Hyppää pääsisältöön
Yhteistyössä
Yrittäjälinja
Klaava.fi
 

 

Uutiset

Espooseen kaavaillaan pääkaupunkiseudun ensimmäistä tuulivoimalaa

Talouselämä - Ma, 12/03/2018 - 13:18
Espoon Ämmässuolle suunnitellaan tuulivoimalaa.

OECD Public Governance Ministerial Meeting, Finland, 2015

OECD finland - Ke, 28/10/2015 - 11:00
Ministers and cabinet-level officials from OECD countries and beyond will participate to help determine how we shape the policy cycle to deliver inclusive outcomes.

'Bond King' Bill Gross sues Pimco

BBC business - 11 min 56 s sitten
Former Pimco bond trader Bill Gross is suing his former employer for wrongful dismissal and claiming $200m in damages.

Teknologia-osakkeet toista päivää laskussa Wall Streetilla

Arvopaperi - 12 min 52 s sitten
Applen ja Facebookin osakkeet miinuksella, eBay seitsemän prosentin luisussa.

Bill Gross sues Pimco for $200m over ousting

Financial Times: Europe - 21 min 40 s sitten
Former colleagues accused of being ‘driven by a lust for power, greed’

VW hearing displays anger on both sides

Financial Times: Europe - 32 min 54 s sitten
US chief Michael Horn details how carmaker’s emissions test cheating began

Valtio perusti uuden yhtiön kaasuputkihankkeelle

Yle: Talous ja politiikka - 43 min 47 s sitten

Hallitus on tänään torstaina antanut valtuutuksensa uuden, valtion kokonaan omistaman kaasuputkiyhtiön perustamiselle. Yhtiön on tarkoitus olla mukana rakentamassa Suomen ja Viron välistä kaasuputkea.

Uuden yhtiön nimi on Baltic Connector oy.

Viime viikolla kerrottiin, että Suomen valtion pääosin omistama kaasuyhtiö Gasum luopuu kaasuputkihankkeesta, koska katsoi, että se ei olisi taloudellisesti kannattavaa.

Global fight on personal data begins

Financial Times: Europe - 53 min 12 s sitten
One can’t blame Americans for complaining about European hypocrisy, writes Evgeny Morozov

Kampaamoiden pulma: Säästeliäät asiakkaat tulevat vasta kun "näyttävät peikoilta"

Yle: Talous ja politiikka - 55 min 24 s sitten

Vaikeat ajat pakottavat kekseliäisyyteen parturi-kampaamoissa. Taloudellinen taantuma, muutama vuosi sitten 14 prosenttia kerralla noussut arvonlisävero sekä sitä kautta paisuneet hiustenleikkuuhinnat ovat vieneet asiakkaita monista yrityksistä.

Heinolasta asti Kuopioon tukkaansa laittamaan tullut Mari Nissen on jäänyt juuri työttömäksi. Pienemmät tulot pistävät miettimään menoja.

– Pitää miettiä, että mikä on tulevaisuuden hiustenlaittoväli. Se on iso raha kerralla, kun laittaa tukkaa. Kauneudenhoidosta joudun todennäköisesti tulevaisuudessa nipistämään.

Parturi-kampaamoalan yrittäjien toimialajärjestö Suomen Hiusyrittäjät ry arvioi, että puolentoista vuoden aikana noin 2 000 yrittäjää on joutunut pistämään lapun luukulle. Suomessa on tällä hetkellä noin 10 000 kampaamoalan yritystä. Noin 90 prosenttia näistä on yhden yrittäjän yrityksiä.

Kampaamoista kauneushoitoloiksi

Monissa kampaamoissa onkin lähdetty kehittämään uusia palveluita perinteisen tukanleikkuun ja värjäyksen yhteyteen. Kampaamot ovat jo pitkään tarjonneet liudan erilaisia oheispalveluja: kynsien laittoa, hierontaa ja vaikkapa tatuointeja. Näin vuokrakustannukset saadaan jaettua useamman yrittäjän kesken.

