Uutiset

Espooseen kaavaillaan pääkaupunkiseudun ensimmäistä tuulivoimalaa

Talouselämä - Ma, 12/03/2018 - 12:18
Espoon Ämmässuolle suunnitellaan tuulivoimalaa.

Seminaari: Ruoka2030 ja Elintarvikeketjun kilpailukykytutkimus

Maa ja Metsätalousministeriö - Pe, 09/09/2016 - 09:30
Seminaari: Ruoka2030 ja Elintarvikeketjun kilpailukykytutkimus 2016-09-09T06:30:00Z
Kategoriat: Metsätalous

Suomen luonnon päivä kalakohteissa ja luomutiloilla

Maa ja Metsätalousministeriö - La, 27/08/2016 - 00:00
Suomen luonnon päivä kalakohteissa ja luomutiloilla 2016-08-26T21:00:00Z
Kategoriat: Metsätalous

Suomen luonnon päivä luomutiloilla ja kalakohteissa

Maa ja Metsätalousministeriö - La, 27/08/2016 - 00:00
Suomen luonnon päivä luomutiloilla ja kalakohteissa 2016-08-26T21:00:00Z
Kategoriat: Metsätalous

Eurasiatunnel vinner pris

Dagens industri - 1 tunti 54 min sitten
Eurasiatunneln som förbinder Europa och Asien under Bosporen har korats till världens bästa projekt i sektorn tunnlar och broar av den amerikanska tidskriften The Engineering News Record. Det rapporterar Korea Times.

Så mycket ska du dricksa

Dagens industri - 2 tuntia 10 min sitten
Hur mycket man ska lämna i dricks skiljer sig stort världen över. Olika kutymer råder i olika länder. Så här ska man bete sig på utlandssemestern.

G20-kokous: Brexit uhka maailmantaloudelle

Verkkouutiset - 2 tuntia 24 min sitten

G20-maat kokoontuvat parhaillaan Kiinassa.

Iso-Britannian päätös erota EU-alueesta kasvattaa maailmantalouden riskejä, toteaa Kiinassa koolla oleva G20-kokous. Sen mukaan viime kuun kansanäänestys lisää globaalia epävarmuutta. Asiasta raportoi BBC.

Brexit-keskustelu on ollut suuressa roolissa kaksipäiväisessä kokouksessa. Iso-Britannian toivotaan vastaisuudessakin pysyvän lähellä EU:ta.

Saksan keskuspankin johtaja Jens Weidemannin kerrotaan todenneen, ettei Brexit-äänestys näytä vaikuttaneen Euroopan talouden kehittymiseen. G20-kokous olikin sitä mieltä, että huolimatta Brexitin toteutumisesta globaalin talouden odotetaan kasvavan vuosina 2016 ja 2017.

Brexitin lisäksi maailmantalouden tilannetta hankaloittaviksi tekijöiksi mainitaan geopoliittiset konfliktit, terrorismi sekä pakolaisvirrat.

Huippukaksio pilkkahintaan Helsingin paraatipaikalta? Näin vuokrahuijari viestitteli Ylelle

Yle: Talous ja politiikka - 2 tuntia 33 min sitten

50 neliön kaksio Kruununhaasta, kuukausivuokra vain 700 euroa. Lattiaan on vasta asennettu vaaleaa laminaattia, ja seinät ovat vastamaalatun näköiset.

Asunnosta on kahden korttelin matka kauniiseen Tervasaareen. Sauna puolestaan saisi unohtamaan kylmän kosteat syyspäivät. Onko tämä liian hyvää ollakseen totta?

Laitan viestiä Oikotie-välityssivuilta löytyvään lomakkeeseen ja kysyn, milloin voisin tulla katsomaan asuntoa. Olisin kiinnostunut siitä.

Vastausta ei kuulu heti, mutta neljän päivän päästä sähköpostiini on tullut viesti Agnieszka Pukilta. Hän kirjoittaa, että asunto on vapaana sekä lyhyttä että pitkää vuokrausta varten.

Sopimus kuulostaa entistä edullisemmalta, sillä lämmitys ja vesi kuuluvat vuokraan.

– Etsimme vastuuntuntoista vuokralaista ja haluaisimme tietoja sinusta, Pukki kirjoittaa.

