Hyppää pääsisältöön

Uutiset

Två storbanker dras in i dark pool-utredning

Dagens industri - 56 min 36 s sitten
Storbankerna Deutsche Bank och UBS uppger i dag att de samarbetar med myndigheter avseende en utredning av deras så kallade 'dark pool'-verksamheter. Det skriver Jones Newswires.

Finanspamp köper aktier för 75 miljoner kronor

Dagens industri - 1 tunti 4 min sitten
Finansmannen Fredrik Lundberg har mellan den 24 och den 28 juli köpt sammantaget en halv miljon B-aktier i Skanska.

Svinpesten närmar sig Sverige

Dagens industri - 1 tunti 8 min sitten
Flera fall av afrikansk svinpest bland både vildsvin och tama grisar har de senaste månaderna rapporterats från bland annat Polen, Lettland och Litauen. Jordbruksverket manar nu till skärpt uppmärksamhet för att hindra den dödliga smittan att spridas till Sverige.

Konkursskydd för ägare till krisbank

Dagens industri - 1 tunti 9 min sitten
En domstol i Luxemburg har beviljat ansökningarna om konkursskydd för Espirito Santo Financial Group (ESFG) och Rio Forte Investments, två holdingbolag i den skuldtyngda Espirito Santo-sfären.

Konkursskydd för ägare till krisbank

Affärlsvärlden - 1 tunti 15 min sitten
En domstol i Luxemburg har beviljat ansökningarna om konkursskydd för Espirito Santo Financial Group (ESFG) och Rio Forte Investments, två holdingbolag i den skuldtyngda Espirito Santo-sfären.

Lundberg köper i Indutrade

Affärlsvärlden - 1 tunti 17 min sitten
Fredrik Lundberg har köpt 320.000 aktier i Indutrade.

Suomiko kärsii vientipakotteista eniten? "Pikemminkin päinvastoin"

Yle: Talous ja politiikka - 1 tunti 19 min sitten

– Sellaisia pakotteita tässä ei ole, jotka vaikuttaisivat suomalaisyritysten vientiin jotenkin enemmän kuin jonkun muun maan vientiin, painottaa Kai Mykkänen, Elinkeinoelämän keskusliiton Venäjästä vastaava johtaja.

– Pikemminkin päinvastoin, kun meillä ei sotilasteknologiaa ja kaksoiskäyttötuotteita juuri tehdä.

EU:n odotetaan tiistaina koventavan pakotteita koskemaan sotilasteknologiaa ja kaksoiskäyttötuotteita eli vientitavaraa, jolla on sekä siviili- että sotilaskäyttöä. Myös rahamarkkinoita koskevia pakotteita olisi määrä asettaa.

Jos venäläisiltä kielletään pitkäaikaisesti lainojen sopiminen, Mykkäsen mukaan se väistämättä heikentäisi Venäjän investointikykyä ja sotkisi esimerkiksi suomalaisten konepajayhtiöiden tilaukset. Konepajayhtiöt muodostavat ison osan Suomen viennistä.

Maanantaina kaivostekniikkayhtiö Outotec antoi tulosvaroituksen ja enteili, että mahdolliset pakotteiden laajentamiset johtaisivat asiakkaiden rahoitusvaikeuksiin ja siihen, etteivät asiakkaat voisi maksaa Outotecille.

EK:n Mykkäsen mielestä keskeistä on se, kauanko pakotteet pidettäisiin voimassa.

– Jos pakotteet toimivat hyvin, niiden ei tarvitse olla kuin lyhyen aikaa. Jos ne ovat voimassa vuoden, sitten moni kauppa peruuntuu.

Venäjällä toimivia Suomen suuryrityksiä edustaa East Office of Finnish Industries. Sen toimitusjohtajan Raimo Valon mielestä rahoitukseen liittyvät pakotteet tuntuvat raskailta.

– Vientiä on pitänyt tehdä Venäjän taloustilanteenkin takia rahoitus edellä. Jos mahdollisuuksia hankaloitetaan entisestään, Venäjä joutuu kovasti priorisoimaan tuontia, Valo sanoo.

– Venäläinen tuoja ei saa omasta pankistaan uutta lainaa, jolla voisi maksaa [suomalaisyritykselle].

Valo arvioi, että osaa venäläisistä projekteista on suomalaisissa yhtiöissä jo saatettu lykätä ennen pakotteiden lukkoon lyömistä. Jo pakotteiden pelotevaikutus olisi siten ollut tuntuva.

Raimo Valo huomauttaa, että yritykset ovat eriasteisesti Venäjästä riippuvaisia: Suuryrityksille Venäjän-vienti voi olla vain marginaalista liiketoimintaa, mutta joillekin pienille elinehto.

Så mycket stiger huspriserna i USA

Affärlsvärlden - 1 tunti 20 min sitten
Husprisindex i USA steg mindre än väntat i maj.

