksirahastoon saa indeksituoton kulujen ja verojen jälkeen. Merkintä- tai hallinnointipalkkiota ei ole, eivätkä rahastot maksa osinkoveroa. Indeksituotto kulujen ja verojen jälkeen ei suinkaan ole keskinkertainen tulos, vaan paljon parempi kuin mihin keskivertosijoittaja pääsee.

 

Pitkäjänteisellä suoralla osakesijoittamisella haastetta elämään

Tyypillisestä Suomi-osakesalkusta osinkovero nakertaa prosentin verran vuosittain (osinkotuotto 4 %, mistä osinkovero neljäsosa). Suora osakesalkku siis lähtee indeksisalkkuun verrattuna ikävän pitkältä takamatkalta jo ennen kaupankäyntikuluja. Tämä ero pitäisi kuroa umpeen löytämällä indeksituottoa paremmin kehittyviä osakkeita. Tässä tarvitaan informaatiota.

Informaatio voidaan jakaa faktoihin ja mielipiteisiin. Faktoja ovat esimerkiksi yhtiöiden raportoimat luvut ja niistä lasketut tunnusluvut sekä yhtiöiden jakama sanallinen tieto siitä, miten liiketoiminta on tähän mennessä sujunut. Mielipiteitä ovat ennusteet, tulevaisuudenodotukset ja pörssivihjeet.

Muiden mielipiteitä voi olla paikallaan kuunnella, mutta lähdekriittisesti. Sijoittaja tekee viisaasti, kun tutkii ensin pörssivinkkaajan sijoitusmenestyksen tai vinkkien osumatarkkuuden vähintään viimeisiltä kymmeneltä vuodelta. Harvalla pörssivihjeiden antajalla on näytettävänään pitkäaikaista menestyksellistä sijoitushistoriaa.

Entäpä sitten amatöörisijoittajan itse tekemä yhtiö- ja osakeanalyysi? Ammattisijoittajilla on käytettävissään paremmat resurssit yhtiöiden seuraamiseen kuin amatöörillä. Jotta amatööri voisi voittaa ammattilaiset, hänen on pystyttävä hyödyntämään vaatimattomampia tiedonhankkimismahdollisuuksiaan fiksummin.

Amatöörin tehtävä on haastava mutta ei toivoton. Ryhmäpaine ja kärsimättömät työnantajat pakottavat ammattisalkunhoitajat monesti lyhytjänteiseen sijoitustoimintaan. Amatöörisijoittajan kannattaa kilpailla ammattilaisia vastaan kärsivällisemmällä sijoitusstrategialla.

Tämän blogin tärkein teema on pohtia sitä, miten amatöörisijoittaja voisi pitkällä aikavälillä voittaa vertailuindeksinsä sekä enemmistön ammattisalkunhoitajista.

 

 

 

 

 

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Pohjoismaat: maailma pienoiskoossa

Ke, 17/09/2014 - 12:00

Nordnetin Superrahastojen avulla voit sijoittaa pohjoismaisille osakemarkkinoille kuluitta. Rahastoissa ei ole merkintä- tai lunastuspalkkioita, hallinnointi- tai säilytyspalkkiota, eikä rahastoihin kerry kustannuksia rahaston tekemästä osakekaupankäynnistäkään. Lisäksi mahdollisesta osakelainauksesta syntyvät tuotot kertyvät luonnollisesti rahastoon. Ainoa mahdollinen kulu on 0,25 prosentin valuutanvaihtokulu, joka syntyy, kun suomalainen sijoittaja merkitsee muiden Pohjoismaiden Superrahastoja.

Minkälainen sijoituskohde Pohjoismaat sitten on?

Pohjoismaat?

Kun Suomi, Ruotsi, Tanska ja Norja lyödään yhteen saadaan maailman kahdestoista suurin talousalue ja yhdestoista suurin osakemarkkina. Lisäksi Pohjoismaissa pääomasijoitusten osuus BKT:stä on Yhdysvaltoja lukuun ottamatta maailman korkein, joten yritysjärjestelyjä ja uusia innovatiivisia yrityksiä rahoitetaan hanakasti. Tämän lisäksi esimerkiksi Suomessa yrittäjyyttä tuetaan varsin avokätisesti Tekesin, TESIn ja Finnveran voimin.

Asukkaita Pohjoismaissa on 26 miljoonaa, bruttokansantuote on 1,7 triljonaa dollaria (EU 17,4, Yhdysvallat 16,8, Kiina 9,2 ja Suomi 0,3) ja olemme yliedustettuja väkilukuumme suhteutettuna monella eri alalla. Olemme kovia keksimään, hyviä kouluttautumaan ja meillä on kuulemma onnistunut yhteiskunnallinen malli. Kaiken lisäksi Pohjoismaiden yhteenlaskettu kauppatase on tälläkin hetkellä ylijäämäinen (lisää taloustilastoa Pohjoismaista löydät Nordenin vuosikirjasta sivulta 97).

Pohjoismaat, BKT, miljardia dollaria. Lähde IMF 2013.

Pohjoismaiden taloudet ovat erilaisia

Pohjoismaissa yhdistyvät neljät valuutat, kolme itsenäistä keskuspankkia, yksi Euroopan keskuspankin haarakonttoreista ja hyvin erilaiset taloudet. Norjan taloutta dominoi tunnetusti öljy, energia ja raaka-aineet. Ruotsissa on vahva rahoitusala, sekä moni kansainvälinen suuryritys kuten Volvo, Electrolux, H&M ja Ericsson. Tanskasta löytyy paitsi varustamoita ja uusiutuvan energian yrityksiä, myös Pohjoismaiden suurin yritys Novo Nordisk terveydenalalta. Suomessa on tunnetusti metsää, teollisuutta ja teknologiaa.

Sijoitus Pohjoismaihin on toisin sanoen hyvin moninainen. Täällä syntyy myös jatkuvasti uusia innovatiivisia yrityksiä maailman vientiin. Lisäksi rahoitusmarkkinat pelaavat täällä hyvin ja niitä valvotaan uskottavalla tavalla.

Sijoittamalla Pohjoismaihin riskisi alenee

Pohjoismaisten osakemarkkinoiden yhteenlaskettu riskitaso on pienempi kuin yksittäisten pörssien heilahtelut keskimäärin. Tämä näkyy alhaisempana riskilukuna taulukossa alla, jossa on verrattu Norjan, Tanskan, Ruotsin ja Suomen pörssi-indeksejä keskenään ja yhdessä (“Pohjoismaat”), euroiksi konvertoituna, viimeisen viiden vuoden ajalta.

Pohjoismaisten osakemarkkinoiden tuotto sekä volatiliteetti euroissa viimeisten viiden vuoden ajalta (17.9.2009-15.9.2014)

Lisäksi myös tuotto on ollut parempaa. Tämä selittyy osittain Tanskan pörssin 156 prosentin kehityksellä, joka edellisen akuutin finanssikriisin aikana tosin lyötiin kellariin. Sijoitus suomeen olisi samassa ajassa tuottanut 106 prosenttia. Sijoitus Pohjoismaihin olisi tuottanut 123 prosenttia, pienemmällä riskillä. Historia ei tietenkään toista itseään, muuta kuin yleisellä tasolla. Hajauttamalla suomisijoituksesi pohjoismaihin, sijoituksesi heilahtelut pienenevät.

Huomaa, että esimerkki on kerrankin verrannollinen myös käytännön todellisuuteen, koska sijoittamalla esimerkiksi tasaosuuksin Norjan, Tanskan, Ruotsin ja Suomen Superrahastoihin, maksat yhtä paljon kuluja kuin esimerkissä. Eli, valuuttakonversiota lukuun ottamatta, et yhtään.

Pohjoismaat pitkässä juoksussa

Kulut syövät tunnetusti tuottoa. Pitkässä juoksussa kulujen merkitys kasvaa. Kymmenen vuoden aikana kahden prosentin kokonaiskulut syövät osaketuotoistasi kolmanneksen. Kolmenkymmenen vuoden jälkeen saat enää puolet sinulle kuuluvasta osakemarkkinatuotosta.