Lähetän Pukille muun muassa puhelinnumeroni, mahdollisen muuttopäivän ja tiedon, että kanssani asuntoon muuttaa myös tyttöystäväni ja koirani.

"Kukaan ei ole niin uskottava kuin huijari"

Asuntojen vuokramarkkinoilla vanha totuus pitää usein paikkaansa. Se, mikä vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, ei ole totta lainkaan.

Helsingin poliisin rikosylikomisario Tuomo Lotta sanoo, että pääkaupunkiseudulla vuokrahuijauksia on vuosittain kymmeniä. Huijaukset ovat sesonkipuuhaa.

– Tyypillisesti huijauksia tehdään heinä-elokuussa, kun opiskelupaikan Helsingistä saaneet opiskelijat etsivät asuntoja.

Vuokrahuijausten määrä on kasvanut viime vuosina, ja tänä vuonna ollaan jälleen ennätystahdissa Helsingissä. Alkuvuodesta poliisille on jätetty 32 rikosilmoitusta, kun esimerkiksi viime vuonna samaan aikaan ilmoituksia oli yli puolet vähemmän.

Lotta ei ihmettele huijausten onnistumista, sillä ”kukaan ei ole niin uskottava kuin huijari”.

Jos huijarin taustoja alkaa epäillä, hänellä on yleensä vastaus valmiina. He eivät ole kuitenkaan täysin virheettömiä, sillä poliisi selvittää 40 prosenttia petostapauksista.

– Jokaisesta rikoksesta jää aina jonkinlainen jälki, Lotta toteaa.

”Asumme Puolassa”

– Minä ja aviomieheni olemme innoissamme vastauksistasi. Toivottavasti ne olivat rehellisiä, Pukki vastaa.

Toisessa sähköpostissaan Pukki siirtyy esittelemään itseään ja aviomiestään. Hän on kotoisin Puolasta ja on mennyt naimisiin suomalaisen miehen kanssa. Tämä selittää harvinaisen etu- ja sukunimiyhdistelmän.

Agnieszka Pukki työskentelee arkkitehtina, ja hänen miehensä on ammatiltaan matkaopas, vaikka hän kirjoittaakin englanniksi miehensä olevan "matkatoimisto" (travel agent).

Selitys Suomen asunnolle on valmiina. Pukkien pariskunta on asunut aiemmin Suomessa, mutta työt ovat vieneet heidät Puolaan. Agnieszka Pukin arkkitehtitoimisto on voittanut tarjouskilpailun (suora käännös: huutokaupan) Varsovassa, minkä takia he ovat vähintään kolme vuotta pois Suomesta.

Nyt kun pariskunta asuu Varsovassa, he tarvitsevat luotettavan vuokralaisen huolehtimaan asunnostaan Helsingissä.

– Voimme vuokrata asunnon jopa kymmeneksi vuodeksi. Tämä riippuu ihan siitä, kuinka pitkään haluatte vuokrata asuntoa.

Viestin lopussa Agnieszka Pukki kysyy, olemmeko yhä kiinnostuneita asunnosta.

– Jos uskot, että olet oikea kandidaatti asumaan meidän kotonamme ja olet täyttänyt kyselyn rehellisesti, lähetä sähköpostia lisätietoja varten.

Innostunut ei anna epäilykselle sijaa

Vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma käy asuntoilmoitusta ja sähköpostivaihtoamme läpi. Hän on perehtynyt työssään ja kirjoituksissaan huijauksiin.

– Tällaisten huijausten menestyminen perustunee siihen, että hyvin lukuisista vastaanottajista joku saattaa innostua siinä määrin, ettei huomaa ilmoituksen epäilyttäviä piirteitä.

Epäilyttäväksi piirteiksi Lauerma listaa muun muassa liian edullisen tarjouksen, yhteystietojen puuttumisen ja sen, ettei Agnieszka Pukin arkkitehtitoimistosta löydy tietoa Google-haulla.

Tämän lisäksi alkuperäisessä suomenkielisessä ilmoituksessa kerrotaan, että ”apuohjelmat kuuluvat vuokraan”. Termi kuulostaa sanakirjan suoralta suomennokselta, ja Googlen käännöskone kääntääkin apuohjelman sanaksi ”utility” eli käyttöesine.

Mistä tunnistat vuokrahuijauksen?