Här är kronan fortfarande stark

Dagens industri - 1 tunti 25 min sitten
Riksbankens räntesänkning i juli har fått kronan att försvagas ytterligare mot de stora valutorna. Men det finns länder där kronan fortfarande är mycket stark.di.se har listan över semesterdestinationerna med de billigaste valutorna just nu.

USA-terminer pekar svagt uppåt

Affärlsvärlden - 1 tunti 25 min sitten
Kurserna på New York-börserna väntas inleda svagt uppåt. Före öppning har bland annat läkemedelsbolagen Merck och Pfizer bekänt färg.

Därför smälte inte glassen

Dagens industri - 1 tunti 26 min sitten
Christie Watson blev minst sagt förvånad när hon upptäckte att hennes barn hade glömt sin glass utomhus. Men inte bara för att barnet hade glömt äta upp glassen – utan också för att glassen inte hade smält, trots att den låg i stekande solsken, skriver Fox News.

Stjärnan får huset sålt efter fem år

Affärlsvärlden - 1 tunti 27 min sitten
Billy Joel har till slut hittat en köpare för sitt hus i det fashionabla Hamptons, några mil utanför New York.

Venäjä syyttää YK:ta Ukrainan tilanteen tahallisesta vääristelystä

Verkkouutiset - 1 tunti 33 min sitten

Venäjän ulkoministeriön mukaan YK vääristelee tahallaan faktoja tuoreessa raportissaan, joka käsittelee Ukrainan tilannetta.

Venäjän ulkoministeriö katsoo, että YK:n tuore raportti oikeuttaa Ukrainan viranomaisten suorittaman väkivallan.

– YK:n ihmisoikeusneuvoston ponnisteluiden ei pitäisi oikeuttaa suorasti tai epäsuorasti Ukrainan viranomaisten suorittamaa väkivaltaa, vaan auttaa varmistamaan tulitauko ja aloittamaan Ukrainan hallituksen ja Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten separatistien välinen dialogi rauhan palauttamiseksi alueelle, ministeriö toteaa tiedotteessaan.

Ukrainan hallituksen joukot ja Venäjä-mieliset separatistit taistelevat Itä-Ukrainan herruudesta. YK:n mukaan siviilit kärsivät edelleen separatistien luomasta ”hirmuhallinnosta”.

Aseistautuneet separatistiryhmät ovat vahvistaneet valtaansa kidnappaamalla, vangitsemalla, kiduttamalla ja teloittamalla ihmisiä, selviää YK:n ihmisoikeuskomissaarin maanantaina julkaistusta raportista.

– Raportti ei ole objektiivinen ja on jopa tekopyhä, sanoo ulkoministeriön edustaja Aleksandr Lukashevich Russia Todaylle.

Ukrainan armeija on onnistunut valtaamaan viikonloppuna lisää kaupunkeja separatisteilta. Armeijan kerrotaan myös hajottaneen separatistien hallitseman alueen kahteen ja työntyneen yhä syvemmälle Donetskin ja Luhanskin oblasteihin. Mikäli tiedot separatistien hallitsimien erottamisesta pitävät paikkansa, voi se tarkoittaa, ettei isolla osalla Donetskin alueen taistelijoista ole enää rajayhteyttä Venäjään.

Taistelut asutetuilla alueilla ovat johtaneet lukuisiin siviiliuhreihin. Tuhansia ihmisiä on paennut alueelta. Ihmisoikeusneuvoston mukaan ainakin 1 100 siviiliä on menettänyt henkensä sitten huhtikuun ja 3 400 on loukkaantunut.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillayn mukaan malesialaisen matkustajakoneen alas ampuminen Itä-Ukrainassa voi olla sotarikos ottaen huomioon tämänhetkisen tilanteen.

Ukrainan ja länsimaiden mukaan Venäjä-mieleiset separatistit ampuivat malesialaisen MH17-matkustajakoneen alas Venäjän toimittaman ohjusjärjestelmän avulla 17. heinäkuuta. Kaikki 298 kyydissä ollutta matkustajaa kuolivat. Suurin osa heistä oli hollantilaisia.

USA:s detaljhandel ökade

Dagens industri - 1 tunti 41 min sitten
Den amerikanska detaljhandeln i jämförbara butiker steg 3,0 procent vecka 30, som avslutades den 26 juli, jämfört med motsvarande period ett år tidigare.

Suomen vanhin kirkko kaivetaan esiin

Verkkouutiset - 1 tunti 45 min sitten

Turun yliopiston arkeologit aikovat kaivaa esille Suomen vanhimman kirkon Kaarinan Ravattulassa.

Turun yliopiston arkeologit aloittavat tämän vuoden kaivaustutkimukset Ravattulan Ristimäellä elokuun 4. päivänä ja kaivaukset jatkuvat syyskuun loppupuolelle saakka. Tutkimuksia johtaa arkeologi Juha Ruohonen.

– Tutkimuksissa pyritään selvittämään kirkon tarkempi rakentamisajankohta ja sen hylkäämiseen johtaneet syyt. Kirkon kivijalka tullaan nyt ensimmäistä kertaa ottamaan kokonaisuudessaan kerralla esiin. Uusia tutkimusalueita avataan etenkin kirkon lähiympäristöön, Ruohonen kertoo.