Mikäli haluat helpon, hyvin hajautetun ja selkeän sijoitusratkaisun, tee niin kuin minä. Sijoita tasaosuuksin Pohjoismaihin kymmeniksi vuosiksi. Kuluitta.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Jälleen askel kohti tytäryhtiötaloutta

Su, 14/09/2014 - 13:03

Perjantaina tiedotettiin, että tanskalainen Danfoss tekee julkisen ostotarjouksen Vaconin kaikista osakkeista. Vaconin omistajat saavat yhteensä hieman yli miljardi euroa käteistä ja tarjoushinta 34,00 euroa on korkein hinta, mitä yhtiön osakkeista on koskaan maksettu. Siitä huolimatta uutista tuskin voi pitää myönteisenä, sillä vaikutusvalta Vaconissa, yksi Suomen taloushistorian upeimmista menestystarinoista, siirtyy nyt pois maastamme. Samalla jää nähtäväksi, kuinka kauan työpaikat säilyvät Suomessa. Vuosi sitten kuulimme korulauseita suomalaisten ylivertaisesta osaamisesta, kun Microsoft osti Nokian matkapuhelinliiketoiminnan. Nyt tiedämme, että kauniiden sanojen takana ei ollut oikeastaan mitään katetta.

Vaconin julkisen ostotarjouksen hyväksymisaika alkanee 29.9.2014 ja kestänee ensi vaiheessa 21.10.2014 saakka. On kuitenkin todennäköistä, että kaikkia viranomaislupia ei ehditä saada lokakuuhun mennessä, joten tarjousaikaa pidennettäneen. Tarjouksen tekijä arvioi, että luvat ja ilmeisesti siten myös tarjousvastike saadaan marraskuun loppuun mennessä. Mikäli osakekurssi on hyvin lähellä tarjoushintaa, ainakin velkapääomalla sijoittavien kannattaa siis harkita osakkeidensa myyntiä pörssin kautta. Tarjouksen läpimeno näyttää näet varmalta, sillä suuromistajat, joista Ahlström Capital on suurin, ovat jo ilmoittaneet hyväksyvänsä tarjouksen ja Vaconin hallitus suosittelee tarjouksen hyväksymistä.

Vaikka tarjousvastike on korkein hinta, mitä Vaconin osakkeesta on koskaan maksettu, on se kuitenkin vain 13,1 prosenttia korkeampi kuin päätöskurssi torstaina, joka oli viimeinen kaupankäyntipäivä ennen ostotarjouksen julkistamista. Tämä onkin ainoa järkevä tapa mitata ostotarjoukseen sisältyvää lisähintaa eli preemiota pörssikurssiin verrattuna. Preemio on yllättävän vaatimaton. Kaikissa vuosien 1999-2014 aikana käteisvastikkeella toteutetuissa pörssin ostotarjouksissa keskimääräinen preemio on ollut noin 40 prosenttia. Huippua edustavat Terveystalosta ja Stonesoftista tehdyt ostotarjoukset 203 ja 128 prosentin preemioilla.

Tarjouksen tekijä ilmoittaa myös, että tarjousvastike oli 19 prosenttia korkeampi kuin Vaconin kolmen viimeisen kuukauden keskikurssi ja 20 prosenttia korkeampi kuin 12 kuukauden keskikurssi. Kaksi viimeistä lukua edustavat nollatietoa, koska ne eivät kerro mitään tarjouksen tekijän mahdollisesta anteliaisuudesta. Noinkin pitkiin kausiin sisältyy lukuisia muita tekijöitä, jotka ovat ostotarjouksen ohella vaikuttaneet kurssikehitykseen. Luvuista voi oikeastaan vain päätellä, että Vaconin osakekurssi on viime aikoina ollut lievästi nousuvoittoinen, minkä ansiosta keskikurssi on jäänyt tarjousvastiketta alhaisemmaksi.

Vacon on viimeinen lenkki masentavassa ketjussa, jonka aikaisempia lenkkejä ovat Cultor 1999, Liinos 2001, Sanitec 2001, Suomen Spar 2001, Espoon Sähkö 2001, Hartwall 2002, Sonera 2002, Instrumentarium 2003 (optikkoliiketoiminta oli vain kymmenesosa liikevaihdosta), Eimo 2003, Polar-kiinteistöt 2003, Tamro 2003, Novo Group 2003, Hackman 2003, Janton 2003, Chips 2004, Finnlines 2006, Puuharyhmä 2007, Evox Rifa Group 2007, Kemira GrowHow 2007, Perlos 2007, Salcomp 2007, Rocla 2008, Terveystalo 2009, Salcomp 2011, Tekla 2011, Aldata Solution 2011, Stonesoft 2013 ja Rautaruukki 2014.

Kaikki mainitut yritykset ovat entisiä suomalaisia pörssiyhtiöitä, jotka ovat siirtyneet ulkomaiseen omistukseen. Pääkonttorin siirtyminen ulkomaille on liiankin usein enteillyt toiminnan alasajoa Suomessa. Maamme on kova vauhtia muuttumassa tytäryhtiötaloudeksi. Meitä koskevat päätökset tehdään muualla, eikä päätöksentekijöiltä voi odottaa mitään erityistä lukkarinrakkautta Suomea kohtaan. Yritystemme siirtyminen ulkomaisiin käsiin näivettää luonnollisesti myös kotimaisia osakemarkkinoita sekä kotimaista veropohjaa.

Suomalaisten omistajien innokkuus myydä yrityksiään ulkomaille johtuu pääasiassa suomalaisten osakkeiden lähes kaikkia muita länsimaita kireämmästä verotuksesta, joka ei millään tavalla kannusta yrittämiseen ja työllistämiseen. Verokäytäntömme kohtelee erityisen tylysti yksityishenkilöiden suoria pörssisijoituksia. Mikäli haluamme, ettei suomalaisten pörssiyritysten myynti ulkomaille ainakaan alihintaan olisi houkutteleva vaihtoehto, olisi syytä miettiä muutoksia osinkoverotukseen, pitkäaikaisten omistusten luovutusvoittoverotukseen sekä perintöverotukseen. Neuvostoliitto on ääriesimerkki siitä, mikä on lopputulos, kun ihmisten luontainen yrittämisen ja omistamisen halu tukahdutetaan.

Viime aikoina on keskusteltu vilkkaasti perintöverosta, joka on aiheuttanut lukuisten työpaikkojen menetystä Suomessa. Naapurimaissamme tätä verokummajaista ei edes tunneta. Ruotsissa perintövero poistettiin vuoden 2005 alusta ja Norjassa tämän vuoden alusta. Virossa ja Venäjällä ei ole koskaan ollut perintöveroa. Ruotsissa myös joulukuun 2004 tsunamiuhrien omaiset vapautettiin verosta erityislailla. Suomessa tällainen huomaavaisuus ei tullut edes päätöksentekijöiden mieleen.

Perintövero on siitä omituinen vero, että harvoin perillisellä on riittävästi käteisvaroja veron maksamiseen, kun peritään esimerkiksi asuntoja, omakotitaloja, maa- ja metsäomaisuutta sekä yrityksiä tai niiden murto-osia. Pörssiosakkeista voi aina luopua, mutta muunlainen yritysomaisuus lienee käytännössä mahdoton myydä ainakaan nopeasti tai palasina. Rahat on siis yritettävä ottaa väkisin yrityksestä, mikäli omaa riittävästi vaikutusvaltaa. Tällä tavalla yhtiön työllistämiskyky heikkenee ja pahimmillaan sen tulevaisuus voi vaarantua. Tuntuu luonnollisesti myös kohtuuttomalta, mikäli avioparin koti on veron takia pakko myydä toisen aviopuolison kuollessa.

Vanhentuneet ideologiat ja ilmeisesti myös kateus on Suomessa kansantalouden kannalta järkevien verouudistusten esteenä. Tämä koskee erityisesti perintöveroa. Muualla kuin Suomessa ajatellaan, että verottaminen heti perunkirjoituksen jälkeen on kovin lyhytnäköistä, kun vaihtoehtona on verottaminen siinä vaiheessa, kun perinnönsaaja myy perintönä saadun omaisuutensa. Myydessään perinnönsaaja saa käteisvaroja, joista liikenee myös verottajan osuus. Lisäksi on mielekästä verottaa siinä vaiheessa, kun yritystä tai sen osuutta perinyt henkilö luopuu yritystoiminnasta alkaakseen vaikkapa nauttia rahoistaan. Niin kauan kuin perinnönsaajan varat on sidottu yritykseen, ne luovat hyvinvointia henkilöstölle, omistajille, julkiselle sektorille ja muillekin yhtiön intressiryhmiin kuuluville edellyttäen ettei verottaja heitä kapuloita rattaisiin.