Vuokra-asunto on yleensä liian hyvä ollakseen totta: hinta on liian alhainen suhteessa asunnon sijaintiin, kokoon ja kuntoon.

Usein vuokrahuijausilmoituksessa on käännösvirheitä, jotka selittyvät käännöskoneiden suorilla käännöksillä.

Monesti vuokranantaja keksii tarinan, jonka vuoksi hän ei pääse esittelemään asuntoa. Usein tähän liittyy tavalla tai toisella ulkomailla asuminen.

Asuntoilmoitus on usein suomeksi, mutta sähköpostiviestittely tapahtuu pääsääntöisesti englanniksi.

Vuokranantajan tarkemmat yhteystiedot kuten puhelinnumero puuttuvat.

Mikäli sinua epäilyttää jokin asia vuokrauksessa, voit kysyä sitä suoraan vuokranantajalta.

Taloyhtiöltä tai isännöitsijältä voi tarvittaessa kysyä, omistaako henkilö asunnon taloyhtiöstä.

Älä vuokraa asuntoa ilman että sinä tai tuttusi on käynyt katsomassa sitä.

Useat lankeavat ilmoituksiin, koska monille toiveajattelu on ominaista. Toisaalta luottaminen kuuluu ihmisen perusluonteeseen, koska sitä tarvitaan normaalissa elämässä päivittäin.

– Jos ostat silakoita torilta, sinun pitää vain luotaa siihen, että myyjä antaa kalat eikä pelkästään laita seteliä taskuun ja esitä viatonta, Lauerma havainnnollistaa.

Huijarit käyttävätkin ihmisen perusluonnetta hyväkseen.

– Luottamisen välttämättömyys jättää aina tietyn toimintamarginaalin huijareille, joille netti on luonut yhden kanavan lisää.

”Sopimuksen tekeminen ei ole ongelma”

– Tämä kuulostaa jopa liian hyvältä ollakseen totta! Tiedän, että asut Varsovassa, mutta olisiko asuntoa mahdollista nähdä ennen vuokrausta, kysyn.

Varsinaiseen kysymykseen Pukki jättää vastaamatta mutta antaa ymmärtää, ettei asunnon näyttäminen nyt onnistu.

– Kuten sanoin, olen Puolassa. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma sopimuksen tekemisessä, koska minulla on yhä sopimus Airbnb:n kanssa ja he voivat auttaa meitä.

Tämä sopii hyvin yhteen Pukin elämäntarinan kanssa. Hän kertoi aiemmassa viestissään, että he ostivat aviomiehensä kanssa asunnon Kruununhaasta sijoitusmielessä.

Pukkien pariskunta vuokrasi asuntoaan Airbnb-välityspalvelun kautta, mutta he eivät voi enää välimatkan takia hoitaa vuokrausta.

Pukki lähettää tiedot, joita noudattamalla vuokraaminen onnistuu. Ensin minun pitäisi lähettää nimeni ja osoitteeni, jotta saisin Airbnb:n kautta laskun sähköpostiini.

Tilitietojen avulla voisin tehdä 2 100 euron talletuksen, joka pitää sisällään "kuukauden vuokran ja vuokravakuuden". Kun maksuni on saapunut tilille, Airbnb:n työntekijän pitäisi tuoda osoitteeseeni avaimet ja sopimuksen.

– Sinulla on kaksi päivää aikaa päättää, haluatko vuokrata asunnon vai et, Pukki kirjoittaa.

Ja onneksi minulla on Pukin mukaan mahdollisuus perua päätökseni. Jos en haluakaan vuokrata asuntoa, Airbnb palauttaa rahat tililleni.

Poliisilla ei aikaa pikku petosten selvittämiseen

Vaikka jokaisesta huijauksesta jää jälki, monesti niiden selvittäminen on lähes mahdotonta. Vuokrahuijarit piilottavat jälkiään väärän identiteetin taakse.

– Identiteetin ostaminen netistä on nykyään todella helppoa, rikosylikomisario Lotta kertoo.

Toisen ihmisen henkilötietojen avulla huijari voi perustaa tilin, jonne huijatun vuokralaisen rahat menevät. Kun rahat ovat tilillä, huijari joko nostaa ne itselleen tai ohjaa rahat muualle. Tämän jälkeen on vaikeaa selvittää sitä, kuka rahat on nostanut. Tämä siis, jos poliisi ei ole ehtinyt sulkea tiliä ensin.