Lisäksi selvitetään hautausmaa-alueen kokoa ja käyttöaikaa sekä etsitään aidassa olleita porttiaukkoja. Ristimäeltä pyritään myös paikantamaan mahdollisen kellotapulin tai -telineen jäännöksiä, hän jatkaa.

Suomen vanhimmaksi tulkittu kirkonjäännös löytyi Turun yliopiston kaivauksissa Kaarinan Ravattulassa Aurajoen varrelta viime elokuussa. Kapeakuorisen kirkkorakennuksen kivijalka on ajoitettu ristiretkiajan ja varhaisen keskiajan vaihteeseen, 1100- ja 1200-lukujen taitteeseen.

– Talven ja kevään aikana tehtyjen analyysien perusteella on varmistunut, että rakennuksen käyttö on päättynyt 1220- tai 1230-luvulla. Kirkon perustamisajankohtaa ei vielä tarkasti tiedetä, mutta oletettavasti tämä on tapahtunut 1100-luvun puolenvälin jälkeen, Ruohonen kertoo.

Kirkkoa ympäröi laaja kirkkomaa, jossa ruumishautoja on jopa toista sataa. Hautoja on toistaiseksi tutkittu vain vähän, mutta talven aikana tehdyt luonnontieteelliset ajoitukset ovat tarkentaneet kalmiston käyttöaikaa huomattavasti. Mäkeä on kiertänyt aita, jonka perustuksia on osittain kaivettu esiin.

Turun yliopiston mukaan Ristimäki on Suomessa ainutlaatuinen tutkimuskohde, ja Pohjoismaissakin harvinaisen hyvin säilynyt kokonaisuus.

– Tutkimusten kautta tullaan saamaan runsaasti uutta tietoa varhaisista kirkkorakennuksista, rautakauden lopun yhteiskunnasta sekä kristillisyyden tulosta ja sen omaksumisesta Suomessa 1100- ja 1200-luvuilla, Ruohonen sanoo.

Kaivausten aikana elo- ja syyskuussa vierailijat ovat tervetulleita tutustumaan tutkimuksiin erityisesti keskiviikkoisin, jolloin kaivausalueille järjestetään lyhyitä opastuskierroksia. Myös muina aikoina koko tutkimusten ajan alueella päivystää Ristimäkeä esittelevä ja yleisöä opastava arkeologi.

Börsen: Kinnevik dagens utropstecken

Dagens industri - 1 tunti 48 min sitten
Stockholmsbörsen handlades alltjämt omkring nollan en bit efter lunchtid på tisdagen, medan Europabörserna steg. Omsättningen var låg i Stockholm, liksom nyhetsintensiteten.

Turva-aitavalmistajalla ennätyskova tahti tilauksissa

Yle: Talous ja politiikka - 1 tunti 50 min sitten

Aitavalmistajalla on nyt kissanpäivät. Teollisuusaitoja valmistava Saher-Aidat on toiminut kohta kolmekymmentä vuotta. Yksi syy menestykseen on huono yleinen taloudellinen tilanne.

– Mitä huonompi taloudellinen tilanne ja mitä enemmän turvattomuutta niin sitä enemmän meillä on hommia. Se on  meidän onni kyllä, kertoo varatoimitusjohtaja Tiia Toivanen.

– Asiakkaina meillä on teollisuus ja julkinen puoli. Eli aidataan päiväkoteja, vedenottamoita, kaatopaikkoja ja sellaisia. Jonkin verran yksityisiäkin, mutta vähemmän, Toivanen jatkaa.

Teollisuusalueen hallissa aidat syntyvät alusta asti. Alumiinilangasta ja sinkitystä teräslangasta paikanpäällä kudotun verkon ympärille hitsataan järeä kehikko.

Perinteisen teräsverkkoaidan ohi suosiossa on menossa tukevampi, valmiista elementeistä kasattu aita, joita tehtaalla myös valmistetaan. Aitatilaukset ovat vaihtelevia, johtuen työn mittatilausluonteesta.

– Riippuu kohteesta. Aitaa menee kymmenistä metreistä tuhansiin metreihin, eli kilometreihin ja sitten portteja. Aina melkein portteja lähtee mukaan, Toivanen pohtii keskimääräistä tilausta.

Parinkymmentä henkilöä työllistävän yrityksen liikevaihto oli viime vuonna yli neljä miljoonaa euroa. Vilkkaasta kotimaankaupasta huolimatta aidat eivät vielä liiku ulkomaille asti.

– Ulkomaille viedään tosi vähän, että Suomen markkinat riittää tällä hetkellä. Vaatisi aika paljon paneutumista, investointeja ja tietotaitoa videä ulkomaille, varatoimitusjohtaja mainitsee.

Draghin ratsut

LähiTapiola blogi - 1 tunti 54 min sitten
Kategoriat: LähiTapiola blogi
Julkaise syötteitä