Uutiset

Espooseen kaavaillaan pääkaupunkiseudun ensimmäistä tuulivoimalaa

Talouselämä - Ma, 12/03/2018 - 12:18
Espoon Ämmässuolle suunnitellaan tuulivoimalaa.

Investors House tarjoutuu ostamaan Orava Asuntorahaston

Salkunrakentaja - 37 min 1 s sitten
Investors Housen tarkoitus on yhdessä Orava Asuntorahaston osakkeenomistajien kanssa merkittävästi parantaa Orava Asuntorahaston kykyä osakkeen arvonkasvuun ja osingonmaksuun.

Yle: Supo oli saanut alkuvuonna vihjeen Turun puukottajasta

Verkkouutiset - 1 tunti 12 min sitten

Poliisin saaman vihjeen mukaan puukotuksesta epäilty mies vaikutti radikalisoituneelta.

Ylen tietojen mukaan Lounais-Suomen poliisi oli saanut Turussa asuvalta ulkomaalaiselta henkilöltä vihjeen Turun puukottajasta alkuvuonna. Paikallispoliisi oli toimittanut vihjeen eteenpäin suojelupoliisille.

Vihjeen mukaan mies vaikutti radikalisoituneelta. Hänen kerrottiin olevan kiinnostunut ääriajattelusta. Vihjeeseen ei kuitenkaan liittynyt tietoa konkreettisesta isku-uhasta.

– Vastaavia vihjeitä on viranomaisille tullut parin viime vuoden kuluessa yli tuhat. Kaikki vihjeet pyritään tarkistamaan, mutta niiden läpikäynti edellyttää voimakasta priorisointia. Etusijalla ovat vihjeet, joihin liittyy tietoa konkreettisesta uhasta, suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala sanoi Ylelle.

Turun puukotuksista epäilty mies ei ole ollut supon terrorismintorjunnan kohdehenkilöiden joukossa. Suojelupoliisin tarkkailussa on noin 350 henkilöä, joista pyritään hankkimaan erityisesti tietoa toimintansa, yhteyksiensä tai radikalisoitumisensa takia.

Privatekonomen: Så gör du med boräntan inför hösten

Dagens industri - 1 tunti 13 min sitten
Boräntorna kommer att stiga ordentligt de kommande åren, spår SEB:s privatekonom Jens Magnusson. Och till följd av den senaste tidens signaler är det dags att agera så snart som möjligt. Här är experternas råd om hur du bör göra med din boränta nu i höst.

Timo Soini uskoo tiedustelulain menevän läpi nopeutetulla menettelyllä

Verkkouutiset - 1 tunti 19 min sitten

Valmisteilla olevan tiedustelulainsäädännön tavoitteena on tuottaa valtiojohdolle tilannekuvatietoa ja ennakkovaroituksia erilaisista uhkista.

Ulkoministeri Timo Soinin (uv.) mukaan tiedustelulaki pitää saada ehdottomasti läpi tällä vaalikaudella.

– Olen ollut sitä mieltä jo pitkään. Minä uskon, että se tulee menemään läpi aika nopealla aikataululla ja nopeutetulla menettelyllä. Asioista on sovittava ja ne pitää esittää kestävällä tavalla siten, että ihmisten tietty yksityisyys säilyy, Timo Soini sanoi Suomen suurlähettiläskokouksessa Helsingissä.

Turun puukotustapaukset ovat herättäneet niin viranomaiset kuin poliitikotkin vaatimaan tiedustelulainsäädännön pikaista viemistä maaliin. Esitys tiedustelulaista on tulossa eduskunnan käsittelyyn syksyllä.

Eniten poliittista närää tiedustelulaissa on herättänyt se, että sen säätäminen vaatii viestisalaisuuden osalta muutoksia perustuslakiin.

Hallitus haluaisi tehdä ne jo tällä vaalikaudella eli käyttää nopeutettua menettelyä. Asia olisi ensin julistettava kiireelliseksi eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistöllä. Sitten siitä päätettäisiin kahden kolmasosan enemmistöllä.

