Uutiset

Espooseen kaavaillaan pääkaupunkiseudun ensimmäistä tuulivoimalaa

Talouselämä - Ma, 12/03/2018 - 12:18
Espoon Ämmässuolle suunnitellaan tuulivoimalaa.

Metsämessut

Maa ja Metsätalousministeriö - Pe, 11/11/2016 - 00:00
Metsämessut 2016-11-10T22:00:00Z
Kategoriat: Metsätalous

Ruokapäiväseminaari ruokaturvasta

Maa ja Metsätalousministeriö - Ke, 02/11/2016 - 13:00
Ruokapäiväseminaari ruokaturvasta 2016-11-02T11:00:00Z
Kategoriat: Metsätalous

Stockmannin tulos sinkautti kurssin lähes yhdeksän prosentin nousuun

Talouselämä - 1 tunti 40 min sitten
Vilkkaammin vaihdetun B-sarjan osake nousi vajaat yhdeksän prosenttia.

OAJ vaatii rehtorille oikeutta erottaa oppilas määräajaksi

Verkkouutiset - 1 tunti 51 min sitten

Opettajien ammattijärjestö OAJ esittää peruskoulujen rehtoreille oikeutta erottaa oppilas määräajaksi.

Koulusta erotettu oppilas saisi määräajan opetusta toisessa koulussa, minkä jälkeen hän voisi palata entiseen oppilaitokseensa.

OAJ:n mielestä peruskouluille tarvitaan välineitä puuttua riittävän nopeasti ja vakavasti koulun yhteisten sääntöjen rikkomuksiin silloin, kun muut keinot eivät ole auttaneet.

Oppilaan määräaikainen erottaminen olisi astetta ankarampi toimenpide kuin jälki-istunto ja kirjallinen varoitus, jotka eivät läheskään aina tepsi. Näin kouluille tulisi yksi lisäkeino puuttua esimerkiksi kiusaamiseen.

– Määräaikainen erottaminen rehtorin päätöksellä on juuri annetun norminpurkulakiehdotuksen mukaan tulossa lukioon ja ammatilliseen koulutukseen. Osana norminpurkua myös peruskoulun rehtorille pitäisi antaa määräaikainen erottamisoikeus, kehittämispäällikkö Nina Lahtinen OAJ:sta esittää.

Yli sata kansanedustajaa on allekirjoittanut lakialoitteen, jolla halutaan helpottaa toista oppilasta kiusaavan oppilaan siirtämistä toiseen kouluun.

Lahtinen huomauttaa, että oppilaan siirtäminen toiseen kouluun on jo nykysäädösten mukaan mahdollista, mutta menettely on niin raskas ja byrokraattinen, ettei sitä ole juuri käytetty, eikä lakiesityksen toteuttaminen toisi tähän helpotusta tai mitään uutta.

Pysyvä siirto toiseen kouluun leimaa Lahtisen mielestä oppilasta. Lisäksi se olisi hankala ja kallis toteuttaa niillä paikkakunnilla, joissa on vain yksi koulu.

Ruotsissa on jo voimassa lainsäädäntö, jonka mukaan peruskoulun rehtori voi siirtää oppilaan 2-4 viikoksi toiseen kouluun.

Näkökulma: SDP:ssä kummittelee

Verkkouutiset - 1 tunti 53 min sitten

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sai perjantaina maineeseensa kolauksen, joka vaikeuttaa hänen mahdollisia pyrkimyksiään puolueen puheenjohtajaksi.

SDP:ssä kummittelee aave – se on puolueen entisen puheenjohtajan, Eero Heinäluoman aave. Vaikka Heinäluoma toimii puolueessa taustalla ja antaa kommentteja julkisuuteen vanhemman valtiomiehen statuksen turvin, hänen vaikutusvaltansa nähdään puolueessa edelleen vahvana. Joidenkin mielestä asema on liiankin vahva.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Lindtmania, Heinäluoman kasvattia, on pidetty varteenotettavimpana vaihtoehtona SDP:n puheenjohtajaksi Antti Rinteen jälkeen.

Ennakkosuosikin asema tulevaksi puheenjohtajaksi on kiusallinen. Jos ennakkosuosikin asema jatkuu vuosia, tilaisuus saattaa valua sivu suun, kun kyvykkäät tuoreet kasvot kartuttavat kokemustaan.

Tästä on kyse SDP:n puheenjohtajapelissä.

Kun Antti Rinne valittiin SDP:n puheenjohtajaksi toukokuussa 2014, hän haastoi istuvan puheenjohtajan Jutta Urpilaisen ja voitti tämän puoluekokouksen vaalissa vain niukasti. Haavat eivät ole vieläkään täysin parantuneet.

Tyytymättömyys ei tällä kertaa kanavoitunut Rinteeseen, vaan Lindtmaniin. Hän edustaa SAK:n ja Heinäluoman kasvattina puolueen ay-siipeä, joka oli syrjäyttämässä Urpilaista. Lindtmanin aika ei ollut vielä tuolloin, mutta parin vuoden päästä hänen aikansa voi olla jo ohi.

