Hyppää pääsisältöön

Uutiset

Espooseen kaavaillaan pääkaupunkiseudun ensimmäistä tuulivoimalaa

Talouselämä - Ma, 12/03/2018 - 12:18
Espoon Ämmässuolle suunnitellaan tuulivoimalaa.

"Poistetut" hakutulokset löytyvät yhä helposti - EU haluaa laittaa Googlen sääntöjen kiertämisen kuriin

Talouselämä - 1 tunti 13 s sitten
EU haluaa laajentaa oikeutta epäolennaisten hakutietojen poistamiseen myös hakukoneiden com-päätteisille sivuille, kertoo Wall Street Journal.

Professori kasvupaketista: "Toisaalla ammut itseäsi jalkaan ja toisaalla ostat itsellesi proteesin"

Talouselämä - 1 tunti 7 min sitten
Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen ei näe EU:n toimilla pankkien stressitestien ja kasvupaketin kohdalla taloudellista logiikkaa.

Vaalishoppailijat tulevat, Heinäluoma paheksuu – ”Voiko enää luottaa?”

Talouselämä - 1 tunti 36 min sitten
Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd) pelkää, että ”kohta koko europarlamentaarikkoryhmä on ehdolla eduskuntaan”. Puhemies kehottaa pidättymään ”vaalishoppailusta”.

Neljä viikkoa ja Suomessa aloittaa uusi pankkijätti - 470 000 asiakasta

Talouselämä - 1 tunti 45 min sitten
Säästöpankkien yhteenliittymä aloittaa virallisesti toimintansa 31. joulukuuta eli reilun neljän viikon kuluttua.

Piirakkakiista leimahti - Karjalainen: "Siirtokarjalaisilta on jo viety maat..."

Talouselämä - 1 tunti 48 min sitten
Karjalanpiirakan nimisuojaa koskeva aloite on tulistuttanut Karjalaisen Nuorisoliiton ja Karjalan Liiton, kertoo sanomalehti Karjalainen.

Venäläisministeri: Öljyn hinnan laskun pitää näkyä budjetissa

Talouselämä - 1 tunti 49 min sitten
Öljyn hinta pysyy 80–90 dollarissa barrelilta todennäköisesti pitkään, sanoo Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanov.

Hakukoneyhtiö kehitti älykkään polkupyörän - Mittaa jokaisen liikkeesi ja antaa reittiehdotuksia

Tekniikka ja talous - 1 tunti 53 min sitten
Dubike antaa reittisuosituksia ja analysoi pyöräilijän kuntoa ja terveydentilaa.

Alle 30 prosenttia palkansaajista kuuluu työntekijäryhmään

Yle: Talous ja politiikka - 1 tunti 54 min sitten

Suomen palkansaajien ammattirakenteen muutosta 1977–2008 osoittaa selkeimmin teollisen työn väheneminen.

Teollisuustyön osuus on pienentynyt 29 prosentista 14 prosenttiin. Kasvualoja ovat terveydenhoitolan työ, sosiaalialan työ, tekninen ja tieteellinen työ sekä kaupallinen työ.

Naisia työllistävät yhä enemmän terveydenhuoltoala, sosiaaliala ja opettaminen.

Tämä selviää Tilastokeskuksen työolotutkimuksesta. Tulokset kuvaavat työoloja viideltä vuosikymmeneltä, vuodesta 1977–2013.

Ammattirakenteen muutos on merkinnyt samalla muutosta ammattiasemissa niin, että työntekijäryhmä on kutistunut ja toimihenkilöryhmä paisunut.

Työntekijäryhmään luokiteltavien osuus on 30 vuodessa pudonnut 48 prosentista 29 prosenttiin. Naisista joka kuudes kuuluu työntekijöihin, miehistä 43 prosenttia.

Vuonna 1977 kaikista palkansaajista 55 prosentilla ei ollut mitään perusasteen jälkeistä koulutusta. Nyt kouluttamattomien osuus on vain 11 prosenttia.

35 vuodessa perusasteen jälkeisen tutkinnon suorittaneiden naispalkansaajien osuus on noussut 43 prosentista 91 prosenttiin, miehillä osuus kipusi 47 prosentista 86 prosenttiin.

Ylemmistä toimihenkilöistä 66 prosenttia pitää työtään henkisesti raskaana, työntekijöistä 27 prosenttia.

Eurooppalaisen työolotutkimuksen mukaan hyvin nopeassa tahdissa työskentely on ominaista suomalaisnaisille.

Heistä 75 prosenttia sanoo, että on työskenneltävä sangen rivakasti vähintään neljäsosa työajasta. Miehistä 70 prosenttia kuvailee vauhtia näin kovaksi.

"Arkkipiispan kannattaa hakeutua politiikkaan, jos hän haluaa politikoida"

Verkkouutiset - 1 tunti 56 min sitten

Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala sanoo olevansa pettynyt arkkipiispa Kari Mäkisen politikointiin avioliittolaista.

Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen on ottanut kantaa eduskunnan käsittelyssä olevaan sukupuolineutraaliin avioliittolakiin toteamalla, että sukupuolineutraali avioliittolaki, joka sisältäisi homoparin oikeuden ulkoiseen adoptioon, ei vaarantaisi lasten asemaa.

- Olen henkilökohtaisesti pettynyt siihen, että Mäkinen kannanotollaan ilmoittaa olevansa eri mieltä monien kansalaisten kanssa asiasta, sillä keskeinen perustelu monille sukupuolineutraalia avioliittolakia vastustaville on juuri lapsen lähtökohtainen oikeus sekä äitiin että isään, sikäli kun adoptoivia vanhempia on kaksi, Vesa-Matti Saarakkala sanoo.

Hänen mielestään Mäkisen ajoitus kannanotolleen on yritys vaikuttaa käsittelyssä olevan poliittisen hankkeen eteenpäinmenoon, mikä tekee hänen toiminnastaan varsin arveluttavaa ottaen huomioon hänen asemansa kirkon johdossa.

- Mäkisen on turha yrittää kiistää poliittista toimintaansa menemällä sanamuotoilujen taakse, kuten hänen tapanansa on tähän asti ollut. Mäkinen on tähän asti onnistunut vedättämään meitä seurakuntien jäseniä, mutta nyt hänen todelliset mielipiteensä ja poliittiset tarkoitusperänsä paljastuivat, Saarakkala sanoo.

- Mäkisellä on luonnollisesti oikeus henkilökohtaisiin mielipiteisiin, mutta ilmaisemalla niitä virallisen poliittisen prosessin yhteydessä ja valitsemalla siinä puolensa, hän osallistuu politikointiin, eikä näin nauti luottamustani kirkon johtajana. Mäkisen kannattaa hakeutua politiikkaan, jos hän haluaa politikoida, Saarakkala sivaltaa.

HS: Täyskäännös Espoossa - nyt rokotetaan autoilijoita

Talouselämä - 2 tuntia 54 s sitten
Espoo on pyörtämässä päätöksensä, kuinka paljon parkkipaikkoja asuntojen yhteydessä pitäisi olla. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Årets granar skördas

Dagens industri - 2 tuntia 3 min sitten
Julen närmar sig och på Sveriges största granodling i Degerberga i Skåne arbetar man för fullt med granskörden. Granodlare Gunnar Göthner vet hur tillgången och priset ser ut på årets julgranar.

Keskusta kehittäisi puolustusvoimien nopean toiminnan kykyä

Verkkouutiset - 2 tuntia 4 min sitten

EU:n taistelujoukot voisivat olla vieläkin hyödyllisempi väline sotilaallisen kriisinhallinnan nopean toiminnan ja sotilaallisten suorituskykyjen kehittämiselle, katsoo keskusta.

- Myös niiden toimintaan osallistumisella on keskeinen merkitys Suomen puolustuksen kehittämiselle. Tapahtumat Ukrainassa ovat osoittaneet, miten tärkeää puolustuskyvylle on nopean reagointivalmiuden kehittäminen, totesi kansanedustaja, puolustusvaliokunnan jäsen Mikko Savola keskustan ryhmäpuheenvuorossa.

Eduskunta keskusteli keskiviikkona valtioneuvoston selonteosta Afganistanin tilanteesta ja osallistumisesta sotilaalliseen Resolute Support -kriisinhallintaoperaatioon sekä selonteosta sotilasosaston asettamisesta korkeaan valmiuteen osana Ruotsin, Suomen, Norjan, Viron, Liettuan, Latvian ja Irlannin muodostaman EU:n taisteluosaston valmiusvuoroa 1.1.-30.6.2015

- EU:n taistelujoukkojen hyödyntäminen nopean toiminnan valmiuksien kehittämisessä on keskustan eduskuntaryhmän mielestä otettava tosissaan, Savola jatkoi.

Hän totesi, että Suomi on osallistunut jo neljä kertaa aiemmin EU:n taisteluosastojen valmiusvuoroihin. Erityisesti Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteistyöstä saaduilla kokemuksilla on laajemminkin vakauttavaa merkitystä lähialueellamme.

- Keskustan eduskuntaryhmä tukee Suomen osallistumista pohjoismaisen taisteluosaston valmiusvuoroon sekä sen asettamista korkeaan valmiuteen, Savola totesi.

Afganistanissa arvokas panos

Savolan mukaan keskustan eduskuntaryhmä pitää arvokkaana vaativissa ja vaarallisissa olosuhteissa ja monenlaisissa tehtävissä palvelleiden suomalaisten reserviläisten panosta, jolla on tuettu Afganistanin kehitystarpeita ja edistetty Suomen omia kansallisia tavoitteita.