– Ei tässä tarvita mitään urkintayhteiskuntaa. Tässä tarvitaan sellainen yhteiskunta, jossa viranomaisilla on välineet puuttua niiden henkilöiden toimintaan, johon pitää puuttua. Mutta siten, että kaikkien ihmisten sähköposti- ja tekstiviestejä ei tarvitse urkkia.

Valmisteilla olevan tiedustelulainsäädännön tavoitteena on tuottaa valtiojohdolle tilannekuvatietoa ja ennakkovaroituksia lakiesityksissä luetelluista uhkista.

Tiedustelulain tarvetta on perusteltu ennen kaikkea sillä, että Suomen viranomaisilta puuttuu tällä hetkellä sellaiset mahdollisuudet, jotka muilla on ollut jo pitkään. Jotkut ovat kuvanneet Suomen olevan kymmenen tai kaksikymmentäkin vuotta muita jäljessä. Esimerkiksi ulkomaantiedustelua ei voida tällä hetkellä tehdä.

Suomelta puuttuu kyvyt kohdennettuun tietoliikennetiedusteluun, tietojärjestelmätiedusteluun ja henkilötiedusteluun.

Suomen ulkomaanedustustojen päälliköt kokoontuvat vuosittaiseen tapaamiseensa Helsingissä. Suurlähettiläskokous järjestetään ma 21.- ke 24.8.2017 Eduskunnan lisärakennuksen Pikkuparlamentin auditoriossa.

Espanja jahtaa 15 ihmistä murhannutta Barcelonan autoiskijää

Verkkouutiset - 1 tunti 20 min sitten

Barcelonan Rambla-kadulla 14 ihmistä surmannutta terroristia jahdataan kuumeisesti.

Ramblalla pakettiautollaan 14 ihmistä tappanut terroristi on 22-vuotias marokkolainen Younes Abouyaaquoub. Hän on viimeinen karussa oleva Ripollin terroristisolun jäsen, joka suunnitteli Barcelonan iskun.

Katalonian poliisi vahvistaa yleisradioyhtiö RAI:n mukaan, että juuri Abouyaaquoub ajoi pakettiautoa Ramblalla.

Hän pakeni paikalta jalan, mutta varasti auton ja tappoi sen omistajan, josta tuli iskun 15. uhri.

Espanjan viranomaisten mukaan ei ole todisteita siitä, että Abouyaaquoub olisi poistunut maasta.

Räntor och valutor: Dollarn tappar något

Dagens industri - 1 tunti 23 min sitten
Europaräntorna sjunker svagt i en nyhetsfattig handel på måndagsförmiddagen, medan dollarn tappar något mot såväl euro som yen.

Banker pressar Toshiba att sälja

Dagens industri - 1 tunti 30 min sitten
Toshiba har av sina främsta långivare beordrats att få till en försäljning av sin minnesdivision under denna månad, skriver Nikkei Asian Review.

Löfven leder FN-grupp om framtidens jobb

Dagens industri - 1 tunti 33 min sitten
På måndagen går startskottet för den globala FN-kommission som statsminister Stefan Löfven och Mauritius president Ameenah Gurib-Fakim ska leda. Syftet är att analysera hur genomgripande, långsiktiga förändringar, som exempelvis digitalisering, klimatförändringar och demografi, påverkar arbetsmarknaden.

Banker tror inflationsbesked kommer i veckan

Dagens industri - 1 tunti 38 min sitten
Riksbanken kommer att, i samband med vice ordföranden Kerstin af Jochnicks tal på torsdag, ge besked om ett nytt ramverk för inflationsmålet och målvariabeln för inflationsmålet. Det tror SEB och Swedbank, skriver Bloomberg News på måndagen. 

China's Great Wall eyes Fiat Chrysler bid

BBC business - 1 tunti 39 min sitten
The Chinese SUV maker says it is interested in buying Fiat Chrysler Automobiles.

“Ihmiset haluavat tehdä kulutusvalintoja, jotka tukevat omaa arvomaailmaa” – Ostaisitko sinä hyvän omantunnon?

