Hyppää pääsisältöön

Uutiset

Espooseen kaavaillaan pääkaupunkiseudun ensimmäistä tuulivoimalaa

Talouselämä - Ma, 12/03/2018 - 12:18
Espoon Ämmässuolle suunnitellaan tuulivoimalaa.

Jakautuva Elektrobit ruokkii spekulaatioita

Arvopaperi - 1 tunti 6 min sitten
Oululainen Elektrobit keskittyy vastedes pelkästään autojen ohjelmistoihin. Wireless-yksikön irrottaminen vahvistaa uumoiluja lähestyvästä yrityskaupasta.

Vapaavuori: Talvivaarassa mentävä pienimmällä riskillä

Verkkouutiset - 1 tunti 33 min sitten

Elinkeinoministerin mukaan hallitsemattomien vuotojen estäminen on valtion kaikkien toimenpiteiden lähtökohta Talvivaarassa.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan Talvivaaran kaivos ei ole suoriutunut aikaisemmista ympäristövastuistaan mallikkaasti, vaikka kaivoksella työskentelevät ammattilaiset ovat niukkojen resurssien ja tiukan taloustilanteen luoman paineen alla tehneet parhaansa. Konkurssipesällä ei ole hänen mukaansa enää juurikaan mahdollisuuksia laskea puhdistettua vettä tai sulamis- ja sadevesiä pois kaivosalueelta.

"Ympäristöluvan mukainen kiintiö sulfaattipäästöille kuluvalle vuodelle alkaa olla täynnä, vaikka eletään vasta helmi-maaliskuun vaihdetta", Vapaavuori kirjoittaa blogissaan.

Ministerin mukaan on olemassa riski siitä, että varastoaltaat ja padot eivät kestä tulevaa lisäkuormitusta. Niiden pettäminen tai tulviminen aiheuttaisi vesimassojen vuodon lähivesistöihin.

"Tämäntyyppisen, vuoden 2012 kipsisakka-altaan vuotoa muistuttavan tilanteen estäminen, on valtion kaikkien toimenpiteiden lähtökohta."

Tämän vuoksi konkurssipesä on Jan Vapaavuoren mukaan asianmukaisesti hakenut paikalliselta aluehallintoviranomaiselta lupaa sekä lisätä puhdistetun veden juoksuttamista pois kaivosalueelta, että lupaa erillisen purkuputken rakentamiselle.

Purkuputki mahdollistaisi pienten vesistöjen ohittamisen ja puhdistetun veden hallitun johtamisen lähijärviä suurempaan Nuasjärveen. Kun keväästä selvitään, ja ylimääräisiä puhdistettuja vesiä saadaan alueelta purettua, on ministerin mukaan seuraavaksi ratkaistava vesiongelma pidemmällä aikavälillä.

"Kevättä ei pysäytä mikään. Ei edes valtio tai lupaviranomainen."

Venäjän rikostutkinta yhdistää Nemtsovin murhaa Ukrainaan ja islamisteihin

Verkkouutiset - 2 tuntia 2 min sitten

Virallisen rikostutkintakomitean mukaan murhan "mahdollinen motiivi voi olla Venäjän poliittisen tilanteen epävakauttaminen".

Venäjän rikostutkintakomitean puhemies Vladimir Markinin mukaan oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhassa "voi olla mahdollisia yhteyksiä Ukrainan tapahtumiin tai ääri-islamistien hyökkäyksiin".

Tutkinnan sanotaan saaneen tietoa, että Boris Nemtsov sai "uhkauksia, jotka olivat yhteydessä hänen kantaansa Charlie Hebdo -ampumisiin Pariisissa".

Asiasta kertovan Russia Todayn mukaan "useat johtavat hahmot politiikan kaikilta laidoilta nimittävät hänen murhaansa 'provokaatioksi'".

Harvoin tarjolla - Nobel myytiin kovaan hintaan

Verkkouutiset - 2 tuntia 5 min sitten

Vuonna 1971 annettu Nobel-palkinto myytiin huutokaupassa moninkertaisesti nimellisarvoaan kovempaan hintaan.