Petoksen selvittäminen vaikeutuu entisestään, jos rahat siirtyvät ulkomaiselle tilille. Tällöin suomalainen poliisi alkaa tehdä yhteistyötä ulkomaisten viranomaisten kanssa, mutta usein tuhansien eurojen petos joutuu selvitettävien juttujen kiireellisyyslistauksen häntäpäähän.

Poliisit keskittyvät pienien petosten sijaan suurempien rikosten ratkaisemiseen.

Alkuvuonna selvitettyjen juttujen osalta useammassa kuin kahdessa kolmesta tapauksessa huijarin tilinumero on ollut ulkomailla. Ulkomaiset huijarit ovat keskittyneet asuntopetoksiin Helsingissä, kun taas kotimaiset tekijät työstävät loma-asuntohuijauksia Lapissa ja ulkomailla.

Tarina vuokrahuijauksissa on usein sama. Yleensä omistaja on muuttanut ulkomaille ja hän haluaisi vuokrata asunnon Suomesta. Viestit on lähes poikkeuksetta kirjoitettu englanniksi.

Joskus huijarit ovat ottaneet käyttöön välitysfirman nimen, jotta asunnon välittäminen olisi uskottavampaa.

Esimerkiksi viime vuonna huijarit olivat välittävinään useita asuntoja Helsingissä Mainland Real Estate -välitysfirman nimissä.

Maahanmuuttajat ja opiskelijat ovat yliedustettuina petoksien kohteina. Huijaamista helpottaa se, jos vuokralainen ei pääse paikan päälle katsomaan asuntoa.

– Petoksen tekijät yleensä etsivät kaikista heikoimman lenkin ja käyttävät sitä hyödyksi, Lotta sanoo.

Vuokrahuijauksissa summat liikkuvat yleensä 1 000–3 000 euron välissä. Usein opiskelijat menettävät huijauksissa säästönsä.

–Tämä tekee suuren kolauksen omaa elämää aloittavan opiskelijan luottamukselle muihin ihmisiin ja yhteiskuntaan, Lotta sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että ”99 prosenttia” vuokrauksista onnistuu sovittujen ehtojen mukaisesti.

”Taloyhtiöstä ei löydy osakasta Pukki”

Kun vuokrasopimuksen tekeminen on edennyt allekirjoitusvaiheeseen, alan selvittää, kuinka puhtaat jauhot Agnieszka Pukin pussissa ovat.

Kun kirjoitan Googlen kartalle osoitteen Maurinkatu 10, palvelu ohjaa minut osoitteeseen Maurinkatu 8–12. Kiinteistön omistaa Asunto-osakeyhtiö Virkamiestalo.

Soitan taloyhtiöstä huolehtivalle Isännöitsijätoimisto Rantamäelle. Toimistovirkailija ihmettelee ensin erikoista osoitetta: Maurinkatu 10.

– Ei kuulosta tutulta, virkailija sanoo.

Oivallan, ettei sellaista osoitetta ole olemassakaan. Kun vaihdan osoitteen Maurinkatu 8–12, taloyhtiö ja osakasluettelo löytyvät. Etsimme ensin Pukki-nimellä osakasta.

– Ei löydy, virkailija sanoo.

Sitten vaihdamme Agnieszka-nimeen, eikä sekään tuota tulosta.

– Kyllä tämä huijaukselta vaikuttaa. Ei tuohon hintaan saa kaksiota Kruununhaasta, virkailija kertoo.

Kysyn seuraavassa sähköpostissani, onko Agnieszka Pukilla selitystä asiaan. Vuokrauspäätöksen suhteen lupaan palata asiaan, kun olen ensin keskustellut asiasta tyttöystäväni kanssa.

Odotan muutaman päivän, mutta vastausta ei kuulu. Päätän lopulta paljastaa olevani toimittaja ja kerron haluavani saada vastauksia muun muassa siihen, miksi hän huijaa ihmisiä, onko kyse tuottoisasta toiminnasta ja toimiiko hän Suomessa vai muualla.

Mitään ei kuulu. Kuten ei ole kuulunut niillekään, jotka ovat tilittäneet rahansa vuokrahuijareille.