Yle: Talous ja politiikka - 1 tunti 41 min sitten
Mistä on kyse?
  • Omatuntotalous tarkoittaa vastuullisuuteen, oikeudenmukaisuuteen ja joissain tapauksissa myös yhteisöllisyyteen tähtäävää ajattelutapaa, jolle perustuva yritystoiminta pyrkii tukemaan eettisiä arvoja ja tuottamaan hyvää omaatuntoa.
  • Vaikuttavuussijoittaminen tarkoittaa sijoittamistapaa, joka tähtää taloudellisen voiton lisäksi mitattaviin yhteiskunnallisiin vaikutuksiin.
  • Jakamistalous viittaa kulutushyödykkeiden yhteiskäyttöön tai yhteisomistajuuteen.

– Omatuntotalous, vaikuttavuussijoittaminen, ekologisuus, elämyksellisyys, luontosuhde., Turkulaiset yrittäjät Taina Tallala ja Miia Liesegang luettelevat sanoja, joiden pohjalta he ovat lähteneet elinkeinoaan rakentamaan.

Sanat kuvastavat arvoja, joiden he uskovat nousevan lähitulevaisuudessa yrittämisen ja kuluttamisen keskiöön. Sijoittajia ne kiinnostavat jo nyt.

– Sehän on jo nyt näkynyt, että suurempana trendinä ja ihan pakottavana tarpeena on keskittyä ekologisuuteen ja luonnonsuojeluun, sanoo Miia Liesegang.

– Aika moni varmaan miettiin, minkälaisen maapallon jätämme jälkeemme seuraaville sukupolville, jatkaa Taina Tallala.

Tutkimuksissa näkyy se, että periaatteen tasolla ollaan hirveän eettisiä, mutta käytännössä ei. Markus Keränen

Naiset haluavat tuoda markkinoille luonnon hyvinvointia ja ihmisen luontosuhdetta tukevia tuotteita. Ensimmäinen niistä on perhoskeidas. Sen tarkoitus on tarjota aikuisille perhosille ruokaa ja auttaa siten elvyttämään Euroopan ja Yhdysvaltojen romahtaneita perhoskantoja.

– Viimeisen 20 vuoden aikana on hävinnyt puolet perhoskannoista. Perhoskeidas auttaa aikuistuneita perhosia, mutta puutarhassa täytyy olla myös kasveja lisääntymistä varten ja syötävää toukkavaiheessa, sanoo Liesegang.

Shoppailu tuo paremman olon

Tulevaisuuden tutkija Markus Keränen uskoo, että ihmisten on lähitulevaisuudessa väistämättä muutettava kulutustottumuksiaan. Se ei kuitenkaan ole helppoa, vaikka merkkejä kuluttamisen muutoksesta onkin jo ilmassa etenkin ulkomailla.

– Ihmiset ovat valmiita jo nyt ostamaan vähemmän ja laadukkaampaa, mutta samaan aikaan ihmiset saavat nautintoa asioiden hankkimisesta ja omistamisesta. Tutkimuksissa näkyy se, että periaatteen tasolla ollaan hirveän eettisiä, mutta käytännössä ei.

Nuorisotutkimuksissa on havaittu, että suomalaisille tulee huono omatunto, jos he kuormittavat luontoa. Markus Keränen

Hiljaisia signaaleja vapaaehtoisesta kuluttamisen vähentämisestä, minimalismista ja ekologisesta kuluttamisesta on Keräsen mukaan ollut jo jonkin aikaa ilmassa, mutta Keräsen mukaan saattaa olla liian aikaista puhua trendistä.

Keräsen mukaan kulutustottumusten muutoksessa voisi panna toivonsa milleniaaleihin eli 1980- ja 1990-luvuilla syntyneisiin. Milleniaaleja jopa ahdistaa kuluttaa ja omistaa. He ovat kiinnostuneita jakamistaloudesta, lainaamisesta yhteisomistuksesta.

