Hyppää pääsisältöön

Uutiset

Espooseen kaavaillaan pääkaupunkiseudun ensimmäistä tuulivoimalaa

Talouselämä - Ma, 12/03/2018 - 12:18
Espoon Ämmässuolle suunnitellaan tuulivoimalaa.

Kari Jordan: Äänekosken selluinvestointi ei ole vielä varma

Talouselämä - 2 tuntia 48 min sitten
Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan alleviivaa, että yhtiö ei ole vielä lyönyt lukkoon Äänekosken jätti-investointia. Rahaa palaa kuitenkin jo paljon hankkeen valmisteluun.

Tehdäänkö Coca-Colasta julkinen ostotarjous?

Nordnetbank - La, 22/11/2014 - 23:06

Neljä viikkoa sitten markkinoille levisi huhu, että maailman arvokkaimmasta brändinimestä, New Yorkin pörssissä listatusta The Coca-Cola Companystä, valmisteltaisiin julkista ostotarjousta. Yhtiön osakekurssi on kohonnut viimeisen kuukauden aikana dollarimääräisesti yhdeksän prosenttia, ja euroissa sitäkin enemmän dollarin vahvistuttua viime aikoina useita prosentteja suhteessa euroon. Referoin tässä merkinnässä lyhyesti markkinahuhuja, joiden toteutumista en henkilökohtaisesti pidä perusskenaariona.

Merkinnän alussa on syytä esittää Coca-Colan kurssikehitys viimeisten kuukausien ajalta. Huhut yhtiön ostamisesta pois pörssistä levisivät kansainvälisiin markkinauutisiin ja laajasti tunnettuihin sijoitusaiheisiin blogeihin lokakuun viimeisellä viikolla.

The Coca-Cola Companyn osakekurssi viimeiset 12 kuukautta

Edeltävässä kuvassa on merkitty punaisella ympyrällä ostotarjoushuhujen leviämisen ajankohta. Tänään, noin neljä viikkoa myöhemmin, Coca-Colan osake noteerataan kaikkien aikojen ennätyskorkeuksissa.

Kenties liikkeellä olevat markkinahuhut saivat tuulta purjeisiin erityisesti siksi, että ostotarjouksen huhuttuihin valmistelijoihin lukeutuu maailmankuulu suursijoittaja Warren Buffett. Hänen sijoitusyhtiönsä Berkshire Hathaway omistaa jo nykyhetkellä 9,1 prosenttia Coca-Colan osakekannasta, joten uskottavaa on ainakin se, että hän seuraa yhtiön tilannetta aktiivisesti.

Buffett sanoi viime vuonna Coca-Colasta kysyttäessä seuraavasti:

“We’ve never sold a share of Coca-Cola stock, and I wouldn’t think of selling a share.”

Ja hän jatkoi:

“I like wonderful brands if you take care of them.”

Viime vuosineljännesten aikana Coca-Colan tuloskehitys on ollut tasaista, eikä yhtiö ole kyennyt vakuuttamaan kaikkia sijoittajia pitkän aikavälin tuloskasvutrendinsä jatkumisesta. Siksi yhtiö myös julkaisi laajennetun, jopa 3 miljardin dollarin lisäsäästöjä tavoittelevan tehostamisohjelman muutama viikko sitten Q3-tulosjulkistuksensa yhteydessä. Myös mainittu heinä-syyskuun tulos jäi selvästi markkinaodotuksista.

Buffettin edellä esittämään sitaattiin viitaten voi teoriassa olla mahdollista, että osa suursijoittajista näkee Coca-Colassa paremman myynti- ja tuloskasvupotentiaalin yksityisomistuksessa olevana toimijana kuin pörssiyhtiönä. Samanlaista logiikkaa Buffett harjoitti jo aiemmin 3G Capitalin kanssa, kun toinen globaali brändiyhtiö, Heinz, ostettiin pois New Yorkin pörssistä viime vuoden alkupuoliskolla.

Mahdollisia tuloskasvuajureita voisivat olla laajemmat tehostamistoimet yhtiön päivittäisissä toiminnoissa, pääkonttorin yhdistäminen esimerkiksi jonkin toisen suuren bränditalon yhteyteen sekä jakelukanavasta suuremman hyödyn irtiottaminen laajentamalla tuoteportfoliota esimerkiksi PepsiCon tavoin juomatuotteista muihin elintarvikkeisiin. Taseen puolelta yritysostaja saattaisi myydä Coca-Colan kiinteistöomistuksia ja muita kokemiaan ”ei-strategisia” omaisuuseriä. Näillä manöövereillä yritysostaja voisi siis periaatteessa rahoittaa suoraan Coca-Colan ostohankettaan, johon tarvittaisiin mukaan aimo annos velkavipua.