Osallistumisen kansainväliseen kriisinhallintaan on keskustan eduskuntaryhmän mielestä aina kehitettävä Suomen kansallista puolustuskykyä.

- Operaatiosta saatuja kokemuksia on voitava hyödyntää kansainvälisen yhteistoimintakyvyn kehittämisessä, erikoisjoukkojen osaamisessa ja johtajakoulutuksessa. Kansainvälisestä toiminnasta saatujen kokemusten on jatkossakin palveltava entistä enemmän Suomen kokonaismaanpuolustuksen kehittämistä, Savola totesi.

- On muistettava, että Puolustusvoimien päätehtävä on kotimaan puolustaminen, jota kansainvälinen toiminta tukee. Kansainvälinen kriisinhallinta edellyttää nykyistä laadukkaampaa vaikutusarviointia ja sitä kautta oppien tehokkaampaa hyödyntämistä, hän jatkoi.

Savola totesi, että Suomi kantaa kansainvälisen vastuunsa rauhan, vakauden ja turvallisuuden edistämiseksi.

- Olemme olleet alusta asti mukana Afganistania vakauttavissa ISAF-joukoissa, rahoittaneet Afganistanin kehitysyhteistyötä ja osallistuneet siviilikriisinhallintaan.

Kansainvälisen Nato-johtoisen ISAF-operaation päättyessä tämän vuoden lopussa vastuu maan turvallisuudesta siirtyy kokonaisuudessaan maan omille joukoille. Seuraajaoperaatio Resolute Support keskittyy afgaanijoukkojen kouluttamiseen ja avustamiseen. Koska kyseessä ei ole taisteluoperaatio, vaan neuvonanto-, koulutus- ja tukioperaatio, se ei edellytä YK:n turvallisuusneuvoston mandaattia.

Keskustan eduskuntaryhmän mielestä on kuitenkin tärkeänä, että YK:ssa sovitaan selkeästä poliittisesta tuenilmaisusta operaatiolle ennen sen alkamista.

Tällä hetkellä Afganistanissa työskentelee noin 140 suomalaista sotilaallisen kriisinhallinnan, siviilikriisinhallinnan ja kehitysyhteistyön tehtävissä.

Suomen nopeimmin kasvava teknologiayritys kasvoi yli 8000 %

Talouselämä - 2 tuntia 6 min sitten
ePassi Payments voitti Deloitte Technology Fast 50 -ohjelman, joka listaa nopeimmin kasvavat teknologiayritykset. Se kasvoi viidessä vuodessa 8 431 prosenttia.

Konkurrenten gör inte som Volvo

Dagens industri - 2 tuntia 7 min sitten
Den tyska lastbilstillverkaren MAN kommer inte att göra några avsättningar för att täcka eventuella kostnader relaterade till EU-kommissionens pågående konkurrensundersökning.Det skriver Reuters.

Kokoomus: Kriisinhallinnan veteraaneista täytyy pitää huolta

Verkkouutiset - 2 tuntia 8 min sitten

Nato-operaation ansiosta afganistanilaisten elinolot ovat parantuneet, sanoo Timo Heinonen.

Kokoomus vaatii, että Afganistanista palaavista rauhanturvaajista täytyy pitää huolta palvelusajan jälkeenkin.

– Kriisinhallintatehtävien vaatimustason ja vaarallisuuden noustessa tehtävissä fyysisesti tai psyykkisesti loukkaantuneista on kannettava kuntoutusvastuu, ja valmistelussa oleva kansallinen kriisinhallintaveteraaniohjelma on saatettava valmiiksi mahdollisimman pian, sanoo kansanedustaja Timo Heinonen (kok.).

Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen selontekoa Suomen Afganistan-operaatiosta.

Heinosen mukaan Nato-johtoisesta operaatiosta on ollut maan asukkaille hyötyä. Puhdasta vettä riitti vuosituhannen alussa nauttia vain joka viidennelle, nyt 60 prosentille. Eliniänodote on noussut, lapsikuolleisuus vähentynyt, lasten koulunkäynti yli kahdeksankertaistunut ja tytöt palanneet koulun penkille. Naisilla on samat yhteiskunnalliset oikeudet kuin miehillä, hän luettelee.

Heinonen sanoo, että hyvän kehityksen jatkuminen on vaakalaudalla.

– Viime päivien uutiset kertovat turvallisuustilanteen voivan muodostua ajoittain jopa haasteellisemmaksi. ISIL:n kaltainen hirmuhallinto ei ole jättänyt Afganistania. Korruptio ja lisääntyvä huumeviljely kukoistavat edelleen.

Merkel yritti laittaa Putinin seinää vasten - turhaan

Talouselämä - 2 tuntia 9 min sitten
Merkelin ja Putinin marraskuun puolivälin tapaaminen ei mennytu toivotusti.
Julkaise syötteitä