– Kestotuotteet, jakamistalous, eettinen sijoittaminen ovat ehkä tärkeimpiä. Saattaa myös olla merkittävää, että ihminen saa itse kokea luonnonsuojelun käytännössä. Nuorisotutkimuksissa on havaittu, että suomalaisille tulee huono omatunto, jos he kuormittavat luontoa.

Keränen uskoo, että milleniaalien tarve omistaa vähemmän tulee muuttamaan maailmaa. Se on oikeastaan muuttanut maailmaa jo nyt. Esimerkiksi musiikkipalvelu Spotify kaltaiset palvelut antavat viitteitä omistamisen tärkeyden vähenemisestä.

Toivon, että tulevaisuudessa pääsisimme sellaiseen maailmaan, että elämyksellisiä ja luontoa tukevia tuotteita tulisi enemmän. Miia Liesegang

– Ihmisillä on taipumus arvostaa asioita, joista heillä on ollut pulaa lapsuudessa. Vaikka tässä on ollut useampaakin lamaa, eivät nykyiset milleniaalit ole kokeneet puutetta materiasta, Markus Keränen selittää.

Liesegang ja Tallala pyristelevät toistaiseksi hienoiseen vastavirtaan. Naiset uskovat, että yritysten on pakko tulevaisuudessa olla erittäin kiinnostuneita siitä, minkälainen olo ihmisille tulee yrityksen tuotteiden ja palveluiden kuluttamisesta.

– Toivon, että tulevaisuudessa pääsisimme sellaiseen maailmaan, että elämyksellisiä ja luontoa tukevia tuotteita tulisi enemmän. Ihmiset haluavat tehdä kulutusvalintoja, jotka tukevat hyvää omaatuntoa ja omaa arvomaailmaa, Miia Liesegang sanoo.

Ostamatta jättäminen painaa eniten

Markus Keränen arvioi luonnonsuojelua tai ympäristöä tukevien tuotteiden olevan kuitenkin vain pisara meressä. Paljon suurempi merkitys on sillä, mitä jättää kaupan hyllylle. Siitä pitäisi tulla jatkossa parempi olo kuin ostamisesta.

– Luonnonsuojelun tuotteistaminen ja ekologiset tuotteet ovat hienoja asioita, mutta tärkeintä on se, miten pystymme rajoittamaan kuluttamista. Se on merkitykseltään ihan toisessa mittakaavassa, että pyrkii estämään itseään toimimasta epäeettisesti.

Suuret yhtiöt, jotka sijoittavat esimerkiksi eläkevaroja, ovat kiinnostuneet vaikuttavuussijoittamisesta. Markus Keränen

Suomessa ekologisuus keskittyy pitkälti uuteen teknologiaan ja elämyksellisyys sekä eettisyys pienyrittämiseen. Keränen kuitenkin nostaa esiin monia ulkomaisia innovaatioita, jotka pyrkivät vaikuttamaan kuluttajien tekemien ostosten määrään.

– Yksi makea innovaatio on 30 vuoden T-paita. Valmistaja lupaa, että kun ostat tämän paidan, ei tarvitse ostaa uutta vuosikymmeniin. Viidellä sellaisella paidalla pärjäisi jo aika pitkään. Vastaavia on muitakin, mutta Suomessa ollaan ihan alussa.

Myös Belightfulin yrittäjät tähtäävät perhoskeitaallaan suoraan maailmalle.

– Tämä on aika marginaalinen tuote, joten lähdemme heti maalailemaan isosti. Iso-Britannia valikoitui meidän ekaksi kohdemarkkinaksi ihan sen takia, että siellä panostetaan ihan valtavasti puutarhoihin ja siellä on tosi vanha puutarhakulttuuri. Siellä on myös perhostensuojelua ihan eri tavalla, mitä täällä Pohjoismaissa, sanoo Tallala.

Vastuullisuus kiinnostaa sijoittajia

Miia Liesegang ja Taina Tallala ovat turvautuneet sijoittajiin ja yksityisiin business-enkeleihin, jotta perhoskeidas on saatu siihen kuntoon, että sillä voi yrittää maailmanmarkkinoille. Sijoittajien haaliminen ei ole helppoa, mutta vihreys ja vastuullisuus ovat kiinnostaneet sijoittajia jo useamman vuoden ajan.