Taloustieteestä Simon Kuznetsille vuonna 1971 myönnetty Nobel-mitali on myyty Yhdysvalloissa kovaan hintaan, kertoo New York Times.

Nate D. Sandersin huutokaupassa Nobelin hinta nousi peräti 390 848 dollariin (n. 365 000 euroa). Määrä ylitti moninkertaisesti nimellisarvon. Kahdenkymmenenkolmen karaatin kultaa oleva mitali on raaka-aineiltaan noin 8700 dollarin (n. 8100 euroa) arvoinen.

Nobel-palkintoja ei ole usein myynnissä. Hintakin vaihtelee melkoisesti. Halvimmillaan mitalin on saanut ostettua 17 000 dollarilla (n. 16 000 euroa). Ennätyshintaa pitää hallussaan William D. Watsonin DNA-molekyylirakenteesta saaman Nobelin 4,76 miljoonaa dollaria (n. 4,4 miljoonaa euroa).

Kommentti: Yhtä Pekka Perä katuu lopun ikäänsä

Talouselämä - 2 tuntia 48 min sitten
Perä avaisi juoksutushanan empimättä, jos voisi elää uudelleen syksyn 2012, kirjoittaa Talvivaara-kirjailija Marko Erola.

Teknologia-ala haluaa jatkoa verokannustimelle - Osa ei edes tiennyt, että se oli olemassa

Tekniikka ja talous - 2 tuntia 55 min sitten
Teknologian alan yritykset kiittelevät verovähennyksiä, joita sai tehdä vuosina 2013–2014. Kannustimia perusteltiin henkilöstövaikutuksilla.

Keskustan Tiilikainen: Maa tarvitsee pääministerin

Verkkouutiset - 2 tuntia 59 min sitten

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan Suomi on ajautunut laman ja suurtyöttömyyden lisäksi poliittiseen takalukkoon. Toimintakykyisten enemmistöhallitusten aika päättyi hänen mukaansa vuoden 2011 eduskuntavaaleihin.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikaisen mukaan Suomen talous-, työttömyys- ja velkaongelmien ratkaiseminen edellyttää toimintakykyistä hallitusta, parempaa johtamista ja uskottavaa päätöksentekoa.

"Maa tarvitsee pääministerin", Tiilikainen sanoo tiedotteessaan.

Hänen mielestään eduskuntavaalien poliittinen pääkysymys on, "jatkuuko nykymeno kokoomuksen ja Sdp:n johdolla vai saadaanko maalle uusi suunta".

Kimmo Tiilikaisen mukaan maan asiat ovat kuluneiden neljän vuoden aikana "pahasti solmuuntuneet". Uudistukset ovat hänen mielestään tekemättä ja ne vähäiset asiat, jotka ovat edenneet, kaatuvat yksi toisensa jälkeen Kokoomuksen ja SDP:n väliseen luottamuspulaan.

"Hallituspolitiikka on rikki. Johtaako hallitusta kukaan?"

Suomen asioita on Tiilikaisen mukaan laitettava kuntoon.

"Leikkauslistoilla ja niiden tivaamisella tämä maa ei nouse, vaan kaikki voimavarat olisi kohdennettava siihen, että Suomeen saadaan lisää työpaikkoja."

Putin teki Krimin liittämisen päivästä kansallisen vapaapäivän

Talouselämä - 3 tuntia 1 min sitten
Putin on allekirjoittanut asetuksen, joka tekee Krimin Venäjäänliittämispäivästä kansallisen vapaapäivän, kertoo Newsweek.

MPs call for energy switch 'refunds'

BBC business - 3 tuntia 3 min sitten
Energy price comparison sites should compensate customers who changed to tariffs that may not have been the cheapest deals, MPs say.

Youtube: Miljardi käyttäjää, ei voittoa

Nordnetbank - 3 tuntia 13 min sitten

Youtube täytti helmikuussa kymmenen vuotta ja sillä on miljardi käyttäjää. Tämä kuulostaa tuhkimotarinalta ja oikealta kultakaivokselta omistajalle, mutta Wall Street Journal (maksullinen) kertoo jotain ihan muuta. Ongelma on, että palvelun pyörittäminen maksaa maltaita ja että käyttäjät pysyvät liian vähän aikaa Youtuben sivuilla.