Meillä on osakkeita Vaconissa ja Nokiassa

Kim Lindström

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Liikevaihdon ja liikevoiton ennustaminen osakkeen arvonmäärityksessä

Su, 14/09/2014 - 08:30

Kassavirtamalleja (DCF-malleja) osakkeen arvonmäärityksessä hyödyntävien sijoittajien yksi keskeisimmistä haasteista on yhtiön tulevan liikevaihdon ja liikevoiton ennustaminen. Loppujen lopuksi sijoitustoiminnan menestyksellisyys ei riipu käytetystä arvonmääritysmallista, vaan malliin syötetyistä oletuksista ja ennusteista. Tästä syystä menestyminen osakemarkkinoilla edellyttää järkevästi laadittuja ja realistisia ennusteita. Kenelläkään meillä ei tietenkään ole sitä kuuluisaa kristallipalloa, mutta on olemassa muutamia hyviä ennustemenetelmiä, joita käyttämällä sijoittaja parantaa huomattavasti todennäköisyyttään saada aikaan järkevä ennuste ja sitä kautta realistinen näkemys osakkeen arvosta.  Samalla tavalla kuin osakkeen arvonmääritysmallit myös mallien input-muuttujien ennustamiseen käytetyt menetelmät ovat pitkälti toimialakohtaisia. Siksi sijoittajan on hyvä tietää millä tavalla liikevaihtoa ja liikevoittoa kannattaa ennustaa kunkin toimialan kohdalla. Seuraavaksi tarkoitukseni on kuvata kuinka olen itse tottunut ennusteita laatimaan erityyppisten yhtiöiden kohdalla.

Riippumatta käytetystä arvonmääritysmallista (osinkomalli, vapaan kassavirran malli, lisäarvomalli) yhtiön liikevoiton ennustaminen esimerkiksi 5-10 vuoden periodille on sijoittajan kannalta kaikkein olennaisinta. Liikevoiton muuntaminen osingoiksi, vapaaksi kassavirraksi tai taloudelliseksi lisäarvoksi on tämän jälkeen vain tekniikkaa (olettaen tietysti, että sijoittaja on ennustanut myös muut laskennassa tarvittavat komponentit).

Liikevoiton ennustamisen prosessini alkaa liikevaihdon ennustamisella. Käyn aluksi läpi vanhoista tilinpäätöksistä liikevaihdon 5-10 vuoden historiallisen kehityksen vähintään koko yhtiön tasolla, mutta mieluiten liiketoimintasegmenttikohtaisesti. Yrityksen eri liiketoiminnat voivat nimittäin kasvaa hyvin eri tahtia ja nämä erot on syytä ymmärtää. Historiatiedot antavat perustan, jolle ennuste on hyvä rakentaa. Historiatietojen lisäksi hyödynnän ennustemenetelmiä käyttäessäni yhtiöstä tekemääni kvalitatiivista analyysia.

Tulevan liikevaihdon ennustamisessa olen tottunut käyttämään kuutta erilaista lähestymistapaa toimialasta tai yhtiöstä riippuen. Olen nimennyt menetelmät seuraavasti (nimet eivät ole vakiintuneita etenkään suomenkielessä): 1) ARPU-menetelmä, 2) markkinaosuusmenetelmä, 3) hinta/volyymi-menetelmä, 4) ekstrapolointimenetelmä, 5) BKT-menetelmä ja 6) fundamenttimenetelmä.

ARPU-menetelmällä (average revenue per user) liikevaihto määritetään asiakasmäärän ja asiakaskohtaisen liikevaihdon tulona (yrityksen liikevaihto = asiakasmäärä x asiakaskohtainen liikevaihto). Menetelmä sopii parhaiten esimerkiksi telekommunikaatio- ja internetyhtiöiden liikevaihdon ennustamiseen. Esimerkiksi Elisaa analysoivan sijoittajan tulee ensin arvioida kuinka paljon yksi keskimääräinen käyttäjä (asiakas) ostaa vuosittain yhtiön palveluja (internetyhteydet, matkapuhelinliittymät yms.). Tämän arvioiminen on melko helppoa historiatiedon perusteella, sillä kiinteään kuukausiveloitukseen perustuvassa liiketoimintamallissa tulovirta per asiakas on hyvin vakaata. Tämän jälkeen on enää ennustettava asiakasmäärän vuosittainen kasvu esim. saatavilla oleviin markkina-analyyseihin perustuen. ARPU-menetelmä soveltuu erityisesti uusiin internetyhtiöihin, joilla ei vielä ole historiallista liikevaihtoa tai se on hyvin pientä. Tällöin on helpompi lähestyä asiakaskohtaista liikevaihtopotentiaalia ja yhtiön potentiaalisesti saavuttamaa osaa markkinasta asiakasmäärällä mitattuna kuin suoraan pyrkiä ennustamaan kokonaisliikevaihtoa.

Markkinaosuusmenetelmällä  liikevaihto määritetään yhtiön markkinaosuuden ja markkinan koon (toimialan kokonaisliikevaihto) tulona (yrityksen liikevaihto = markkinaosuus x markkinan rahamääräinen koko). Faktatietoina menetelmässä tarvitaan yhtiön markkinoiden sen hetken koko ja yhtiön markkinaosuudet näillä markkinoilla (yhtiö voi toimia yhdellä tai useammalla markkinalla). Tämän jälkeen on ennustettava koko markkinan kasvu ja yhtiön markkinaosuuden kehittyminen. Markkinaosuusmenetelmää olen käyttänyt mm. Konecranesin kohdalla (lainaus blogimerkinnästä 24.09.2011):

”Ennusteet perustuvat seuraaviin yhtiötä ja markkinoita koskeviin faktoihin ja oletuksiin:

  • Laitemarkkinan kasvu 5 % vuodessa
  • Laitemarkkinan koko 8 000 mEUR (2010 lopussa)
  • Markkinaosuus laitteissa 13 % (tällä hetkellä)
  • Markkinaosuus kasvaa 0,2 % -yksikköä vuodessa kunnes saavuttaa 14 % tason
  • Kunnossapidon kokonaismarkkinan kasvu 5 % vuodessa
  • Kunnossapidon kokonaismarkkinan koko 10 000 m EUR (2010 lopussa)
  • Kunnossapidon ulkoistetun markkinan osuus kokonaismarkkinoista 33 % (2010 lopussa), ts. ulkoistetun markkinan koko 3 300 mEUR
  • Markkinaosuus ulkoistetussa kunnossapidossa 21,7 % (tällä hetkellä)
  • Markkinaosuus kasvaa 0,2 % -yksikköä vuodessa kunnes saavuttaa 22,7 % tason”

Koska Konecranes toimii kahdella selvästi erilaisella markkinalla (laitteet ja kunnossapito), joissa myös markkinaosuudet eroavat selvästi toisistaan, olen tarkastellut markkinoita erikseen. Yllä kuvatut markkinaosuusmenetelmässä käyttämäni faktat ja oletukset näkyvät myös alla olevasta taulukosta, kuten myös niiden avulla määritetty liikevaihtoennuste vuoden 2011 syyskuulta.

 

Taulukko 1. Konecranesin liikevaihtoennuste markkinaosuusmenetelmällä vuodelta 2011.

 

Markkinaosuusmenetelmä sopii useille toimialoille ja monille erilaisille yhtiöille, mutta oman kokemukseni mukaan sen käyttö on vaikeaa fragmentoituneiden alojen pienimpien yhtiöiden kohdalla. Markkina-asemaltaan heikkojen yhtiöiden tapauksessa on hyvin vaikea ennustaa markkinaosuuksien kehitystä, kun edes sen hetken osuus ei välttämättä ole selkeästi hahmotettavissa.

