Hyppää pääsisältöön

Uutiset

Espooseen kaavaillaan pääkaupunkiseudun ensimmäistä tuulivoimalaa

Talouselämä - Ma, 12/03/2018 - 12:18
Espoon Ämmässuolle suunnitellaan tuulivoimalaa.

Öljy-yhtiöiden alamäki painaa Wall Streetillä

Arvopaperi - Pe, 28/11/2014 - 23:56
Pörssipäivä Wall Streetillä päättyi epäyhtenäisissä tunnelmissa.

Budgeting for the extra costs at Christmas

BBC business - Pe, 28/11/2014 - 23:43
The costs and queues at grottos and other Christmas treats

Websites creak on record Black Friday

BBC business - Pe, 28/11/2014 - 23:35
Retailers including John Lewis and Currys head for record online sales as frenzied shopping swamps websites.

Taito vastaan asenne

LähiTapiola blogi - Pe, 28/11/2014 - 22:51
Kategoriat: LähiTapiola blogi

Vodafone looks at options in the UK

Financial Times: Europe - Pe, 28/11/2014 - 22:11
BT’s merger talks prompt rival to eye acquisitions and add-ons to mobile business

Politicians rue faux pas in class-bound UK

Financial Times: Europe - Pe, 28/11/2014 - 22:04
Andrew Mitchell has become the latest senior Conservative to taste defeat in the libel courts

Black Friday chaos masks ringing tills

Financial Times: Europe - Pe, 28/11/2014 - 21:58
UK retailers worry that early discounts will undermine profits

Oil prices hit fresh four-year lows

BBC business - Pe, 28/11/2014 - 21:56
Crude oil prices hit a four-year low after the decision of the Opec oil producers' cartel not to cut output.

EU-komissio huomauttaa Suomea ylioptimismista

Yle: Talous ja politiikka - Pe, 28/11/2014 - 21:26

EU-komissio on lausunut arvionsa jäsenmaiden budjeteista ja talouskasvusta. Suomi on komission "tarkkailuluokalla", jonka maat pääosin täyttävät EU:n vaatimukset. Parhaassa kategoriassa on viisi maata, Suomen kanssa samassa luokassa neljä maata, ja seitsemän maata on vaarassa livetä kasvu- ja vakaussopimuksen vaatimuksista.

EU-komission perjantaina julkaisemassa lausunnossa komissio toteaa, että Suomen laatima budjettiennuste "näyttää olevan jokseenkin optimistinen". Alkuvuoden talouskasvu oli alempi kuin Suomen hallitus ennusti vakausohjelmassaan, mikä on huonontanut talouden näkymää.

Komissio julkaisi jo aiemmin syksyllä kasvuennusteensa, jonka mukaan Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,4 prosenttia ja ensi vuonna kasvaa 0,6 prosenttia. Suomen oma ennuste tämän vuoden talouskasvusta oli suurin piirtein nolla ja ensi vuoden kasvusta 1,2 prosenttia.

Komissio huomauttaa, että talousennusteiden pitäisi perustua riippumattomiin arvioihin. Suomessa taas ennusteet tuottaa valtiovarainministeriön kansantalousosasto. EU-komissio vaatii Suomea ryhtymään tarvittaviin toimiin, joilla taataan, että talousennusteet laativa taho voi toimia itsenäisesti.

Suomen valtionvelka horjuu EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen 60 prosentin raja-arvon tuntumassa. Myös Suomen budjettivaje kasvaa tänä vuonna 2,9 prosenttiin bruttokansantuotteesta, kun raja-arvo on kolme prosenttia – se johtuu menojen kasvusta ja tulojen alenemisesta.

Eläkeuudistuksen ja soteuudistuksen toteutuminen aiotusti tervehdyttäisi Suomen talouden rakennetta, ja komissio kehottaa toteuttamaan uudistukset.