Youtuben liikevaihto kasvoi miljardilla dollarilla vuodesta 2013 viime vuoden neljään miljardiin dollariin. Tämä vastasi kuutta prosenttia Googlen koko liikevaihdosta, mutta palvelulla ei ollut minkäänlaista tulosvaikutusta WSJ:n lähteen mukaan. Melkein kaikki, mitä Youtube tienasi mainoksilla, meni sisällön ja katsojille tarpeeksi nopean laitteiston kustannusten kattamiseen.

Palvelun ongelma on, että suurin osa käyttäjistä päätyy muista internetpalveluista linkkien kautta tai upotettujen videoiden kautta ja käyttää tästä syystä aivan liian vähän aikaa Youtuben sivuilla. Toinen ongelma on kuulemma, että yhdeksän prosenttia käyttäjistä katsoo 85 prosenttia kaikista videoista, mikä taas ei ole optimaalista jos haluaa tienata rahaa. Lähemmin palvelun ongelmista voi lukea muun muassa Yahoo Newsista.

Google osti Youtuben yhdeksän vuotta sitten 1,65 miljardilla dollarilla. Tätä taustaa vasten yrityskauppa on ollut epäonnistunut, mutta samalla se osoittaa miten vaikeaa internetissä on tehdä rahaa vaikka olisikin suurin toimija. Tulevaisuudessa videoilla tienaaminen tulee tuskin olemaan helpompaa. Monet kilpailijat, Amazon, Facebook, HBO, Netflix ja Vessel, yrittävät kilpailla samoista käyttäjistä omilla palveluillaan.

Google yrittää houkutella maksavia asiakkaita tarjoamalla heille mainoksista vapaata palvelua. Mielestämme on mielenkiintoista nähdä, miten tämä tulee onnistumaan. Esimerkiksi Netflix tienasi 267 miljoonaa euroa 50 miljoonalla asiakkaallaan vuonna 2014, mutta onko tämä tarpeeksi kun yhtiön markkina-arvo on 29 miljardia dollaria.

Netflixin käyttäjämäärä on kasvanut lineaarisesti eksponentiaalisen kasvun sijaan, mikä ei ennusta hyvää Youtuben maksupalvelulle. Tärkeintä palvelussa on ainutlaatuinen sisältö, josta käyttäjät ovat valmiita maksamaan, mutta tämä tulee tuskin halvaksi ja muut palvelut yrittävät varmasti houkutella tuottajat omaan palveluunsa.

Emme omista osakkeita yllä mainituissa yhtiöissä.

Tom Lindström

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

Icahnin jättirahasto teki tappiota

Arvopaperi - 3 tuntia 15 min sitten
Yhdysvaltaltalaissijoittaja Carl Icahnin Icahn Enterprises jäi miinukselle viimeksi vuonna 2008.

Presidentti Nemtsovin murhasta: Julma ja tuomittava teko

Verkkouutiset - 3 tuntia 20 min sitten

Tasavallan presidentti tuomitsee venäläisen oppositiojohtajan murhan.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö tuomitsee Venäjällä perjantaina tehdyn oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhan.

"Se on varsin julma ja tuomittava teko", presidentti sanoi Ylen Ykkösaamussa.

"Aina pysäyttää kun tällaisia tapahtuu. Käsittämätön".

Niinistö kertoi tunteneensa Nemtsovin jo 1990-luvun puolivälissä ja tavanneensa hänet satunnaisesti vielä myöhemminkin. Nemtsovia hän luonnehti politiikassa tulisieluiseksi, hyvin rohkeaksi ja suoraviivaiseksi.

Presidentti sanoo tapausta valtavan traagisena.

"Jos, niin kuin hyvin mahdollista on, taustalla on poliittisia syitä, silloin kannattaa olla huolissaan, mitä seuraa".

Suomalainen sisu saa juhlarahan - "alkaa sieltä, mihin sinnikkyys loppuu"

Talouselämä - 3 tuntia 43 min sitten
Suomalainen sisu saa oman juhlarahan. Suomen Rahapaja julkaisee juhlarahan 6. maaliskuuta.

 

 

Julkaise syötteitä