Suomen Hiusyrittäjien puheenjohtajan Monica Paavilaisen mukaan yrittäjiltä vaaditaan nyt innovatiivisia ratkaisuja, jotta alaa jo vuosia kohdelleesta myllerryksestä selvitään.

Asiakkaiden kampaamokäyntivälien harventuessa kuopiolaisessa Ilme Hair & Beautyssä on yritetty sitouttaa asiakkaita erilaisilla kuukausimaksupohjaisilla klubijärjestelmillä. Yrittäjä Jani Vihervuoren mukaan palvelun luomisen ydinajatus oli saada asiakas käymään riittävän usein kampaajalla.

– Kun ihmiset rupeavat käymään kolmen kuukauden välein parturissa, he näyttävät tullessaan peikoilta. Palvelun hinnan pitäisi kuitenkin olla sama kuin jos käytäisiin parturissa muutaman viikon välein. Asiakkaat tyrmistyvät tullessaan, kun hinta on isompi pidemmällä hiustenlaittovälillä. Peikkotukan silotteluun menee enemmän aikaa, Vihervuori selittää.

Monet kampaamoyrittäjät luottavat edelleen perinteiseen. Kuopiolaisen Kampaamo Helin yrittäjä Leena Boman sekä Hius- ja kauneusstudio Shinen yrittäjä Kati Huttunen korostavat käsityöläisammatin ydintä.

– Minä uskon siihen että hyvällä työllä ja hyvällä asiakaspalvelulla on se isoin merkitys, Huttunen sanoo.

Myös Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Arja Laurilan mukaan ammattitaito ja asiakaspalvelu on kaiken perusta. Vihervuoren mukaan uuden palvelukonseptit ovat nimenomaan asiakkaan palvelemista.

Some ja verkko markkinoinnissa tärkeitä

Parturi-kampaamoalan puskaradio on siirtynyt yrittäjien mukaan internetin kehityksen myötä sosiaaliseen mediaan. Myös ajanvaraukset hoidetaan pääasiassa tätä nykyä verkossa.

– Aikoinaan kun aloitimme nettiajanvarauksen, ensimmäinen asiakas joka varasi ajan verkosta oli 80-vuotias rouva. Iäkkäämmätkin käyttävät nettiä, kampaamo Helin Boman kertoo.

Suomen Hiusyrittäjät järjestävät ensimmäistä kertaa tänä syksynä koulutusta sosiaalisen median hyödyntämiseen markkinoinnissa. Kampaamoille etenkin Facebook ja Instagram ovat tärkeitä alustoja, joissa pääsee esittelemään työn jälkeä edullisesti.

Timo Soini puolueensa gallupromahduksesta: "Duunarimiehiltä tuli varoitus"

Verkkouutiset - 59 min 47 s sitten

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo Helsingin Sanomissa, että puolueen kannatuksen lasku selittyy kilpailukykypaketilla ja työelämää koskevilla pakkolaeilla, joita oppositiossa muun muassa SDP on vastustanut.

- Siirtymä demareihin on niin ilmiselvä, että duunarimiehiltä tuli varoitus, Timo Soini sanoo.

Ylen Taloustutkimuksella teettämässä mittauksessa perussuomalaiset menetti kannatustaan syys–lokakuussa yli neljä prosenttiyksikköä verrattuna kuukauden takaiseen.

Puolueen kannatus putosi lähes kolmanneksella 10,7 prosenttiin. Huhtikuun eduskuntavaaleista perussuomalaiset ovat menettäneet kannatustaan peräti seitsemän prosenttiyksikköä.

Soini ei usko, että turvapaikanhakijoiden määrän kova kasvu on vaikuttanut perussuomalaisten kannatukseen, koska maahanmuuttopolitiikan takia kannattajat eivät hänen mukaansa siirtyisi SDP:n taakse.