Tänään Coca-Colan osakkeen yksikköhinta on $44,50. Yhdysvaltalaisista medioista lukemani hurjimmat ennusteet mahdollisesta ostotarjoushinnasta ovat liikkuneet kaksinkertaisessa suuruusluokassa suhteessa vallitsevaan kurssitasoon, jopa $90,00 osakekohtaisella hintatasolla. Tällaisten ennusteiden varaan sijoittajan ei ole hyvä laskea mitään tulevaisuuteen kuljettaessa.

Tällä hetkellä Coca-Colan osakekanta hinnoitellaan New Yorkin pörssissä 194,9 miljardin dollarin arvoiseksi. Kun tähän lämätään päälle preemio eli tarjouksessa maksettava lisähinta vallitsevaan pörssikurssiin nähden, on selvää, että mahdollinen yritysostotarjous olisi luonteeltaan raskaalla kädellä velkavivutettu transaktio.

Olen törmännyt arvioon, jossa Warren Buffettin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway sijoittaisi ostotarjoushankkeeseen 25 miljardia dollaria yhdessä 3G Capitalin kanssa, minkä ohella Buffett saattaisi harkita järjestelyssä myös etuoikeutettujen osakkeiden hankintaa toisella 25 miljardilla dollarilla.

Henkilökohtaisesti Coca-Cola on juuri nyt salkkuni kolmanneksi suurin yksittäinen omistuskohde, mutta en usko yhtiön lähtemiseen pörssistä. Totean kuitenkin, että järjestelyn todennäköisyys kasvaa, mikäli yhtiö ei saa jälleen kiinni tuloskasvusta. Vastikään julkaistu laajennettu kustannussäästöohjelma viestii minulle siitä, ettei liiketoiminnan volyymikehitys liene kovin kummoista tulevina kvartaaleina. Säästöohjelmalla yritysjohto pyrkinee ainakin alitajuisesti torjumaan yhtiön valtausta.

SIJOITUSKIRJAT NYT ALENNETUIN HINNOIN!

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

Siirry tilauslomakkeelle

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä. Kirjat postitetaan kampanja-aikana kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Pakettitilauksessa kirjat voidaan pyydettäessä postittaa myös eri toimitusosoitteisiin (lasku voi mennä tarvittaessa kolmanteen).

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia loppuvuoden 2014 ajan.

Kirjoittaja omistaa The Coca-Cola Companyn osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: blavandmaster / Foter / CC BY-NC-SA

Kategoriat: Suomenkieliset blogit

KD Satakunta nimesi ensimmäiset 8 eduskuntavaaliehdokasta

Kristilliset - La, 22/11/2014 - 23:02
Satakunnan piiri on nimennyt kahdeksan ensimmäistä eduskuntavaaliehdokastaan (kuvassa vasemmalta): Johanna Vähäkainu Porista, Johanna Vainila Raumalta, Tuula Vepsäläinen Nakkilasta, Arto Lehkamo Kokemäeltä, Simo Korpela Porista, Jarkko Lammi Porista ja Marketta Juntunen Porista sekä kuvasta...
Kategoriat: Poliitiikan uutiset

Varo liukkaita teitä, tänään luistellaan

Verkkouutiset - La, 22/11/2014 - 21:23

Sää on sunnuntaina enimmäkseen pilvinen. Paikoin sataa vähän lunta tai vettä. Ajokeli on osassa maata huono.

Sunnuntaina on Ilmatieteen laitoksen mukaan paikoin luvassa heikkoa lumi- tai vesisadetta ja sumua. Tuuli on enimmäkseen heikkoa.

Lämpötila voi yöllä laskea maan etelä- ja keskiosissa neljään pakkasasteeseen, päivällä liikutaan miinus kahden ja kolmen plusasteen välimaastossa.

Pohjoisessa lämpötila vaihtelee nollan ja miinus kahdeksan asteen välillä. Selkeimmillä alueilla pakkasta voi olla jopa viisitoista astetta.

Ajokeli on paikoin huono lumisateen, jäisten teiden sekä lumisten teiden vuoksi Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa. Muualla maassa vallitsee normaali ajokeli.

Portugal’s ex PM Sócrates detained

Financial Times: Europe - La, 22/11/2014 - 20:39
Former leader is a suspect in tax fraud, money laundering investigation

Oikeusministeri: Poliisin pitää puhua ympäri puhalluskokeesta kieltäytyjä

Verkkouutiset - La, 22/11/2014 - 20:28

Oikeusministeriön mukaan puhalluskokeesta kieltäytyjien takia ei tarvita lainmuutoksia.