Ledare: Fälldin blev historisk

Dagens industri - 2 tuntia 40 min sitten
Thorbjörn Fälldin skrev för alltid in sig i svenska historieböcker genom sin valseger 1976. Han bröt ett 44-årigt socialdemokratiskt maktinnehav när hans trepartiregering tog över Kanslihuset på Mynttorget i Stockholm.

Moskva får ansiktslyft

Dagens industri - 2 tuntia 58 min sitten
Moskvas borgmästare Sergei Sobyanin, president Putins tidigare stabschef, ambitiösa byggplaner för huvudstaden trots landets ekonomiska kris har omvandlat stadskärnan till en byggarbetsplats, rapporterar Financial Times.

Peak Pokemon Go i USA

Dagens industri - 3 tuntia 5 min sitten
Mobilspelet Pokémon Go:s framgångar i USA verkar redan ha nått toppen. Succéfenomenet har sedan den 14 juli fått färre aktiva användare i USA, rapporterar elektroniknyhetssajten Ubergizmo.

Paremmissa piireissä on aina mennyt mukavasti

Verkkouutiset - 3 tuntia 18 min sitten

1700-luvun eliitti eli suojatuissa oloissa, harrasteli sivistystä ja nai säätyläisiään.

Kirjansa alkusanoissa Johanna Ilmakunnas antaa kyllä väärän todistuksen. Hän lupaa kirjoittavansa "tavallisista ihmisistä, heidän jokapäiväisestä elämästään, valinnoista, tekemisistään, elämänkohtaloistaan". Käsite "tavallinen ihminen" tarkentuu pian. Kyse on Ruotsin valtakunnassa asuneista, Euroopassa matkustelleista aatelisista ja säätyläisistä, joiden jäljiltä on löytynyt paljon mielenkiintoista: päiväkirjoja, kuitteja ostoksista Tukholmassa tai Pariisissa yms.

Ilmakunnas avaa lukijalle kahden nuoren ihmisen päiväkirjat. Johan Gabriel Oxenstierna on nimekkään suvun noin 15-vuotias vesa, kreivi, joka kirjoittaa elävästi 1760-luvun loppuvuosien työstään kanslistina ja huomioistaan Tukholman seurapiireissä, joskaan ylellisyyteen hänellä ei ole varaa. Hän kirjoitti niin ruotsiksi kuin ranskaksikin. Suurena, haastavana varjona oli kuulua 1600-luvun mahtavimman ruotsalaisen Axel Oxenstiernan jälkeläisiin.

Jacobina Charlotta Munsterhjelm aloitti päiväkirjan kirjoittamisen 13-vuotiaana 1799. Hän ei kuvaile tunteitaan, toiveitaan tai tulevaisuuttaan. Jacobina asui Itäisen Suomen Hämeenkylän kartanossa ja sai kasvatuksen aatelistytön tärkeimpään rooliin, tullakseen vaimoksi, äidiksi ja hallitakseen omaa taloutta ja perhettä.

Kumpainenkin nuori – parin kymmenen vuoden aikavälillä – tekivät kirjoittamisellaan tulevaisuuttaan valmistelevaa työtä. Matkakertomukset, kirjeet ja päiväkirja toimivat sivistyksen harjoituksina sekä lisäsivät eräänlaista tuntemusta omasta itsestään. Jokainen päiväkirjaa pitänyt huomaa vuosien mittaan pääsevänsä tutustumaan omaan itseensä, henkiseen kehitykseensä ja identiteetin muodostumiseen, muutoksiin omassa persoonassa.

Nuorukaisen ja tytön kirjalliset aihepiirit poikkeavat toisistaan. Tytöt ja suvun naisväki palvelijoineen keskittyy lukemiseen ja käsitöihin, keskinäiseen kanssakäymiseen. Johan Gabriel puolestaan näkee maailman avoimemmin, mutta tekstin teko oli pääosin vain häntä itseään varten, ei muille. Jacobinan kirjoituksia lukivat sen sijaan perheen muut jäsenet ja opettajat.