Soinin mukaan perussuomalaisten ei ole edelleenkään syytä kutsua puoluetta koolle päättämään hallituksessa jatkamisesta, kuten puolueen kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen on vaatinut.

Soinin mukaan puolueen eduskuntaryhmä on yhtenäinen.

- Ei meillä ole eduskuntaryhmässä mitään kapinaa, hän sanoo lehdessä.

Lue myös:

Ylen gallup: Kesk 21,7, Sdp 18,3, Kok 18,0, Vihr 12,7, PS 10,7

Shokkigallup paikkoina: PS menettäisi 17 kansanedustajaa

Synkistely euroalueella hidastaa talouskasvua

Arvopaperi - 1 tunti 4 min sitten
Epävarmuus tulevasta ja pessimistiset näkemykset pitkän aikavälin talouskasvusta jarruttavat euroalueen talouskasvua, arvoi Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen Peter Praet

VIDEO: Drone flies over sea to deliver package

BBC business - 1 tunti 6 min sitten
A Singaporean package delivery firm flies a t-shirt and letter to a small island - but how long will it be before the tech is ready for regular use?

Fears rise of Russian ground offensive

Financial Times: Europe - 1 tunti 8 min sitten
Experts say limited campaign cannot decisively change the military situation

Formula One closes in on $8.5bn sale

Financial Times: Europe - 1 tunti 19 min sitten
Private equity group CVC ‘shakes hands’ on deal with alliance led by Miami Dolphins owner Stephen Ross

Teknikchef handlar aktier i Fingerprint

Dagens industri - 1 tunti 21 min sitten
Fingerprint Cards teknikchef Pontus Jägemalm har den 6 oktober köpt 480.000 aktier i bolaget. Efter transaktionen äger han totalt drygt 513.000 Fingerprint Cards-aktier.

EU aims to detain more failed asylum seekers

Financial Times: Europe - 1 tunti 35 min sitten
European interior ministers agree tough measures to step-up deportations

Därför har det aldrig varit billigare att bo i Stockholm

Dagens industri - 1 tunti 36 min sitten
Strunta i prisrallyt på Stockholms bostadsmarknad. Det är rekordbilligt att bo i huvudstaden tack vare de låga räntorna, enligt experterna.

Revontulia kannattaa tiirailla vielä ensi yönä

Verkkouutiset - 1 tunti 37 min sitten

Ilmatieteen laitoksen mukaan revontulien todennäköisyys myös Lappia etelämpänä on vielä ensi yönä tavanomaista korkeampi.

Torstain vastaisena yönä aurinkotuulen synnyttämä geomagneettinen myrsky oli voimakas. Revontulia oli näkyvissä koko Suomessa jo pian auringonlaskun jälkeen. Esimerkiksi Helsingissä nähtiin aktiviinen revontulivyö etelätaivaalla.

Geomagneettinen aktiivisuus jatkui koko yön ja jatkuu yhä tänään. Aurinkotuulen nopeus on edelleen korkea, mutta sen magneettikenttä ei ole aivan yhtä suotuisa komeille revontulille kuten viime yönä.

Aurinko on tällä hetkellä ohittamassa 11-vuotisen aktiivisuusjaksonsa huippua, joten avaruussää on tämän ja parin seuraavan vuoden ajan keskimääräistä kiinnostavampaa seurattavaa.

New York: Stiltje inför Fed-möte

Dagens industri - 1 tunti 40 min sitten
Wall Street visade på beskedliga rörelser i torsdagshandeln kring nollan. Sessionen präglades av vänteläge inför kvällens Fed-protokoll och Alcoas delårsrapport, som får sägas vara huvudpunkter.

Maan sisäydin on paljon aiemmin luultua nuorempi

Verkkouutiset - 1 tunti 47 min sitten

Kivien magnetismin uudet mittaukset osoittavat, että Maan sisäydin syntyi noin 1-1.5 miljardia vuotta sitten. Sisäydin on siis paljon nuorempi kuin aikaisemmin on luultu.