Logiikka on yksinkertainen.

Jos Lindtman haastaisi ensi helmikuussa pidettävässä puoluekokouksessa Rinteen, hänestä saattaisi tulla puolueelle pitkäaikainen puheenjohtaja, jolla olisi mahdollisuudet nousta pääministeriksi vuoden 2019 vaalien jälkeen. Jos sen sijaan Rinne jatkaa puolueen puheenjohtajana, Lindtmanin aikaikkuna puolueen puheenjohtajaksi saattaa sulkeutua kokonaan, kun rinnalle nousee muita potentiaalisia puheenjohtajaehdokkaita.

Antti Rinteen asema puolueen puheenjohtajana ei ole ehdoton. Siitä kieli myös se, että viisi SDP:n piirien puheenjohtajaa marssi viikko sitten perjantaina Rinteen puheille ilmaisemaan "kentän äänen" tyytymättömyyden puolueen puheenjohtajan toimintaan.

Asetelmia haetaan

SDP:ssä on haluja vaihtaa puheenjohtajaa, mutta vastaavaa raadollista yhteenottoa kuin viime puoluekokouksessa ei haluta nähdä. Siksi puheenjohtajavaihdosta kannattavat toivovat, että Rinne luopuisi vapaaehtoisesti. Rinteen kaudella SDP:n kannatus on vihdoin kohonnut, mutta hänen esiintymistaitonsa eivät vakuuta edes demareita. Rinteen näkökulmasta nykyisessä kannatustilanteessa hänellä ei ole mitään syytä luopua puheenjohtajuudesta.

Liikehdintää puolueen puheenjohtajan vaihtamiseksi ensi kevään puoluekokouksessa on ollut.

Lindtmanin ohella tukea SDP:n puheenjohtajaksi löytyy Verkkouutisten tietojen mukaan ainakin ensimmäisen kauden uusmaalaiselle kansanedustajalle Timo Harakalle sekä oululaiselle toisen kauden kansanedustajalle Tytti Tuppuraiselle. Harakka ei halunnut perjantaina kommentoida SDP:n tilannetta Verkkouutisille. Harakka on aiemmin kertonut, ettei ole haastamassa Rinnettä. Jos ehdokkaita kuitenkin ilmaantuisi useampia, hän olisi valmis harkitsemaan. Tytti Tuppuraista Verkkouutiset ei tavoittanut perjantaina kommentoimaan asiaa. Moni näkee potentiaalia puheenjohtajaksi myös ensimmäisen kauden tamperelaisessa kansanedustajassa, Sanna Marinissa ainakin pidemmällä tähtäimellä.

SDP:n jäsenistön keskuudessa on haluja vaihtaa puheenjohtajaa, mutta kuten vuonna 2014, harva haluaa lähteä haastamaan istuvaa puheenjohtajaehdokasta, jos mahdollisuudet voittaa eivät näytä riittävän hyviltä. Tuolloin Rinnettä pidettiin alkuun sähköjäniksenä, joka avaisi puheenjohtajapelin, jotta useampi ilmaantuisi kisaan. Muita ei ilmaantunut.

Aurinkoinen Rinne

Tänään perjantaina SDP:n puheenjohtajapelin varteenotettavimman haastajan, Antti Lindtmanin, pelimerkit romahtivat.

Lindtman kantoi yksin vastuun eduskunnan puhemiehistölle toimitetuista puhujatoivelistoista, joissa Lindtman suositteli puhemiehistölle, keille SDP:n kansanedustajille voisi kyselytunnilla jakaa puheenvuoroja. Perustuslain näkökulmasta puhujalistojen laatiminen on ongelmallista, sillä perustuslain mukaan "kansanedustajalla on eduskunnassa oikeus vapaasti puhua kaikista keskusteltavana olevista asioista". Toisaalta on tavanomaista, että erilaisia toiveita esitetään.

Lindtmanin toiminta ei olisi saanut niin suurta huomiota osakseen, ellei useammalla taholla olisi ollut halua näpäyttää häntä. Ryhdikkään ja rehdin miehen imagoon on nyt tullut särö.

Tiedotustilaisuudessa eduskunnassa perjantaina Lindtman ja Rinne kertoivat yhdessä, että asia on nyt käsitelty. Lindtman joutui selittelemään asiaa, ja oli silminnähden vaivaantunut tilanteesta. Hyväntuulinen Rinne sen sijaan pääsi esiintymään johtajana, joka on myös valmis antamaan armoa, kun eduskuntaryhmän puheenjohtajalle on sattunut "työtapaturma".

– Tekevälle sattuu, Rinne totesi.

Tiedotustilaisuudessa sivuttiin myös puheenjohtajavalintoja. Rinne kertoi, että ilmoittaa jatkoaikeistaan puolueen puheenjohtajana SDP:n puoluevaltuustossa 19. marraskuuta.