– Kyllä tämä näyttäisi olevan aika merkittävä juttu, koska suuret yhtiöt, jotka sijoittavat esimerkiksi eläkevaroja, ovat kiinnostuneet vaikuttavuussijoittamisesta. Sijoitetaan eettisiin ja ekologisiin kohteisiin, Markus Keränen vahvistaa.

Vaikuttavuussijoittaminen tarkoittaa sijoittamistapaa, jossa tavoitellaan rahan lisäksi mitattavia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Yksi mittava esimerkki vaikuttavuussijoittamisesta on Norjan valtion öljyrahaston parin vuoden takainen päätös vetää rahat pois fossiilisiin polttoaineisiin perustuvilta kohteilta. Maailman talousfoorumi on arvioinut, että vaikuttavuussijoittaminen voi johtaa merkittäviinkin talouden suunnan muutoksiin, mikäli tapa yleistyy.

Vaikuttavuussijoittamiseen keskittyneillä tahoilla on uusimman tiedon mukaan kiinni ainakin 114 miljardia dollaria yhteiskunnallisen hyvämn tavoittelussa, kertoo Global Impact Investing Networkin kysely. Tänä vuonna julkaistuun GIIN kyselyyn vastasi 209 sijoittajaa, joista 208 kertoi sijoitustensa arvon. Vastaajien joukossa on muun muassa eläkeyhtiöitä, perheyrityksiä, säätiöitä ja pankkeja.

Perustoimeentulotuen saajien määrä kasvoi kesällä

Verkkouutiset - 1 tunti 43 min sitten

Kelan maksamaa perustoimeentulotukea sai kesäkuussa 164 400 ja heinäkuussa 160 400 kotitaloutta.

Tuen saajia oli kesäkuussa 10 000 enemmän kuin toukokuussa.

Kelan mukaan toimeentulotuen saajien määrä kasvaa kesäisin. Se johtuu pääasiassa siitä, että osa opiskelijoista joutuu turvautumaan toimeentulotukeen, kun he eivät saa kesällä opintotukea.

Kelan perustoimeentulotuen menot olivat tammi-heinäkuussa 426 miljoonaa euroa.

Kela maksoi kesäkuukausina keskimäärin suurempaa perustoimeentulotukea kuin keväällä. Toukokuussa tukea maksettiin keskimäärin 457 euroa kotitaloutta kohti. Kesäkuussa keskimääräinen tuki oli 489 euroa ja heinäkuussa 478 euroa.

Tuen määrän kasvoi, sillä aiempaa useammalla kotitaloudella ei ollut perustoimeentulotuen lisäksi lainkaan tuloja. Toukokuussa näitä kotitalouksia oli kahdeksan prosenttia, kesäkuussa 12 prosenttia ja heinäkuussa 14 prosenttia.

Määrän suureneminen johtuu opiskelijoista, jotka eivät voineet saada opintotukea tai yleistä asumistukea.

Kela antoi tammi-heinäkuun aikana 978 000 päätöstä perustoimeentulotuesta. Niistä myönteisiä oli 81 prosenttia.

Toukokuusta lähtien hakemukset ratkaistiin valtaosin lainmukaisessa seitsemän arkipäivän kuluessa. Heinäkuussa 99 prosenttia hakemuksista käsiteltiin määräajassa.

Janet Yellen sitter löst

Dagens industri - 1 tunti 44 min sitten
Den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen ser ut att få söka nytt jobb nästa år. I en färsk undersökning spår enbart 17 procent av de tillfrågade ekonomerna att hon får sitta kvar på posten, rapporterar Bloomberg.

Sverige EU-bäst på bioenergi

Dagens industri - 1 tunti 54 min sitten
Från och med i dag och fram till årsskiftet skulle Sverige kunna försörjas med enbart bioenergi. Det gör Sverige till EU:s flitigaste användare av bioenergi, enligt Eurostat och bioenergiorganisationen AEBIOM, skriver Svenska Bioenergiföreningen i ett pressmeddelande.