Hinta/volyymi-menetelmällä liikevaihto määritetään tuotteiden volyymin (myyntimäärän) ja keskihinnan tulona (yrityksen liikevaihto = volyymi x keskihinta). Tämä menetelmä soveltuu hyvin esim. kuluttajatuoteyhtiöille, jotka myyvät tyypillisesti yksikköhintaisia tuotteita erotuksena palveluista, joille volyymin määrittäminen voi olla mahdotonta. Menetelmä on erityisen hyvä myös raaka-aineteollisuuden yhtiöille, joiden tuotteiden hinta on nähtävillä päivittäin raaka-ainemarkkinoilla. Käytin hinta/volyymi-menetelmää esim. Talvivaaran kohdalla, kun tutustuin yhtiöön ensimmäistä kertaa vuonna 2011.

 

Taulukko 2.  Talvivaaran liikevaihtoennuste hinta/volyymi-menetelmällä vuodelta 2011.

 

Hinta/volyymi-menetelmän käyttäminen edellyttää hyvää ymmärrystä yrityksen liiketoimintamallista sekä hinnan ja volyymin trendeistä. Esimerkiksi juuri raaka-aineyhtiöiden kohdalla sijoittajan on varottava liian korkean hinnan käyttämistä pitkälle tulevaisuuteen ulottuvissa ennusteissa. Raaka-ainemarkkinoiden buumin huipulla hinnat voivat olla moninkertaiset pitkän aikavälin keskiarvoihin nähden, pohjahinnoista puhumattakaan. Itse opin tämän kantapään kautta, kiitos Talvivaaran.

Ekstrapolointimenetelmä on käyttämistäni menetelmistä yksinkertaisin ja siinä ainoastaan ekstrapoloidaan historiallista kasvutrendiä tulevaisuuteen useimmiten lineaarisesti (ns. viivoitinanalyysi), mutta joissain tapauksissa myös eksponentiaalisesti. Lineaarisessa ekstrapoloinnissa kasvun odotetaan pysyvän entisen suuruisena (tasaisena), kun taas eksponentiaalisessa ekstrapoloinnissa kasvun odotetaan kiihtyvän. Menetelmän helppoudesta johtuen se on analyytikoiden ylivoimaisesti eniten käyttämä tapa liikevaihtoennusteen laatimiseen. Liikevaihdon kasvu riippuu hyvin paljon liiketoiminnan elinkaaren vaiheesta sekä taloussyklistä. Liiketoiminnan kasvuvaiheen korkeat kasvuluvut tyypillisesti pienenevät siirryttäessä kypsään vaiheeseen. Erityisesti syklisillä toimialoilla, kuten konepajateollisuudessa, ekstrapolointi on hyvin vaarallista, sillä suhdannevaiheen (syklin) muuttuminen vaikuttaa yhtiön liikevaihtoon merkittävästi. Suhdanteen huipulla ekstrapolointiin syyllistyvä analyytikko ajaa ennusteillaan pahasti metsään. Tästä syystä viisainta olisi käyttää suhdanteen yli normalisoituja lukuja lähtötasona (baseline). Ainoastaan muutamilla toimialoilla, kuten yhdyskuntapalveluissa (esim. Fortum), liikevaihdon voi olettaa kasvavan melko tasaisesti tästä ikuisuuteen. Suosittelenkin ekstrapolointimenetelmän käyttämistä (ilman ”normalisointia”) ainoastaan tämän tyyppisillä stabiileilla toimialoilla.         

BKT-menetelmä on myös melko yksinkertainen ja sen logiikka on vedenpitävä ja helppo ymmärtää. Siksi se on oma suosikkimenetelmäni. Siinä keskeisenä lähtöoletuksena tai oikeastaan faktana on, että keskimääräisen yhtiön liikevaihto kasvaa aina BKT:n (bruttokansantuotteen) kasvun mukaisesti. Hieman mutkia suoristaen voidaan todeta, että BKT kuvaa kaikkien yhtiöiden yhteenlaskettua liikevaihtoa, jolloin sen kasvu kuvaa keskimääräisen yhtiön kasvua. Historian perusteella nominaaliseksi (nimelliseksi) BKT:n kasvuksi voidaan olettaa 5 % (reaalinen BKT:n kasvu plus inflaatio). Näin ollen ennustan jokaisen yhtiön, jota pidän laadultaan keskinkertaisena (ei kestävää kilpailuetua ja/tai toimii elinkaarellaan kypsässä vaiheessa), kasvavan liikevaihdoltaan 5 % vuodessa. Keskimääräistä parempien yhtiöiden (kestävä kilpailuetu ja/tai toimii elinkaarellaan kasvuvaiheessa) kohdalla ennustan liikevaihdon kasvuksi 6 %. Prosenttiyksikön verran parempi kasvu selittyy yhtiöiden markkinan keskimääräistä nopeammalla kasvulla, yhtiön kyvyllä viedä markkinaosuutta kilpailijoilta tai/ja yhtiön kyvyllä nostaa hyvän neuvotteluvoimansa ansiosta hintoja inflaatiota nopeammin. Vastaavasti keskimääräistä heikompien yhtiöiden kohdalla käytän liikevaihdon kasvuodotuksena 4 %. Saatan käyttää tätä kasvua tosin myös hyvin laadukkaiden yhtiöiden kohdalla (esim. Fortum), jos markkina yksinkertaisesti ei kauheasti kasva. En siis väitä, että yllä kuvaamani logiikka olisi kiveen hakattu, mutta tyypillisesti noudatan sitä kuvatun mukaisesti. Vaikka menetelmä sinällään on helppo ja suoraviivainen, mikään ei takaa sitä, että osaisin arvioida yhtiöiden laadukkuutta oikein. Historiallinen laadukkuus kun ei välttämättä aina johda tulevaisuuden laadukkuuteen. Näin ollen tämäkin menetelmä sisältää omat heikkoutensa. BKT-menetelmää ei välttämättä voida pitää omana erillisenä ennustemetelmänä, vaan sen logiikkaa voidaan hyödyntää myös muissa menetelmissä. Esimerkiksi markkinaosuusmenetelmässä markkinan koon kasvu voidaan estimoida BKT:n kasvuoletuksen perusteella. Oma lähestymistapani on myös hyvin yksinkertaistettu, sillä käytän lähes aina vain 4-6 % kasvulukuja. Kehittyville ja muille nopeasti kasvaville markkinoille voi tietysti käyttää ainakin muutaman vuoden ajan korkeampiakin oletuksia. Mutta koska itse haluan pitää ennusteissani aina riittävän suuren turvamarginaalin, vältän yleensä lyhyelläkin aikavälillä optimistisimpia ennusteita.

Fundamenttimenetelmässä liikevaihtoennuste perustuu nimensä mukaisesti yrityksen kahteen perusfundamenttiin, oman pääoman tuottoon (ROE) ja investointisuhteeseen (plowback ratio =  1 – payout ratio). Menetelmässä pyritään ensin määrittämään ns. tuloksen kestävä kasvutekijä, joka on oman pääoman tuoton ja investointisuhteen tulo. Tämä on intuitiivisestikin helposti ymmärrettävissä. Mitä enemmän yritys investoi (kiinteään omaisuuteen ja/tai käyttöpääomaan) ja mitä paremman tuoton se näille investoinneille saa, sitä nopeammin yhtiön tulos luonnollisesti kasvaa. Oman pääoman tuottoa ja siten tulosta voi kasvattaa kustannuksia karsimalla tai liikevaihtoa nostamalla, mutta pitkällä aikavälillä (kestävästi) tämä onnistuu vain jälkimmäisellä tavalla (kustannussäästöissä tulee lopulta raja vastaan). Siksi tuloksen kestävää kasvutekijää voidaan käyttää myös liikevaihdon kasvutekijänä. Sijoittaja voi arvioida investointisuhdetta historiallisen voitonjaon kautta ja oman pääoman tuottoa analysoimalla yhtiön kilpailuasemaa ja kilpailuetuja. Näitä analysoimalla saat selville onko yhtiöllä edellytyksiä ylläpitää historiallista oman pääoman tuotto tulevaisuudessa. Alla oleva taulukko kertoo millaista liikevaihdon kasvua voi odottaa yhtiöltä riippuen sen oman pääoman tuotosta ja investointisuhteesta.

 

Taulukko 3. Kestävä kasvutekijä ROE:n ja investointisuhteen funktiona.