Myös Lindtmanilta kysyttiin puheenjohtaja-aikeita.

– Seuraava uutinen tästä saadaan, kun kuullaan, mitä Antti Rinne kertoo puoluevaltuustossa, Lindtman tyytyi vastaamaan kysymykseen puheenjohtajakisaan lähdöstä.

SDP:n puheenjohtajapeli kiehuu julkisuudelta piilossa. Puhujatoiveet eivät olisi olleet kokoluokaltaan isomman mittaluokan asia, ellei puheenjohtajavaalin asetelmiin ryhmittäytyminen olisi SDP:ssä jo täysillä käynnissä. Ilman puheenjohtajapeliä Lindtmanin listoista ei olisi rakennettu perjantaina koettua mediaspektaakkelia.

Tulevien puheenjohtajakuvioiden kannalta mediaspektaakkelista hyötyi Rinne, jonka status puoluejohtajana suhteessa Lindtmaniin vahvistui silminnähden. Näytelmästä hyötyivät myös ne, jotka toivovat puheenjohtajan vaihtoa tuoreempiin kasvoihin nyt tai myöhemmin.

SDP:ssä on halua päästä irti Heinäluoman haamusta.

Suomen 10-vuotisten lainapapereiden korkotaso singahti korkeimmilleen neljään kuukauteen

Talouselämä - 1 tunti 54 min sitten
Korkeimmillaan korkotuotto kävi perjantaina aamupäivällä 0,325 prosentissa.

Europe raises WhatsApp and Yahoo privacy concerns

Financial Times: Europe - 2 tuntia 9 min sitten
Italy and France are investigating how the technology companies handle users’ data

FBI återupptar utredningen mot Clinton

Dagens industri - 2 tuntia 9 min sitten
Amerikanska FBI återupptar utredningen rörande de mejl som den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton skickat från sin privata mejlserver under sin tid som utrikesminister, rapporterar flera amerikanska medier.

Euroalueen taloustunnelmat kohenivat lokakuussa

Talouselämä - 2 tuntia 22 min sitten
Indeksin lukema oli lokakuussa euroalueella 106,3 ja koko EU:n alueella 106,9.

EU:s budgetkommissionär hoppar av

Dagens industri - 2 tuntia 26 min sitten
EU:s budgetkommissionär, bulgariskan Kristalina Georgieva, lämnar sin post i Bryssel och går i stället till jobbet som chef för Världsbanken.

100 prosentin perintövero: poikkeuksellista lyhytnäköisyyttä

Salkunrakentaja - 2 tuntia 30 min sitten
Voi vain kuvitella minkälaisissa kantimissa Suomen talous olisi ilman perheyhtiöitä.

WhatsApp warned over Facebook data share deal

BBC business - 2 tuntia 36 min sitten
WhatsApp has been warned by European privacy watchdogs about sharing user data with parent company Facebook.

Chris Christie’s star falls over a bridge

Financial Times: Europe - 2 tuntia 45 min sitten
New Jersey governor and Trump aide suffers serious political hit over road closures

Elvis Presley beats Madonna to album chart record

BBC business - 2 tuntia 52 min sitten
Elvis Presley breaks the record for the most number one albums by a solo artist.

Fingridin tulos parani - "Pullonkaulojen" määrä laski

Talouselämä - 2 tuntia 54 min sitten
Fingridin mukaan kolmannella neljänneksellä heikentynyt pohjoismainen vesitilanne lähes kaksinkertaisti sähkön yhteispohjoismaisen systeemihinnan ja pienensi Suomen ja Ruotsin aluehintojen eroa.

SVT frågar anställda om partisympatier

Dagens industri - 2 tuntia 55 min sitten
Anställda på SVT har i en enkät tillfrågats om sina partisympatier. Syftet är att bekräfta eller vederlägga uppfattningen att SVT är "vänstervridet". Men undersökningen får kritik. Enkäten har skickats ut till 1 500 medarbetare från det nya samhällsprogrammet "Sant eller falskt" som ska granska påståenden

Poland dismisses Brussels concerns over democracy

Financial Times: Europe - 3 tuntia 1 min sitten
Warsaw refuses to engage with EU over political takeover of country’s highest court

2018 ska vi rösta i duschkabiner

Dagens industri - 3 tuntia 18 min sitten
Prislappen för fria och hemliga val är på väg uppåt. En utredare vill att nya valbås, som döljer vilka valsedlar som väljaren plockar, ska köpas in för en kvarts miljard. Siktet är inställt på att de ska vara på plats till valet 2018.

Stockmann harkitsee vetäytymistä Venäjältä

MTV3 - 3 tuntia 19 min sitten
Tavaratalokonserni Stockmann harkitsee vetäytymistä Venäjältä. Yhtiön hallitus on päättänyt selvittää Pietarissa sijaitsevan kauppakeskus Nevsky Centren mahdollista myyntiä.

Sivut

Tilaa syöte Piksu uutisten kerääjä