Masennus ei ole häpeä – mutta apua siihen on saatava

Perussuomalaiset - Pe, 28/11/2014 - 21:16

Masennukseen voi sairastua kuka tahansa. Se saapuu yleensä salaa, ellei se ole jonkin voimakkaasti koetun elämäntapahtuman seurausta. Joskus masennuksenkaltaisesta tilasta selviää keskustelemalla ja pohtimalla omaa elämäntilannettaan, mutta joskus sen ylitse pääseminen vaatii vuosien kuntoutuksen ja lääkityksen.

Kaksi voimakasta masennuskautta läpi käynyt kokemusasiantuntija Katja Lemberg, 41, kertoo, että vielä vajaa kaksikymmentä vuotta sitten masennuksesta ei juurikaan puhuttu tai sitä poteva henkilö leimattiin vähintäänkin omituiseksi.

- Vajotessani ensimmäisen kerran masennuksen kaltaiseen olotilaan vuonna 1997, en käsittänyt lainkaan mikä minulla oli, sillä kaiken piti olla hyvin. Olin terve, minulla oli hyvä koulutus ja vakituinen työpaikka insinöörinä, Lemberg muistelee.

- Kaikki muuttui, kun eräs tuttavani kysyi minulta vointiani. Tuo kysymys laukaisi minussa jonkin suuren prosessin, mikä nyt jälkikäteen ajateltuna oli täysin loogista. Vanhempani olivat juuri eronneet, olin muuttanut eri paikkakunnalle, hankkinut ensimmäisen asuntoni, aloittanut opiskelut ja lisäksi eronnut poikaystävästäni, hän muistelee.

Väsymyksestä paniikkiin

Katja kertoo oireilleensa hyvin monipuolisesti väsymyksestä paniikkiin ja pakokauhun valtaan. Hänen elämänsä muuttui voimakkaasti, työpaikka jäi jatkuvan sairauslomakierteen päätteeksi ja uusi alku asteli hiljalleen hänen elämäänsä.

Katja Lemberg

- Suuret tunteet ja asiat vaativat oman aikansa käsitellä. Silloin kun ihminen on masentunut tai esimerkiksi suree jotakin asiaa voimakkaasti, ei hän tokene siitä parin viikon sairaslomalla tai lääkepurkilla. Suurten asioiden läpikäyminen on myös oman tietoisuuden laajentamista eli henkistä kasvamista. Siksi kyseenalaistankin sen, onko masennus kaikissa tapauksissa diagnosoitava sairaus vai yksinkertaisesti kasvun paikka, hän pohdiskelee.

Katja kertoo selvinneensä ensimmäisestä masennuskaudestaan parin vuoden pohdiskelulla ja päätyneensä toivuttuaan eri alan yrittäjäksi.

- Ehdin pyörittää yritystäni vain kaksi vuotta, kun masennus iski uudelleen toden teolla. Tuolloin olin yrittäjyyteni lisäksi pienen pojan yksinhuoltaja. Tunnollinen luonteeni ja voimavarani pettivät, ja vajosin syvään mustaan kuiluun poikani ollessa vasta puolen vuoden ikäinen, hän muistelee kauhulla. Uusi masennuskausi oli niin raju, ettei Katja kyennyt tekemään juuri mitään.

- Ainoat asiat, jotka jaksoin tehdä, oli syöttää lapseni ja syödä jotain itsekin. Ilman äitiäni en olisi nyt tässä ja luultavasti poikanikin olisi otettu huostaan.

- Äitini otti tuolloin vuorotteluvapaata pienen perheeni vuoksi ja jäi hoitamaan poikaani seitsemäksi kuukaudeksi. Saadakseni itse omasta elämästäni kiinni, ryhdyin purkamaan pahaa oloani muun muassa neuvolan psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolla ja käymään vertaistukitapaamisissa. Perheemme sai tuolloin runsaasti myös ulkopuolista tukea. Myöhemmin olen laskenut, että käytin vuosien 2002- 2006 aikana kolmenkymmenen eri organisaation apua, Katja kuvailee pudistellen päätään.