 

Näiden kuuden varsinaisen menetelmän lisäksi sijoittaja voi käyttää hyväksi yhtiön johdon ohjeistusta. Ongelmana tässä on se, että tyypillisesti johto ohjeistaa vain tulevaa kvartaalia tai seuraavaa vuotta. Pidemmälle tulevaisuuteen ulottuvia liikevaihtoennusteita voi pyrkiä tekemään myös erilaisten markkinatutkimuslaitosten ennusteiden pohjalta.

Seuraavaksi siirrytään liikevaihdosta liikevoiton ennustamiseen. Liikevoitto saadaan luonnollisesti vähentämällä liikevaihdosta liiketoiminnan pyörittämiseen uppoavat kustannukset (ml. poistot). Itse jaottelen kustannukset usein vielä muuttuviin ja kiinteisiin, jotta saisin selville yhtiön kustannusrakenteen ja pääsisin sitä kautta paremmin perille yhtiön liiketoimintamallista. Kustannusrakenteen ymmärtäminen on olennaista, kun edetään kohti liikevoiton ennustamista. Alla vielä tarkempi kuvaus liikevoiton muodostumisesta välivaiheineen:

 

Kuva 1. Liikevoiton muodostuminen tuloslaskelmassa.

 

Periaatteessa liikevoittoennusteen voi laatia ennustamalla kustannukset (kokonaisuudessaan tai eroteltuna muuttuviin ja kiinteisiin) ja poistot erikseen esim. historiatiedon valossa ja vähentämällä nämä kunkin tulevan vuoden liikevaihdosta. Olen kuitenkin huomannut, että tällainen lähestymistapa on käytännössä erittäin huono. Liikevaihdon ekstrapolointi on vielä tietyin reunaehdoin perusteltavissa (kuten yllä kuvattiin), mutta kustannuksiin tämä menetelmä ei sovi. Tämä johtuu siitä, että kustannukset riippuvat lähes aina liikevaihdosta. Mitä enemmän yhtiön kokonaiskustannuksista on muuttuvia, sitä suurempi on kustannusten ja liikevaihdon riippuvuus. Ainoastaan toimialoilla, joilla kustannusrakenne muodostuu lähes täysin kiinteistä kustannuksista, kuten esim. it-softateollisuudessa, liikevaihdon kasvu ei nosta kustannuksia kuin korkeintaan marginaalisesti. Tästä syystä muodostan liikevoittoennusteen nykyään aina käyttämällä normalisoitua liikevoittomarginaalia (EBIT-%) eli liikevoiton ja liikevaihdon suhdetta (liikevoitto = normalisoitu EBIT-% x liikevaihto). Toimialoilla tai yhtiöillä, joilla merkittävä osa kustannuksista on muuttuvia, käytän aina samaa liikevoittomarginaalia koko ennusteperiodin ajan (tai siihen asti kunnes uskon kilpailuedun murenevan ja marginaalien laskevan tästä syystä). Sitä vastoin suhteellisesti suuret kiinteät kustannukset (rakenteellisesti) omaavien yhtiöiden kohdalla nostan marginaalia liikevaihdon kasvaessa. Tämä johtuu siitä, että liikevaihdon kasvu laskee näiden yhtiöiden yksikkökustannuksia, koska niiden kustannuksista merkittävä osa on kiinteitä. Kun nämä myynnin, markkinoinnin, tuotekehityksen ja hallinnon overhead-kustannukset jaetaan useammalle suoritteelle (volyymin kasvaessa), marginaalit paranevat.

Laadin itse liikevoittoennusteet yleensä 10 vuodeksi. Tämä johtuu siitä, että sijoitan pääosin laatuyhtiöihin, joiden kilpailuetujen voi olettaa kestävän vähintään tämän ajan. Ennusteperiodin (kilpailuetuperiodin) jälkeiselle ajalle kasvuennusteet on syytä asettaa maltillisemmiksi. Kun liikevoittoennuste on laadittu, on tämän jälkeen helppo muodostaa ennusteet nettotulokselle (huomioimalla korkokulut ja verot) ja kassavirtamalleissa käytettäville muuttujille. Realistinen liikevoittoennuste on lopputulos huolellisesta yhtiön strategisesta analyysista ja oikeiden ennustemenetelmien käytöstä. Samalla se on lähtökohta uskottavalle osakkeen kassavirtaperusteiselle arvonmääritykselle.

 

__________

Kirjoittaja omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Fortumia, Konecranesia ja Talvivaaraa.

Sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa. Tässä blogissa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään blogin välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa.

Kuvalähde: computerland.be

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Uskotko Alibaban pörssitaipaleeseen? Osta Yahoota.

Pe, 12/09/2014 - 13:38

Räjähdysmäisesti kasvava, Kiinan verkkokaupaa dominoiva Alibaba aikoo ensi viikolla järjestää osakeannin noin 24 miljardin dollarin arvosta. Toteutessaan se on historian suurin Yhdysvalloissa järjestetty osakeanti.

Verkkokauppaa

Maailman suurin verkkokauppayritys Alibaba, välittää enemmän tavaraa kuin eBay (EBAY) ja Amazon (AMZN) yhteensä. Bisnessmalli on tosin erillainen mikä osaltaan selittää yhtiön mielettömän kannattavuuden: siinä missä esimerkiksi Amazon omistaa varastonsa, Alibaba saattaa lähinnä vain ostajan ja myyjän yhteen.

Kassavirtaa syntyy mainostuloista (ostajan hakua kohdistetaan Googlen tavoin eniten maksavalle taholle), välityspalkkioista ja muista oheispalveluista. Alibaban nettomarginaali huiteleekin lähes 50 prosentissa ja sijoitetun pääoman tuotto on 20 prosenttia.

Vaikka Alibaban tulevan kasvutahdin arvoidaan olevan noin 30 prosentin luokkaa, kysymys kuuluu, pystyykö se ylläpitämään kannattavuutensa myös tulevaisuudessa?

Vaikeaselkoista kannattavuutta

Vaikka Alibaban investoinnit viime vuonna olivat vain 8 prosenttia sen saamista tuloista, yhtiö joutuu tekemään merkittävän ponnistuksen laajentuaakseen Eurooppaan ja Yhdsyvaltoihin. Täällä se myös kohtaa kovan kilpailun.

Lisäksi yrityksen liiketoiminta, joka koostuu B2B portaalista, eBayn tapaisesta markkinapaikasta ja viihteestä on rakenteellisesti niin monimutkainen, että Yhdysvaltain Finanssivalvonta SEC on pyytänyt selvennystä siihen.

Yksityisesti siinä sivussa

Monimutkainen konsernirakenne ei sinänsä vielä merkitse mitään, mutta Alibaban perustajalla Jack Malla on ollut ikävä tapan pyörittää yksityistä liiketoimintaa listatun yrityksen sivussa.

Seitsemän vuotta sitten Alibaba listattiin ensimmäisen kerran Hong Kongin pörssiin. Se oli silloin Googlen (GOOG) jälkeen toiseksi suurin listautuminen maailmassa. Vuosi listautumisen jälkeen, osakekurssi oli sulanut 55 prosentin edestä. Laihana lohtuna sijoittajille maksettiin vuonna 2012 Alibaban osakkeista listautumisessa käytetty hinta, kun yhtiö ostettiin pois pörssistä.

Samana periodina Kiinan kaksi muuta nettiyritystä, Baidu Inc (BIDU) ja Tencent (700) tuottivat 100 ja jopa yli 500 prosentin kurssinousut yritysten kannattavuuksien seuraksesta. Jack Man kannattavat liiketoimet AliPay ja Taobao olivat yksityisiä, eivätkä siten kuuluneet Alibaba-konserniin tai sen tulokseen.

Huonoa tuuria?

Alibaban huono menestys Hong Kongin pörssissä voi tietenkin johtua huonosta tuurista, mutta Alibaballa on edelleen monimutkainen osakkuusmalli, joka mahdollistaa johtoryhmän päätösvallan pienellä omistusosuudella. Puolet Jack Man varallisuudesta on Alibabassa, josta hän omistaa 8 prosenttia. Toinen puolikas on Alipayssä, josta hän omistaa 48,5 prosenttia.

Aasian jättiläinen

Kaikesta huolimatta tällä internetkaupankäynnin jättiläisellä on erittäin mielenkiintoinen, halpa ja tehokas bisnesmalli. Tulostakin syntyy. Alibaba tekikin 2,4 miljardin voiton vuoden 2014 ensimmäisellä puoliskolla ja vuoden 2015 voitto arvioidaan yltävän 7 miljardiin dollariin.

