Hyppää pääsisältöön

Uutiset

Virgin Money pushes ahead with IPO

Financial Times: Europe - 37 min 3 s sitten
Newcastle-based lender to join ranks of listed ‘challenger banks’

Oppineisuuskaan ei takaa töitä näinä ankeina aikoina - työttömänä jo lähes 200

Tekniikka ja talous - 38 min 51 s sitten
Työttömien tekniikan tohtorien määrä lähentelee 200:a.

Kuolemaan johtava tulipalo syttyy useimmiten tästä - vaihtoehtokin vaarallinen

Tekniikka ja talous - 41 min 23 s sitten
Suurin kuolemaan johtavien tulipalojen syy on yhä tupakointi. Myös sähkösavukkeiden latauslaitteet ovat aiheuttaneet tulipaloja, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Dr Doom: "Farligt explosiva" risker

Dagens industri - 42 min 29 s sitten
Börsuppgångarna blir allt bräckligare i takt med att den geopolitiska oron rasar vidare. Dr Doom listar sina värsta skräckscenarier där korthuset rasar.

French carmakers call for faster reforms

Financial Times: Europe - 43 min 20 s sitten
Peugeot Citroën, Renault increase pressure on Hollande government at Paris motor show

Yhdysvaltain jahtaama Julian Assange vieraili Massachusettsissa – mutta miten ihmeessä?

Tekniikka ja talous - 45 min 31 s sitten
Julian Assange piti sunnuntaina esitelmän Massachusettsissa, vaikka hän ei voi pidätyksen pelossa poistua Ecuadorin suurlähetystöstä Lontoossa. Kuinka tämä on mahdollista?

Kinas plan för att begränsa skuldsättningen

Dagens industri - 48 min 12 s sitten
Kina meddelade i dag planer för att begränsa kommunernas skuldsättning samt för att förbjuda dem från ytterligare upplåning genom speciella finansieringsupplägg, i linje med myndigheternas ökade ansträngningar för att kontrollera riskerna i det finansiella systemet. Det framgår av Bloomberg.

Venäjän pakotteet sekoittivat markkinat ja ruoan hinta laskee

Yle: Talous ja politiikka - 48 min 38 s sitten

Ruoan hinta laskee tänä vuonna, ja ensi vuonna ruoka kallistuu vähemmän kuin yleinen hintakehitys edellyttäisi.

Suomeen virtaa nyt halpoja tuontituotteita, lihaa ja maitotuotetta, jotka vahvistavat hintakilpailua, Pellervon taloustutkimus raportoi.

Maitotuotteet todennäköisesti halpenevat vielä ensi vuonnakin, koska Venäjän pakotteet ovat aiheuttaneet aikamoisen häiriön EU:n sisämarkkinoilla.

Elintarviketeollisuus on ahdingossa niin koti- kuin vientimarkkinoilla, sanoo PTT. Hintakehitys on olematonta.

Somessa ei mainoksia kaivata

Verkkouutiset - 50 min 38 s sitten

Google, Facebook, Youtube ja Twitter jäävät suomalaisten mainoslistan häntäpäähän. Suomalaiset pitävät painettuja sanomalehtiä ylivoimaisesti mieluisimpana mainosvälineenä.

Suomalaisista 43 prosenttia nostaa painetut sanomalehdet ykköseksi kysyttäessä, mistä he mieluiten lukevat, katsovat tai kuuntelevat mainoksia.

Muut kaksitoista tutkittua mainonnan kanavaa jäävät kauas painettujen sanomalehtien mieluisuuden taakse. Vastaajat saivat valita vain yhden, itselleen mieluisimman mainoskanavan.

Toiseksi sijoittui televisio, jonka valitsi mieluisimmaksi mainosvälineeksi 12 prosenttia suomalaista. Seuraavina tulivat painetut kaupunkilehdet, painetut aikakauslehdet ja sanomalehtien verkkopalvelut.

Kärjessä olevien medioiden mieluisuuden järjestys vaihtelee hieman ikäryhmittäin, mutta painetut sanomalehdet ovat mieluisin mainonnan kanava kaikissa ikäryhmissä.

Google, Facebook, Youtube ja Twitter jäävät suomalaisten mainoslistan häntäpäähän, jopa nuorimmilla ikäluokilla.

- Niin kiinnostava kuin sosiaalinen media ilmiönä ja ajankäytöllisesti on, ei se suomalaisten mielestä näytä olevan heille itselleen mieluinen mainonnan ympäristö. Sen sijaan painetuissa medioissa mainontaa otetaan mielellään vastaan, toteaa Sanomalehtien Liiton media- ja kuluttajamarkkinoinnin johtaja Sirpa Kirjonen.

Suomalaisten suhtautumista eri mainosvälineiden mieluisuuteen on tutkittu osana IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimusta. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä tuhat. Tutkimuksen otos vastaa suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuksen tiedonkeruuaika oli 8.–16. syyskuuta.