Vuotuinen vaihtelu: kaupunki, kartano

Parempien perheiden ja heitä palvelevien asuminen jakautui kylmien ja lämpimien vuodenaikojen suhteen. Kesällä kartanoelämä teki aatelisistakin maatöitä harrastavia, joskaan ihmiskontaktit eivät tästä kärsineet. Kartanossa olo johdatti hyvin toimeentulevien perheiden nuoria ruumiillisiin sesonkiluoteisiin ulkoaskareisiin ja lähensi heitä samalla palveleviin työntekijöihin.

Olipa kyse kaupunkiasumisesta tai oleilusta maaseudulla, kumpainenkin olomuoto antoi mahdollisuuden ilmaista perheen ja suvun mahtiasemaa sekä varallisuutta. Tänäänkin voimme lukea naisten- ja sisustuslehdistä hulppeiden huviloiden ylellisistä puitteista sekä kaupunkiasumisen ihanuuksista – kuitenkin ilman kymmeniä palvelijoita.

Menneiden aikojen narsistista eliittiä ei ollut tukemassa media, seurapiirielämä loi siihen sen sijaan mahdollisuuden. Suuria kekkereitä harrastettiin mieluusti, nyt uutis- ja sensaatioteollisuus tekee saman puolestasi. Edellytysten vain on oltava kunnossa. Tuhti varallisuus ja halu näyttää sitä ovat kaiken ehtona. Pröystäilyä oli kuitenkin kahdensorttista: sellaista joka leveili kaikesta omistamastaan diivailleen tai sitä, joka diivaili itsekseen, muilta näkymättömissä.

Vaikka asunnot kaupungissa ja maaseudulla saattoivat olla suuria, mielenkiintoista on huomata, että huonetilojen käyttö poikkesi huomattavasti nykyisestä käytännöstä. Eurooppalainen kotien käyttökulttuuri sovelsi tilojen suhteen selvää hierarkiaa. Kaikkiin huoneisiin ei ollut kaikilla lupa mennä. Oli naisten ja miesten tiloja, oli huoneiston osia, joihin vain tietyt palvelijat saivat astua. Oli lastenhuoneita, jotka sijaitsivat lähellä palvelijoita ja kotiopettajia. Perheenpäällä oli monesti rakennuksessa oma huoneistonsa.

Vierashuoneitakin tuli olla, ja kylmistä talvisäistä johtuen isäntäväki valtasi itselleen elintilat kylmän alatason sijaan toisesta asuinkerroksesta. Palvelusväki sai tyytyä kolkkoihin pohjakerroksiin.

Hienoimmat tukholmalaiset rakensivat palatsejaan Euroopan suurkaupunkien tapaan. Kirjassa kuvaillaan viistosti Tukholman kuninkaanlinnaa vastapäätä rakennettua kreivi Fersenin palatsia. Se oli kaupunkiolosuhteisiin nähden rakennettu varsin tilavalle tontille. Itse palatsi sijaitsi muurimaisen kehärakennusten sisäpuolella, liki näkymättömissä. Tontilla oli monenlaisia toimintoja, esimerkiksi isännän äidinäidin aikoinaan perustama Soopin köyhäintalo. Se toimi palveluksessa olleiden vanhojen naisten asuntona.

Onko mikään muuttunut?

Mukavasti 1700-luvulla eläneillä ruotsalaisille ei ollut käytössään nopeita liikenneyhteyksiä, langatonta viestintää tai modernia terveydenhoitoa. Silti he elivät tilavammin ja suuremman palvelusväen höösääminä kuin yläluokka tänään. Kun nyt rikas mies ostaa Helsingin Bulevardilta kokonaisen kerrostalon, hän ottaa siitä omaan käyttöönsä vain pienen osan ja myy loput. Hän tekee lisää rahaa. Hovi on suppea, mutta onneksi media tekee palveluksen: me muutkin tiedämme…

Entisaikojen usean kymmenen hengen palvelusväki ja kymmenien makuuhuoneiden kartanot soivat pienen hovielämän puitteet ja mahdollisuuden leppoisaan itsensä sivistämiseen. Näin erityisesti jos oli ollut onni palvella menestyksekkäästi kuningasta, saada tittelin tai kaksi ja pari tuhatta hehtaaria maata omaan käyttöön. Jos kävi huonosti, niin syrjä-Suomesta.