Välfärdsbolagen backar brett

Dagens industri - 1 tunti 56 min sitten
Börsens samtliga välfärdsaktier backar på måndagen. Nedgången sker efter Dagens Nyheters rapportering att regeringen nu lovat att i höst lägga ett konkret lagförslag för strypta vinster i välfärden.

Vaateketju Lindexin toimitusjohtaja irtisanoutui jälleen

Yle: Talous ja politiikka - 1 tunti 56 min sitten

Vaateketju Lindexin toimitusjohtaja vaihtuu, Stockmann kertoo tiedotteessaan. Lindex on osa Stockmann-konsernia.

Ingvar Larsson on irtisanoutunut tehtävästä. Vt. toimitusjohtajaksi on nimetty Elisabeth Peregi, joka on toiminut Lindexillä muun muassa Ruotsin-maajohtajana.

Peregi raportoi Stockmannin toimitusjohtaja Lauri Veijalaiselle, joka aloittaa Lindexin hallituksen puheenjohtajana. Tehtävässä aiemmin toiminut Per Sjödell jatkaa Stockmannin hallituksen jäsenenä.

Myös Larssonin edeltäjä Göran Bille irtisanoutui tehtävästä. Larsson aloitti Lindexin johdossa vuonna 2014.

Stockmann ja Lindex ovat molemmat tehneet kehnoa tulosta. Lindexin tulos putosi huhti–kesäkuussa 12,6 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin summa oli 28,1 miljoonaa euroa.

Lue myös:

10 kuoli Lindexin käyttämän tehtaan räjähdyksessä Bangladeshissa

Lindex vetää myynnistä pahennusta herättäneen mittanauhalta näyttävän lastenvyön

Sandvik varslar tjänstemän

Dagens industri - 1 tunti 58 min sitten
Verkstadsbolaget Sandvik varslar 210 tjänstemän inom Sandvik Materials Technology. Det rapporterar SVT.

Handelsbanken tror att Nibe kommer lyckas väl

Dagens industri - 2 tuntia 15 min sitten
Handelsbanken bedömer att värmeteknikbolaget Nibe kommer att lyckas väl samt att bolaget kommer att visa förvärvsdriven tillväxt. Sammantaget ger det stöd för bankens uppgradering av aktien till köp från tidigare öka. Riktkursen ligger kvar vid 98 kronor.

Talsa: Seppälää haetaan konkurssiin

Verkkouutiset - 2 tuntia 23 min sitten

Vaateketju Seppälän yrityssaneeraus on keskeytetty.

Taloussanomat kertoo, että vaateketju Seppälän yrityssaneeraukselle haetaan keskeytystä.

– Selvitysmies jätti perjantaina saneerausmenettelyn keskeytyspyynnön käräjäoikeudelle ja verottaja haki samanaikaisesti meitä konkurssiin, toimitusjohtaja Eveliina Melentjeff kertoi Taloussanomille.

Huhtikuussa Helsingin käräjäoikeus hyväksyi Seppälä Oy:n ja sen tytäryhtiö Seppälä Finlandin yrityssaneerauksen. Seppälä Oy:llä oli velkaa 6,5 miljoonaa euroa ja Seppälä Finlandilla 13,3 miljoonaa euroa. Tuolloin ilmoitettiin, että myymälöiden määrä aiotaan puolittaa.

Toimitusjohtajan mukaan yhtiö on onnistunut tekemään suuria muutoksia kustannusrakenteeseensa.

Kesän heikko myynti vaikuttivat Melentfeffin mukaan siihen, että maksukyky heikkeni entisestään ja verottajan kärsivällisyys loppui.

Myymälät ovat vielä auki normaalisti. Jos yhtiö joutuu konkurssiin, noin 270 henkilön työsuhteet ovat vaarassa.

Sivut

Tilaa syöte Piksu uutisten kerääjä