Apua tarjottava heti

Katja muistuttaa, että ihminen voi päätyä masennukseen monesta eri syystä.

- Joskus ihminen masentuu vakavan sairastumisen myötä, joskus luopuessaan jostakin tärkeästä ihmisestä tai elämänvaiheesta ja joskus esimerkiksi vauvan syntymän yhteydessä. Masennus on kuitenkin aina uuvuttava olotila, jossa ihmisen mieli tekee muutostyötä. Se on eri asioiden läpikäymistä, asioista luopumista ja uuden hyväksymistä. Masennusta ei tulisi pelätä, sillä siitä kyllä selviää entistä vahvempana, hän lohduttaa.

Katjan mielestä tämän hetkinen palvelujärjestelmä ei tue eikä auta masennukseen sairastunutta kattavasti ja pitkäjänteisesti, vaan masentunut jätetään liian usein tunteidensa kanssa yksin.

- Mikäli masentunut ei saa tarpeeksi ajoissa keskusteluapua tai kykene käymään syystä tai toisesta esimerkiksi vertaistukitapaamisissa tai koe saavansa apua lääkityksestä, hän saattaa tipahtaa hyvinkin nopeasti yhteiskuntamme ulkopuolelle.

Tällä hetkellä masennukseen sairastuneelle ihmiselle ei ole tarjota myöskään sellaista paikkaa, jonne hän voisi mennä puhumaan muiden masennuspotilaiden kanssa. Jo pelkästään mielenterveyspalveluihin pääseminen saattaa viedä paikkakunnasta riippuen kuukausia, ellei niiden pariin päädy liian rajuin keinoin.

Masennuksesta kannattaa puhua

Katja kertoo masennuksesta puhumisen tuottaneen tulosta: hänen kotikaupunkiinsa Kotkaan avattiin vuonna aivan uudenlainen kohtaamispaikka Kasvava keskus.

- Kasvava keskus tarjoaa tukea ihmiseltä toiselle sekä apua sisäisen ja ulkoisen maailman järjestämisessä. Tällä hetkellä keskuksessa on töissä vaihteleva määrä ihmisiä vaihtelevilla sopimuksilla. Keskuksesta löytyy kaikkien osaajia, niin yrittäjiä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisiakin, Katja kertoo tyytyväisenä.

Kotkassa on tehty kehittämistyötä myös sosiaalipsykiatrisessa yhdistyksessä, joka tarjoaa kokemusasiantuntijuutta ja tukea masennuksen jälkeen työelämään palaaville.

Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 15/2013 -lehdessä.

The post Masennus ei ole häpeä – mutta apua siihen on saatava appeared first on Uutissivusto - Perussuomalaiset.

Kategoriat: Poliitiikan uutiset

Miksi kahvi läikkyy olutta helpommin? Nyt on tutkittu tämäkin

Tekniikka ja talous - Pe, 28/11/2014 - 21:16
Princetonin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, miksi kahvi läikkyy mukistaan usein herkemmin kuin olut lasistaan.

Market rout as oil fall hits energy groups

Financial Times: Europe - Pe, 28/11/2014 - 21:03
Crude price plunge sparks warnings of capital spending cutbacks

Oma tuote kannibalisoi Applen iPadin myyntiä

Talouselämä - Pe, 28/11/2014 - 20:59
Vaikka älypuhelimet käyvät vielä hyvin kaupaksi, taulutietokoneiden menekistä ei voi sanoa samaa.

Alkolta varovainen kädenojennus pienpanimoille: "Toivottavasti tämä ei ole pelkkä myönnytys"

Yle: Talous ja politiikka - Pe, 28/11/2014 - 20:59

Pienpanimotuotteiden tuloa laajemmin Alkon valikoimiin odotellaan melko maltillisesti alan yrityksissä. Alko lisää vuodenvaihteessa pienten yritysten tuotteiden mahdollisuuksia päästä myymälöiden hyllyille uusilla tilausvalikoimaluokituksillaan.