Tulevassa listautumisannissa Alibaban arvoksi arvioidaan 168 miljardia dollaria, joka on 24 kertaa vuoden 2015 arvioitu tulos. Kerroin on pienempi kuin Baidulla (25), Tencentillä (29) tai Facebookilla (FB, 35).

Viikon kuluttua?

Osakkeen listautumishinta (60–66$) arvioidaan lyötävän kiinni ensi viikon torstaina 18. syyskuuta ja kaupankäynnin odotetaan alkavan seuraavana päivänä NYSEssä (BABA). Listautumispäivää ei ole kuitenkaan vahvistettu vielä.

Mikäli haluat sijoittaa Alibabaan jo nyt, se onnistuu helpoiten Yahoon (YHOO) kautta, jonka markkina-arvosta lähes 90 prosenttia on Alibabaa.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club. Jutun lähteet: Forbes, MarketWatch, Independent ja Wall Street Journal.

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Ajoita rakkautesi oikein

Ke, 10/09/2014 - 09:47

Lapsi, perhe, puoliso ja koti ovat selviä käsitteitä, paitsi verotuksessa.

Tuloverotuksen määritelmän mukaan puolisoita ovat keskenään naimisissa olevien eli avioparien lisäksi sellaiset avoparit, joilla on tai on ollut yhteinen lapsi. Jos aikaisemmin avioliitossa keskenään olleet palaavat yhteen, käsitellään heitäkin puolisoina, vaikka he eivät avioliittoa enää uudelleen solmisikaan.

Perintöverotuksessa avopuoliso kuuluu halvimpaan perintöveroluokkaan ja saa 60 000 euron puolisovähennyksen, jos häntä ja perittävää on pidetty kuolinvuoden tuloverotuksessa puolisoina. Henkivakuutuksen saajana avopuoliso sen sijaan on aviopuolisoa huonommassa asemassa. Tuloverotuksessa puolisona kohdellun avopuolison saamasta korvauksesta on verovapaata enintään 35 000 euroa, mutta aviopuolison saamasta korvauksesta verovapaata on aina vähintään puolet.

Jos avopuolisoilla ei ole yhteisiä lapsia eivätkä he ole olleet aikaisemmin keskenään naimisissa, maksaa avopuoliso koko henkivakuutuskorvauksesta pääomatulon veron.

Perhesuhteet vaikuttavat myös työmatkavähennykseen. Toisella paikkakunnalla työn vuoksi asuvat voivat vähentää käynnit perheen luona kerran viikossa.

Edellytyksenä on, että perheellä on yhteinen koti. Eräässä oikeuden ratkaisussa puolisoilla ei katsottu olevan yhteistä kotia, kun eri paikkakunnilla asuneet ja työskennelleet henkilöt solmivat avioliiton, mutta pysyivät kirjoilla eri paikkakunnilla.

Omassa tai perheen vakinaisessa käytössä olevan asunnon hankintaan otetun lainan korosta saa vähennyksen, ja sellaisen asunnon luovutusvoitto on verovapaa. Perheeseen katsotaan kuuluvan puoliso ja alaikäiset lapset.

Vaikka tuloverolain määritelmän mukaan alaikäisellä lapsella tarkoitetaan omaa ja puolison lasta, joka ei ole täyttänyt 17 vuotta ennen verovuoden alkua, on perheen vakituisena asuntona pidetty lasten lukio-opiskelua varten hankittua asuntoa siihen saakka, kun lapsi on täyttänyt 18 vuotta.

Lisäksi perheen vakituisena asuntona pidetään vanhempien käyttämän huoneiston viereistä huoneistoa, jossa asuu perheen täysi-ikäinen opiskeleva lapsi. Edellytyksenä on, että lapsi elää vanhempien kanssa yhteistaloudessa eli käy samalla jääkaapilla.

Korkovähennyksen on saanut myös etävanhempi, joka omistaa asunnon, jossa lapsi asuu.

Lain mukaan puolisoina tuloverotuksessa käsitellään henkilöitä, jotka ovat keskenään avioliitossa verovuoden päättyessä. Mitä kaikkea se tarkoittaa?

Ainakin sitä, että asuntolainan lapsikorotus menee vain toiselle, jos pariskunta on naimisissa vuoden vaihtuessa. Enimmäismäärän ylittänyt kotitalousvähennys siirretään viran puolesta puolisolle. Tämä tarkoittanee, että ennen häitä tehdyn remontin kuluista remontin maksaneen puolison vähennysoikeuden ylittävä osuus siirretään puolisolle.

Miten perhesuhteiden muutos vaikuttaa työasuntovähennykseen? Työasuntovähennyksen saamisen edellytyksenä on yhteinen koti puolison tai alaikäisen lapsen kanssa. Onko niin, että avioitumalla joulukuussa voi saada työasuntovähennyksen koko vuodelta?

Entä jos avioliitto päättyy syksyllä? Menettääkö puoliso työasuntovähennyksen myös keväältä, jolloin rakkaus vielä kukki? Verohallinnon ohjeen mukaan näin tapahtuu, vaikka ei se kyllä vastaa lain tarkoitusta eikä yleistä oikeustajua.

Yrittäjä ei voi vähentää puolisolleen maksamaansa palkkaa, mutta avopuolison palkan voi. Miten käy alkuvuoden palkkojen kanssa, jos avoparille syntyy lapsi loppuvuonna tai he päättävät avioitua? Varmuuden vuoksi suosittelen häiden siirtämistä uuden vuoden puolelle ja riittävää ehkäisyä alkuvuonna.

Vesa Korpela on lakiasiain johtaja Veronmaksajain Keskusliitossa

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Applesta lompakon loppu?

Ma, 08/09/2014 - 21:37

Monet, Time-lehteä myöten, ovat spekuloineet sillä, julkistaako Apple huomenna tiistaina uuden älypuhelimensa iPhone kuutosen. Näin mahdollisen julkistustilaisuuden aattona sallin itseni spekuloida sillä, mikä Applen seuraava mullistus voisi olla. Pankkiala elää moninaista myllerryksen aikaa juuri nyt ja Applella voi hyvinkin olla osansa myös siinä.

Vanhaa teknologiaa

Applen uusimmissa älypuhelimissa on ilmeisesti sekä NFC ominaisuus (nearfield communication), että sormenjälkilukija (Touch ID). Edellinen löytyi Nokian älypuhelimista jo vuonna 2006 ja se mahdollistaa mobiililaitteen “kättelyn” ja tiedonsiirron lyhyille, muutaman senttimetrin etäisyyksille. Jälkimmäinen sormenjälkitunnistin on ollut jo iPhone 5S:ssä ja se mahdollistaa käyttäjän tunnistamisen tämän sormenjäljen perusteella.

Näiden jo suhteellisen “vanhojen” ja kaikkien muiden nopeasti kehittyvien teknologioiden ongelma on epävarmuus siitä, mistä ratkaisusta tulee se, jota kaikki tulevaisuudessa käyttävät. Apple on viimeisenä älypuhelinvalmistajana ottamassa NFCn käyttöön. Apple on tuskin päättänyt näin sattumalta.

Sormenjälkiä

Sormenjälkilukijaa on kritisoitu muun muassa siitä, että sormenjäljen voisi kaapata hakkeroimalla palveluntarjoajan serverille, jossa sormenjälkiä säilytetään. Applen ratkaisussa sormenjälki tallentuukin älypuhelimeen, eikä keskitettyyn tiedostoon.

Maksuliikennekanavia

Tunnistevarmuuden lisäämiseksi alalla on myös ehdotettu, että sormenjälkeä käytettäisiin yhdessä toisen tunnisteen, kuten salasanan kanssa. Tämä saattaisi riittää esimerkiksi luottokorttiyhtiöille. Macrumorsin huhujen mukaan Apple olisikin nyt solminut yhteistyösopimukset Visan, MasterCardin ja American Expressin kanssa.

Kokonaisuus ratkaisee

Parsimalla NFCn, sormenjälkilukijan ja luottokorttitalojen palvelut sujuvaksi kokonaisuudeksi, lopputuloksena saattaa hyvinkin olla entistä kätevämpi maksamisen käytäntö ja siten lompakon loppu.