Lönerna ökade med 2,7 procent

Dagens industri - 52 min 42 s sitten
Löneökningarna i näringslivet uppgick i genomsnitt till 2,7 procent för perioden januari till och med juli. För tjänstemännen ökade lönerna med 2,7 procent och för arbetare 2,9 procent. För hela ekonomin uppmättes löneökningen till 2,7 procent.Det visar Medlingsinstitutets bearbetning av konjunkturlönestatistiken.

Älylääkekaappi vartioi käyttäjia: tietää mitä kaapissa on, kuka sen laittoi ja otti - leikkaussaliin lääkkeet seinän läpi

Tekniikka ja talous - 59 min 23 s sitten
Kuopion yliopistollinen sairaala KYS on ottamassa ensimmäisenä Suomessa käyttöönsä elektroniset Icon-älylääkekaapit leikkaussaleihin.

Kajaanissa pohditaan kipeiden leikkausvaihtoehtojen välillä

Yle: Talous ja politiikka - 1 tunti 3 min sitten

Esitystä Kajaanin kaupungin ensi vuoden talousarvioksi on etukäteen luonnehdittu tiukaksi, mutta vasta nyt suunnitelmien vaikutus kaupunkilaisten arkeen alkaa nousta esille. Esimerkiksi teknisen toimen käyttötalousraamin leikkuu tarjoaa vain tuntuvia vaikutuksia.

Tänä vuonna katetavoite oli –1,4 miljoonaa euroa, mistä toimiala on pystynyt itse leikkaamaan 400 000 euroa. Ensi vuodelle esitetään katetavoitteeksi, eli tulojen ja menojen erotukseksi, –400 000 euroa. Tekninen johtaja Timo Soininen sanoo suoraan, että tavoite on erittäin kova.

– 600 000 euron löytäminen katteeseen ei onnistu nykymenolla, edessä on selkeitä leikkauksia. Tässä vaiheessa on kyse vielä esityksestä, mutta mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy esitetyt luvut joulukuussa, valtuutettujenkin on hyvä tietää päätöksen vaikutus.

Soinisen mukaan ympäristötekniselle lautakunnalle on kerrottu edessä olevista vaihtoehdoista, jotta lautakunta pystyy talousarvion vahvistamisen jälkeen tammikuussa tekemään päätöksiä siitä, miten luvut siirretään kaupunkilaisten arkeen.

– Nostetaanko liikuntapaikkojen ja lippujen hintoja, supistetaanko uuden vesiliikuntakeskuksen aukioloaikoja, jätetäänkö puistoja hoitamatta, leikataanko kalatalouden hoidosta? On hyvä, että kaupunkilaisillakin on aikaa varautua tulevaan.

Käyttömaksujen korottaminen viivästyi teknisen virheen vuoksi

Ympäristöteknisen lautakunnan esityslistalla oli keskiviikkona liikuntapaikkojen käyttömaksujen tarkistaminen. Soinisen mukaan asian käsittely siirrettiin marraskuulle.

– Siirrossa oli kyse puhtaasti siitä, että esityslistan tekijältä unohtui laskentakaavan liittäminen esityslistan liitteisiin. Totesimme jo ennen kokousta, että vaikka kaava oli kokousta varten valmiina käytettäväksi, päättäjille olisi jäänyt liian vähän aikaa asiaan perehtymiseen. Käsittelyllä ei myöskään ole kiire, joten siirtopäätös oli helppo tehdä.

Käytännössä lähes kaikkia liikuntapaikkojen käyttömaksuja ollaan korottamassa. Esimerkiksi Kaukaveden kertarannekkeen hintaa ollaan korottamassa 70 sentillä 7,20 euroon. Hallipäällikkö Heikki Ovaskan mukaan tarkistuksia pitää tehdä, vaikka kävijämäärä on ylittämässä reilusti ennakko-odotukset.

– Tähän mennessä marras-joulukuun vaihteessa avatussa Kaukavedessä on käynyt noin 235 000 uimaria, vuoden loppuun mennessä kävijämäärä on nykytahdilla lähes 280 000, eli 30 000 kävijää tavoiteltua enemmän. Ylläpitokulut ovat kuitenkin yllättäneet, laskimme ne etukäteen turhan varovasti tuplaksi vanhaan halliin verrattuna. Oikea kerroin olisi ollut ehkä tripla.

Kaikissa liikuntapaikoissa ei ole maksuihin pelkkää korotusta tiedossa. Esimerkiksi Kajaanihallin pääosin päiväajan vuoroihin on tulossa 20 prosentin alennus uusien käyttäjien houkuttelemiseksi.

Virgin Money announces float plan

BBC business - 1 tunti 4 min sitten
Virgin Money, the UK challenger bank partly owned by entrepreneur Sir Richard Branson, announces plans to list its shares on the London Stock Exchange.

Rasmussen jätti Naton ja perusti konsulttiyrityksen

Verkkouutiset - 1 tunti 4 min sitten

Tanskalaispoliitikko avasi yrityksensä heti jätettyään sotilasliiton.

Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen on perustanut konsulttiyrityksen, joka kantaa nimeä Rasmussen Consulting. Verkkosivujen mukaan yritys tarjoaa "geopoliittista ja strategista konsultointia".