Sisäydin on Maan syvin pallomainen kerros, joka muodostuu kiinteästä raudasta, ja sen koko on hieman Plutoa suurempi. Sitä ympäröi nestemäisestä rauta-nikkeliseoksesta koostuva ulkoydin, joka alkaa noin 3000 kilometrin syvyydessä Maan pinnalta.

Päinvastoin kuin ulkoydin, sisäydin on verrattain uusi tulokas maapallon sisukseen, ja sen syntytavasta ja syntyhetkestä käydään ankaraa debattia kansainvälisessä tiedeyhteisössä. Arviot sisäytimen syntyhetkestä vaihtelevat 0.5 miljardista aina 2 miljardiin vuoteen.

Juuri ilmestyneessä Nature-lehden numerossa kansainvälinen tutkimusryhmä raportoi Maan sisäytimen muodostuneen nestemäisen ulkoytimen jäähtyvästä materiaalista noin 1-1,5 miljardia vuotta sitten.

Uudessa tutkimuksessa analysoitiin vanhojen magmakivien magneettisia havaintosarjoja. Havainnosta kävi ilmi merkittävä nousu Maan magneettikentän voimakkuudessa 1-1,5 miljardia vuotta sitten.

Magneettikentän kohonnut voimakkuuden arvo on todennäköisesti ensimmäinen selkeä viite siitä, että nestemäisen ulkoytimen jäähtyvästä aineksesta alkoi kehittyä kiinteä sisäydin Maan keskipisteeseen.

- Uusi tulos pakottaa meidät katsomaan planeetta Maan sisuksen syntyä uudelta kannalta ja muistuttaa pitkäaikaisten aikasarjojen tärkeydestä Maan historian selvittelyssä, sanoo Helsingin yliopiston emeritusprofessori Lauri J. Pesonen.

Hän kertoo myös, että Maan ydin jäähtyy todennäköisesti hitaammin kuin mitä aiemmin on ajateltu. Sisäytimen koko kasvaa noin 1 millimetriä vuodessa.

Tutkimustulokset perustuvat eri puolilla maailmaa tehtyihin kivien magnetismin mittauksiin, joiden koonti kansainväliseksi tietokannaksi aloitettiin jo vuonna 1986 Lauri Pesosen aloitteesta. Tietokanta kokoaa maailmanlaajuiset tutkimusaineistot kaikille avoimeksi tietokannaksi ja myös luokittelee aineistot luotettavuusindeksien avulla.

Maa on muuta kuin Mars

Liverpoolin yliopiston tutkijan, professori Andy Biggin mukaan Maan sisäytimen alkusynnyn teoriat ovat kiistanalaisia, ja sisäytimen syntyhetken selvittäminen on erityisen tärkeätä Maan magneettikentän luonteen ja synnyn selvittämiseksi. Tämä siksi, että kenttä toimii paitsi suojaavana kilpenä kosmiselle säteilylle myös apuna navigoinnissa.

- Teoreettinen malli, joka parhaiten selittää uudet mittaustulokset, kertoo, että ydin luovuttaa lämpöä vaippaan hitaammin kuin koskaan aikaisemmin Maan 4,5 miljardin vuoden historiassa, ja että tämä energia pitää yllä Maan magneettikenttää ainakin seuraavat miljardit vuodet, Andy Bigg sanoo.

- Maapallo on tässä mielessä täysin erilainen kuin esimerkiksi Mars, joka omasi vahvan magneettikentän historiansa alkuhetkillä, mutta joka jostain syystä historiansa aikana sen menetti, hän jatkaa.

Naturessa lokakuussa 2015 julkaistu tutkimus perustuu yhteistyöhön, jossa on tutkijoita Liverpoolin, Helsingin, Michigan Techin ja Kalifornian San Diegon yliopistoista sekä Kiinan Tiedeakatemiasta.

 

 

Julkaise syötteitä