Kokoomuksen kansanedustajat Kari Tolvanen, Kalle Jokinen ja Pauli Kiuru tekivät lokakuussa 2014 kirjallisen kysymyksen tilanteesta, jossa henkilö kieltäytyy poliisin puhalluskokeesta vedoten itsekriminointisuojaan. Edustajat haluaisivat puhalluskokeesta kieltäytymisen olevan jatkossa rangaistavaa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on antanut vastauksensa asiassa. Ministeri huomauttaa poliisin voivan voi määrätä puhalluskokeeseen suostumattoman henkilönkatsastukseen, josta kieltäytymistä taas voi arvioida niskoitteluna.

"Jos henkilönkatsastus on tarpeen, poliisin on poliisilain 1 luvun 2 §:n oikeusohjeen mukaisesti pyrittävä ensisijaisesti neuvoin ja ohjein eli tässä tapauksessa ennen muuta mainitsemalla puhalluskokeesta kieltäytymisen seuraukset siihen, että henkilö ymmärtää tilanteen ja suostuu puhalluskokeeseen. Tämä on lähtökohtaisesti myös kieltäytyjän etu veri- tai tarkkuusalkometrikokeen ottamiseen liittyvän vaivan ja ajanhukan vuoksi", ministerin vastauksessa todetaan.

Koska henkilönkatsastuksesta aiheutuu kieltäytyjälle vaivaa ja haittaa, on ministerin mukaan oletettavaa, ettei puhalluskokeesta kieltäydy sellainen henkilö, jonka veressä ei ole kiellettyä määrää alkoholia. Häneltä olisi joka tapauksessa otettava tarkempi koe.

"Poliisi voisi edellä esitetyn mukaisesti kertoa kieltäytyjälle, ettei itsekriminointisuoja ole peruste kieltäytyä puhalluskokeesta. Poliisi pystyy toivottavasti ottamaan mahdollisimman nopeasti käyttöön liikkuvat tarkkuusalkometrit, jolloin menettely helpottuu ja nopeutuu kaikkien osapuolten osalta", oikeusministeri Anna-Maja Henriksson neuvoo.

Al-Shabaab attack in Kenya kills 28

Financial Times: Europe - La, 22/11/2014 - 20:05
Islamist extremist group claims responsibility

Maailmanhistorian suurin kyberhyökkäys - kohteena Hongkongin protestisivustot

Verkkouutiset - La, 22/11/2014 - 20:01

Hongkongin mielenosoittajien nettisivustot ovat joutuneet massiivisen kyberhyökkäyksen kohteeksi. Arvioiden mukaan vastaavia ei ole Internetin historiassa koskaan ennen nähty.

Hongkongin demokratiaa vaativat mielenosoittajat ovat joutuneet ennennäkemättömän voimakkaan kyberhyökkäyksen kohteeksi, kertoo Forbes. Hyökkäyksiä on tapahtunut jo kuukausien ajan, mutta niiden voimakkuus on lisääntynyt aina uusien mielenosoituksista kertovien uutisten myötä.

Nettisivustojen turvallisuudesta huolehtivan Cloudflare-yhtiön mukaan palvelunestohyökkäys on ollut voimakkuudeltaan tähän mennessä suurin. Tietoliikennettä tukittiin peräti 500 gigabitin voimalla sekunnissa. Nimipalvelupyyntöjä on yhtiön toimitusjohtaja Matthew Princen mukaan tullut sekunnissa saman verran, kuin normaalisti koko Internetissä samana aikana.

Vertailun vuoksi, viime vuonna ympäri maailmaa Internet-liikennettä hidastanut Spamhaus-hyökkäys ylsi "vain" kolmeensataan gigabittiin sekunnissa. Viimeisin ennätys oli Eurooppaan helmikuussa kohdistunut 400 gigabitin vahvuinen estohyökkäys.

Hyökkääjästä ei toistaiseksi ole mitään varmuutta. Princen mukaan on kuitenkin selvää, että niiden takana oleva taho ei pidä Hongkongin demokratialiikkeestä. Hän arvioi olevan myös mahdollista, että "joku yrittää saada Kiinan näyttämään huonolta".

Yle Nyheter TV-nytt: 22.11.2014 19.30

YLEse - La, 22/11/2014 - 19:30
Ruotsinkieliset uutiset.
Kategoriat: Uutisvideot

Miksi poliisi ei saisi ottaa rattijuopolta auton avaimia? "Tämä edellyttää arviointia"

Verkkouutiset - La, 22/11/2014 - 18:59

Sisäministerin mukaan poliisin valtuuksia ottaa rattiin takaisin pyrkivältä rattijuopolta auton avaimet tulee arvioida.

Kansanedustajat Kari Tolvanen, Pauli Kiuru ja Kalle Jokinen jättivät lokakuussa kirjallisen kysymyksen Autonavaimien takavarikointi rattijuopumustapauksissa.