Voisit siis maksaa kaiken karkeista kantosiipialukseen kännykälläsi. Kännykkäsi tunnistaa sinut siitä, että maksun yhteydessä pidät sitä kädessäsi. Pyyhkäisemällä kännykälläsi kaupan NFC lukijaa, sinut tunnistetaan juuri veloitetun tuotteen ostajaksi ja kulu veloitetaan, jonkin edellä mainitun luottokorttiyhtiön kanavia pitkin, pankkitililtäsi.

Tämä ominaisuus on monien mielestä kohtalaisen varmasti iPhonen uusimmassa versiossa.

Time-to-market?

Joidenkin mielestä toimivan iPhonen maksuominaisuuden seksikkyyttä himmentää kuitenkin se, että kaupoilla ei ole merkittävässä mittakaavassa NFC-lukijoita. Kuka tietää mikä ratkaisu tulee voittamaan kehityksen kujanjuoksun? Joka tapauksessa menee vuosia, ennen kuin tiedämme mikä lukijaratkaisu osoittautuu voittajaksi. Toisin sanoen, jos Apple huomenna kuvittelee jymäyttävänsä näillä jo markkinoilla jonkin aikaa olleilla ominaisuuksilla, niin sutari tulee.

Yhdestä kapulasta koko ratkaisu?

Mutta jos iPhonen NFCtä voidaan käyttää oston rekisteröitymiseen, eiköhän sitä voi käyttää myös maksujen vastaanottamiseen?

NFC on laitteiden tunnistamisen ja kaksisuuntaisen tiedonsiirron mahdollistava ratkaisu. Jos teknologiatuottajat ja luottokorttitarjoajat ovat keskenään sopineet uuden infrastruktuurin vastuunjaon, tilanne saattaa olla mielenkiintoinen.

Jos asiakkaan ostotapahtuma on ratkaistu maaliin asti, kauppiaan veloitusratkaisu ei voi enää isoja ihmeitä vaatia. Ostajalta viedään rahat, jotka tuloutuvat myyjälle. Homman voi toteuttaa helppokäyttöisellä kännykkäsovelluksella. Luottokorttiyhtiöt tuovat kuvioon uskottavuutta, josta ne veloittavat jotakin.

“Huominen on aina tulevaisuutta*”

Olisi kohtalaisen typerää mahdollistaa helppo ostaminen ratkaisematta myös myymisen helppoutta. Ilman toista, toistakaan ei ole. Siksi en usko, että näytön paikan edessä oleva Tim Cook kehtaisi ehdottaa vanhalla tekniikalla toimivaa maksujärjestelmää kännykkään, tarjoamatta samasta laitteesta ratkaisua myös maksujen vastaanottoon, mullistaen siten maksuliikenteen yhdessä yössä.

Applen huominen uutinen voi siksi hyvinkin olla se, että jo ylihuomenna voimme jättää lompakot kotiin.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club.

* Matti Nykänen

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Uusi potentiaalinen ostokohde – NIBE Industrier AB

Su, 07/09/2014 - 18:25

Tarkastelin viime perjantaina ruotsalaista Bufab Holding AB:ta potentiaalisena ostokohteena. Jatkan tässä merkinnässä Tukholman pörssin laatuyhtiöiden esittelyä. Vuorossa on NIBE Industrier AB, joka on saanut edellä mainitun yhtiön tavoin Suomessa aivan liian vähän huomiota laatuunsa nähden. Tämä merkintä on yleisesittely Niben nykytilanteesta.

NIBE Industrier AB (myöhemmin tässä tekstissä Nibe) on Tukholman pörssiin listattu, kansainvälistä liiketoimintaa harjoittava lämmitysteknologiayhtiö. Yhtiö on jakanut ydintoimintansa kolmeen segmenttiin, jotka ovat NIBE Element (28 prosenttia myynnistä), NIBE Energy Systems (58 prosenttia myynnistä) ja NIBE Stoves (14 prosenttia myynnistä).

Positiivista on, että selvästi suurin liiketoimintayksikkö Energy Systems on myös liikevoittomarginaalilla mitattuna selvästi kannattavin (14,5 prosenttia myynnistä; muut yksiköt Element 6,6 prosenttia ja Stoves 12,4 prosenttia myynnistä).

Suomessa Niben tuotteita ovat muun muassa NIBE, Haato ja Metro -tuotemerkein varustetut lämpöpumput ja lämminvesivaraajat. Markkina-aseman osalta Nibe-konserni on Pohjois-Euroopan markkinajohtaja ja Pohjoismaiden selvästi suurin lämmitysjärjestelmien tuottaja.

Tänään Nibellä on yli 8 000 työntekijää ja laajan mittakaavan liiketoiminnot Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Konsernin myynti on toistaiseksi kotimarkkinakeskeistä, sillä Pohjoismaat tuovat liikevaihdosta yhä 40 prosenttia. Tämän rinnalla muut Euroopan maat kerryttävät liikevaihdosta 48 prosenttia. Yhdysvaltain ja Aasian markkinoiden yhteenlaskettu osuus Niben myynnistä on tällä hetkellä vasta 12 prosenttia, joten kasvualustaa löytyy kauas tulevaisuuteen.

Nibe on kasvattanut liikevaihtoaan tuntuvasti vuodesta toiseen. Vuonna 2011 yhtiön myynti kasvoi 25 prosenttia, vuonna 2012 kasvu oli 12,9 prosenttia ja viime vuonna kasvua kertyi 7,0 prosenttia. Vuonna 2013 Niben liikevaihto yli 9,8 miljardia kruunua, eli yhtiön liiketoiminnan kokoluokka on euromääräisesti noin 1,1 miljardia euroa.

Niben operatiivinen voittomarginaali on vaihdellut viime vuosina 11,3–12,2 prosentin välimaastossa, mikä kuvastaa hyvin kannattavaa liiketoimintaa. Viime vuonna Nibe ansaitsi operatiivista liikevoittoa 1,18 miljardia kruunua, eli noin 130 miljoonaa euroa. Liiketoiminnan absoluuttista kokoluokkaa havainnollistavana vertailuna Niben myynti jää hieman pienemmäksi kuin Nokian Renkaiden, ja vastaavasti Niben liikevoitto jää hieman pienemmäksi kuin Cargotecin vastaava.

Taloudellisten tavoitteiden osalta Nibe on erittäin optimistinen: se odottaa keskimäärin 20 prosentin vuotuista myyntikasvua, josta puolet on tarkoitus saavuttaa orgaanisella kasvulla, ja toinen puolisko yritysostoin. Jos Niben myyntikasvutavoite toteutuisi, kaksinkertaistuisi konsernin liikevaihto alle neljän vuoden välein. Operatiivinen voittomarginaali on ripeästä kasvutavoitteesta huolimatta tarkoitus säilyttää samalla kaksinumeroisena vähintään 10 prosentin tasolla myyntiin nähden.

Niben osakekohtainen tulos on kasvanut finanssikriisin jälkeen poikkeuksetta joka vuosi seuraavan kuvan osoittamalla tavalla.

Niben osakekohtainen tulos 2009–2013 (SEK per osake)

Niben tulos osaketta kohden on kasvanut vuodesta 2009 noin 78 prosenttia. Tilikauden 2013 osakekohtaisesta tuloksesta laskettuna Niben tuloskerroin eli P/E-luku on tämän päivän osakekurssilla 24. Viimeisten viiden vuoden keskiarvotuloksesta laskettu P/E-luku on nykykurssilla jopa 29,8. Arvostustaso on korkeahko, mikä tosin tässä tapauksessa viestii korkeasta yhtiökohtaisesta laadusta.

Niben osakkeiden ostoja harkitsevan sijoittajan perspektiivistä juuri nyt osake on tulosperusteisesti kalleimmillaan yli viiteen vuoteen seuraavan kuvan osoittamalla tavalla (tunnusluvut laskettu tilikauden viimeisen päivän päätöskurssein).