Joutilaat ja ahkerat luo mainion kuvan niiden elämästä, joilla oli mahdollisuus matkustella, lukea, harrastaa ja omaksua ns. sivistystä, viihtyä. Heille oli suotu myös kirjoitustensa välityksellä ja rakentamiensa kotien, asemansa ja tunnettuutensa ansiosta saada paikka historiassa. Ne jotkut muut, jossakin muualla, eivät jääneet yksilöinä muisteihimme.

Kuka heistä tietää mitään? Esimerkiksi 1600-1700-luvuilla Suomesta Ruotsiin hankittu sota- ja palvelusväki oli edullista, näkymätöntä raaka-ainetta vähitellen veltostuvalle suurvallalle, joka degeneroitui muita hyväksi käyttäessään. Ilmakunnaksen kirja kuvailee 1700-luvun ilmiöitä niin täyteläisesti, että se käy aikamatkasta.

Johanna Ilmakunnas: Joutilaat ja ahkerat. Kirjoituksia 1700-luvun Euroopasta. Siltala 2016.

Kirjoittaja: MARKKU JOKIPII.

IL: Suomen itärajalla korkea valmius - eläkeläisten lisäreservi valvomaan tilannetta

Verkkouutiset - 3 tuntia 30 min sitten

Itärajan ennustettavuus on heikentynyt ja laittoman maahantulon kasvua pelätään.

Suomen itärajan valmiustilanne on tällä hetkellä korkealla tasolla. Iltalehti kertoo, että alkukesän aikana Rajavartiolaitos on perustanut sadan miehen nopeasti käyttöön saatavan lisäreservin. Lisäreservi koostuu eläkkeelle jääneistä rajamiehistä.

Syynä itärajan tilanteeseen on turvallisuustilanne, joka on Iltalehden haastatteleman everstiluutnantti Jarkko Alenin mukaan muuttunut "huomattavasti" viimeisten neljän vuoden aikana.

Alen kertoo, että nyt perustetulla lisäreservillä pystytään tarvittaessa vahvistamaan toimintaa nopeastikin, mikäli tilanne rajalla niin vaatii.

– Jos perustilanne itärajalla häiriintyy, tarvitsemme nopeasti lisää resursseja. Myös itärajan ennustettavuus on heikentynyt ja pelkäämme muun muassa laittoman maahantulon kasvua, Alen kertoo

Turvallisuustilanteen lisäksi myös Suomen heikko taloustilanne ja siitä seuranneet sopeuttamistoimet vaikuttavat rajavartioston toimintaan.

Münchenin iskun jälkipuinti: Merkel vannoo pitävänsä saksalaiset turvassa

Talouselämä - 3 tuntia 32 min sitten
Saksan liittokansleri Angela Merkel pyrki vakuuttamaan saksalaisille, että valtio pitää heidät turvassa samalla kun hän lupasi kaikki resurssit Münchenin ostoskeskusammuskelun selvittämiseksi.

S Koreans fear return to authoritarian past

Financial Times: Europe - 3 tuntia 39 min sitten
Censorship of the arts fuels perceptions that political dissent is being suppressed

Uppgifter: Verizons köp av Yahoo klart

Dagens industri - 3 tuntia 55 min sitten
Amerikanska telekombolaget Verizons förvärvsplan för Yahoo kommer presenteras imorgon, uppger källor med insyn i affären för Recode.

G20 to ‘proactively address’ Brexit

Financial Times: Europe - 4 tuntia 8 min sitten
UK chancellor warns uncertainty will last for years until EU negotiations conclude

Glödhett att grilla

Dagens industri - 4 tuntia 11 min sitten
Att grilla hör sommaren till och det finns lika många typer av grillar som alternativ att lägga på gallret. För vissa duger budgetalternativet från macken medan andra vill ha det bästa. Tv-kocken Paolo Roberto föredrar vedeldat. 

Brexit heightens global economic risks, says G20

BBC business - 4 tuntia 27 min sitten
The UK's vote to leave the European Union adds to risks for the global economy, finance chiefs say at the G20 summit in China.

IS tar på sig attentat i Kabul

Dagens industri - 4 tuntia 32 min sitten
Under lördagen utförde självmordsbombare i Kabul ett attentat som dödade 80 människor och skadade 230. Dådet är bland de dödligaste sedan de USA-ledda utländska trupperna lämnade landet.

Sivut

Tilaa syöte Piksu uutisten kerääjä