Juomien tuottajat voivat jatkossa tarjota Alkolle vain paikallisesti saatavia tuotteita. Yrittäjä voi itse valita 1–10 myymälää, joihin tuotteita tarjotaan. Tilausvalikoimaan pääsemisestä peritään yrittäjältä sadan euron maksu. Myymälät voivat tämän jälkeen itse harkita, otetaanko juoma hyllytuotteeksi vai pelkästään erikseen tilattavaksi tuotteeksi.

Aiemmin Alko vaatinut, että useimmilla tuotteilla pitää olla valtakunnallinen kattavuus, mikä on käytännössä torpannut monen pienen toimijan mahdollisuudet saada tuotteita Alkon hyllyille.

"Yleensä yhteistyö ei ole toiminut"

Pienpanimoissa uudistus otetaan vastaan ristiriitaisin tuntein. Toisaalta uusi myyntikanava yli 4,7 prosenttia alkoholia sisältäville juomille nähdään hyvänä, mutta uudistuksen toimiminen käytännössä arveluttaa vielä monia yrittäjiä.

Vajaa vuosi sitten ensimmäiset oluensa myyntiin saaneen kuopiolaisen Iso-Kallan panimo on tarjoamassa oluitaan Alkoihin.

– Varsinkin, jos tuotteen saisi pysyvämmin hyllyyn, se kuulostaisi hyvältä. Uskon, että ainakin Kuopion seudulla Alkot ottaisivat mieluusti paikallisia tuotteita hyllyvalikoimaan, sanoo Iso-Kallan Panimon panimomestari Pasi Pelkonen.

Toisessa kuopiolaisessa olutta valmistavassa yrityksessä, Alahovin Viinitilalla ollaan uudistuksen suhteen epäilevämpiä. Panimotuotteiden tarjoamista vasta harkitaan, koska Alkon kanssa on ainakin aikaisemmin ollut todella vaikea löytää yhteistä säveltä.

– Yleensä se (yhteistyö) ei ole toiminut toivotusti, Alahovin Viinitilan yrittäjä Risto Hallman sanoo.

Uuteen tilausvalikoimaan aikoo tarjota juomiaan myös esimerkiksi jyväskyläinen Hiisi-panimo.

– Olemme tähän uudistukseen niin tyytyväisiä kuin alkoholimonopolissa voi olla. Kaikki myönnytykset ovat hyvä asia, yrittäjä Mika Silajärvi muotoilee.

Suoramyynnin salliminen yhä pienpanimoiden ykköstavoite

Pienpanimoliiton puheenjohtaja ja porilaisen Beer Hunter´s -panimon yrittäjä Mika Heikkinen toivoo, että uudistus toimisi mahdollisimman hyvin ja kotimaiset lähioluet löytäisivät tiensä entistä paremmin Alkon hyllyille. Yrittäjille olisi kuitenkin tärkeämpää tuotteiden suoramyynnin salliminen.

– En tiedä onko tämä Alkon uudistus pelkkä hyvitys valtion puolelta, kun suoramyyntiä ei ole sallittu, mutta toivottavasti se ei ole, Heikkinen kuittaa.

Alkon valikoimissa on tänä vuonna ollut noin 60 erilaista kotimaista pienpanimo-olutta. Tuotteiden osuus oluen kokonaismyynnistä on noin kuusi prosenttia. Varsinaista kasvutavoitetta yhtiö ei ole määrittänyt.

Alkolla on ollut jo muutaman vuoden tapana ottaa helmikuussa valikoimiinsa erikoiserä suomalaisia käsityöläisoluita.

US sees slower Black Friday sales

BBC business - Pe, 28/11/2014 - 20:52
Black Friday is less intense this year in the US after many stores opened earlier on Thursday.
Julkaise syötteitä