Niben tuloskerroin eli P/E-luku 2009–2013 (kuinka monen vuoden nettotuloksen verran osake maksaa)

Kuluvalle vuodelle analyytikoiden konsensus odottaa Nibeltä 8,95 kruunun ja ensi vuodelle jopa 10,55 kruunun osakekohtaista tulosta. Jos ensi vuoden tulosennuste toteutuu, laskee osakkeen P/E-luku nykykurssilla laskettuna hieman alle 18 tasolle. Vuosien 2009–2013 keskiarvo on tunnusluvun osalta 16,1.

Nykyhetkellä historiaansa nähden ylälaidalla oleva Niben tulosperusteinen arvostustaso luo uudelle sijoittajalle riskin siitä, että osakkeen arvostuskertoimet laskevat jatkossa takaisin monivuotiseen keskiarvoonsa, vaikka itse yhtiökohtainen tuloskehitys jatkuisi erinomaisena.

Toisin sanoen yksi skenaario on, että Niben osakekohtainen tulos kasvaa pari seuraavaa vuotta kaksinumeroisin prosentein, mutta osakekurssi pysyy paikallaan siksi, että sijoittajat eivät jatkossa halua maksaa yhtiöstä niin monen vuoden nettotuloksen verran kuin tänään. Tämä riski kytkeytyy nimenomaan nykyhetken markkinatilanteeseen ostoajankohtana – ei siihen, että itse yhtiössä olisi mitään vikaa.

Vastaavalla logiikalla ajatellen jokaisen yhtiön osaketta kannattaisi ostaa mielellään alle historiallisten arvostuskertoimien, jolloin tulevaisuudessa nousupotentiaalia olisi sekä yhtiökohtaisen kehityksen että osakkeen arvostustason ”normalisoitumisen” muodoissa. Näistä kahdesta tuottotekijästä yhtiökohtaisen kehityksen painoarvo on luonnollisesti arvosijoittajan näkökulmasta täysin dominoiva, siinä missä arvostuskertoimien tulevat muutokset ovat luonteeltaan spekulatiivisia elementtejä, joiden varaan sijoituscasea ei mielestäni kannata yksistään rakentaa.

Osakemarkkinoilla Niben myyntiperusteinen arvostus on kohonnut viime vuosina trendinomaisesti. Yhtiön velaton arvo (osakekannan markkina-arvo + korolliset nettovelat) suhteessa liikevaihtoon on tällä hetkellä monivuotisessa huippulukemassaan seuraavan kuvan osoittamalla tavalla.

Niben EV/sales 2009–2013 (liiketoiminnan velaton arvo suhteessa myyntiin)

Yhtiö on tänään myyntiinsä nähden kalleimmillaan vuosikausiin, mikä kohottaa uuden sijoittajan riskiä siitä, että yhtiön arvostustaso normalisoituu jatkossa.

Niben erinomainen historiallinen tuloskehitys on johtanut osakekohtaisen oman pääoman yli kaksinkertaistumiseen vuodesta 2009, kuten seuraava kuva osoittaa.

Niben oma pääoma per osake 2009–2013 (SEK per osake)

Niben osake maksaa tänään Tukholman pörssissä 189,70 kruunua. Tämä merkitsee edeltävään osakekohtaiseen omaan pääomaan viitaten, että yhtiön taseperusteinen arvostustaso (P/BV) kohoaa tasolle 3,8. Viimeisten viiden vuoden keskiarvo tunnusluvun osalta on Nibellä 2,9. Siihen nähden osake on parhaillaan yli 30 prosenttia korkeammin arvostettu.

Toisaalta on huomattava, että Niben osakekohtainen oma pääoma on kasvanut vuodesta 2009 lähtien keskimäärin 21,5 prosentin vauhtia, vaikka yhtiö on samaan aikaan jakanut omistajilleen trendinomaisesti kasvavaa osinkovirtaa. Kyseessä on siis kiistatta erittäin laadukas yhtiö, mutta osakkeen arvostustaso näyttää jo hinnoittelevan tätä laatua tehokkaasti sisään kurssiin.

Viime vuosina Nibe on kyennyt parhaimmillaan 19,9 prosentin oman pääoman tuottoon, kolmivuotisen keskiarvon jäädessä 17,5 prosenttiin. Sekin on sinänsä erinomainen taso, erityisesti keskiarvoksi. Taloudelliseksi tavoitteekseen Nibe on asettanut keskimäärin 20 prosentin oman pääoman tuottoasteen. Se vaikuttaa uskottavalta, sillä esimerkiksi lamavuonna 2009 konserni saavutti 20,2 prosentin ja vuonna 2010 jopa 23,4 prosentin oman pääoman tuoton.

Vuoden 2013 lopussa Niben omavaraisuusaste oli 43 prosenttia, mikä on yhtiön kohdalla korkein lukema kolmeen vuoteen. Konsernin nykyinen vakavaraisuus mahdollistaa epäorgaaniset kasvuhankkeet eli yritysostot maltillisessa mittakaavassa ilman osakkeenomistajien lompakoille kurottamista. Velan hyödyntäminen yritysostoissa on perusteltua myös Niben julkilausumien taloudellisten tavoitteiden näkökulmasta, sillä omavaraisuusasteen tavoitetasoksi on määritelty 30 prosenttia.

Terve tase ja tuloskasvu ovat mahdollistaneet Nibelle myös osingonjaon trendinomaisen kasvattamisen seuraavasti.

Niben osakekohtainen osinko 2009–2013 (SEK per osake)

Tänään Nibe maksaa osinkoa osaketta kohden 2,35 kruunua. Tämä tuottaa vain 1,6 prosentin efektiivisen osinkovirran nykykurssille, joten sijoittajat hinnoittelevat Niben lähinnä tulevaisuuden vahvojen kasvuodotusten mukaan. Varsinaista turvamarginaalia on mahdoton nähdä Niben osinkopohjaisessa arvostuksessa juuri nyt.

Niben osakekohtainen osinko on kehittynyt käytännössä täsmälleen tuloskasvun vanavedessä, sillä yhtiön maksaman osingon osuus nettotuloksesta on säilynyt jatkuvasti 30 prosentin tuntumassa.

Niben osingonjakosuhde (osinko prosenttia nettotuloksesta)

Tulokseen nähden Niben nykyosinko on hyvin vakaalla pohjalla, koska nettotuloksesta jaetaan nyt alle kolmasosa omistajille. Osinkotaso kestäisi tuloksen hetkellisen notkahduksenkin.

Viimeisten 12 kuukauden aikana Nibe on liikkunut 120,40–220,30 kruunun osakekohtaisessa hintahaarukassa (mukaan pörssipäivän sisäiset huippu- ja pohjakurssit).

Niben osakekurssi viimeiset 5 vuotta

Osakekurssin ollessa tänään 189,70 kruunua, on yhtiön hinta 13,9 prosenttia huipputasoa alhaisempi. Pitkässä juoksussa Niben osake on liki kolminkertaistunut viimeisten viiden vuoden aikana.

Laatua saa harvoin halvalla, ja tämä pätee myös Niben kohdalla. Toisaalta on myös selvää, että pitkällä aikavälillä sijoitus on harvoin huono, kun se tehdään laatuyhtiöön. Henkilökohtaisesti olen tullut siihen tulokseen, että on parempi omistaa laatua kohtuuhinnalla kuin keskinkertaista näennäisen halvalla. Nibe on yhtiökohtaisesti erinomainen sijoituskohde, mutta jään kärsivällisenä odottamaan markkinatilannetta, jolloin muut sijoittajat hinnoittelevat yhtiön laadun hetkellisesti nykytilannetta alhaisemmin arvostuskertoimin suhteessa myyntiin ja tulokseen.

Tämä ei välttämättä merkitse osakkeen kurssilaskua, sillä kenties todennäköisin skenaario on yhdistelmä yhtiön tuloskasvua ja osakekurssin lähiaikojen vaakalentoa. Silloin tulosperusteinen arvostustaso laskisi, mutta osakekurssi ei putoaisi. Riski osakekurssin laskulle piilee erityisesti siinä skenaariossa, että Niben kasvuvauhti yskähtäisi – mitä se harvoin laatuyhtiön kohdalla kuitenkaan tekee.

Kaikkiaan näyttää siltä, että Niben lähivuosien tuloskasvu on hinnoiteltu varsin pitkälti sisään viimeisten 12 kuukauden aikana.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista NIBEn osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju)

Photo credit: AstridWestvang / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0)

Kategoriat: Suomenkieliset blogit