Edustajia huolettavat uusien tarkkuusalkometrien luomat tilanteet, joissa rattijuoppo todetaan jo tien päällä. Tällöin hän saattaa jatkaa matkaansa autollaan poliisin poistuttua.

"Tällaisissa tapauksissa ei voida takavarikoida autonavaimia, joten ne jäävät lähtökohtaisesti juopuneen kuljettajan haltuun. Jos paikalla ei ole toista henkilöä, joka on sekä ajokunnossa että ajo-oikeuden omaava, on suurena vaarana se, että juopunut henkilö jatkaa matkaansa omalla autollaan poliisin lähdettyä toimenpiteidensä jälkeen rikospaikalta", kansanedustajat totesivat.

Sisäministeri Päivi Räsänen on nyt vastannut kysymykseen. Hänen mukaansa poliisilla on "tapauskohtaisen harkinnan perusteella jo nykyisin mahdollisuus ottaa rattijuopumukseen syyllistyneen käyttämän ajoneuvon avaimet haltuunsa säännösten mahdollistamissa yksittäistapauksissa".

Ministeri myöntää, että toimivaltuus ei mahdollista avainten ottamista poliisin haltuun ilman jatkamisepäilyä.

"Sisäministeriön alustavan arvion mukaan avainten poisottamiseen liittyvää toimivaltuutta selkeyttämällä voitaisiin estää joitakin henkilöitä syyllistymästä välittömästi uuteen rattijuopumukseen. Tämä edellyttää kuitenkin tarkempaa arviointia", Räsäsen vastauksessa todetaan.

Arhinmäki: "Sipilän esitys valtionyhtiöiden myynnistä ei ole taloudellisesti järkevää"

Talouselämä - La, 22/11/2014 - 18:56
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kritisoi keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän esitystä valtion omaisuuden mittavasta myymisestä.

Opiskelijaliitot saivat uudet johtajat

Verkkouutiset - La, 22/11/2014 - 18:48

Suomen ylioppilaskuntien liitto ja Suomen opiskelijakuntien liitto ovat nimenneet tulevan vuoden puheenjohtajansa liittokokouksissaan.

Yliopisto-opiskelijoita edustava Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja ammattikorkeakouluopiskelijoita edustava Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ovat saaneet vuosittaisissa liittokokouksissaan uuden johdon tulevalle vuodelle.

SAMOK nimesi jo perjantaina puheenjohtajakseen Joonas Peltosen. Varapuheenjohtajaksi valittiin Katri Manninen. SYL teki omat valintansa puolestaan lauantaina. Puheenjohtajaksi nousi äänin 111-29 Tampereella opiskeleva Jari Järvenpää.

Puoluetausta valttia opiskelijaliikkeessä

Kahden korkeakouluopiskelijoita edustavan liiton henkilövalinnat kertovat omaa kieltään puoluetaustan merkityksestä. Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksessa istuu ensi vuonna kaksi kokoomuslaista, sekä yksi keskustalainen ja sosialidemokraatti. Puheenjohtaja taas oli vasemmisto-opiskelijoiden ehdokas. Suomen opiskelijakuntien liitossa hallituksesta löytyy puolestaan kaksi kokoomuslaista ja kolme sosialidemokraattia.

Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunnan puheenjohtaja Daniel Lahden mukaan politiikka ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen kiinnostavat korkeakouluopiskelijoita. Hänen mukaansa opiskelijoita edustavat liitot ovat myös ymmärtäneet poliittisten kontaktien merkityksen edunvalvonnassa.

– Se on valttikortti mitä sitoutumattomilla ei ole.

Timo Soini opiskelijoille: "Ei se Sailaskaan kaikesta kaikkea tiedä"

Sari Behm Savonlinnasta eduskuntavaaliehdokkaaksi

Kristilliset - La, 22/11/2014 - 18:47
Puumalassa 22.11. kokoontunut Kristillisdemokraattien Etelä-Savon piirihallitus nimesi loma- ja kurssikeskuksen johtajan, kätilö Sari Behmin (44) ehdokkaaksi ensi kevään eduskuntavaaleihin Kaakkois-Suomen vaalipiirissä. Sari Behm toimii mm. Savonlinnan kaupunginvaltuutettuna ja...
Kategoriat: Poliitiikan uutiset

Asiantuntija VS:llä: "On yleinen harhaluulo, että alkoholi lievittäsi lentopelkoa"

Talouselämä - La, 22/11/2014 - 18:27
Lentopelkoisen kannattaa turvautua faktoihin ja välttää lennolla alkoholia. Näin neuvoo Finnair Flight Academyn koulutuspäällikkö Riikka Saarela Vantaan Sanomissa.
Julkaise syötteitä