Rasmussen toimi Naton pääsihteerinä syyskuun loppuun saakka. Lokakuun ensimmäisenä hän avasi yrityksensä kotisivut.

Yrityksen kotisivuilla Rasmussen esiintyy yhdessä Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman, Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja muiden maailman johtajien kanssa. Rasmussen Consultingin logossa on kuvattu maailmankartta, jonka taustalla on New York.

Rasmussen kertoo myös aikovansa kirjoittaa kirjan kuluvan vuosisadan suurimmista haasteista.

Rasmussen toimi Naton pääsihteerinä vuosina 2009–2014. Hänen seuraajanaan aloitti keskiviikkona norjalainen Jens Stoltenberg, joka oli Norjan pääministeri vuosina 2000–2001 ja 2005–2013.

Suomalaisten kekseliäisyydellä ei ole rajoja - Ilmanvaihtokone rakennettiin ikkunaan!

Yrittäjät - 1 tunti 6 min sitten

Suomalainen ikkunavalmistaja Skaala kehitti ikkunan joka huolehtii asunnon ilmanvaihdosta ja toimii lämmöntalteenottolaitteena.

Kauhavalainen ikkuna- ovi- ja lasiratkaisuihin erikoistunut palvelutoimittaja Skaala tuo markkinoille älykkään ratkaisun joka ottaa huoneilman lämmön talteen ja huolehtii sisäilman laadusta itsenäisesti. Erillistä ilmanvaihtoremonttia ei sen ansiosta tarvita.

Energiatehokkaita ovia ja ikkunoita on kehitetty jo pitkään uudisrakentamisen tarpeisiin. Vanhoissa taloissa tiiviit seinärakenteet aiheuttavat kuitenkin usein sisäilmaongelmia koska ilmanvaihtoa ei hallita. Skaalan uusi tuote tuo tähän ratkaisun.

– Suurin energiahukka on edelleen ilmanvaihdon mukana poistuvassa lämpöenergiassa. Olemme kehittäneet ikkunaan integroitavan ratkaisun joka ottaa poistuvan huoneilman lämmön talteen. Se voidaan asentaa ikkunan vaihdon yhteydessä puuttumatta seinärakenteisiin tai ikkunan ulkonäköön kertoo Skaala-konsernin kehitysjohtaja Jyrki Jaskari.

Matalaenergiaikkunoista tulee aidosti energiatehokkaita kun lämmintä huoneilmaa ei päästetä karkuun vaan sillä lämmitetään sisäilmaa. Skaalan lämmöntalteenottolaite on integroitu ikkunaan ja toimii 80–85 prosentin hyötysuhteella. Yhden laitteen kapasiteetti riittää noin 25 neliön huoneen ilmanvaihtoon.

– Energian säästöllä voidaan rahoittaa sekä parempi sisäilmanvaihto että ikkunaremontti. Ilmanvaihtojärjestelmän takaisinmaksuaika on 4–5 vuotta Jaskari lupaa.

Skaala näkee uudelle tuotteelleen suuret markkinat myös kerrostaloissa.

– Kerrostalojen korjauksissa on ollut tähän asti ratkaisematta miten ilmanvaihto voidaan järjestää kustannustehokkaasti ja järkevästi. Helppoja ratkaisuja ei ole ollut tarjolla. Nykyiset huonekohtaiset ilmanvaihtokoneet ja keskitetty koneellinen tulo- ja poistoilman vaihto ovat myös kalliita Aalto-yliopistossa ja Tallinnan yliopistossa opettava professori Jarek Kurnitski arvioi.

Kurnitskin mukaan nyt tehdään melko paljon julkisivuremontteja mutta ilmanvaihtoa parannetaan samalla maltillisesti jos lainkaan. Ei ole myöskään poissuljettua että ilmanvaihto voi mennä huonompaan suuntaan jos julkisivuremontti toteutetaan väärin.

Energiatehokkaista ikkunoista huolimatta talvella saatetaan tarvita villasukkia koska kylmä ilma valuu lattialle. Korvausilmaventtiilejä jopa tukitaan vetoisuuden takia.

Skaalan mukaan uuden ikkunaratkaisun käyttöönotto on vaivatonta koska laitteisto on asennettu ikkunaan ja säädetty jo tehtaalla ja ikkuna-asennuksen yhteydessä kytketään vain sähköliityntä. Vedon tunteesta ei tarvitse enää kärsiä koska automatiikka optimoi ilmanvaihtoa ja sisäilman laatua itsenäisesti. Halutessaan asukas voi hallita itse sisäilman laatua huone- tai huoneistokohtaisesti.

– Aikaisemmin korvausilmaa on otettu ikkunoiden välistä rakenteiden epätiiveyskohdista raitisilmaventtiileistä tai tuloilmaikkunoista. Kerrostaloissa on ollut keskitetty poistopuhallus talon katolla. Tulevaisuudessa korvausilma otetaan sisään ja poistetaan hallitusti ikkunan kautta energiaa tuhlaamatta ja sisäilman laadusta tinkimättä toteaa kehitysjohtaja Jaskari.

Teppo Kuittinen

teppo.kuittinen@yrittajat.fi

Julkaise syötteitä